ارزش غذایی و خواص خوردن گوشت کوسه ماهی چیست
آیا می دانید طرز تهیه جوانه ماش در منزل چگونه است؟
آیا می دانید طرز تهیه جوانه ماش در منزل چگونه است؟ آیا می دانید طرز تهیه جوانه ماش در منزل چگونه است؟ در سایت جسارت طرز تهیه جوانه ماش ، طرز تهیه …
بهار نارنج ، خواص عرق بهار نارنج شیراز چیست
بهار نارنج عرق بهار نارنج بسیار معروف است و شربتش بسیار خوشمزه می باشد. بهتر است بدانید بهار نارنج، شکوفه ی درخت نارنج است که در عطرسازی و ساختن اسانس ها، انواع …
خواص عناب در بارداری و فشار خون و چربی خون و لاغری
عناب عناب ،عناب تازه،عناب چیست ویکی پدیا،عناب چیست،طبع عناب چیست؟،مضرات عناب چیست،میوه عناب چیست،فواید عناب چیست،طبیعت عناب چیست،فایده عناب چیست،خواص دارویی عناب چیست،عنابی یا عنابی Mp3،خواص عناب تازه چیست قابل ذکر است …
گوشت کوسه
گوشت کوسه ,گوشت کوسه حلال است,گوشت کوسه سرطان,گوشت کوسه ماهی,گوشت کوسه حرام است؟,گوشت کوسه حلال,گوشت کوسه خوردنی است,گوشت کوسه خاصیت
توضیحاتی در مورد گوشت کوسه
«کوسه ماهی»، یکی از خطرناک ترین آبزیان است که با توجه به بزرگی جثه، بعضی از آنها مثل «کوسه» یا «کولی کر» (car Kooly)، صید آن با تهور بسیار و خطرات بی شمار همراه بوده و با سختی و دلهره انجام می گیرد. بزرگ ترین و تنومندترین نوع کوسه را، «کولی کر» یا «کولی گو» (گاو)، یعنی تنومند و بسیار بزرگ می نامند. شکار «کولی گو» یا «کولی کر»، از تماشایی ترین صیدها و در عین حال یکی از انواع خطرناک شکار کوسه محسوب می شود. کوسه ها برای انسان نافع و سودمند می باشند و صیادان برای شکار آنها و استفاده از گوشت، روغن، جگر و باله پشت آنها، تلاش بسیار می کنند و بقیه بدن حیوان در صورت صید فقط به درد کود برای درختان و غذای دام و طیور می خورد. برای صید کوسه از قلاب های مخصوص و تورماهیگیری استفاده می شود. در کشورهای اروپایی و خاوردور، شعاع های باله کوسه را درمی آورند و در تهیه «سوپ باله» از آن استفاده می نمایند و نیز از باله های شنای کوسه یک نوع چسب بسیار عالی تهیه می کنند.در این مطلب از سایت جسارت در مورد گوشت کوسه صحبت میکنیم امیدواریم مورد توجه قرار بگیرد.
