سیم و کابل

سیم و کابل

سیم و کابل سیم و کابل برق عنصری است که برای هدایت آن در نظر گرفته شده است. سیم و کابل های برق از موادی با رسانایی الکتریکی بالا (معمولاً مس، اما کابل …

بررسی دستگاه لیزر تیتانیوم و پلاتینیوم اصل 2022

بررسی دستگاه لیزر تیتانیوم و پلاتینیوم اصل 2022

بررسی دستگاه لیزر تیتانیوم و پلاتینیوم اصل اگر از اصلاح و موزدایی مکرر خسته شده‌اید یا انواع ژیلت‌ها و کرم‌های موبر را برای کم شدن رشد مو‌های خود امتحان کرده‌اید، اما نتیجه‌ای …

برای مراسم خواستگاری چه گلی ببریم؟

برای مراسم خواستگاری چه گلی ببریم؟

برای مراسم خواستگاری چه گلی ببریم؟ اگر به راهنمای خرید گل در مراسم خواستگاری نیاز دارید، ادامه این مطلب را از دست ندهید. آیا قصد خواستگاری رفتن دارید و به دنبال گل …

در مورد تخت جمشید در شیراز بیشتر بدانید

تخت جمشید یکی از پرآوازه ‌ترین و با عظمت ترین آثار باستانی ایران به شمار می رود که همه افراد به چنین اثر منحصر به فرد و دیدنی به عنوان یک نماد از فرهنگ ایرانیان در عصر هخامنشیان، از آن یاد می کنند. سالیانه گردشگران و توریست های بسیاری از سراسر کشور و یا حتی جهان برای دیدن این شاهکار ارزشمند به کشور ایران سفر می کنند. همچنین این بنای بسیار زیبا در سال هزار و نهصد و هفتاد و نه در میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید. اگر از آن دسته افرادی هستید که می خواهند از شیراز دیدن کنند، به هیچ عنوان بازدید از تخت جمشید را فراموش نکنید چرا که ممکن است نتوانید از زیبایی های بی نظیر این بنا بهره ببرید.

نام تخت جمشید

در تور لحظه آخری سفر باتو ، بنای تخت جمشید را با نام های پارسه، پرسه ‌پولیس و پرسپولیس نیز می شناسند اما در اکثر مواقع به آن تخت جمشید گفته می شود، تخت جمشید معرف تاریخ و فرهنگ بسیار کهن ایران زمین به حساب می آید که به فرمان داریوش بزرگ در سال 518 ق.م و با حدود 125 هزار مترمربع وسعت، به‌ عنوان یکی از شاهکارهای معماری دوران خود در سطح جهان بنا شد. علاوه‌ بر این ها به عنوان یکی از مکان های دیدنی شهر شیراز به شمار می آید. تخت جمشید در حقیقت اوج ظرافت و خلاقیت هنرمندان ایرانی در به کار بردن فرهنگ مردمان گوناگونی مانند مصری ‌ها، بابلیان، یونانی ‌ها، مادها و همین طور ارمنی‌ ها است که زیر سلطه و فرمان هخامنشیان قرار داشته اند. هدف داریوش از ساختن این بنای باشکوه آن بود که پایتختی در امپراطوری خود تاسیس کند که همانندی نداشته باشد و جهت این کار، جلگه وسیع مرودشت با پیشینه تاریخی بسیار کهن را انتخاب کرد.

علت نام گذاری تخت جمشید به پارسه

دلیل نام‌ گذاری تخت جمشید به پارسه، قوم پارس بوده‌ اند که هخامنشیان رهبری آن ها را بر عهده داشتند. آن ها به اقامتگاه خود پارس می‌ گفتند، محلی که یونانیان آن را پرسیس نام نهاده بودند و در حال حاضر هم آن را فارس می شناسیم. در سنگ‌ نوشته‌ ای که از خشایارشا بر جرز درگاه‌ ورودی دروازه ملل بر جای مانده و همچنین بر طبق بعضی لوحه‌ های عیلامی، نام اصلی تخت جمشید باعنوان شهر پارسه عنوان شده است. می گویند در دوران ساسانیان نیز این بنا را صد ستون و در دوره اسلامی به آن چهل ستون، چهل منار و تخت حضرت سلیمان می گفتند؛ ولی بعدها به علت آن که مردم اطلاعی از سازنده این مجموعه نداشتند، آن را به جمشید، پادشاه باستانی نسبت داده و نام تخت جمشید را بر روی آن گذاشتند.

ساخت بنای تخت جمشید چند سال طول کشید؟

در دوران هخامنشیان، برای هر فصلی اقامتگاهی مجزا وجود داشت. اقامتگاه تابستانی در هگمتانه و یا همدان امروزی، اقامتگاه زمستانی در شوش (پایتخت عیلام) و تخت جمشید هم به‌ عنوان اقامتگاه بهاری جهت برگزاری مراسم جشن‌ های ملی ایرانیان (نوروز) به شمار می رفت. بعد از داریوش بزرگ، فرزندش خشیارشاه و همچنین نوه‌ وی اردشیر یکم، بناهای باشکوهی به این مجموعه هنری اضافه کردند. به صورت کلی، کار ساخت کاخ‌ های تخت جمشید در حدود 180 سال به طول کشید، 200 سال مورد استفاده قرار داشت و بعد از نابودی توسط اسکندر مقدونی، ویرانه و متروک شد.

دلیل سوزاندن تخت جمشید به دست اسکندر مقدونی

روایت های گوناگونی در مورد به آتش کشیدن تخت جمشید گفته شده است. تعدادی بر این باورند که اسکندر مقدونی به قصد انتقام گیری شکست قبلی یونان و تحقیر کردن ایرانیان، اقدام به این عمل کرده است. بعضی دیگر گفته اند معشوقه اسکندر در حالت مستی در بزمی که به مناسبت پیروز شدن یونانیان در تخت جمشید برگزار شده بود، به اشتباه پرده‌ای را به آتش می زند که باعث ویران شدن این یادگار کهن می‌ شود.

پلکان ورودی تخت جمشید

در بخش ورودی تخت جمشید، پلکان دو طرفه‌ ای قرار دارد که دوران خشیارشا در ضلع غربی این بنا درست شده است. هر طرف این پلکان دارای 111 پله است که به‌ علت قرینه بودن، از شاهکارهای معماری قدیم به حساب می آیند. بعد از 63 پله، به یک پاگرد خواهیم رسید و بعد از آن 48 پله دیگر در جهت مخالف امتداد پیدا خواهد کرد. هر کدام این پله ها دارای 6.90 متر طول، 38 سانتی ‌متر عرض وهمین طور 10 سانتی‌ متر پاخیز است. دور تا دور پله‌ ها نیز به شکل شگفت‌ انگیزی با جان‌ پناهی از کنگره‌ های چهار پله‌ ای مزین شده اند.

دروازه ملل

بعد از گذر از پلکان ورودی، به دروازه ملل یا دروازه خشایارشا خواهید رسید که به‌ علت ظاهر خاص خود، شهرت جهانی پیدا کرده است. هر ضلع از این تالار مربعی، دارای 24.75 متر طول و 612.5 مترمربع مساحت است. درگذشته وسط این تالار چهار ستون قرار داشت که امروزه سه ستون آن بر جای مانده است. ارتفاع هر ستون، بیشتر از 16.5 متر و ارتفاع هر کدام از درگاه‌ های شرقی و غربی 10 متر و عرض آن 3.82 متر است.

آخرین بروز رسانی در : یکشنبه 13 بهمن 1398

کپی برداری از مطالب سایت با ذکر نام جسارت و لینک مستقیم بلا مانع است.