علت و علائم و درمان سنگ کلیه
درمان و عوارض استرس شدید در اوایل بارداری و تنگی نفس
استرس شدید توضیحاتی در مورد استرس شدید امروزه کمتر کسی پیدا میشود که با استرس و آثار مخرب آن درگیر نباشد. زندگیهای مدرن آنقدر مشغله و مسئولیت به همراه دارد که خودبهخود …
آیا رابطه ای بین کم کاری تیروئید و چاقی وجود دارد؟
آیا رابطه ای بین کم کاری تیروئید و چاقی وجود دارد؟ در این مطلب از سایت جسارت به کم کاری تیروئید و چاقی می پردازیم. امیدواریم این مطلب مورد توجه شما سروران …
عوارض و زمان مصرف قرص چربی خون گیاهی خارجی آتورواستاتین
قرص چربی خون قرص چربی خون ,قرص چربی خون آتورواستاتین,قرص چربی خون خارجی,قرص چربی خون گیاهی,قرص چربی خون,قرص چربی خون بالا,قرص چربی خون جم فیبروزیل,قرص چربی خون لاغر میکند,قرص چربی خون و …
علت و علائم و درمان سنگ کلیه
سنگ کلیه,بيماري سنگ کلیه,سنگ کلیه در بارداري,علائم سنگ کلیه,درمان سنگ کلیه,درمان سنگ کلیه با طب سوزني,مواد غذايي مناسب براي درمان سنگ کلیه,سنگ کلیه را چگونه درمان کنيم,سنگ کلیه در کودکان,سنگ کلیه در بزرگسالان,سنگ کلیه در نوزادان,سنگ کلیه در بهار,سنگ کلیه در تابستان,سنگ کلیه در پاييز,سنگ کلیه در زمستان,آشنايي با سنگ کلیه,همه چيز در مورد سنگ کلیه,سنگ کلیه واگيردار است,سنگ کلیه و درمان آن,ورزشهاي مناسب براي درمان سنگ کلیه
به گزارش بی اس ام اس از پارس طب سنگ کلیه ، قطعه ای از مواد جامد است که در داخل کلیه ها سوای از مواد درون ادرار تشکیل می شود. سنگهای بزرگ ممکن است در حالب ، مثانه، یا پیشابراه گیر کنند. همین عامل می تواند سبب انسداد و جلوگیری از خروج ادرار شود.
• آیا تمام سنگهای کلیوی شبیه هم هستند ؟
خیر بطور کلی 4 نوع مختلف از سنگهای کلیوی وجود دارند.
– شایعترین فرم آنها حاوی کلسیم می باشد. در بسیاری از افراد کلیه ها قادر به شستن کلسیم اضافی در ادرار هستند اما در بعضی دیگر کلسیم در داخل کلیه ها رسوب می کند. سپس این کلسیم همراه با سایر ترکیبات مخلوط شده و سنگ ها را ایجاد می کند.
– سنگهای استروویتی که ثانویه به بعضی عفونتهای ادراری ایجاد می شوند. این سنگها حاوی منیزیم و آمونیاک می باشند.
– سنگهای اسید اوریکی که بخصوص زمانیکه ادرار خیلی اسیدی است ایجاد می شوند. در صورت وجود این سنگها مصرف گوشت در فرد باید محدود شود.
– سنگهای سیستیئین که بسیار نادر می باشد. سیستیئین بطور عمده در عضلات و بعضی قسمتهای دیگر بطور طبیعی تولید می شود. این مولکول نیز می تواند در ادرار تجمع یافته و منجر به تشکیل سنگ شود.
بیماریی که منجر به بروز سنگهای سیستئین می شود، بیشتر بصورت فامیلی می باشد.
• سنگهای کلیه چه شکلی هستند؟
سنگهای کلیه می توانند بسیار کوچک به اندازه یک شن باشند یا اینکه بزرگ بوده و به اندازه یک مروارید باشند. گاهی نیز به حدی بزرگ می شوند که به اندازه توپ پینگ پنگ خواهند شد. سنگها می توانند صاف یا ناصاف باشند و معمولاً به رنگ زرد یا قهوه ای هستند.
• پزشک در ارتباط با مشکلات سنگ چه اقداماتی می تواند انجام دهد؟
اگر سنگی وجود داشته باشد که به خودی خود دفع نمی شود. پزشک به تدریج اقداماتی انجام خواهد داد تا سنگ بالاخره دفع شود. در گذشته تنها راه خلاصی از سنگها انجام جراحی بود. اما امروزه روشهایی وجود دارد که می توان بدون انجام جراحی آنها را دفع نمود که شامل استفاده از امواج پر انرژی از طریق پوست جهت شکستن سنگ می باشد ( سنگ شکنی ) و روشهای جراحی خاصی که کمترین عارضه جانبی را در پی خواهد داشت.