گوشت کوسه حلال یا حرام
ملاک در حلال بودن ماهیان دریایی این است که پولک یا به عبارت فقهی (فلس) داشته باشند. مدتی است که بعضی ادعا کرده اند که کوسه که یکی از ماهیان درنده خو است پولک دارد! حال برای روشن شدن این مسئله که آیا گوشت کوسه حلال است یانه،وهمچنین جواز استفاده از گوشت وروغن او برای درمان، به سراغ نظرات مراجع معظم تقلید می رویم. حضرت ایت الله سیستانی: حکم خوردن گوشت کوسه ماهی چیست؟ ودر صورت تجویز آن از سوی پزشک معالج نظر خویش را مرقوم فرمایید ؟ جواب : جایز نیست ودر مقام معالجه وضرورت مانعی ندارد. اخیرا اعلام شده است که کوسه فلس دارد . اینجانب تمایلى به تناول کوسه ندارم لیکن به جهت دانستن میخواهم بدانم که حکم کوسه چیست ؟ حرام است یا حلال با توجه به اینکه هیچگونه دسترسى براى مشاهده فلس کوسه ندارم . در ضمن بفرمائید که حکم در تناول و صید هشت پا و خرچنگ چگونه است ؟ جواب : کوسه فلس ندارد و خوردن آن حرام است(1) حضرت ایت الله مکارم شیرازی: خوردن گوشت خرچنگ دریایی و گوشت کوسه ماهی برای دارو و درمان چه حکمی دارد؟ جایز نیست مگر اینکه به تشخیص پزشک حاذق متدین راه منحصر درمان باشد. آیا روغن جگر کوسه که برای درد به بدن مالیده می شود پاک است یا نجس؟ لطفاً راهنمایی فرمایید؟پاک است و استفاده از آن اشکالی ندارد ولی با آن نمی توان نماز خواند.(2) حضرت ایت الله بهجت(ره):با توجّه به تحقیقاتى که (با استفاده از چشم مسلّح) وجود فلس در کوسه ماهى را تأیید مى کند، استفاده ى غذایى از این نوع آبزى چگونه است و آیا کشف فلس حتّى با چشم مسلّح براى حلّیت آبزیان کافى است؟ و صادرات این نوع آبزیان به کشورهاى دیگر چگونه است؟ ج. در غیر آن چه که مورد نصّ روایات است، حلال بودن دایر مدار صدق فلس نزد عرفى است که به خصوصیات مطلّع هستند و صادرات آن ها چنان چه منفعت حلال داشته باشد، مانعى ندارد. استفاده از پوست و روغن این آبزیان (ماهیان حرام) جهت مصارف دارویى چگونه است؟ ج. اگر در غیر خوردن باشد، مانعى ندارد و در جهت خوردن براى مداوا هم در حدّ ضرورت، اشکال ندارد.(3) حضرت ایت الله خامنه ای: آیا گوشت و سایر قسمتهاى کوسه (بدون فلس) حلال است؟ فروش آن به غیر مسلمانان چه حکمى دارد؟ سایر غذاهاى دریایى حرام چطور؟ ج) حلال نیست و فروش آن به مستحلین غیرمسلمان جایز است.(4) پی نوشت:1:برگرفته از سایت حضرت ایت الله سیستانی2:برگرفته از سایت حضرت ایت الله مکارم شیرازی3:برگرفته از سایت حضرت ایت الله بهجت4:استفتا حضوری از دفتر مقام معظم رهبری
کاربردهای روغن کوسه ماهی
کاربردهای روغن کوسه ماهی چیست ؟ روغن کوسه ماهی سرشار از ویتامینهای A , E, D ، اسکوالن ، امگا ۳ ، اسیدهای چرب غیر اشباع EPA , DHA و غیره می باشد بنابراین امروزه بسیاری از شرکتهای داخلی و خارجی که در زمینه تولید محصولات دارویی و آرایشی فعالیت دارند از روغن کبد کوسه ماهی در تولید محصولات زیر استفاده می نمایند. شامپو کوسه که حاوی روغن کوسه ماهی است باعث تقویت پیاز مو شده و مجرایی را برای جذب سریعتر ویتامینهای همراه خود به سطح پوست ایجاد می کند. ( مراحل فرمولاسیون این شامپو توسط یکی از مراکز تحقیقاتی در ایران صورت گرفته است).
گوشت کوسه ماهی
کوسه ماهیان جزء ماهیان غضروفی بوده و در خلیج فارس و دریای عمان از تنوع قابل ملاحظه ای برخوردارند.کوسه ها حلال گوشتند.از ۱۲۰گونه در دنیا ، ۲۰گونه مهاجم هستند که فقط ۴گونه ازآنها به انسان حمله می کند. این گونه های مهاجم درخلیج فارس ودریای عمان وجود ندارند. تقریبا گوشت تمام کوسه ها قابل خوردن بوده، لیکن گوشت کوسه های کوچکتر که پوست و باله آنها مناسب نیست مرغوبتر می باشد. چون غلظت اوره آن کمتر بوده و عمل آوری آن نیز آسانتر است. گوشت کوسه به علت بی استخوان بودن و قابلیت عمل آوری به شکل فیله و استیک و قطعات کبابی از بازارپسندی مناسبی برخوردار است. میزان پروتئین گوشت کوسه ماهی بین 16.3 تا 21.7 درصد اندازه گیری شده ودرصد موادمعدنی وچربی آن بترتیب درگونه های مختلف از 0.6 تا 1.8 درصد و 0.3 – 0.1 درصد می باشد.
