آشنایی با خواص و مضرات مصرف روغن گل زنبق در طب سنتی

آشنایی با خواص و مضرات مصرف روغن گل زنبق در طب سنتی

زنبق زنبق ,خواص زنبق,خواص ریشه زنبق,انواع گل زنبق,زنبق وحشی,زنبق سفید,گل زنبق,گیاه زنبق,گل زنبق نماد چیست,مضرات زنبق,مضرات و خواص زنبق توضیحاتی در مورد زنبق زنبق، نام یک سرده با ۳۰۰–۲۶۰  گونه از گیاهان …

خواص و مضرات مصرف بومادران در دوران بارداری و سقط جنین

خواص و مضرات مصرف بومادران در دوران بارداری و سقط جنین

بومادران بومادران ,بومادران و قاعدگی,بومادران و خواص آن,بومادران زرد,بومادران و کیست,بومادران به انگلیسی,بومادران چیست,بومادران معمولی,بومادران در بارداری توضیحاتی در مورد بومادران بومادران معمولی یا بومادران هزاربرگ ، گیاهی است از تیرهٔ گل‌ستاره‌ای‌ها …

خواص و مضرات مصرف کنگر کوهی و کنگر فرنگی در بارداری

خواص و مضرات مصرف کنگر کوهی و کنگر فرنگی در بارداری

کنگر کنگر ,کنگر فرنگی,کنگر فرنگی به انگلیسی,کنگر فرنگی و خواص آن,کنگر فرنگی در ایران,کنگر فرنگی در جدول مدرن,کنگر فرنگی وحشی,کنگر فرنگی خواص,کنگر فرنگی اورشلیم توضیحاتی در مورد کنگر کنگر معمولی گیاهی است …

چریش

گیاه چریش ,گیاه چریش چیست,گیاه چریش کوهی,گیاه چریش خواص,گیاه چریشک,گیاه چریش ویکی پدیا,گیاه چریش برای مو,گیاه چریش در طب سنتی,گیاه چریش در خراسان شمالی

گیاه چریش , گیاه چریش چیست , گیاه چریش کوهی , گیاه چریش خواص

توضیحاتی در مورد گیاه چریش

با رویش انواع گیاهان معطر و خوراکی در دامنه کوه ها، دشتها و جلگه‌ها، مردم برای چیدن انواع گیاهان خوراکی و دارویی به دامن طبیعت روی می‌آورند . هر بوته گیاه چریش چندین برگ دارد که مانند سبزی تره قسمت انتهایی آن در غلافی سفیدرنگ پیچیده شده‌ است . گیاه چریش در فصل بهار در همه سبزی فروشی ها عرضه می شود مردم خراسان شمالی بخصوص روستاییان با استفاده از این گیاه آشی موسوم به آش چریش و نانی به نام نان چریشی درست می‌کنند .در این مطلب از سایت جسارت در مورد گیاه چریش صحبت میکنیم امیدواریم مورد توجه قرار بگیرد.

درخت چریش چیست

چریش درختی است زودرشد از تیرهٔ سنجدتلخیان (Meliaceae)، افراسانان(Sapindales). چریش یکی از دو گونه در جنس آزاددرخت‌ها (Azadirachta) است. نام این سرده (جنس) یعنی Azadirachta در زبان‌های اروپایی از واژهٔ فارسی «آزاددرخت» گرفته شده‌است. چریش یا نیم، بومی شبه قاره هند و میانمار است و در نواحی گرمسیری و نیمه‌گرمسیری می‌روید. همچنین این گیاه در جنوب شرق بلوچستان هم به کثرت یافت می‌شود. نام چریش در زبان سواحلی (در خاور آفریقا) مواروبائینی (Mwarobaini) است که «درخت ۴۰» معنی می‌دهد زیرا به باور عوام این درخت ۴۰ بیماری مختلف را درمان می‌کند.

روغن گیاه چریش

روغن گیاه «چریش»: روغن چریش که از دانه‌های این گیاه با نام علمی «Azadirachta indica» گرفته می‌شود، بومی هند و بخش‌های دیگر آسیاست. همچنین در برخی انواع شامپوها از این روغن استفاده می‌شود که می‌تواند گزینه خوبی برای افرادی باشد که پوست سر آنان خشک و پوسته پوسته می‌شود. داروی چریش برای رفع مشکلات پوستی و لکه‌های آن مفید و ضد باکتری و قارج می‌باشد، تصفیه کننده خون و برافروخته کننده رنگ پوست است. در طب قدیم ایرانی، حکیم عقیلی آن را محلل و منضج می‌داند. او در قرابادین شیوه ساخت مرهم، روغن و حلوای چریش را آورده است.

