بیماری مارفان را بشناسیم

بیماری مارفان را بشناسیم

بیماری مارفان را بشناسیم مارفان,بيماري مارفان,مارفان در بارداري,علائم مارفان,درمان مارفان,درمان مارفان با طب سوزني,مواد غذايي مناسب براي درمان مارفان,مارفان را چگونه درمان کنيم,مارفان در کودکان,مارفان در بزرگسالان,مارفان در نوزادان,مارفان در بهار,مارفان در …

درمان بیماری ها با سیاه دانه

درمان بیماری ها با سیاه دانه

درمان بیماری ها با سیاه دانه خواص سیاه دانه,فواید سیاه دانه,سیاه دانه درمانی,خاصیت سیاه دانه,خواص سیاه دانه درمانی,خواص سیاه دانه برای پوست,خواص سیاه دانه برای مو,خواص سیاه دانه برای جوانی,خواص سیاه دانه …

درمان عفونت های ادراری با گیاهان

درمان عفونت های ادراری با گیاهان

درمان عفونت های ادراری با گیاهان خواص گیاهان,فواید گیاهان,گیاهان درمانی,خاصیت گیاهان,خواص گیاهان درمانی,خواص گیاهان برای پوست,خواص گیاهان برای مو,خواص گیاهان برای جوانی,خواص گیاهان برای بارداری,خواص خوردن گیاهان,فواید گیاهان خام,فواید گیاهان پخته

شربت دکسترومتورفان

شربت دکسترومتورفان ,شربت دکسترومتورفان برای کودکان,شربت دکسترومتورفان پی,شربت دکسترومتورفان در بارداری,شربت دکسترومتورفان کودکان

شربت دکسترومتورفان , شربت دکسترومتورفان برای کودکان , شربت دکسترومتورفان پی , شربت دکسترومتورفان در بارداری

توضیحاتی در مورد شربت دکسترومتورفان

دکسترومتورفان (به انگلیسی: Dextromethorphan) یک داروی ضدسرفه است. دکسترومتورفان داروی بدون نسخه می‌باشد  و به اشکال قرص، شربت و قطره تولید می‌شود. در این مطلب از سایت جسارت در مورد شربت دکسترومتورفان صحبت میکنیم امیدواریم مورد توجه قرار بگیرد.

سرفه

سرفه نوعی واکنش دفاعی بدن (رفلکس) به مواد محرک تنفسی یا آلودگی هوا یا برای دفع ترشحات در هنگام بیماری است. مکانیسم سرفه خروج سریع هوای بازدمی بر اثر انقباض عضلات تنفسی است. سرفه به صورت ارادی یا رفلکسی ایجاد می‌شود. هر رفلکس دفاعی دارای مسیرهای آوران و وابران است. قسمت آوران رفلکس سرفه شامل گیرنده‌هایی از اعصاب حسی اعصاب سه قلو، زبانی – حلقی، حنجره‌ای فوقانی و عصب واگ است. قسمت وابران سرفه شامل عصب راجعه حنجره‌ای و اعصاب نخاعی است. سرفه با یک دم عمیق آغاز شده و با بسته شدن گلوت، شل شدن پرده دیافراگم و انقباض ماهیچه‌ای در برابر گلوت بسته شده، دنبال می‌شود. این امر سبب بالارفتن فشار داخل قفسه سینه شده و در اثر فشار مثبت قفسه سینه، نای تنگ می‌شود. ناگهان گلوت باز شده و به علت اختلاف فشار موجود میان مجاری هوایی و اتمسفر و نیز تنگ شدن نای، میزان زیادی از جریان هوا به سرعت از نای خارج می‌شود. این نیروها سبب می‌شوند تا ترشحات مخاطی و اجسام خارجی، از ریه به بیرون رانده شوند. درمان قطعی سرفه، به تشخیص علت بیماری زمینه‌ای و سپس شروع درمان اختصاصی بستگی دارد. حذف عامل محرک خارجی یا عامل تشدید کننده داخلی در صورت تشخیص مفید خواهد بود. سایر ملاحظات درمانی عبارتند از درمان عفونتهای اختصاصی دستگاه تنفسی، مصرف گشاد کننده‌های برونشها در شرایط انسداد برگشت‌پذیر مجاری هوایی مانند آسم، فیزیوتراپی قفسه سینه به منظور افزایش پاکسازی ترشحات در بیماران دچار برونشکتازی و آسپیراسیون تنفسی و درمان تومورهای داخل برونشی یا بیماری بینابینی ریه. درمان علامتی سرفه (مثلاً در اثر سرماخوردگی ساده) با داروهایی نظیر اکسپکتورانت، دکسترومتورفان، کدئین، دیفن هیدرامین کامپاند و کلوبوتینول می‌باشد. البته لازم به ذکر است که درمان علامتی سرفه، بدون نظر پزشک توصیه نمی شود. برای درمان طبیعی سرفه روش‌های زیر پیشنهاد شده‌است: 1- نوشیدن شربت عسل و آب لیمو 2- نوشیدن ترکیب 1/4 قاشق چای‌خوری فلفل قرمز، 1/4 قاشق چای‌خوری زنجبیل زمینی، 1 قاشق غذاخوری عسل، 1 قاشق غذاخوری سرکه سیب و 2 قاشق غذاخوری آب. 3- جوشاندن مقداری آب با 2 حبه سیر و 1 قاشق پونه کوهی. ریختن آن در یک فنجان و اضافه کردن 1 قاشق غذاخوری عسل