روغن کوسه برای پوست
صابونها ( صابون حاوی روغن کوسه رطوبت و ویتامینهای لازم برای سطح پوست را فراهم می کند). کرم های مرطوب کننده. تمام محصولات دارویی و آرایشی که در آن امگا ۳ استفاده می شود. کرم دور چشم، در حال حاضر کرم دور چشم تهیه شده از روغن کوسه در ایران در حال ساخت می باشد. اسپری افشان روغن کوسه جهت مرطوب نگاهداشتن سطح پوست. بعنوان عامل بازدارنده سرفه، سرماخوردگی و تنگی نفس مزمن. رفع کبودی و کوفتگی دور چشم. ( پزشکان بر این باورند که ترکیب روغن کبد کوسه ماهی و نشاسته برای رفع کبودی و سیاهی دور چشم بسیار مفید می باشد.) ماسک و لایه بردار صورت.( از آن جایی که روغن کوسه ماهی به سرعت جذب پوست می شود و ویتامینهای A,E,D را به سرعت به درون پوست سرایت می دهد می توان از ان در ساخت انواع ماسک ها و لایه بردارهای پوستی استفاده نمود در ضمن روغن کوسه ماهی به ریلکس شدن عضلات صورت کمک شایانی میکند).
ارزش غذایی گوشت کوسه
ارزش غذایی گوشت کوسه در مقایسه با ماهیان استخوانی با توجه به ترکیب و توزیع اسیدهای آمینه کمتر می باشد. ازآنجا که میزان اوره در بافت عضلانی کوسه ماهیان بالاست بنابراین به منظور استفاده به عنوان یک منبع غذایی لازم است که میزان اوره کاهش یابد. علیرغم اوره زدایی، باز هم این گوشت برای افرادی که ناراحتی های قلبی –عروقی، نقرس و فشارخون بالا دارند توصیه نمی شود. تحقیقات روی ۳۰گونه کوسه نشان داده که میزان اوره بین 1600 تا 2300 میلی گرم درصد گرم گوشت متغیر است.
کوسه ماهیان
اجداد کوسه ماهیان در ۴۵۰ میلیون سال قبل می زیسته اند .این ماهیان دارای تنوع گونه ای زیادی بوده و از نظر اندازه نیز بعضی از آنها ۸ بار از انسان بزرگتر بوده و یا در کف دست هم جای می گیرند.کوسه ها از ذخایر پر ارزش آبزی هستند که از گذشته نه چندان دور بیشتر به خاطر بهره برداری کنترل نشده بشر به لحاظ استفاده از گوشت، روغن سرشار از ویتامین، باله ها، پوست و دندانها و به دلیل ذهنیت غلط، شناخت نادرست و وحشت بی مورد که از این حیوان وجود داشته مورد هجوم بی رحمانه بشر قرار گرفته اند . اکثر مردم تصور می کنند که همه کوسه ها مانند کوسه سفید خطرناکند و یا این که کوسه حیوان بزرگ و درنده ای است که با دندانهای تیز به طور مداوم، در پی شکار انسان می باشد. این تفکر و القائات غلط، هجوم به سوی ذخایر کوسه را شدت بخشیده به طوری که ذخایر بعضی از گونه ها دچار خطرات جدی شده است. به عنوان مثال، به خاطر نبودن مدیریت منسجم، جمعیت کوسه ها،به یکباره رو به کاهش نهاده اند،به طوری که تخمین زده می شود که تقریبا ۹۰ درصد از صید کوسه در قرن بیستم افت کرده است. صادرات جهانی باله کوسه از سال ۱۹۸۰ تاکنون چند برابر شده است.
