خواص و مضرات مصرف دمنوش سنبل الطیب در بارداری
طرز تهیه و خواص و مضرات مصرف پیاز داغ و سوخاری چیست
پیاز پیاز ,پیازچه,پیاز سوخاری,پیاز درمانی,پیاز داغ مجلسی,پیاز عنصل,پیاز کوهی,پیاز درمانی برای ناباروری,پیاز داغ کریسپی,پیاز برای مو,پیازچه کوهی توضیحاتی در مورد پیاز وقتی به زندگی سالم و رعایت رژیم غذایی مناسب میاندیشیم، تقریبا …
تاثیر مصرف زردچوبه درمان معده و خواص بسیار مفید آن
تاثیر مصرف زردچوبه درمان معده و خواص بسیار مفید آن زردچوبه درمان معده ، زردچوبه برای درمان معده ، خواص ،زردچوبه درمان معده ، تاثیر زردچوبه درمان معده ، خواص مصرف زردچوبه …
دارچین و بهبود سوخت و ساز بدن
دارچین و بهبود سوخت و ساز بدن خواص دارچین,فواید دارچین,دارچین درمانی,خاصیت دارچین,خواص دارچین درمانی,خواص دارچین برای پوست,خواص دارچین برای مو,خواص دارچین برای جوانی,خواص دارچین برای بارداری,خواص خوردن دارچین,فواید دارچین خام,فواید دارچین پخته
سنبل الطیب
سنبل الطیب ,سنبل الطیب در جدول,سنبل الطیب و گربه,سنبل الطیب و رنگ چشم,سنبل الطیب گربه,سنبل الطیب چیست,سنبل الطیب به انگلیسی,سنبل الطیب خواص
توضیحاتی در مورد سنبل الطیب
سنبل الطیب یا علف گربه (نام علمی: Valeriana officinalis) گیاهی است که بوته ای استوار و چندساله دارد و در اروپا و بخشهایی از آسیا میروید. دارای ریشهای کوتاه و بوتهای با ارتفاع بین ۵۰ تا ۱۵۰ سانتیمتر میباشد. ریشهٔ این گیاه در طب سنتی ایران دارای ارزش دارویی است و از آن به عنوان آرامبخش اعصاب، خواب آور، ضد تشنج، درمان افسردگی، هضمکننده غذا و ضد دلپیچه استفاده میشود. نام علف گربه برای این گیاه ناشی از ویژگی آن است که گربهها را به خود جذب میکند و نوعی اثر روان گردان در آنها دارد. این خاصیت به دلیل وجود آکتینیدین در عصارهٔ این گیاه است که به فرومونهای بدن گربهها شباهت دارد. این گیاه اثر مشابهی نیز بر روی موشهای صحرایی دارد. خواص درمانی سنبل الطیب (علف گربه) سنبل الطیب گیاهی است علفی و چند ساله که ساقه آن بهطور عمودی تا ارتفاع دو متر بالا میرود. این گیاه به صورت وحشی در جنگلهای کم درخت، در حاشیه جویبارها و گودالها در بیشتر مناطق آسیا و ایران میروید. سنبل الطیب دارای بویی مطبوع است و گربه بوی این گیاه را از فاصل دور تشخیص داده به طرف آن میرود و در اطراف آن به جست و خیز میپردازد و از بوی آن مست میشود. گلهای سنبل الطیب برنگ سفید یا صورتی و به صورت خوشهای است. قسمت مورد استفاده این گیاه ریشه آن است و معمولاً از ریشه گیاهی که بیش از سه سال عمر دارد استفاده میشود. سنبل الطیب پس از خشک شدن برنگ قهوهای در میآید. طعم آن تلخ ولی خوشبو و معطر است. عطر آن پس از خشک شدن بیشتر میشود. در این مطلب از سایت جسارت در مورد سنبل الطیب صحبت میکنیم امیدواریم مورد توجه قرار بگیرد.
ترکیبات شیمیایی سنبل الطیب
ریشه سنبل الطیب حاوی ۱ درصد اسانس است. این اسانس درریشه تازه بیشتر است و به تدریج که ریشه خشک میشود مقدار اسانس آن کاهش یافته ولی بوی آن قوی تر میشود. اسانس تازه برنگ سبز مایل به زرد است ولی در اثر ماندن غلیظ میشود. آثار دارویی ریشه تازه آن سه برابر خشک شده آن است. سنبل الطیب باید در حرارت کم خشک شود و در حرارت بالا تمام اثر دارویی آن از بین میرود.
