علائم سرماخوردگی کودکان و راهکارهای درمان آن
آلرژی؟ سرماخوردگی؟ آنفلوانزا؟ یا کووید ۱۹؟ تفاوت در چیست
آلرژی؟ سرماخوردگی؟ آنفلوانزا؟ یا کووید ۱۹؟ در شرایطی که بسیاری از ما با ترس و ناشناختههای بیماری همهگیر ویروس کرونا دست و پنجه نرم میکنیم، با هر خارش گلو، آبریزش بینی یا …
برای کابینت سفید چه دستگیره ای خوبه
برای کابینت سفید چه دستگیره ای خوبه آیا میدانید انتخاب یک دستگیره کابینت چقدر می تواند در ظاهر کابینت تاثیرگذار باشد؟ انتخاب یک کابینت زیبا و مناسب برای آشپزخانه تصمیم بسیار سختی می باشد. …
آموزش باریستا روش جدید یاد گیری هنر کافه داری : آمارو باریستا
آموزش باریستا روش جدید یاد گیری هنر کافه داری : آمارو باریستا آموزش باریستا دوره تجاری باریستا بسیاری از باریستاها به مهارت های خود بسیار افتخار می کنند و سال ها وقت خود …
علائم سرماخوردگی کودکان و راهکارهای درمان آن
سرماخوردگی کودکان، یک عفونت ناشی از ویروس است. بهدلیل اینکه سیستم ایمنی آنها هنوز در مقابل انواع ویروسها مقاومت کمتری دارد، بهطور متوسط 6 بار در سال به این بیماری مبتلا میشود.
علائمی همچون آبریزش بینی، سردرد، تب، گلودرد، عطسه و سرفه نشانههایی است که به منزله اخطار بیمار شدن فرزند شما میباشد.
علت سرماخوردگی
در مطلب سرماخوردگی کودکان را بهطور مفصل بررسی خواهیم کرد. در واقع بیش از 200 نوع ویروس وجود دارد که میتواند باعث بروز این بیماری شود. این ویروسها از طریق عطسه، سرفه و تماس دست با افراد آلوده به ویروس منتقل میشود. این عارضه معمولا بینی، گوش و گلو را درگیر میکند.
هوای سرد بهشکل مستقیم نمیتواند از علتهای اصلی بیماری باشد، اما بروز این بیماری در زمستان بیشتر است، البته سرماخوردگی کودکان در تابستان هم امکان دارد پیش بیاید. چند دلیل عمده بروز بیماری در ماههای زمستانی شامل موارد زیر است:
- ویروسهای ایجاد کننده این بیماری در محیط سرد و خشک مدت زمان بیشتری بر روی سطوح باقی میماند.
- بهدلیل اینکه افراد خانواده بیشتر وقت خود را در خانه هستند امکان انتقال بین آنها بیشتر است.
- توانایی بدن افراد و بهخصوص خردسالان برای مبارزه با بیماری در دماهای پایین کمتر است.
علائم بیماری
علائمی که هنگام بیماری بروز میکند ممکن است از کودکی به کودک دیگر متفاوت باشد که شایعترین آنها عبارتاند از:
- گرفتگی یا آبریزش بینی
- عطسه و سرفه
- گلودرد و گوشدرد
- تورم غدد لنفاوی
- تب و لرز
- سردرد
- سوزش و قرمزی چشمها
- گرفتگی صدا
- ضعف و بیحالی
- از دست دادن حس بویایی و چشایی
اغلب پیش میآید که کودک شما اشتهای خود را از دست میدهد و حتی ممکن است حالت تهوع نیز داشته باشد. علائم بیماری معمولا از چندروز تا یک هفته و در مواردی هم بیشتر از این مدت ممکن است طول بکشد.
چه زمانی بعد از سرماخوردن کودک باید به پزشک مراجعه کرد؟
در مواردی که کودک شما یکی از علائم زیر را دارد بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
- استفراغ مکرر
- خستگی و خوابآلودگی غیرعادی
- تب بالا که بعد از گذشت 48 ساعت بهبود پیدا نکند.
- سرفههای شدید که بیشاز 2 هفته طول میکشد.
- خس خس سینه و مشکل تنفسی حاد
عوارض احتمالی سرماخوردگی کودکان
بهطور معمول، این بیماری بدون هیچ عارضهای درمان میشود اما امکان دارد در مواردی بهدلیل عدم درمان به موقع، عوارضی برای کودک شما ایجاد شود.
- سینوزیت: در حالتی که گرفتگی بینی بیش از 10 روز از زمان شروع علائم ادامه پیدا کند احتمال عفونی شدن سیسنوسها بالا رفته و ممکن است فرد به سینوزیت مبتلا شود.
- عفونت گوش: در هنگام بروز بیماری بهدلیل عفونتهایی که ایجاد میشود باید گوش کودک را موردبررسی قرار داد.
- ذاتالریه: تب بالا و طولانی، سرفههای شدید و تنفس سریع در صورتی که ادامهدار شوند، میتواند ناشی از ذاتالریه باشد.
- آسم: کودکانی که سابقه بیماری آسم دارند در صورت ابتلا به سرماخوردگی علائم آسم نیز در آنها تشدید خواهد شد.
چگونه از سرماخوردگی پیشگیری کنیم؟
در صورتی که به این بیماری مبتلا شدهاید، برای جلوگیری از سرماخوردگی کودکان خود رعایت نکات زیر را به شما توصیه میکنیم:
- شستن مکرر دستها بهخصوص پساز سرفه و عطسه. به فرزندانتان نیز یاد بدهید که دستهای خود را مرتب ضدعفونی کنند.