• پزشک چگونه می تـواند به ماهیت و نوع سنگ پی ببرد؟
بهترین راه برای یافتن نوع سنگ، آزمایش خود سنگ می باشد. اگر احساس می کنید که دارید سنگ دفع می کنید، بعد از دفع حتماً سنگ خود را نگه دارید.بعلاوه با آزمایش ادرار یا خون نیز می توان به ماهیت سنگ پی برد. جهت آزمایش ادرار باید ادرار 24 ساعته جمع آ وری شود.
• جهت یافتن نوع سنگ ، فرد به چه چیزهایی نیاز دارد ؟
روش درمانی که پزشک جهت درمان سنگ به کار می برد به نوع سنگ بستگی دارد. بعنوان مثال داروهایی که جهت درمان سنگهای کلسیمی مورد استفاده قرار می گیرند بر روی سنگهای استرووتیی اثری ندارد. رژیم غذایی که جهت درمان سنگهای اسید اوریکی استفاده می شود نیز بر روی سنگهای کلسیمی اثری ندارد. بنابراین جهت درمان سنگ، آنالیز و آزمایش دقیق سنگ باید انجام شود.
• جهت جلوگیری از بروز سنگ چه اقداماتی می توان انجام داد ؟
تا آنجا که ممکن است مایعات مصرف کنید. سعی کنید روزانه 12 لیوان آب بنوشید. نوشیدن زیاد مایعات به شستن مواد موجود در ادرار و جلوگیری از رسوب آنها کمک می کند.بعلاوه می توان از آب لیمو یا آب میوه نیز استفاده نمود. اما آب از همه بهتر است. سعی کنید مصرف چای و قهوه خود را لاقل تا 2 فنجان در روز کاهش دهید زیرا کافئین به تشکیل سنگ کمک می کند.ممکن است به شما توصیه شود که از غذاهای خاصی بیشتر استفاده نمائید و یکسری غذاهای دیگر را کمتر مصرف نمائید. بعنوان مثال در صورت سنگ اسید اوریکی فرد باید کمتر گوشت مصرف کند زیرا گوشت در بدن تبدیل به اسید اوریک می شود.گاهی نیز می توان جهت جلوگیری از تشکیل سنگهای اسید اوریکی یا کلسیمی از دارو استفاده نمود.
نکاتی که باید به یاد داشته باشید :
– بسیاری از سنگها بدون کمک پزشک از بدن دفع می شوند.
– درصورت وجود درد شدید در پشت یا پهلوها و درصورت ادامه دار شدن این درد به پزشک مراجعه کنید .
– در صورت وجود خون در ادرار نیز به پزشک مراجعه کنید.
– جهت جلوگیری از تشکیل سنگ تا حد ممکن آب بنوشید.
– بعد از دفع سنگ، جهت نشان دادن آن به دکتر آن را نگه دارید و از پزشک در مورد نحوه پیشگیری از بروز سنگ سوأل کنید.
چه عواملی بر تشکیل سنگ کلیه تاثیر دارد ؟
به گزارش بی اس ام اس سنگ کلیه ممکن است زمانی تشکیل شود که تعادل طبیعی آب , مواد معدنی ، املاح و مواد دیگر آن برهم بخورد.
عوامل تغییر توازن مواد موجود در ادار:
1- آب آشامیدنی بع اندازه کافی نمی نوشید.( حدود 8 تا 10 لیوان در روز)
زمانی که آب به اندازه کافی به بدن شما نمی رسد ؛املاح و مواد معدنی موجود در ادار سخت شده و کم کم تبدیل به سنگ می شود.
2- بیماری التهاب روده:
این بیماری می تواند با جذب چربی از روده ها و همچنین کلسیم و دیگر مواد معدنی شرایط را برای بوجود آمدن سنگ فراهم کند.
3- غدد پاراتیروئید
تولید بیش از در هورمون از طریق این غدد که منجر به تولید کلسیم با سطوح بالا و تشکیل سنگ می شود.
1- امواج درد بسیار تیزی که از زیر شکم شروع شده و به سمت کشاله ران حرکت می کند.
2- ناتوانی برای پیدا کردن یک موقعیت راحت
3- تهوع و استفراغ مداوم با درد پهلو
4- وجود خون در ادار
گاهی ممکن است با عفونت هم همراه باشد که می تواند علائم زیر را داشته باشد.
1- تب و لرز
2- ادرار کردن دردناک
3- بدبو شدن ادرار
از آنجا که نشانه های دیگری ممکن است در ادرار شما باشد با مراجعه به پزشک و انجام آزمایشات خونو ادرار وجود سنگ در کلیه خود را ارزیابی کنید.
