همه چیز درباره درمان و کم کاری تیروئید علائم آن
علت و درمان سرفه مزمن خلط دار و خشک در کودکان چیست
سرفه مزمن سرفه مزمن ،سرفه مزمن خلط دار،سرفه مزمن برونشیت،سرفه مزمن در کودکان،سرفه مزمن چیست،سرفه مزمن خشک،سرفه مزمن کودکان،سرفه مزمن نشانه چیست،سرفه مزمن بدون خلط،سرفه مزمن در بزرگسالان،درمان سرفه مزمن خلط دار،سرفه …
بيماری ام اس را بيشتر بشناسيم
بيماری ام اس را بيشتر بشناسيم ام اس,بيماري ام اس,ام اس در بارداري,علائم ام اس,درمان ام اس,درمان ام اس با طب سوزني,مواد غذايي مناسب براي درمان ام اس,ام اس را چگونه درمان …
استفاده از ماسک تخم مرغ برای ریزش مو و طرز تهیه
استفاده از ماسک تخم مرغ برای ریزش مو و طرز تهیه تخم مرغ برای ریزش مو,ماسک تخمه مرغ برای مو,ماسک زرده تخمه مرغ برای مو,ماسک سفیده تخمه مرغ برای مو,ماسک تخمه مرغ …
کم کاری تیروئید علائم
توضیحاتی در مورد کم کاری تیروئید علائم
کم کاری تیروئید از بیماریهای شایع در زنان است. ضعف و خستگی از علائم کم کاری تیروئید است. درمان کم کاری تیروئید با قرص لووتیروکسین سدیم است.
کم کاری تیروئید چیست
کم کاری تیروئید (Hypothyroidism) به این معنی بوده که غده تیروئید شما به اندازه کافی هورمون تیروئید ترشح نمیکند. خانمها بخصوص آنهایی که بیشتر از ۶۰ سال سن دارند، بیشتر از بقیه در خطر ابتلا به بیماری کم کاری تیروئید قرار دارند. در گذر زمان کم کاری تیروئید میتواند باعث ابتلا به سایر بیماریها از جمله چاقی، درد مفاصل، ناباروری و یا بیماری های قلبی شود، البته جای نگرانی نیست چراکه تیروئید کم کار را میتوان با استفاده از هورمون تیروئید مصنوعی درمان کرده و جلوی ابتلا به بیماری را گرفت.
علائم کم کاری تیروئید
علایم کم کاری تیروئید بسته به میزان شدت بیماری متفاوت است. در اوایل ممکن است شما نشانه های بیماری را درک نکنید، اما بعد از مدتی نشانههایی از جمله: خستگی افزایش حساسیت به سرما یبوست خشکی پوست افزایش وزن غیرقابل توجیه پف کردن صورت خشن شدن صدا ضعف ماهیچههای بدن افزایش کلسترول خون درد، خشکی و یا ورم مفاصل خشکی، درد و حساسیت مفاصل ریزش مو کاهش ضربان قلب افسردگی اختلال حافظه
کم کاری تیروئید چه زمانی اتفاق می افتد
زمانی که غده تیروئید نتواند به اندازه کافی هورمون تولید کند، بیماری کم کاری تیروئید بروز میکند. به این بیماری اصطلاحا هیپوتیروئیدی (Hypothyroidism) یا کمکاری غده تیروئید نیز گفته میشود که پس از دیابت شایعترین بیماری در بین بیماریهای غدد درون ریز و در زنان سه برابر شایعتر از مردان است.
تیروئید چیست
تیروئید یک غده درونریز است که در قسمت عرضی حنجره جلوی گلو قرار دارد و دو نوع هورمون با نامهای تری یدوتیرونین (T3) و تیروکسین (T4) تولید میکند که وظیفه این هورمونها، تنظیم مصرف انرژی، تولید گرما و تسهیل رشد در بدن است. بدن ما با این دو هورمون پیامهایی برای سوزاندن انرژی و همچنین تنظیم متابولیسم دریافت میکند. به این ترتیب تیروئید با آن قد و قواره کوچک خود مسئولیت توانمندی بدن در سوزاندن چربیها، تنظیم وزن و مدت زمان خواب را بر عهده دارد.