- جدا کردن ظروف غذاخوری فرد بیمار
- سرفه و عطسه در آرنج خود
- به جای دستمال پارچهای از دستمال کاغذی استفاده کنید و بلافاصله آن را دور بیندازید
برای رفع گرفتگی و آبریزش بینی کودک چه اقدامی لازم است؟
تا زمانی که پزشک دارو یا اسپریهای مخصوص بینی را برای آنها تجویز نکرده بهصورت خودسرانه برای درمان گرفتگی بینی کودک از این داروها استفاده نکنید.
اگر کودک شما سن کمی دارد و قادر به گرفتن آب بینی خود نیست، بهطور مرتب اینکار را برای او انجام دهید. جهت جلوگیری از سوزش و زخم شدن اطراف بینی بهتر است آن را چرب کنید.
پایین آوردن تب کودک
برای کاهش تب، پزشکان داروهایی را متناسب با سن کودکان تجویز میکنند. توصیه مهمی که باید به آن دقت کنید، این است که هرگز برای درمان کودک خود از آسپرین استفاده نکنید؛ زیرا ممکن است عوارض جبرانناپذیری را برای آنها در پی داشتهباشد.
راههای درمان
علاوهبر اینکه در موقع بیماری استفاده از دارو به تسریع روند بهبود بیماری فرزندتان کمک میکند، باید موارد مهم دیگری را هم درنظر بگیرید.
کمآبی بدن میتواند برای کودک بسیار خطرناک باشد؛ بنابراین به اندازه کافی به آنها مایعات بدهید، استراحت و خواب کافی، کنترل تب، استفاده از محلول آب نمک برای کودکانی که قادرند قرقره کردن را انجام دهند، مواردی هستند که برای درمان بهتر و سریعتر فرزندتان ضروری است.
داروهایی که برای درمان استفاده میشود
- آنتیبیوتیکها: این داروها نقش زیادی در درمان سرماخوردگی کودکان ندارند و تنها در مواردی که عفونت در بدن آنها منجر به بروز علائم بیماریهایی همچون ذاتالریه، سینوزیت یا عفونت گوش میانی شود، تجویز این گروه از داروها انجام میشود.
- آنتیهیستامینها: این داروها برای خشک کردن و توقف آبریزش بینی یا برطرف کردن مشکلات آلرژی استفاده میشود. از عوارض این داروها حالت خوابآلودگی و گیجی است.
- تسکین دهندههای درد: استامینوفن و ایبوپروفن از معمولترین داروهایی است که برای پایین آوردن تب و کاهش درد بیماران استفاده میشود. برای کودکان زیر 6 ماه از ایبوپروفن استفاده نمیشود.
- قطره بینی: در صورتی که فرزند شما از گرفتگی بینی رنج میبرد میتوانید برای برطرف نمودن این مشکل از محلول نرمال سالین برای نرمتر شدن مخاط بینی و تخلیه راحتتر آن اقدام کنید.
روشهای خانگی برای درمان
هنگام بیماری کودکان، والدین آنها سعی میکنند تا با روشهای مختلفی درد و علائم ناراحتکننده فرزند خود را کاهش دهند. در کنار استفاده از داروهای شیمیایی و گیاهی مختلفی که پزشک متناسب با علائم بیمار تجویز میکند راههای دیگری نیز برای سرعت بخشیدن به درمان بیمار وجود دارد. برای درمان خانگی سرماخوردگی کودکان رعایت موارد زیر به شما کمک میکند:
- اگر کودک شما تب دارد، بهتر است با استفاده از یک دستمال خنک و مرطوب او را پاشویه کنید تا دمای بدن فرزندتان به حالت طبیعی برسد. اگر در خانه تبسنج دارید هرچند ساعت یکبار تب کودک را اندازهگیری کنید.
- اجازه تحرک زیاد را به او ندهید و سعی کنید محیطی آرام را برای استراحت او فراهم کنید.
- اگر در فصل سرما هستید که استفاده از شلغم را به شما توصیه میکنیم.
- غذاهای مقوی و رقیق مثل انواع سوپها و آبمیوههای طبیعی که منبع خوبی از ویتامین سی باشد نیز برای درمان بهتر او مناسب است.
- استفاده از دمنوشهای گیاهی همچون آویشن، شیرینبیان، بابونه و غیره بسیار مفید است.
- آماده کردن ترکیبی از آب جوشیده، عسل و آب لیموترش از مواردی است که به درمان کودک در خانه کمک میکند و باعث کاهش سرفه میشود.
- مصرف سبزیجات تازه را در طول دوره بیماری حتما جدی بگیرید.
- استفاده از دستگاه بخور باعث میشود تا محیطی مرطوب برای تنفس آرام فرزندتان ایجاد شود.
- سیر و پیاز خام سرشار از آنتیاکسیدان هستند و برای کاهش عفونتهای بدن بسیار مفید میباشند.
در این مقاله به سرماخوردگی کودکان پرداختیم. فرزند شما بیش از هر بیماری دیگری در طول سال به سرماخوردگی مبتلا میشود. البته باید درنظر داشت که در بیشتر موارد این بیماری بهراحتی و بدون نیاز به مراجعه پزشکی قابل درمان است و جای هیچ نگرانی نیست. فقط درصورتی که علائم شدیدی دیده شود، بهتر است در اولین فرصت به یک پزشک متخصص مراجعه نمایید.