گیاه خارخاسک یا خار خسک در طب سنتی، خواص درمانی متفاوتی چون دفع سنگ کلیه و سنگ مثانه و رفع التهاب مجاری ادرار دارد. میوه این گیاه که در ایران نیز وجود دارد برای درمان دیابت مورد استفاده قرار میگیرد.
مامیران ، سنگ كليه را خرد كرده و دفع مي كند
سیاه دانه می تواند سنگ کلیه و سنگ مثانه را از بین ببرد.
مامیران سنگ کلیه را خرد کرده و دفع می کند
بدنیست بدانید که بلندی ساقه قاصدک به ۱۰ تا ۳۰ سانتیمتر میرسد.در واقع این گیاه دارای ریشهای به رنگ قهو های است که که تا یک متر (و به ندرت تا دو متر) میرسد. ساقه و ریشه این گیاه پر از شیرابه سفیدرنگی میباشد.جالب است بدانید که این گیاه برای مقابله با مشکلات گوارشی، سنگ کلیه، عفونتهای مجاری ادرار، یبوست و غیره موثر و مفیدعمل میکند.لازم به ذکر است که این گیاه بیادعا همه جا پیدا میشود و خواص فوقالعادهای نیز دارد.
مصرف دم اسب با کلسیم برای پیش گیری از بروز پوکی استخوان، آرتریت و بیماری های دیگر مربوط به تراکم پایین استخوان مفید و نافع است. ناراحتی کلیه و مثانه را برطرف می کند.این گیاه را نباید کودکان خردسال و زنان حامله مصرف نمایند.
مصرف ریواس برای مبتلایان به سنگ کلیه و ناراحتی های مثانه خطرناک است.
بیماری های متعددی هستند که سبب کمردرد با انتشار به پاها می شوند. از بین آنها بیماری هایی که بیشتر با فتق دیسک کمر اشتباه می شوند، عبارتند از: کشیدگی رباطها یا عضلات کمر، تنگی کانال نخاع، آرتروز کمر، برخی از بیماری های روماتیسمی، عفونتهایی مثل تب مالت، تومورها و بیماری های سیستم ادراری نظیر سنگ کلیه.
عوامل سنگ مثانه ؛ عدم تخلیه کامل مثانه، بزرگی غده پروستات، آسیب دیدن اعصابهای بدن(مثانه نوروژنیک)، التهاب مثانه(در اثر عفونت دستگاه تناسلی و رادیوتراپی در ناحیه لگن و…)، سنگهای کلیه، کم شدن آب بدن و کم بودن پروتئین بدن.
در برخی مواقع غلظت خون میتواند موجب بروز سکته مغزی یا سکته قلبی، بیماریهای ریوی، درد استخوان، زخم معده، سنگ کلیه و انسداد خون در افراد شود.
سنگ كليه ذرات كوچك و سخت كه در يك يا هر دو كليه تشكيل شده و گاهي به داخل حالب ها (لوله هاي عضلاني باريكي كه ادرار را از كليه ها به مثانه منتقل مي كنند) انتقال يابند.
سنگ كليه از نظر اندازه از يك دانه شن تا حدود يك توپ گلف متغير بوده و ممكن است منفرد يا متعدد باشد.
سنگ كليه معمولاً بزرگسالان بالاي 30 سال از هر دو جنس را مبتلا مي سازد ولي در مردان شايع تر است .
دوره هاي درد شديد و پيچشي (متناوب ) به فاصله هر چند دقيقه . درد معمولاً ابتدا در ناحيه پشت ، درست پايين دنده ها، ظاهر مي گردد. در طي چند ساعت يا چند روز، ناحيه درد از مسير حركتي سنگ از حالب به طرف كشاله ران پيروي مي كند. با دفع سنگ درد بيمار متوقف مي گردد.
دفع مقادير اندك خون در ادرار. ادرار ممكن است كدر يا تيره به نظر برسد.
علل
دفع مقادير بيش از حد كلسيم از ادرار در اثر اختلال غده پاراتيروييد ـ كه تنظيم متابوليسم كلسيم را به عهده دارد ـ يا در اثر مصرف بيش از حد كلسيم و ويتامين ـ د
نقرس (در مورد سنگ هاي اسيداوريكي )
انسداد ادراري به هر دليل
عوامل افزايش دهنده خطر
كاهش حجم ادار ناشي از بي آبي يا آب وهواي گرم و خشك
رژيم غذايي نامتناسب (مصرف بيش از حد كلسيم )
سابقه خانوادگي سنگ كليه
پركاري پاراتيروييد
در بستر افتادن طولاني مدت به هر دليل
سوء مصرف الكل
پيشگيري
مصرف روزانه حدود 3 ليتر مايعات و عمدتاً آب خالص
اجتناب از مصرف شير و فرآورده هاي لبني در صورتي كه سنگ كليه از نوع كلسيمي ـ فسفري باشد.