آشنایی با شربت دکسترومتورفان

دکسترومتورفان یک داروی ضد سرفه می باشد که بر روی مرکز کنترل کننده سرفه در مغز تأثیر می‌گذارد و می‌تواند سرفه های خشک را مهار نماید.بسیاری از مردم هنگام سرماخوردگی یا بروز سرفه از چند داروی ضد سرفه یا ضد سرماخوردگی به صورت همزمان استفاده می نماید اما بهتر است بدانید مصرف چند داروی همزمان که ممکن است اجزای مشابهی داشته باشند نه‌تنها در تسریع بهبود شما تاثیری ندارد ،بلکه می تواند موجب افزایش خطر بروز عوارض دارویی نیز شود. لذا بدون مشورت با پزشک از مصرف بیش از دو داروی ضد سرماخوردگی به صورت همزمان بپرهیزید و حتما اجزای داروی ضد سرماخوردگی را چک نمایید. توصیه می‌شود از پزشک یا داروساز خود در مورد داروی مناسب برای علائمتان مشاوره بگیرید تا با مصرف داروی مناسب بهبودی به بهترین نحو حاصل گردد . این دارو به شکل های مختلف قرص کپسول و شربت در فرآورده های متنوعی به تنهایی یا در کنار داروهای دیگر تولید شده است.

داروشناسی شربت دکسترومتورفان

مکانیسم اثر دارو از راه خوراکی به‌خوبی جذب می‌شود و با اثر مستقیم روی مرکز سرفه در بصل‌النخاع، موجب تضعیف واکنش سرفه می‌گردد. دکسترومتورفان به‌میزان وسیعی در کبد متابولیزه و به متابولیت فعالی به‌نام دکسترورفان تبدیل می‌شود که از طریق کلیه‌ها دفع می‌گردد؛ اما متابولیسم کبدی پسودوافدرین ناقص بوده و حدود ۵۵ الی ۷۵ درصد آن به‌صورت تغییر نیافته از راه ادرار دفع می‌گردد. فارماکودینامیک دسکترومتورفان مهارگر غیر رقابتی کانال NMDA، آگونیست گیرنده مو (μ) اپیوئیدی، مهارگربازجذب نوراپی‌نفرین و سروتونین، آگونیست گیرنده سروتونینی نوع 1 (5-HT1B)، آگونیست آلفا ۲ آدرنرژیکی و آگونیست گیرنده نوع ۱ هیستامینی و موسکارینی است، همچنین اتصال استیل‌کولین به گیرنده‌های نیکوتینی را تسهیل می‌کند. متابولیت اصلی آن (دسکترورفان) توانایی بیشتری در مهار کانال NMDA دارد. فارماکوکینتیک بعد از مصرف خوراکی، دارو سریعاً از راه گوارش جذب شده و وارد جریان خون می‌گردد سپس از سد خونی مغزی می‌گذرد و وارد مغز می‌شود. دسکترومتورفان در کبد توسط آنزیم سیتوکروم P450 به دکسترورفان تبدیل می‌شود.