خواص روغن چریش

▪ روغن آن باعث شادابی و براقی موها می شود. با خشکی مو مقابله می کند و مانع سفیدی زودهنگام و ریزش مو می شود. ▪ روغن این گیاه از شکنندگی ناخن ها پیشگیری می کند. ▪ مصرف دم کرده آن تقویت کننده سیستم ایمنی بدن است. ▪ چریش خاصیت سم زدایی دارد و برای حفظ سلامت گردش خون، سیستم گوارشی، تنفسی و ادراری مفید است. ▪ استفاده موضعی عصاره و روغن آن اگزمای پوست را برطرف می کند. ▪ در قسمت های فقیرنشین هند و آسیای جنوب شرقی که دسترسی به مراکز بهداشت دهان و دندان محدود است، ساکنان با برگ و شاخه های آن گیاه مسواک می زنند تا دچار بیماری لثه ای و دندان و عفونت نشوند. ▪ برای درمان دیابت مورد استفاده قرار می گیرد.

آش چریش

آش چریشی مخلوطی از حبوبات، بلغور و گیاه چریش است و نان چریشی نیز با استفاده از خمیر، زردچوبه، سیب زمینی، پیاز، روغن حیوانی و گیاه چریش در تنور پخته می‌شود . گیاه چریش در خراسان شمالی به لحاظ شرایط اقلیمی آن بخصوص در مناطق شمالی در منطقه گلول شیروان، راز و جرگلان، ارتفاعات اسدلی و کوه شاه جهان اسفراین، سالوک، کوه بهار، قزلق و شوقان جاجرم و مناطقی از شهرستان مانه و سملقان می‌روید . کارشناسان منابع طبیعی خراسان شمالی، برای جلوگیری از تخریب مراتع و پیشگیری از نابودی این گیاه ، آموزش بهره‌برداران در شناسایی گونه‌های قابل بهره برداری، زمان گلدهی، زمان رسیدگی و بهترین زمان برداشت ریشه‌ها را حایز اهمیت می دانند .

آشنایی با گیاه چریش

چریش، درختی همیشه سبز است که 15تا20 متر رشد می کند. درخت چریش گرمسیری بوده و در هند ، پاکستان و بنگلادش و ایران می روید . این گیاه به سبب خواصی که دارددر کشور هند، این درخت را مقدس می دانند. برگ، گل، میوه، ریشه و پوست این درخت خواص فراوانی دارد.. این درخت دارای برگ های باریک به رنگ سبز و دانه ها و گل های این گیاه بسیار خوشبو می باشند.فواید چریش

کاربرد دارویی گیاه چریش

ریشه‌های غده‌ای برخی از این گونه‌ها چسبناک بوده که موارد استفاده از آن در مناطق مختلفی از جمله ایران، ترکمنستان و افغانستان به عنوان چسب طبیعی مشاهده شده است. این گیاه علاوه بر مصرف خوراکی اش قابلیت دارویی نیز دارد . علاوه بر مصرف دارویی آن به‌تنهایی و یا در ترکیب با سایر گیاهان ارزش آن مضاعف می‌شود و در طب سنتی برای مداوای عوارض لکه‌های پوستی، اگزما، شکستگی اعضای بدن و جلوگیری ‌از ریزش مو و تقویت پیازمو نیز کاربرد دارد . کارشناسان با تاکید بر اینکه هنگام برداشت، فقط باید برگ این گیاه جدا شده و از ریشه کندن آن خودداری شود زیرا قطع گیاه چریش از ریشه موجب کاهش پراکنش آن می‌شود. در فصل بهار در خراسان شمالی نزدیک به 50 نوع گیاه خوراکی و دارویی برداشت می شود.