خودداري از شرايطي كه با تعريق بيش از حد همراه است .
سنگ هاي بزرگ معمولاً در كليه مانده و بدون علامتند، هرچند كه مي توانند به كليه آسيب بزنند. سنگ هاي كوچك به آساني همراه ادرار از طريق حالب دفع مي گردند.
سنگ هاي بين اين دو اندازه كه از طرفي قابليت ورود به حالب را داشته و از طرف ديگر به اندازه كافي كوچك نيستند تا عبور آنها از حالب به آساني صورت گيرد باعث ايجاد درد شديد مي گردند. اين سنگ ها معمولاً در طي چند روز دفع مي گردند. چنانچه حركت سنگ متوقف شده و باعث انسداد ادراري گردد، براي پيشگيري از آسيب بيشتر كليه بايد خارج گردد.
عفونت دستگاه ادراري آسيب به كليه به طوري كه عمل جراحي را ضروري سازد. عود سنگ
هنگام ادرار كردن از كاغذ صافي يا گاز استفاده كنيد تا دفع سنگ مشخص شود؛ يا داخل يك ظرف شيشه اي ادرار كرده ، وجود سنگ را بررسي كرده و در صورت وجود آن را جدا كرده ، ادرار را دور بريزيد. براي مشخص شدن تركيب سنگ ، آن را نزد پزشك ببريد.
بررس هاي تشخيصي ممكن است شامل آزمايش كامل ادرار و كشت ادرا، عكس شكم ، سونوگرافي كليه ، سي تي اسكن ، و اُروگرافي وريدي (روشي براي بررسي كليه ها و مجاري ادرار با تزريق يك داروي قابل شناسايي توسط اشعه ايكس به داخل جريان خون )
در صورت وجود سنگ كوچك منفرد بدون عارضه انسداد و عفونت ممكن است به درمان خاصي نياز نباشد.
در مورد سنگ هاي بزرگتري كه خودبه خود دفع نشده و باعث ايجاد عوراض ، عفونت يا درد شديد شده اند اقدامات درماني به منظور حذف آنها لازم است . روش هاي مختلف درماني در اين زمينه عبارتند از: حل كردن سنگ به طريق شيميايي ، در آوردن سنگ با آندوسكوپ ، خارج كردن سنگ از طريق پوست ، سنگ شكني با كمك امواج ماوراء صورت از خارج بدن [ESWL] ، و به ندرت جراحي باز. ساير رويكردهاي درماني جديد نيز در دست بررسي است .
در مورد سنگ هاي بزرگتري كه خودبه خود دفع نشده و باعث ايجاد عوراض ، عفونت يا درد شديد شده اند اقدامات درماني به منظور حذف آنها لازم است . روش هاي مختلف درماني در اين زمينه عبارتند از: حل كردن سنگ به طريق شيميايي ، در آوردن سنگ با آندوسكوپ ، خارج كردن سنگ از طريق پوست ، سنگ شكني با كمك امواج ماوراء صورت از خارج بدن [ESWL] ، و به ندرت جراحي باز. ساير رويكردهاي درماني جديد نيز در دست بررسي است .
مسكن ها
داروهاي ضداسپاسم براي شل كردن عضلات حالب و كمك به دفع سنگ
بسته به نوع سنگ (سنگ هاي حاوي كلسيم ، استروايت ، سيستيني ، اسيداوريكي يا ساير تركيبات ) داروهايي به منظور متوقف كردن رشد سنگ هاي موجود يا تشكيل سنگ هاي جديد ممكن است تجويز شود. اين نوع درمان مستلزم برنامه طولاني مدت بوده و پايبندي بيمار به اجراي آن در موفقيت آن مهم است .
اگر شما از ابتلاي خود به سنگ كليه مطلع هستيد از موقعيت هايي كه در آنها بروز درد شديد ممكن است خطر آفرين باشد، نظير بالارفتن از نردبان و كار برروي پشت بام يا داربست دوري كنيد.
طي حمله سنگ كليه تا حد امكان به فعاليت هاي طبيعي خود ادامه دهيد.
در بستر نمانيد چرا كه فعاليت به دفع سنگ كمك مي كند.
اگر نوع سنگ كلسيمي يا فسفري باشد، از مصرف فرآورده هاي لبني ، شكلات و نارگيل خودداري كنيد.
اگر نوع سنگ فسفاته باشد، رژيم غذايي حاوي اسيدها به اسيدي نگه داشتن مختصر ادرار كمك مي كند.
اگر نوع سنگ ، اسيداوريكي يا سيستيني باشد، رژيم غذايي حاوي مواد قليايي به قليايي نگه داشتن مختصر ادرار كمك مي كند.