گوشت کوسه و کاهش میزان اوره
خون گیری از کوسه تازه صید شده، خیساندن فیله ها و شستشوی گوشت چرخ شده در کاهش میزان اوره نقش دارند.خون گیری از حیوان باید قبل از انعقاد خون صورت گیرد. گوشت اوره زدایی شده و تازه کوسه فاقد بوی تند بوده و رنگ آن سفید است، درحالیکه گوشت کهنه و اوره زدایی نشده به رنگ قهوه ای همراه با بوی تند آمونیاک می باشد. گوشت تازه کوسه بی نهایت فاسد شدنی است. درطی فعالیت میکروبی گوشت کوسه ، اوره به سرعت به آمونیاک تبدیل و محصول را فاسد می کند. منجمد کردن و یخ زدن ماهی می تواند کیفیت آن را مطلوب تر کند. درنهایت این عمل ماهی را به همان وضعیتی که بلافاصله قبل از منجمد کردن بود نگه می دارد. در حال حاضرازیک گونه ماهی (Carcharhinus dussumieri) درتهیه سوسیس ماهی استفاده می شود. کوسه های بزرگتر از نظر پوست و باله مناسب تر هستند، ولی ازنظر گوشت مطلوب نمی باشند. بعضی از انواع کوسه های بزرگ به شدت خطرناک هستند و باید قبل از جابجایی کشته شوند. حتی کوسه های کوچکتر همچون سگ ماهی Squalus acanthias می توانند برای کسانی که آن راصید می کنند خطرناک باشند.
مصرف ماهی
ایران اسلامی به دلیل قرار گرفتن در شرایط بسیار خوب در کنار آب های آزاد، دریاچه خزر، تالاب ها و رودها سرشار از انواع ماهی های سردآبی و گرمابی است و این یک نعمت بسیار بزرگ تلقی می شود. به رغم خشکی تالاب هامون در طی سال های اخیر با آمدن آب در بعضی فصول سال و همچنین وجود انواع استخرهای پرورش ماهی بازهم شاهد وجود انواع ماهی در منطقه سیستان هستیم که در این راستا نیاز مردم منطقه را رفع میکند هرچند واردات این محصول گرانقدر را از چابهار و سایر استان های کشور نیز به سیستان شاهد هستیم. مصرف ماهی تاثیر به سزایی در سلامت افراد دارد بنابراین می توان با جایگزینی آن به جای گوشت قرمز و مصرف حداقل ۲بار در هفته گام های استواری در سلامت خود و خانواده برداشت.
پوست و گوشت کوسه
زهرابه آن موجب حساسیت و خارش کمی در اکثر مردم می شود. کوسه های بزرگتری که برای مصرف پوستشان صیدمی شوند نباید شکم آنها خالی و یا در یخ قرار گرفته و منجمد شوند ولی کوسه های کوچکتر باید بلافاصله بعد از صید در یخ قرارگیرند و تا زمان انجماد و یا فرآوری باید همچنان در یخ مخلوط بمانند. تعدادی ازکوسه ها Ginglymostoma cirratum پوست باارزشی دارند، درحالیکه گوشت آنها بی ارزش است. از طرف دیگر گوشت کوسه باله کوتاه Isurus oxyrinchus ممکن است دربازار از ارزش زیادی برخوردار باشد.
مشخصات ماهی تازه
در هنگام تهیه آبزیان(بالاخص ماهی) می بایست به موارد خاصی توجه نمود که قصور از آن می تواند تبعات بهداشتی بدی را بهمراه داشته باشد که در این راستا ماهی تازه دارای بوی ملایم ، مطلوب و همچنین بوی علف های دریایی می باشد در حالی که ماهی فاسد دارای بوی نامطلوب، تندی، بوی ترشیدگی، اسیدی و بوی آمونیاک است. وی با بیان اینکه، ماهی تازه دارای قوام بدن از قبیل محکم، سطح صاف و الاستیک و ماهی فاسد دارای بدن شل و بدون قوام مناسب است ادامه داد: ماهی تازه دارای ترشحات به طوری که ماهی مرطوب، موکوس شفاف و بدون ترشحات قابل مشاهده اما ماهی فاسد دارای ترشحات چسبنده و کدر است. رییس نظام دامپزشکی استان با عنوان اینکه، ماهی تازه داراری فلس های درخشنده و محکم به بدن چسبیده اند اما فلس های ماهی فاسد براحتی کنده میشوند تاکید کرد: چشم ها در ماهی تازه شامل مردمک روشن و شفاف و کاملا سیاه، محدب، تمام حفره چشم را پر کرده و قرنیه شفاف اما چشم ها در ماهی فاسددارای مردمکهای کدر، مقعر و کاملا فرو رفته در حدقه چشم می باشد. گنجعلی خاطرنشان کرد: پوست در ماهی تازه محکم بوده و بخوبی به بدن چسبیده است اما در ماهی فاسد چین دار، تغییر رنگ داده و براحتی جدا و بریده می شود همچنین ماهی تازه دارای شکم فاقدتورم، فرورفتگی، سفت بوده و براحتی بریده نمی شود اما در ماهی فاسد شل، تغییر شکل داده، اغلب متورم، با لکه های آبی تیره یا سبز یا سیاه است. وی اظهار داشت: ماهی تازه دارای سرپوش آبشش به طور محکمی به بدن چسبیده و فاقد لکه های خونی می باشد اما ماهی فاسد بطور جزئی چسبیده با لکه های قرمز تیره است همچنین ماهی تازه دارای مخرج کاملا بسته ولی در ماهی فاسد باز و اغلب برجسته است.
