علت و درمان التهاب روده بزرگ و کوچک در کودکان و نوزادان و بارداری
علائم و علت و درمان قطعی بیماری بهجت در طب سنتی چیست
بهجت بیماری بهجت ,بیماری بهجت چیست,بیماری بهجت واگیردار است؟,بیماری بهجت چیه,بیماری بهجت و بارداری,بیماری بهجت درمان,بیماری بهجت و درمان آن توضیحاتی در مورد بیماری بهجت بیماری بهجت یا بیماری راه ابریشم یا …
فواید و عوارض و بهترین زمان مصرف قرص فیفول چیست
قرص فیفول قرص فیفول ,قرص فیفول چاق کننده است؟,قرص فیفول را کی بخوریم,قرص فیفول چیست,قرص فیفول در بارداری,قرص فیفول برای ریزش مو,قرص فیفول صورتی,قرص فیفول برای مردان در این مطلب از سایت …
بخوانید تا فشار خونتان کاهش یابد
بخوانید تا فشار خونتان کاهش یابد فشار خون,بیماری فشار خون,فشار خون در بارداری,علائم فشار خون,درمان فشار خون,درمان فشار خون با طب سوزنی,مواد غذایی مناسب برای درمان فشار خون,فشار خون را چگونه درمان …
التهاب روده
التهاب روده,بیماری التهاب روده,التهاب روده در بارداری,علائم التهاب روده,درمان التهاب روده,درمان التهاب روده با طب سوزنی,مواد غذایی مناسب برای درمان التهاب روده,التهاب روده را چگونه درمان کنیم,التهاب روده در کودکان,التهاب روده در بزرگسالان,التهاب روده در نوزادان,التهاب روده در بهار,التهاب روده در تابستان,التهاب روده در پاییز,التهاب روده در زمستان
در این مطلب از سایت جسارت می خواهیم در مورد التهاب روده و ععل و علائم ان صحبت کنیم.امیدواریم این مطلب مورد توجه شما سروران گرامی قرار گیرد.اصطلاح بیماری رودهی التهابی یا به اختصار آیبیدی (IBD: Inflammatory Bowl Disease) به گروهی از بیماریهای التهابزا گفته میشود که روده را درگیر میکنند. گمان غالب بر این بوده است که التهاب روده نوعی بیماری خودایمنی است، اما تحقیقات نشان میدهند که التهاب مزمن روده ممکن است نه به دلیل حملهی دستگاه ایمنی به خود بدن، بلکه به علت حمله به ویروسها و باکتریهای بیضرر یا غذای موجود در رودهها باشد که التهاب و بهدنبال آن آسیب روده را ایجاد میکند.
التهاب روده بزرگ
در پزشکی، به تورم و التهابی که در بخشهای گوناگون رودهٔ بزرگ (پسروده، راستروده، و کورروده) پدید میآید التهاب رودهٔ بزرگ گفته میشود.بیماریهای التهابی روده میتواند برخی از ناراحتیها را در زندگی روزمره شما ایجاد نماید، اما شما هنوز هم میتوانید این بیماری را مدیریت کرده و از زندگی سالمی برخوردار باشید و زندگی فعال خود را ادامه دهید. در صورتی که شما با هر یک از علائم بیماریهای کرون یا التهاب روده مواجه شدید حتما برای تشخیص و درمان به متخصص گوارش کبد و آندوسکوپی مراجعه کنید.متخصص گوارش کبد و آندوسکوپی با بررسی علائم ،انجام آزمایشات و معاینه علت بیماری را مشخص و براساس آن برنامه درمانی شامل دارو،رژیم ها و پرهیزهای غذایی تجویز میکند.التهاب زخمشوندهی رودهی بزرگ یا کولیت اولسراتیو (UC: Ulcerative Colitis) و بیماری کرون (Crohn’s disease) دو بیماری جدی از بیماریهای التهابی روده هستند. کولیت اولسراتیو محدود به پسروده یا رودهی بزرگ است. اما بیماری کرون میتواند هر قسمتی از لولهی گوارش، از دهان تا مقعد، را درگیر کند؛ گرچه معمولا انتهای رودهی کوچک یا رودهی بزرگ یا هر دو را درگیر میکند. اگر دچار IBD باشید، میدانید که معمولا این بیماری با شدت و ضعف دورهای همراه است. زمانی که التهاب شدید وجود دارد، بیماری فعال است و علائم ظهور میکنند. زمانی که میزان التهاب خفیف باشد یا التهابی وجود نداشته باشد، فرد علامتی ندارد و گفته میشود که بیماری خاموش شده است.