در مورد همه انواع سنگ ، نوشيدن روزانه حداقل 13 ليوان مايعات (و بيشتر از همه آب خالص ) ضروري است
اگر نوع سنگ فسفاته باشد، رژيم غذايي حاوي اسيدها به اسيدي نگه داشتن مختصر ادرار كمك مي كند.
اگر نوع سنگ ، اسيداوريكي يا سيستيني باشد، رژيم غذايي حاوي مواد قليايي به قليايي نگه داشتن مختصر ادرار كمك مي كند.
در مورد همه انواع سنگ ، نوشيدن روزانه حداقل 13 ليوان مايعات (و بيشتر از همه آب خالص ) ضروري است
رژيم غذايي كم چربي و پرفير نيز توصيه مي گردد.
در اين شرايط به پزشك خود مراجعه نماييد
اگر شما يا يكي از اعضاي خانواده تان داراي علايم سنگ كليه باشيد.
– اگر افزايش درجه حرارت تا 3/38 درجه سانتيگراد
– اگر بروز علايم عفونت كليه (سوزش و ناراحتي هنگام ادرار كردن يا احساس مكرر نياز فوري به ادرار كردن )
– اگر دچارعلايم جديد و غيرقابل توجيه شده ايد. داروهاي تجويزي ممكن است با عوارض جانبي همراه باشند.
سنگ کلیه دراثرکریستال حاصل از نمک و مواد موجود درا د را ربه وجود می آید، که به تدریج اندازه ی آن بزرگ می شود. سنگ های کلیه علایم و جنبه های بالینی مشابهی دارند، ولی نوع بیماری ودرمان آنها متفاوت است. براساس مطالعات درازمدت، در بسیاری ازموارد احتمال عود مجدد وجود دارد، لذا سنگ دفع شده باید تجزیه شده و ارزیابی های لازم روی بیمار صورت گیرد.
افزایش فیبر غذایی، سبب کاهش عوامل خطر تشکیل سنگ به خصوص سنگ های کلسیمی می شود.
کم تحرکی که مثلاً در هنگام بیماری یا ناتوانی رخ می دهد، می تواند سبب برداشت کلسیم بیشتری از استخوان شده ، لذا غلظت کلسیم در ادرار افزایش می یابد.
پرکاری تیروئید اولیه، سبب افزایش دفع کلسیم می شود. حدود دوسوم افرادی که بیماری غد د درون ریز دارند، مبتلا به سنگ کلیه می شوند. در عین حال این اختلال تنها 5% موارد سنگ های کلسیمی را در بر می گیرد.
پرکاری تیروئید اولیه، سبب افزایش دفع کلسیم می شود. حدود دوسوم افرادی که بیماری غد د درون ریز دارند، مبتلا به سنگ کلیه می شوند. در عین حال این اختلال تنها 5% موارد سنگ های کلسیمی را در بر می گیرد.
برخی افراد حتی با مصرف رژیم غذایی کم کلسیم، به دلایل ناشناخته روزانه تا 500 میلی گرم کلسیم دفع می کنند.
حدود نیمی از سنگ های کلسیمی به این ترکیب متصل می شوند. اگزالات به طور طبیعی تنها در چند ماده ی غذایی وجود دارد و دسترسی بدن به اگزالات به میزان جذب و دفع آن بستگی دارد، که در همه ی افراد این نسبت یکسان نیست. مطالعات انجام شده بر روی افراد سالم داوطلب، نشان داده است که در مورد تمام غذاها همچنان که اگزالات غذا افزایش می یابد، دفع اگزالات ادراری به همان نسبت بالا نمی رود. تنها هشت ماده ی غذایی سبب افزایش دفع ادراری اگزالات می شوند. این مواد غذایی شامل: اسفناج، ریواس ، چغندر ، آجیل، شکلات ، چای ، سبوس گندم و توت فرنگی هستند. به طور طبیعی مقدار اسید اگزالیک دفع شده در ادرار، نباید بیشتر از 40-10 میلی گرم در روز باشد تنها 10% این میزان از رژیم غذایی حاصل می شود، بقیه ی آن، حاصل سوخت و ساز داخلی است.
اختلالات گوارشی توام با سوء جذب، معمول ترین علت افزایش دفع ادراری اگزالات می باشند که در بیماری ها یی مانند کرون و سلیاک دیده می شود. زیرا چربی جذب نشده، کلسیم را در روده باند می کند و در نتیجه جذب اگزالات افزایش می یابد.
یک اختلال ژنتیکی نادر نیز باعث افزایش اگزالات در ادرار می شود که در نتیجه سنگ های اگزالات کلسیم عود کننده، ایجاد می شوند که نهایتاً نارسایی کلیه ایجاد می شود. این افراد معمولاً قبل از رسیدن به دهه ی سوم زندگی تلف می شوند.