شربت دکسترومتورفان , شربت دکسترومتورفان برای کودکان , شربت دکسترومتورفان پی , شربت دکسترومتورفان در بارداری

مصرف شربت دکسترومتورفان

-در صورتی که مبتلا به بیماری های کبدی می باشید مصرف این دارو برای شما مناسب نمی باشد. -در صورتی که مصرف کننده داروهای آرامبخش و ضد افسردگی خصوصاً داروهای مهارکننده مونوآمین اکسیداز مانند سلژیلین ،ترانیل سیپرومین و فنلزین می باشید ،حتما پزشک خود را مطلع نمایید. -مصرف این دارو در کودکان زیر ۶ سال توصیه نمی شود. -در صورت سابقه حساسیت به دکسترومتورفان یا سایر داروهای ضدسرفه، پزشک خود را مطلع نمایید. -در صورتی که مبتلا به آسم هستید (خصوصاً در فاز حمله ی آسم )مصرف این دارو برای شما مناسب نیست. -در صورت سابقه یا ابتلا به هرگونه بیماری تنفسی نظیر آسم،copd، عفونت دستگاه تنفسی ،تنگی نفس و …پزشک خود را مطلع نمایید. -در صورتی که سابقه سرفه های مزمن دارید حتما به پزشک مراجعه نمایید و از مصرف خودسرانه ی این دارو بپرهیزید زیرا دکسترومتورفان می تواند سرفه های شما را تشدید کند یا علائم یک بیماری دیگر (که سرفه ی شما می‌تواند ناشی از آن باشد) را بپوشاند. -در صورتی که سرفه های شما همراه با ترشحات خلطی بود، حتما پزشک یا داروساز را در جریان قرار دهید زیرا ممکن است مصرف این دارو شرایط شما را بدتر نماید. -در صورت بارداری،تصمیم بارداری یا شیردهی پزشک داروساز خود را در جریان قرار دهید. -لیستی از کلیه داروهای مصرفی خود خصوصاً داروهای ضد حساسیت، ضد سرماخوردگی، ضد افسردگی، داروهای پارکینسون، کینیدین، آمیودارون، داروهای ضد درد آرام بخش و فرآورده های الکلی را در اختیار داروساز یا پزشک قرار دهید تا در صورت نیاز مقدار و نوع داروی مصرفی را به صورت مناسب تغییر دهید.

موارد مصرف شربت دکسترومتورفان

این دارو در رفع حالات التهابی دستگاه فوقانی از جمله رینیت آلرژیک، التهاب حاد یا تحتِحاد سینوسها، خروسک، التهاب حاد گوارش میانی والتهاب نای و نای‌ژه و نیز تسکین علامتی سرفه‌هایِ خشکِ ناشی از گلودردِ خفیف و تحریک ناشی از سرماخوردگی، به کار می‌رود. ترکیبات دکسترومتورفان به شکل گسترده‌ای برای جلوگیری از سرفه‌های سرماخوردگی در داروهای ضدسرفه به‌کار می‌رود؛ همچنین موارد دیگری از استفاده این دارو در تسکین درد برای کاربردهای روان‌شناسی نیز پیدا شده‌است. این دارو در ایران به صورت شربت همراه با پسودوافدرین که خاصیت ضد احتقانی دارد با نام دکسترومتورفان-پی نیز تولید می‌گردد.

طریقه مصرف شربت دکسترومتورفان

-دارو را دقیقاً طبق توصیه ی پزشک یا داروساز خود مصرف نمایید و از افزایش مقدار مصرف این دارو خودداری نمایید. حداکثر مقدار مصرف مجاز این دارو در بزرگسالان ۱۲۰ میلی گرم می باشد در صورتی که سرفه در چند روز پیش رو کاهش یا بهبود نیافت، حتماً به پزشک مراجعه نمایید. -در صورت فراموشی یک نوبت مصرف دارو، به محض یادآوری آن را مصرف نموده و نوبت بعدی را طبق روال سابق مصرف کنید و از دو برابر نمودن مقدار مصرف در یک نوبت بپرهیزید.

عوارض جانبی شربت دکسترومتورفان

مصرف دکسترومتورفان می‌تواند موجب بروز عوارض جانبی زیر شود:[نیازمند منبع] خارش اسهال یبوست حالت تهوع استفراغ خواب‌آلودگی عصبانیت کاهش هشیاری و گیجی توهم دیداری سرگیجه تاری دید تعرق تب تغییرات فشارخون تنفس کم‌عمق و یا نامنظم احتباس ادرار درد مثانه

فارماکوکینتیک شربت دکسترومتورفان

متابولیسم دارو کبدی بوده و بسرعت و بمیزان وسیعی به متابولیت فعال دکستروفان تبدیل می شود. اثر دارو طی 30 دقیقه شروع و برای 6 ساعت باقی می ماند. دکسترومتورفان عمدتاً از کلیه ها و به صورت تغییر نیافته یا متابولیت دفع می شود.