خواص درمانی سنبل الطیب
ریشه سنبل الطیب از نظرطب قدیم ایران گرم و خشک است خواص مهم آن به شرح زیر است. اثر ضد تشنج دارد، در رفع ناراحتیهای عصبی و هیستری مفید است، ضد اسپاسم و آرام بخش است، تب بر است، بیخوابی را درمان میکند، ضد کرم معده و روده است، ضد هیجان است، میگرن را برطرف میکند، برای برطرف کردن دلهره، تشویش و نگرانی مفید است، در درمان بیماری مالیخولیا اثر مفید دارد، در برطرف کردن درد سیاتیک مؤثر است، سکسکه مداوم را از بین میبرد، درد سینه را برطرف میکند، استفراغ را برطرف میکند، در معالجه مرض قند مؤثر است، گرد سنبل الطیب را روی زخمها بپاشید التیام یابند.
طرز استفاده سنبل الطیب
۱) گرد سنبل الطیب: ریشه سنبل الطیب را خرد کرده و در حرارت ۴۰ درجه خشک کنید. سپس آن را آسیاب کنید و از الک ریز در کنید. گرد آن به عنوان ضد تشنج به کار میرود. مقدار مصرف آن ۵-۱۰ گرم در روز است. ۲) مخلوط سنبل الطیب: ۴ گرم گرد ریشه سنبل الطیب را با ۴ گرم رازیانه و ۴ گرم قند سائیده و مخلوط کنید، این مخلوط را چهار قسمت کرده و در طول روز به فواصل مساوی بخورید. ۳) تنتور والریان: ۱۰۰ گرم ریشه سنبل الطیب را خرد کرده و در نیم لیتر الکل طبی ۶۰ درجه بریزید و بگذارید بماند. هر روز چند بار آن را بهم بزنید و پس از ۱۵ روز آن را صاف کرده و در شیشه دربسته نگهداری کنید. مقدار مصرف آن ۱۰-۳۰ قطره میباشد. عملکرد صحیح دستگاه عصبی مرکزی به وسیله رسپتورهایی (گیرندههایی) در مغز که به نام رسپتورهای گابا نامیده میشوند، تنظیم میشود. بر اساس مطالعات آزمایشگاهی مشخص شد که سنبل الطیب میتواند اتصالات این رسپتورها را ضعیف و سُست نماید. به این ترتیب، مکانیسم عمل و اثربخشی آن تا حدودی مشخص شد. در حقیقت این اطلاعات توضیح میدهد که چرا سنبل الطیب میتواند به افراد کمک کند تا به راحتی استرس و نگرانی را از خود دور نمایند. در مطالعات مختلفی نشان داده شد که این گیاه اثر درمانی موثری بر روی افرادی که دارای درجات مختلفی از بیماری بی خوابی میباشند، دارد. بهطور کلی سنبل الطیب موجب میشود که خواب با آرامش زیادی همراه باشد و همچنین گذر به مرحله خواب راحت تر صورت پذیرد. اما در این مطالعات چیزی مبنی بر اینکه این گیاه موجب افزایش کل زمان خواب میشود، مشاهده نگردید. دو تحقیق دیگر نیز در این زمینه انجام شد. در این مطالعات نیز نشان داده شد که ترکیب سنبل الطیب با بادرنجبویه (Lemon Balm) در بهبود کیفیت خواب و در درمان بیماری بی خوابی(Insomnia) مؤثر است. این گیاه برای اختلالات یائسگی و عادت ماهیانه مفید است. یکی دیگر از خواص این گیاه، داشتن منگنز است که برای درمان سفیدی مو از آن استفاده میشود. مقدار و زمان مصرف تعیین یک مقدار مشخص برای مصرف این گیاه، کار مشکلی است، اما در منابع مختلف علمی درباره گیاهان دارویی، چیزی حدود ۱ تا ۱۰ گرم است. اگر از عصاره تغلیظ شده ریشه گیاه سنبل الطیب (آن چه بهطور معمول در قرصها و کپسولها وجود دارد و دارای حداقل ۵/۰ درصد روغنهای فرّار است) برای درمان بیماری بی خوابی استفاده میکنید، باید آن را حدود ۳۰ تا ۶۰ دقیقه قبل از خواب مصرف نمایید. فراوردههای خشک شده ریشه این گیاه که به صورت ۵/۱ تا ۲ گرمی هستند، نیز باید ۳۰ تا ۶۰ دقیقه قبل از خواب مصرف شوند. برخی نیز این گیاه را با بادرنجبویه، رازک، گل ساعت و اسکالکَپ (در طب چینی کاربرد دارد) ترکیب کرده و مصرف میکنند. مصرف تازه این گیاه بهتر و موثرتر از مصرف ریشه خشک آن است.