رژیم غذایی پر پروتئین همراه با افزایش دفع کلسیم، اگزالات و اورات است. در واقع مصرف زیاد پروتئین حیوانی با بار اسیدی آن (1 میلی اکی والان هیدرژن در هر گرم پروتئین ) سبب افزایش دفع کلسیم می شود. لذا برخی محققان، رژیم های غذایی گیاهی را به افراد مستعد ابتلا به سنگ های کلیه توصیه می کنند.
افزایش فیبر غذایی، سبب کاهش عوامل خطر تشکیل سنگ به خصوص سنگ های کلسیمی می شود.
حدود 80% سنگ های کلیه، از جنس اگزالات کلسیم هستند و بروز این نوع سنگ کلیه بیشتر در سنین میانسالی است. از جمله علل دیگر، پرکاری تیروئید، افزایش اسید اوریک ادرار، اسیدوز توبولی کلیه، افزایش اگزالات ادرار و افزایش کلسیم ادرار می باشد. درمان اولیه شامل برطرف کردن عامل اصلی است. برای مثال در درمان پرکاری تیروئید، غده ی تیروئید برداشته می شود. در اسیدوز توبولی کلیه، درمان بیکربناتی و پتاسیمی است.
این سنگ ها از نظر شیوع، بعد از سنگ های کلسیمی هستند که حاوی آمونیوم، فسفات و منیزیم می باشند. در واقع این سنگ ها حدود 15-5% موارد سنگ کلیه را تشکیل می دهند. این سنگ ها با عفونت های سیستم ادراری ارتباط دارند، به این علت به آنها سنگ های عفونی گفته می شود. عامل بیماری زایی که عفونت ایجاد می کند، PROTEUS MIRABILIS است. این عامل بیماری زا، یک باکتری حاوی اوره آز است که اوره را می شکند. این آنزیم، اوره را به آمونیاک تبدیل می کند. در نتیجه PH ادرار را قلیایی می نماید. در این محیط قلیایی، STRUVITE رسوب می کند و بزرگ می گردد. معمولاً این سنگ ها با جراحی برداشته می شوند.
این سنگ ها حدود 4% موارد سنگ کلیه را تشکیل می دهند. افزایش دفع اسید اوریک، در اثر اختلال در سوخت و ساز واسطه ای پورین ها رخ می دهد، که در بیماری نقرس دیده می شود. البته ممکن است در اثر بیماری های تحلیل برنده ی دیگر نیز، که سبب شکسته شدن سریع عضلات می شوند، هم به وجود آید.
این سنگ ها حدود 1% موارد سنگ کلیه را تشکیل می دهند. این بیماری ژنتیکی نسبتاً نادر، در اثر اختلال ژنتیکی در بازجذب کلیوی اسید آمینه ی سیستئین رخ می دهد. لذا این ترکیب در ادرار تجمع می یابد. به این وضعیت، سیستینئوری ( وجود سیستئین در ادرار) گفته می شود. علت این اختلال ژنتیکی است. لذا در سنین کودکی بروز می کند و معمولاً سابقه ی خانوادگی نیز دارد. این بیماری یکی از معمول ترین علت های سنگ کلیه در دوران کودکی و قبل از بلوغ است.
از مهمترین عواملی که امکان ابتلای فرد را به سنگ کلیه افزایش میدهد، عبارتند از:
– قرار گرفتن فرد در رده سنی 20 الی 40سال
– مصرف داروهایی از قبیل داروهای ادرارآور، داروهای مربوط به ضدترشی معده و ….
– داشتن یک کلیه
– مصرف رژیمهای غذایی غنی شده در پروتئین ولی ضعیف از لحاظ تامین میزان فیبر مورد نیاز بدن
– کم شدن میزان آب موجود در بدن به دنبال عدم مصرف مایعات و سکونت در محیطهای گرم
– و در نهایت، عدم تحرک و فعالیت
در بسیاری از موارد سنگهای کلیوی قادر به حرکت نمیباشند و به این ترتیب نمیتوانند نشانهای مبنی بر وجود این بیماری در فرد ایجاد کنند. ولی اگر این سنگها قادر به حرکت باشند، باعث بروز نشانههای زیادی در فرد میشوند، نشانههایی از قبیل،
– احساس در دور عضلات کمر
– وجود خون و تیرگی در ادوار
– حالت تهوع و استفراغ
– احساس سوزش به هنگام خارج شدن ادرار از بدن
– تب و ….
راههای درمان سنگ کلیه، بسته به نوع سنگ و چگونگی متفاوت میباشد.