خواص گیاه چریش

▪ التهاب ایجاد شده بر اثر آرتریت را کاهش می دهد. ▪ فشارخون بالا را درمان می کند. ▪ غرغره کردن با دم کرده این گیاه گلودرد را برطرف می کند. ▪ استفاده روزانه از روغن آن، برای درمان سینوزیت موثر است. ▪ جویدن منظم 2 تا 3 برگ چریش، برای تصفیه کردن خون و درمان اسیدیته بالا مفید است . گیاه چریش از ۵ هزار سال پیش برای خاصیت دارویی آن مورد استفاده قرار می گرفت. در این مطلب از به چند خاصیت آن اشاره می کنیم؛ ▪ برای برطرف کردن شب کوری، کمی آب برگ چریش را هر شب به چشمان بمالید. برگ آن را آسیاب کنید و با مخلوطی از آب به صورت مایع در بیاورید وپس از صاف کردن روی چشم بمالید. ▪ با قرار دادن این گیاه روی پوست ناراحتی هایی مانند اگزما، آکنه و خارش را برطرف کنید. ▪ برای از بین بردن باکتری های آکنه زا، کمی از این گیاه را در آب بجوشانید و روی بدن قرار دهید. ▪ پوست درخت این گیاه در کاهش تب مفید است. ▪ گل آن برای رفع اختلالات روده ای استفاده می شود. ▪ استفاده روزانه ساقه آن در تمیز کردن دندان به کار می رود. چریش دندان ها را سفید و محکم می کند و از ناراحتی لثه، دندان درد، بوی بد و عفونت دندان جلوگیری می کند. ▪ قرار دادن پودر و یا روغن این گیاه روی زخم باعث بهبود سریع آن می شود. ▪ روغن این گیاه از سفید شدن، ریزش و شوره سر جلوگیری می کند. ▪ روغن آن برای ماساژ دادن و برطرف کردن درد عضلات، نقرس، آرتریت روماتوئید، استئو آرتریت موثر است. ▪ مصرف خوراکی آن، یبوست را درمان و سوءهاضمه را رفع می کند. ▪ مصرف خوراکی این گیاه با از بین بردن کرم های روده به عملکرد سالم آن کمک می کند. ▪ این گیاه توانایی تقویت سیستم ایمنی بدن را دارد و هر نوع بیماری که باعث ضعیف شدن بدن می شود را از بین می برد. منبع:روزنامه خراسان

مصرف خوراکی و موضعی چریش

با مصرف خوراکی و موضعی چریش باکتری‌ها را کنترل کرده و زمینه رشد فزاینده آنها را از بین می برید و بدین ترتیب مجبور نمی باشید تا انرژی بدن را صرف مقابله با آنها کنید . اگر روزانه میزان معینی چریش مصرف کنید، باکتری‌های مضر روده‌ای را نابود کرده و به طور کلی روده شما پاک و عاری از هرگونه عفونت می شود. معمولا در نقاطی از بدن که بوی نامطبوعی به مشام می رسد نشانه میزان فعالیت زیاد باکتری‌ها در آن نقطه می باشد. تقریبا همه به نوعی متحمل مشکلات پوستی خفیفی می باشند. اگر مقداری برگ چریش را پیش از استحمام روی پوست خود بمالید و بگذارید تا مدتی مانده و خشک گردد و سپس با آب شستشو دهید ، باکتری های آن منطقه را پاکسازی می نماید.

مضرات گیاه چریش

از مصرف گیاه چریش در دوران بارداری و شیردهی پرهیز کنید زیرا این گیاه موجب سقط جنین و مسمومیت نوزاد می شود . همچنین از مصرف بی رویه هر گیاه دارویی نیز پرهیز کنید .

گیاه چریش و سلول‌ های سرطانی

چریش از خواص دارویی افسانه‌ای بسیاری برخوردار است اما یکی از مهم‌ترینِ آنها از بین بردن سلول‌های سرطانیست. در بدن همه ما سلول‌های سرطانی وجود دارد، اما این سلول‌ها به طور طبیعی، بی‌نظم و سازماندهی نشده هستند. اما اگر خودتان شرایط خاصی را در بدنتان فراهم کنید، آنها مجال سازماندهی می‌‌یابند. جهش از یک خطای جزئی به یک جنایت سازمان‌یافته و بروز فاجعه‌ای عظیم. مادامی که این سلول‌ها بی‌هدف این‌طرف و آن‌طرف می‌چرخند، مشکلی پیش نمی‌آید. اما به محض اینکه همه یک‌جا جمع می‌شوند، فاجعه‌ای به وقوع می‌پیوندد. مصرف روزانه مقدارکمی چریش، تعداد سلول‌های سرطانی را از حد نصاب کمتر نگه می‌دارد، بنابراین امکان تجمع و حمله به دستگاه‌های مختلف بدن برایشان فراهم نخواهد شد.