کاربرد پوست و گوشت کوسه
پوست کوسه دربرخی کشورها به عنوان غذا خورده می شود اما بیشتر پوست کوسه ماهی (دباغی نشده ) درتهیه چرم استفاده می شود .درگذشته از پوست کوسه برای تهیه سنباده و صیقل دادن وسایل چوبی استفاده می شد. ازچرم کوسه ماهی ، درتهیه وسایل لوکس مانند کیف دستی، کفش ، چکمه، کیف زنانه و مردانه، بند ساعت، کمربند، جاکلیدی، جلد هفت تیر و دسته چاقو استفاده می شود . ازکبد این آبزی علاوه بر استخراج ویتامینA برای تهیه روغن استفاده می شود.ازدندان کوسه استفاده تزئینی و از غضروف آن استفاده دارویی می شود.باله کوسه صادراتی بوده و در ژاپن از آن سوپ تهیه می کنند. برخی کوسه ها که برای مصرف غذایی انسان مناسب نیستند و برای تهیه آرد ماهی به بندر برده می شوند. کوسه هایی که جهت استفاده از پوست آنها در نظرگرفته شده اند باید از کوسه هایی که گوشت آنها به صورت سرد شده و یا منجمد مصرف می شود جدا نگهداری شوند. هرگونه آسیب فیزیکی و خشک شدن سطح پوست در کاهش کیفیت کوسه اثر داشته و احتمالا موجب اکسیدشدن آن می شود. دربین گونه های کوسه که پوستشان برای تهیه چرم بهتر است، کوسه ببری، کوسه سرچکشی، وکوسه های lemon ,dusky ,nurse ,sandbar ,porbeagle ,short fin ,mako ,bullمی باشند. هیچگونه آماری در تولید جهانی و تجارت چرم کوسه نبوده و هنوز بازار این محصول به قدری که درگذشته بوده نیست. در گذشته تولیدکنندگان اصلی فراورده های پوست کوسه، امریکا، مکزیک ونزوئلا، آلمان، انگلیس وژاپن بودند. با افزایش جمعیت کوسه ، گوشت آن بیش از پوست مورد توجه بوده است.لاشه کوسه به همراه پوست فروخته می شود و لازم است اقدامات لازم در زمینه استفاده از پوست با ارزش کوسه صورت پذیرد.
مضرات گوشت کوسه
مردم عزیز باید دقت کنند که افرادی که ازبخش های کوسه ماهی نظیر باله، گوشت و غضروف آن استفاده می کنند در معرض ریسک ابتلا به بیماری های عصبی قرار دارندزیراکوسه ماهی حاوی مواد سمی جیوه و BMAA میباشد که برای سلامتی مضر و باعث ابتلا به آلزایمر میشود.
روغن کبد کوسه ماهی
روغن کبد کوسه ماهی که با نام علمی Shark Liver Oil شناخته می شود روغنی است که از کبد (جگر) کوسه ماهی استخراج می شود. از کبد برخی کوسه ماهیان می توان بیش از ۵۰% وزن کبد آن ، روغن استحصال نمود.روغن کبد کوسه سرشار از ویتامینهای A , E, D و اسیدهای چرب غیر اشباع EPA و DHA همچنین امگا ۳( Omega -۳) و مقادیر زیادی در حدود ۷۰% – ۴۰% وزن روغن کبد کوسه اسکوالن Squalene وجود دارد.