بیشتر سنگهای کلیه، بدون نیاز به جراحی قابل درمانند، یعنی در چنین مواردی نو شدن میزان زیادی مایعات و داشتن تحرک و فعالیت کافی است که بتوان به دفع سنگ از بدن کمک کرد. ولی زمانی هم هست که اگر سنگ کلیه به مدت طولانی در بدن باقی بماند، میتواند باعث بروز ایجاد عفونتها و یا ناراحتیهای حاد کلیوی شود، در چنین مواردی عمل جراحی توصیه میشود.
سنگهای کلیوی بسیار شایعند و قابلیت بازگشت و تولید درد زیادی دارند. بیشتر این سنگها از کلسیم اگزالات تشکیل شدهاند و هنگامی که سطح کلسیم ادرار از سطح طبیعی بالاتر میرود تشکیل میشوند.
تحقیقات جدید نشان میدهند که برای جلوگیری از برگشت سنگ کلیه محدودیت در مصرف پروتئینهای حیوانی و نمک نمک در رژیم غذایی موثرتر از کاهش مصرف کلسیم است. در یک بررسی مقایسهای نشان داده شد که تنها 20 درصد کسانی که در رژیم غذای خود از پروتئینهای حیوانی و نمک کمتر استفاده میکردند دو بار مبتلا به سنگ کلیوی شدند. این در صورتی است که 38 درصد از کسانی که محدودیت استفاده از کلسیم را داشتند دچار بازگشت سنگ کلیه شدند. نتایج به دست آمده از تحقیقات دانشمندان ایتالیایی نشان میدهد کاهش استفاده از کلسیم نه تنها موجب کم شدن درصد ابتلای دوباره به سنگ کلیه نمیشود بلکه باعث افت شدید کلسیم بدن و در نتیجه بیماریهای استخوانی به خصوص در بانوان میشود.
یک رژیم غذایی با مقدار کاهش یافته از پروتئینهای حیوانی و نمک میتواند از ترشح کلسیم در ادرار و منجر به ترشح مقادیر افزایش یافتهای از اگزالات در ادرار میشود. مصرف پتاسیم نیز در کاهش دفع کلسیم بسیار مؤثر است.
تحمل سنگ کلیه بسیار دردناک می باشد و تشخیص آن توسط خود فرد بسیار دشوار است
هرکسی که تا به حال دچار سنگکلیه شده باشد، میداند که چقدر این مشکل دردناک است. در واقع، درد آن تقریباً شبیه به وضعحمل است. سنگکلیه دردی دارد که شما را به زانو درمیآورد، تا حدی که حتی نمیتوانید خود را به بیمارستان برسانید.
با اینکه برخی از مُسکنها میتوانند به طور موقت درد آن را التیام بخشند، اما فرد مبتلا به سنگکلیه باید برای درمان دائمی، روزهایی را با نوشیدن مایعات و احتمالا جراحی سر کند.
ایجاد تغییر دائمی در رژیمغذایی و سبک زندگی لازم است و ممکن است مشکل تا پایان عمر فرد چندین مرتبه بازگشت کند.
پیشگیری بهترین راهکار برای مقابله با سنگکلیه است، اما ژنتیک و جنسیت معمولاً نقش بسیار مهمی در ایجاد سنگکلیه دارند.
معرفی علائم و نشانههای سنگکلیه چندان قطعی نیست، زیرا ممکن است دچار چند تا از علائم اصلی آن شوید.
این نشانهها و علائم، هشداری برای افراد عادی است تا بتوانند سنگکلیه را در خود تشخیص دهند و هیچوقت نمیتواند جایگزین تشخیص قطعی پزشک باشد.
اگر دچار دردی بیامان و سخت شدید، فوراً به پزشک مراجعه کنید. نباید صبر کنید تا حمله اصلی شروع شود. یک آزمایش ادرار ساده میتواند خیلی زود مشکل سنگکلیه را مشخص کند.
درد آهسته و شبیه به دنداندرد که از ناحیه کمر و لگن آغاز میشود. این میتواند اولین نشانه وجود مشکل در شما باشد. درد میتواند مداوم یا متناوب باشد و گاهی بیاید و برود. بهندرت پیش میآید که به طور کل از بین برود.
ممکن است تصور کنید که با مصرف داروی مسکن دردتان از بین میرود. ولی بعد از چند ساعت یا چند روز، شدت درد بیشتر شده و محل آن نیز مشخصتر میشود. برخی مبتلایان در ناحیه کلیه خود احساس فشار مشخصی میکنند، گویی ادرارشان میخواهد از مانعی بگذرد. با اینکه این درد قابلتحمل است، اما هیچوقت نباید آن را نادیده بگیرید.