مصرف گیاه چریش

در صورت مصرف بیش از حد، چریش موجب نابودی نطفه می‌ شود . خانم‌های باردار در چهار تا پنج ماه اول بارداری که جنین در حال رشد می باشد نباید چریش مصرف نمایند. چریش صدمه‌ای به تخمدان نمی زند اما دمای مضاعفی در آن ناحیه بوجود می آورد و درهنگام بارداری که دمای بدن به طور طبیعی بالا می رود، این گرمای مضاعف ممکن است باعث صدمه به نطفه شود. خانم‌هایی که قصد باردار شدن را دارند نباید چریش مصرف نمایند زیرا موجب گرمای مضاعف شده و این امر تهدیدی مشابه با یک جسم خارجی برای جنین به حساب می آید .اگر دمای بدن بالا رود تغییرات خاصی در دستگاه‌های بدن بوجود می آید، که زنان بیش از مردان متوجه این موضوع می شوند. بعد از آغاز مصرف روزانه چریش، فواصل چرخه قاعدگی برخی از خانم‌ها کوتاه‌تر می‌گردد. در این موارد فقط کافیست آب بیشتری بیاشامید. اگر آشامیدن آب به تنهایی برای کاهش دمای بدن کافی نبود، یک برش کوچک لیمو یا کمی آب لیمو به آب مصرفی خود اضافه کنید . استفاده از چریش به صورت داخلی در موارد عفونت باکتریایی، قارچی و ویروسی، واکنش های آلرژیک مثل آسم، دیابت، مشکلات گوارشی مانند زخم معده و اختلالات کبدی مرسوم می باشد. این داروی قوی و مؤثر معمولا بی خطر به نظر می رآید ولی برای مصرف داخلی آن بعد از مشورت با یک پزشک اقدام کنید. چریش اثر ضدبارداری و پیشگیری از آن را دارا می باشد و زنانی که قصددارند باردار شوند از مصرف آن خودداری نمایند.

همه چیز درباره چریش

درخت چریش بومی مناطق جنوبی شرق آسیا به‌خصوص هند است، گفت: این درخت در دیگر نواحی گرمسیری جهان مانند استرالیا و غرب آفریقا نیز کشت می‌شود. وی با بیان این‌که چریش در نواحی گرمسیر جنوبی کشور در بندرعباس، میناب و چابهار و دیگر نقاط جنوب کاشته شده است، افزود: در بندرعباس به این درخت شریشک هم گفته می‌شود. رییس اداره‌ی جنگلداری و جنگل‌کاری اداره‌کل منابع طبیعی هرمزگان با اشاره به این‌که زمان گلدهی این گیاه بهار است، گفت: گل‌ها به صورت خوشه‌ای و سفید رنگ، عطر ملایمی دارند. ذاکری ادامه داد: میوه این درخت تقریباً شبیه دانه‌های انگور یا زیتون است که از اوایل مرداد رسیده و به‌رنگ زرد می‌شود که البته میوه این درخت سمی است. وی تصریح کرد: چوب این درخت بافتی محکم و خاصیت ضد موریانه‌ای دارد و در برابر کرم چوبخوار تا حدودی مقاوم است. رییس اداره‌ی جنگلداری و جنگل‌کاری اداره‌کل منابع طبیعی هرمزگان افزود: از مغز دانه‌ی چریش روغن ارزان قیمتی استخراج می‌شود که علاوه بر مصارف طبی و بهداشتی در تهیه صابون و خمیر دندان، خاصیت حشره‌کشی نیز دارد. ذاکری گفت: از این خاصیت به علت داشتن مواد طبیعی به ویژه آزادراختین(Azadirachtin)، در برگ و مغز دانه، در دفع آفات زراعی استفاده می‌شود. وی افزود: در هندوستان سالیانه 18هزار تن روغن دانه‌ی چریش در صابون‌سازی به‌کار می‌رود و تفاله‌های آن را در مزارع برنج و نیشکر به‌عنوان کود آلی مصرف می‌کنند که خاصیت ضد حشره‌ای دارد. رییس اداره‌ی جنگلداری و جنگل‌کاری اداره‌کل منابع طبیعی هرمزگان یادآور شد: طبق نتایج تحقیقات درخت چریش بر بیش از 120 گونه‌ی آفات زراعی، انباری و خانگی از راسته‌های مختلف تاثیر گذاشته و از تغذیه، تخم‌گذاری و یا رشد و تکامل آنها به نحوی جلوگیری می‌کند و به علت وجود همین اسانس، کاشت این درخت در اطراف بیمارستان‌ها، مدارس، مزارع و باغ‌ها برای دور نگهداشتن حشرات پیشنهاد می‌شود.

آخرین بروز رسانی در : سه شنبه 20 شهریور 1403

کپی برداری از مطالب سایت با ذکر نام جسارت و لینک مستقیم بلا مانع است.