انواع کم کاری تیروئید
سه نوع کم کاری تیروئید شناسایی شده است: شایعترین نوع آن زمانی است که غده تیروئید نتواند هورمون T4 را به اندازه کافی بسازد. (هورمون T4 عملکردهای اساسی بدن را از قبیل ضربان قلب، هضم غذا، رشد فیزیک و ذهنی تنظیم میکند.) نوع دیگر از این بیماری زمانی به وجود میآید که غده هیپوفیز به میزان کافی هورمون محرک تیروئید (TSH) تولید نکند. به این بیماری، کم کاری تیروئید هیپوفیزی گفته میشود. (غده تیروئید تحت تاثیر هورمون TSH میباشد). هر بیماری تخریب کننده غده هیپوفیز که باعث آسیب رسیدن به تولید سلولهایی شود که هورمون تحریک کننده تیروئید ترشح میکنند میتواند باعث این بیماری گردد. این هورمون، تیروئید را به تولید میزان طبیعی هورمون تیروئید تحریک میکند. نوع دیگری از این بیماری به علت نداشتن عملکرد صحیح هیپوتالاموس به وجود میآید. (هیپوتالاموس ، قسمتی از مغز به حساب میآید که عملکرد غدد کل بدن را کنترل میکند).
علائم کم کاری تیروئید نوزادان
• زردی صورت و چشم ها • زبان بزرگ و بیرون زده • پف کردن صورت • خفگی مکرر • یبوست • حجم کم عضلات • خواب بیش از حد
علائم کم کاری تیروئید نوجوانان
• رشد ضعیف و در نتیجه کوتاهی قد • به تاخیر افتادن بلوغ • به تاخیر افتادن رشد دندانهای دائمی • رشد ذهنی ضعیف
علل کم کاری تیروئید
• بیماری های خود ایمنی. افرادیکه از نوع خاصی اختلال التهابی که به تیروئیدیت هاشیموتو (Hashimoto’s thyroiditis) نام دارد رنج میبرند، بدلیل شایع ترین علت این بیماری یعنی اختلال خود ایمنی به این بیماری مبتلا شدهاند. اختلال خود ایمنی بیماریایست که در آن سیستم ایمنی بدن شما شروع به حمله به خود بدن میکند. بعضی از مواقع در این حمله سیستم ایمنی بدن به غده تیروئید حمله مینماید. • درمان پرکاری تیروئید. افرادیکه تیروئید پرکار دارند و تحت درمان هستند، در بعضی مواقع ممکن است دچار کم کاری تیروئید شوند. • جراحی تیروئید. برداشتن همه یا قسمت زیادی از غده تیروئید میتواند باعث توقف و یا کم شدن تولید هورمون تیروئید گردد. در این هنگام شما باید تاآخر عمر هورمون تیروئید مصرف نمایید. • داروها. بعضی از داروها میتوانند باعث کم کاری تیروئید شوند، لیتوم یکی از این داروها میباشد. برای اطلاع از اینکه داروی مصرفی شما تاثیری بر غده تیروئید شما ندارد، با پزشک خود مشورت نمایید.