عوارض جانبی سنبل الطیب
اثرات جانبی تحقیقات مختلف نشان میدهد که این گیاه هیچ گونه اثر مخربی روی توانایی افراد برای رانندگی و کار با ماشین آلات مختلف ندارد. تنها مورد گزارش شده، حمله قلبی شدید در مردی بود که سالیان دراز از سنبل الطیب به میزان ۵ تا ۲۰ برابر مقدار توصیه شده مصرف میکردهاست و آن را بهطور ناگهانی کنار گذاشته بود. به هر حال، هنگامی که سنبل الطیب بر اساس مقدار توصیه شده مصرف شود، منجر به اعتیاد و وابستگی به آن نخواهد شد. در مورد دیگری که در یک دانشجوی ۱۸ ساله که قصد خودکشی داشت مشاهده شد، تنها علائم گزارش شده عبارت بودند از خستگی مفرط، درد شکمی، رعشه و لرزش در دستها و پاها. این فرد از ۰۰۰/۲۰ میلی گرم ریشه سنبل الطیب استفاده کرده بود که چیزی در حدود ۴۰ تا ۵۰ برابر مقدار توصیه شدهاست. به نظر نمیرسد که مصرف سنبل الطیب قبل از خواب موجب ایجاد مشکل در هوشیاری و تمرکز فرد در صبح شود. با این که تاکنون دلایل شناخته شدهای برای منع مصرف این گیاه در بارداری و شیردهی گزارش نشده است، اما بیخطر بودن آن نیز به اثبات نرسیدهاست. بنابراین باید در مصرف آن احتیاط کرد.
مضرات سنبل الطیب
چون سنبل الطیب برای کلیه مضر است باید آن را با کتیرا خورد
ریشه سنبل الطیب
ریشهی سنبلالطیب بیش از ۱۲۰ ترکیب شیمیایی دارد که نه تنها به عنوان یک داروی آرامبخش، بلکه به عنوان یک عامل ضد اسپاسم عمل میکنند. با اینکه سنبلالطیب میتواند به عنوان یک خوابآور عمل کند، ولی هیچگونه احتمال یا عارضهی جانبی شناخته شدهای دربارهی اعتیادآور بودناش وجود ندارد. سنبلالطیب بیخطر و موثر است، و مهارتهای حرکتی را مختل نمیکند. دستکم دو آزمایش دو سو کور نشان دادهاند، ریشهی سنبلالطیب میتواند به شکل قابل توجهی زمانی را که یک فرد بدون تغییر در مراحل معمول خواب، برای خوابیدن نیاز دارد، کاهش دهد. ریشهی سنبلالطیب، علاوه بر بهبود کیفیت خواب، دارای طیف گستردهای از سایر کاربردها نیز هست.
سنبل الطیب و میگرن
ریشهی گیاه سنبلالطیب از نظر قدرت پیشگیرنده در برابر میگرن بسیار موثر است. چگونگی کارکرد آن کاملا شناخته شده نیست، ولی دانشمندان معتقدند این داروی گیاهی میزان اسید گاما آمینوبوتیریک (GABA) را در مغز افزایش میدهد. ریشهی سنبلالطیب به تنظیم سلولهای عصبی کمک میکند و با اثر آرام کنندگیاش میتواند علائم میگرن را تسکین دهد. میزان مصرف مناسب سنبلالطیب برای تسکین میگرن الف. دمنوش: یک قاشق چای خوری ریشهی خشک شدهی سنبلالطیب به ازای هر فنجان آب جوش. این ریشه را در آب جوش بریزید و اجازه دهید به مدت ۱۰ دقیقه دم بکشد، سپس آن را صاف، و آنگاه نوش جان کنید. همچنین برای خوشطعم کردن دمنوش، میتوانید یک قاشق چای خوری عسل نیز به آن بیفزایید. ب. تنتور: یک تا یک و نیم قاشق چای خوری (یا ۴ الی ۶ میلیلیتر تنتور سنبلالطیب) پ. عصارهی مایع: نصف الی یک قاشق چای خوری (یا ۱ الی ۲ میلیلیتر) ت. عصارهی پودر شدهی خشک: ۲۵۰ تا ۶۰۰ میلیگرم
سنبل الطیب یک داروی آرامبخش
ریشهی سنبلالطیب، هنگامی که به صورت خوراکی مصرف شود، مانند یک داروی آرامبخش و مسکن طبیعی، با اثرگذاری بر دستگاه عصبی، باعث تسکین درد ماهیچهها میشود. طی مطالعهای که نتایج آن در ۲۰۰۵، در “نشریهی علمی داروشناسی قومی” به چاپ رسید، پژوهشگران دانشکدهی پزشکی دانشگاه آغا خان پاکستان، تاثیرات ضد اسپاسمی ریشهی سنبلالطیب را روی حیوانات آزمایش کردند. عصارهی ریشهی سنبلالطیب به شکل قابل توجهی تنش و اسپاسم ماهیچههای گوارشی را در خرگوشها و خوکچههای هندی کاهش داد، و همچنین عملکرد ضد فشار خون قدرتمندی را بر سطوح فشار خون از خود نشان داد. ریشهی سنبلالطیب ممکن است از طریق کانالهای پتاسیم بر سلولها تاثیر بگذارد، و بتواند بر درمان بیماریهای اثرگذار بر ماهیچههای گوارشی، و قلبی و عروقی تاثیر مثبت داشته باشد.