التهاب روده در کودکان
بیماری التهاب روده در کودکان (که با سندرم رودهی تحریکپذیر (IBS) متفاوت است) به گروهی از اختلالات گفته میشود که سبب ایجاد درد، تورم و التهاب در رودههای بزرگ و کوچک میشوند.تحقیقات نشان میدهند که علل بیماری التهاب روده، ترکیبی از ۳ عامل اصلی میباشند: عوامل ژنتیکی و دستگاه ایمنی و محیط البته چگونگی همکاری این سه عامل با یکدیگر، هنوز بهدرستی معلوم نیست.
التهاب روده و معده
گاستروآنتریت(به انگلیسی: Gastroenteritis) یا بیماری التهاب معدهای رودهای بیماری است دارای مشخصههای التهاب (“-itis”) در دستگاه معدی رودهای که در برگیرندهٔ معده (“gastro”-) و رودهٔ کوچک (“entero”-) میباشد، و منجر به ترکیبی از اسهال، استفراغ، و درد شکمی و گرفتگی عضلات میشود.گاستروآنتریت را همچنین «گاسترو»، «میکروب معده»، و «ویروس معده» هم نامیدهاند. اگرچه این بیماری ربطی به آنفلوآنزا ندارد، اما گاهی آن را «آنفلوآنزای معده» و «آنفلوآنزای گاستریک» هم نامیدهاند. علت اکثر موارد در کودکان در مقیاسی جهانی روتاویروس است. در بزرگسالان، نوروویروس و کمپیلوباکتر رایجتر هستند. علتهای کمتر رایج شامل سایر باکتریها (یا سم آنها) و انگلهاست. انتقال ممکن است به دلیل مصرف غذاهایی باشد که بهنحوی نامناسب آماده شدهاند، یا آب آلوده یا تماس نزدیک با افرادی که مبتلا به این بیماری هستند. پایهٔ کنترل، آبپوش کردن مناسب است. در موارد خفیف یا متوسط، این کار را معمولاً میتوان از طریق او آر اِس انجام داد. در موارد جدیتر، ممکن است نیاز به مایعات درون وریدی باشد. اصولاً گاستروآنتریت بر کودکان و ساکنان کشورهای درحال توسعه تأثیر میگذارد.
التهاب روده در بارداری
کولیت اولسراتیو (UC)زنان را از اقدام به بارداری و شروع ایجاد یک خانواده بزرگتر منع نمیکند. ممکن است برخی چالشها وجود داشته باشد، اما بیمار هنوز هم میتواند یک بارداری سالم داشته باشد. بسیاری از زنان مبتلا به کولیت اولسراتیو میتوانند یک حاملگی طبیعی داشته و منتظر تولد یک نوزاد سالم باشند. شانس بارداری این افراد، هیچ تفاوتی با دیگر زنان هم سن خودشان ندارد، اما در صورت داشتن سابقهی انواع جراحی ممکن است کمی سختتر شود. برای مثال طی عمل جراحی کولیت اولسروز، جراح کل روده بزرگ را برداشته و یک کیسه داخلی برای ذخیره مدفوع ایجاد میکند. این اقدام میتواند با ایجاد بافت اسکار در ناحیه لگن شانس باروری فرد را کم کند. انتخاب بهتر این است که در صورت تصمیم به بچه دار شدن در آینده به یک عمل کولکتومی جزئی با یک کیسه در خارج بسنده نمود. این عمل شانس باروری فرد را تحت تأثیر قرار نمیدهد. بعد از تولد فرزندتان، جراح میتواند ادامهی روده را برداشته و یک کیسه در داخل تعبیه کند. مهم ترین نکته در حفظ شانس باروری کنترلUC و دستیابی به مرحلهی بهبودی پیش از باردار شدن است. اگر در شرایط فعال بیماری بارداری رخ دهد، شانس بزرگی است که علایم به همان شکل قبلی باقی بماند ولی در احتمال بدتر شدن علایم در دوران بارداری وجود دارد. چنانچه فردی در طول مرحلهی شعلهور شدن بیماری خود باردار شد، ممکن است به عوارض بارداریای چون تولد زود هنگام و یا وزن کم هنگام تولد فرزند خود مبتلا شوند. کمبود وزن و کاهش مواد مغذی مورد نیاز بدن در بارداری از دیگر عوارض مادری در این دوران است که احتمال سقط جنین در سه ماهه اول را بالا میبرد. پزشک متخصص باید در این شرایط قادر به کمک به کنترل علایم مادر باردار تا حد ممکن باشد تا مادر دچار عوارض احتمالی نشود. علایم بیماری کولیت اولسروز ممکن است در طول ۳ ماه اول بارداری، بدتر شود. البته بعضی از داروهای مورد استفاده در درمان بیماری کولیت اولسراتیو در دوران بارداری نیز میتواند استفاده شود. بنابراین دربارهی نوع داروی مصرفی در این دوران حتماً باید با پزشک خود صحبت نموده و او را در جریان بارداری خود قرار دهید.