تب، بیحوصلگی و درد. در کنار درد کمر، مبتلایان بسیاری دچار حس خستگی و بیحوصلگی میشوند. حتی ممکن است تب و لرز هم کنند. فرایند فکری شما کندتر شده و سطح انرژیتان شدیداً پایین میآید. ممکن است واقعاً تب داشته باشید یا نداشته باشید، اما دچار حالت تهوعی میشوید که معمولا با سرماخوردگی و معدهدرد همراه است. راه رفتن برایتان سختتر و سختتر میشود و این درد انجام کارهای روزمره را برایتان غیرممکن میسازد. برای بالا بردن دستانتان به بالای سر یا بلند شدن از حالت خمیده، مشکل خواهید داشت.
وجود خون در ادرار. در طول این مدت باید ادرارتان را بررسی کنید. ممکن است اثری از خون در ادرارتان بیابید، یا خود ادرار ممکن است رنگی غیرعادی پیدا کند.
اگر رنگ ادرارتان نارنجی پررنگ شده بود، احتمالاً آب بدنتان کم شده است. وجود خون در ادرار نشانه هشداردهنده ای است. تیره بودن رنگ ادرار همراه با درد تیز و شدید در ناحیه کلیه میتواند پرچم قرمزی برایتان باشد که به پزشک مراجعه کنید. در مورد علائم خفیفتر، باید به طور قابلملاحظهای مصرف آب خود را افزایش دهید. اگر این موجب کمتر شدن علائم خفیف نشد و هنوز ترشحات غیرعادی ادرار داشتید، به پزشک مراجعه کنید.
دردهای تیز و سوزنسوزن شدن در یک طرف کمر. اگر یک دفعه احساس درد شدیدی به شما دست داد، گویی که شکمتان را از داخل بریده و باز کرده باشند، احتمالاً دچار حمله سنگکلیه شدهاید. درد شما در این مقطع دو برابر می شود و نیاز به مراجعه فوری به پزشک دارید. این دردناکترین قسمت بیماری است و حتی از بیرون آمدن خود سنگ کلیه هم دردناکتر است. اگر در مطب پزشک یا اورژانس بیمارستان نشستهاید، بلافاصله تقاضای رفتن نزد پزشک را کنید.
بدون داروهای مسکن، دچار دردی شدید و مداوم از جانب کمرتان خواهی شد که به سمت شکمتان کشیده میشود. بسیاری از مبتلایان با قرار گرفتن در حالتهای بسیار خاص احساس راحتی بیشتری میکنند و برای برخی نیز خوابیدن روی زمین یا نشستن روی صندلی کمی آرامشبخش است. اما وقتی داروی مسکن را دریافت کنید، علائم قابلتحملتر خواهند شد.
اولین روز شما در بیمارستان با آزمایشات و تستهای ادرار و سونوگرافی میگذرد.
تست ادرار وجود خون را در ادرار تایید کرده و نشاندهنده انسداد احتمالی کلیه خواهد بود.
سونوگرافی محل سنگ و اندازه نسبی آن را نشان میدهد.
برای ثابت نگه داشتن مقدار آب بدن، احتمالا تزریق سرم انجام میگیرد و رژیمغذایی نیز به موادغذایی غیر از لبنیات و مایعات بدون کافئین محدود خواهد شد.
با اینکه خانمها هم به همان میزان آقایان ممکن است دچار سنگکلیه شوند، اما تعداد مردانی که دچار سنگکلیه میشوند بیشتر است. برخی محققان باور دارند که سابقه خانوادگی مشکلات کلیوی میتواند به طرز قابل توجهی احتمال ایجاد آن را افزایش دهد.
هر گونه سابقه خانوادگی که نشان دهنده سنگکلیه باشد را در خود بررسی کنید. پیشگیری همیشه بهتر از درمان است. اگر میدانید که سنگکلیه در خانوادهتان موروثی است، حتماً از اقدامات پیشگیرنده مناسب، مثل افزایش مصرف مایعات بدون قند و کافئین و خودداری از مصرف بیش از حد لبنیات مخصوصاً در شب، استفاده کنید.
هیچوقت عمدا بدنتان را به مرز کمآب شدن نکشانید که ممکن است در اثر ساعات طولانی کار بدنی یا صرف زمان زیاد در هوای گرم ایجاد شود. همیشه حین کار، یک بطری آب همراه خود داشته باشید.
افرادی که در معرض درد سنگکلیه هستند،هیچگاه نباید از دو چیز دور بمانند: یکی آب آشامیدنی و دیگر دستشویی. نگه داشتن ادرار به مدت طولانی برایتان ایجاد مشکل میکند.
سلام دکتر بهم گفته سنگ کلیه دارم همه علاعم دارم تکرر ادرار دارم ایا این جز این بیماریه ممنون کمکم کنید