دو علت نسبتاً شایع کم کاری تیروئید
دو علت نسبتاً شایع برای کم کاری تیروئید وجود دارد. اولین علت، ناشی از التهاب قبلی (و یا فعلی) غده تیروئید است، که سبب آسیب دیدگی (یا مرگ) درصد زیادی از سلولهای تیروئید میگردد. به طوری که قادر به تولید هورمون کافی نیستند. شایعترین علت نارسایی غده تیروئید، تیروئیدیت اتوایمیون (یا تیروئیدیت هاشیموتو) نامیده میشود، که شکلی از التهاب تیروئید ناشی از سیستم ایمنی خود بیمار میباشد. دومین علت عمده کم کاری تیروئید، گروه وسیعی از “درمانهای پزشکی” است. درمان بسیاری از مشکلات تیروئید نیازمند عمل جراحی برای برداشتن کل غده تیروئید و یا قسمتی از آن است. هرچند اگر حجم کلی سلولهای تولید کننده تیروئید نیز باقی بماند، باز هم به اندازه کافی پاسخگوی نیازهای بدن نیست و بیمار دچار کم کاری تیروئید خواهد شد. به یاد داشته باشید که اغلب هدف از عمل جراحی برای سرطان تیروئید، نیز همین است.
رژیم غدایی برای مبتلایان به کم کاری تیروئید
برخلاف مبتلایان به پرکاری تیروئید، این بیماران باید از مصرف زیاد مواد غذایی گواتروژن پرهیز کنند و سبزیجات را به صورت پخته مصرف نمایند. مواد غذایی گواتروژن دار شامل انواع کلم، شلغم، روغن گلزا (کانولا) ، بادام زمینی، ارزن و سویا است. (سویا میتواند مانع جذب کافی داروهای تیروئید شود. بنابراین باید در مصرف آن احتیاط کرد.)
کم کاری تیروئید و نمک
توجه داشته باشید که از نمک در پایان پخت غذا استفاده کنید، زیرا در غیر این صورت ید موجود در نمک هنگام برداشتن درب ظرف غذا، همراه با بخار خارج میشود. در این صورت شما میزان ید کمتری از آن چه که انتظار میرود دریافت خواهید کرد. در ضمن نمک ید دار را نباید در شیشههای شفاف و در معرض نور نگهداری کرد. توجه کنید که زیادهروی در مصرف ید خود نیز باعث کم کاری تیروئید خواهد شد.
عوارض کم کاری تیروئید
از آنجا که بدن در انتظار دریافت یک مقدار مشخصی از هورمون تیروئید است، غده هیپوفیز هورمون محرک تیروئید (TSH) بیشتری تولید میکند تا غده تیروئید را به تولید هورمون بیشتر تحریک کند. این بمباران مداوم با سطح بالای هورمون TSH ممکن است باعث بزرگ شدن غده تیروئید و تشکیل گواتر (“گواتر منتشر”) گردد. در صورت عدم درمان، معمولاً نشانههای پرکاری تیروئید پیشرفت خواهد کرد. به ندرت، عوارض آن میتواند منجر به افسردگی شدید و مهلک، نارسایی قلبی یا کما گردد.
نقش ویتامین ها در کم کاری تیروئید
اطمینان نسبت به تأمین مقادیر کافی ویتامینهای C ، A، E و ویتامینهای گروه B به ویژه B2 ،B3 ، B6 که برای تولید هورمون تیروئید ضروری هستند لازم است. – منابع مناسب ویتامین C: توت فرنگی، آناناس، هندوانه، موز ، سیب زمینی و هلو. – منابع مناسب ویتامین A: جگر، تخم مرغ ، ماهیهای روغنی، سبزیهای سبز رنگ (به جز گیاهان خانوادهای کلم مانند کلم بروکلی، گل کلم، کلم بروکسل. خانواده کلمها کاهش دهنده ید در بدن هستند.)، سبزیها و میوههای زرد و نارنجی رنگ. هر چه این میوهها و سبزیها پررنگتر باشند غلظت ویتامین در آنها بیشتر است. – منابع مناسب ویتامین E: روغنهای گیاهی، مغز دانهها (به جز بادام زمینی) وغلات. – منابع مناسب ویتامین B: غلات سبوس دار، گوشت گاو، گوشت ماکیان و ماهی.