شربت دکسترومتورفان و سرفه

شربت دکسترومتورفان (Dextromethorphan) از داروهای ضد سرفه است که به منظور درمان سرفه‌های بدون خلط ناشی از سرماخوردگی مورد استفاده قرار می‌گیرد. توجه داشته باشید که این دارو در درمان سرفه‌های ناشی از استعمال دخانیات، آسم یا امفیزم کاربرد ندارد.

تداخل دارویی با شربت دکسترومتورفان

ترکیبات مهارکننده مونوآمین اکسیداز ( MAO) مثل فورازولیدون و پروکاربازین، کینیدین، داروهای کاهنده فشار خون، نیترات‌ها و داروهای مقلد سمپاتیک، ضدافسردگی‌های سه‌حلقه‌ای . در صورت مصرف همزمان با فراورده های حاوی الکل، داروهای کاهنده فشار خون با اثر مضعف CNS مانند کلونیدین و متیل دوپا، داروهای مضعف CNS بویژه بیهوش کننده ها، باربیتوراتها، داروهای مخدر شبه تریاک یا ضد افسردگی های سه حلقه ای، ممکن است اثرات مضعف CNS این داروها یا دکسترومتورفان تشدید شود. مصرف همزمان مهار کننده های مونوآمین اکسیداز (MAO) از جمله فورازولیدون و پروکاربازین، ممکن است باعث بروز بحران آدرنرژیک، کلاپس، اغماء، سرگیجه، تهییج، افزایش فشار خون، افزایش دمای بدن، خونریزی داخل مغزی، بیحالی، تهوع، رفتار جنون آمیز، اسپاسم و لرزش شود.

شربت دکسترومتورفان , شربت دکسترومتورفان برای کودکان , شربت دکسترومتورفان پی , شربت دکسترومتورفان در بارداری

نحوه مصرف شربت دکسترومتورفان

قبل از مصرف حتما با پزشک مشورت نمایید .اگرچه بهتر است دوز مصرفی به صورت دقیق توسط پزشک تعیین گردد. شربت باید بعد از وعده‌های غذایی و در فواصل زمانی بین ۴ تا ۶ ساعت در حدود یک قاشق غذاخوری استفاده شود. به طور معمول میزان مصرف در کودکان دو تا شش سال حدود یک قاشق مرباخوری در هر شش ساعت و در کودکان شش تا ده سال حدود دو قاشق مرباخوری در هر شش ساعت می‌باشد. توجه: مصرف داروی دکسترومتورفان برای کودکان زیر دو سال به هیچ وجه توصیه نمی‌شود.

نکاتی درباره شربت دکسترومتورفان

در صورتی که بیمار مبتلا به آسم، اختلال کبدی و یا سرفه خلط آور باشد این دارو را باید با احتیاط مصرف کند. در صورتی که تا یک هفته پس از مصرف دارو همچنان سرفه ادامه داشت به پزشک مراجعه کنید. مصرف مقادیر بیش از حد دارو ممکن است موجب بروز سرگیجه، بی‌قراری، تهوع یا استفراغ شدید گردد. مصرف این دارو در دوران شیردهی ممنوع است. توصیه می‌شود مصرف دارو در دوران بارداری بااحتیاط و زیر نظر پزشک باشد. این دارو در مواردی مثل پرکاری تیروئید، دیابت، بیماری‌های ایسکمیک قلب، زیادی فشار خون، عیب کار کلیه و بزرگی پروستات باید با احتیاط تجویز شود. افزایش دوز دارو میزان تاثیر آن را زیاد نمی‌کند. -در صورت تشدید یا تغییر نوع سرفه ها، حتماً به پزشک یا داروساز مراجعه نمایید تا در صورت نیاز به ادامه یا قطع مصرف این دارو، ارزیابی های لازم را انجام دهند. -پیش از شروع هر گونه دارو یا مکمل جدید، پزشک یا داروساز خود را در جریان مصرف دکسترومتورفان قرار دهید. -در مدت درمان با دکسترومتورفان از رانندگی و کار با ابزار خطرناک تا زمانی که اثر این دارو باقیست خودداری نمایید. -در صورت مصرف بیش از اندازه ی دکسترومتورفان، فوراً با یک مرکز مسمومیت دارویی تماس بگیرید یا به مرکز درمانی مراجعه نمایید.

آخرین بروز رسانی در : یکشنبه 6 آبان 1397

کپی برداری از مطالب سایت با ذکر نام جسارت و لینک مستقیم بلا مانع است.