کاهش اضطراب با سنبل الطیب
عصارهی ریشهی سنبلالطیب ممکن است از طریق ایجاد آرامش، کاهش اضطراب، و احتمالا آرام کردن دستگاه عصبی به کاهش درد ماهیچهها و تنش ماهیچهها کمک کند. ریشهی سنبلالطیب به عنوان منبعی برای مواد شیمیایی به نام والپوتریات به شمار میآید که ممکن است بر سطوح اسید گاما آمینوبوتیریک و ملاتونین در بدن تاثیرگذار باشند، و همزمان باعث تحریک گیرندههای مواد مخدر و سروتونین در دستگاه عصبی شوند. وجود اسید گاما آمینوبوتیریک اضافی در بدن باعث آرامش و کاهش سطوح استرس میشود. به همین دلیل، ریشهی سنبلالطیب به عنوان یک داروی گیاهی آرامبخش مشهور است. به نظر میرسد، این اثر شباهت زیادی به تاثیرات بنزودیازپینهایی داشته باشد که به صورت گسترده به عنوان داروهای آرامبخش برای افسردگی و گاهی اوقات برای اضطراب تجویز میشوند و همچنین بر تحریک گیرندههای اسید گاما آمینوبوتیریک اثر دارند.
درمان بی خوابی با سنبل الطیب
استفاده از سنبلالطیب برای درمان بیخوابی باعث میشود میزان زمان خواب عمیق و مرحلهی حرکت تند چشم در خواب (REM) افزایش یابد. سنبلالطیب همچنین به شکل قابل توجهی تاخیر در خواب – طبق توصیف پژوهشگران، مدت زمانی که طول میکشد تا فرد به خواب برود – را بهبود میبخشد. طبق یافتههای یک مطالعه، سنبلالطیب زمان طبیعی مورد نیاز را برای به خواب رفتن، در شرکت کنندگان این مطالعه، به نصف کاهش داد. طی یک آزمایش دو سو کور، ۴۴ درصد از افراد مبتلا به بیخوابی که از سنبلالطیب استفاده کرده بودند، گزارش دادند کیفیت خوابشان “عالی” شده است، و ۹۹ درصد از آنها نیز اظهار کردند وضعیت خوابشان به شکل قابل توجهی بهبود یافته است.
گیاه سنبل الطیب
سندرم پای بیقرار به عنوان یک اختلال عصبی طبقهبندی میشود. فرد مبتلا به سندرم پای بیقرار هنگام خوابیدن، کشیدگی و ضربان در پاهایاش احساس میکند. این فرد غالبا نمیتواند خواب کامل و آرامی داشته باشد و در نتیجه، در طول روز احساس خستگی مفرط میکند. سنبلالطیب به آرامش ماهیچههای پا و سرعت بخشیدن به فرایند به خواب رفتن کمک میکند. رسیدن به آرامش، یک لازمهی کلیدی برای افراد مبتلا به سندرم پای بیقرار است، و سنبلالطیب یقینا به عنوان داروی گیاهی به شمار میرود که میتواند چنین شرایطی را فراهم کند.
سنبل الطیب و افسردگی
بیخوابی و اضطراب از عوامل کلیدی افسردگی هستند. همانطور که پیشتر عنوان شد، سنبلالطیب به آرامش و تسکین دستگاه عصبی و ذهن کمک میکند. سنبلالطیب به درمان افسردگی کمک نمیکند، ولی میتواند به درمان علائم مربوط به این اختلال کمک نماید.