التهاب روده در نوزادان
وقتی بچهای دلدرد میگیرد یقینا اولین کسی که نگران میشود و خودش را برای همهچیز آماده میکند مادر است. اما بیماری کرون یکی از بیماریهایی است که روده کودک را درگیر میکند و کودک ممکن است مجبور شود سختیهای بیشتری را تحمل کند. به همین بهانه ما در گفتگو با دکتر حجت درخشانفر، متخصص کودکان و نوزادان، درباره سیر تا پیاز این بیماری پرسیدیم.دکتر درخشانفر درباره این بیماری میگوید: بیماری کرون بیماری التهابی مزمن روده است که ممکن است هر منطقه از دستگاه گوارش از دهان گرفته تا مقعد را درگیر کند. بیماری دیگری مشابه همین بیماری وجود دارد که به آن کولیت اولسروز میگویند. در بیماری کرون معمولا قسمت انتهایی روده باریک و روده بزرگ درگیر میشوند اما ممکن است روده کوچک به تنهایی در 40 درصد موارد و روده بزرگ به تنهایی در 10 درصد موارد درگیر این بیماری شوند. بیماری کرون به ندرت در اولین سال زندگی بروز میکند و دو پیک سنی شایع دارد که یکی در اواخر نوجوانی و دیگری بعد از 40 سالگی است. بچههایی که قبل از 20 سالگی به بیماری کرون مبتلا میشوند، احتمال بیشتری دارد که به سایر بیماریهای روده باریک و تنگی روده مبتلا شوند و به عمل جراحی نیاز پیدا کنند.اعضای خانواده بیمار مبتلا به کرون، دو برابر دیگران در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستند. این بیماری ژنتیکی و نادر است و آمار ابتلا به آن 3 تا 4 نفر در هر 100 هزار نفر است که ژنتیک و ملیت هم در ابتلا به آن تأثیر دارد.
علت التهاب روده
بیماری التهاب روده دلیل مشخصی ندارد. برخی از عوامل یا ترکیبی از آنها (باکتریها، ویروسها، پادتنها) سیستم ایمنی بدن را برای ایجاد واکنش التهابی در دستگاه گوارش فعال میکنند. تحقیقات اخیر ترکیبی از عوامل مانند وراثت، ژنها، و/یا عوامل محیطی را در پیدایش بیماری التهاب روده مؤثر میدانند. همچنین این احتمال وجود دارد که بافت بدن، خود این واکنش خودایمنی را برانگیخته کند. دلیل بیماری التهاب روده هرچه باشد، واکنشهای کنترلنشدهی التهابزا ادامه پیدا میکنند و به دیوارهی رودهای آسیب میزنند؛ این وضعیت منجر به اسهال و درد شکمی میشود.
علائم التهاب روده
مانند سایر بیماریهای مزمن، در بیماری التهاب روده (IBD) بیمار دورههای افت و خیز بیماری را تجربه میکند. با شدت گرفتن بیماری علائم ظاهر میشوند، با تخفیف علائم گفته میشود بیماری فروکش کرده و با ناپدید شدنِ علائم، سلامتی بازگشته است. علائم التهاب روده میتوانند خفیف تا شدید باشند و شدت علائم معمولا به این بستگی دارد که بیماری کدام بخش از دستگاه گوارش را درگیر کرده باشد. علائم IBD عبارت است از: گرفتگی و درد شکمی؛ اسهال که ممکن است خونآلود باشد؛ احساس فوریت شدید برای دفع؛ تب؛ کاهش وزن؛ کاهش اشتها؛ کمخونی فقر آهن که در اثر از دست دادن خون ایجاد شده باشد.
تشخیص التهاب روده با آزمایش مدفوع
نمونهی مدفوع فرد برای رد کردن دلایل میکروبی، ویروسی یا انگلی که موجب اسهال میشود به آزمایشگاه فرستاده میشود. همچنین، مدفوع برای یافتن ردی از خونی که نمیتوان آن را با چشم غیرمسلح دید بررسی میشود.
تشخیص التهاب روده با آزمایش شمارش سلولهای خونی (CBC)
یک پرستار یا تکنسین آزمایشگاه از خون فرد نمونهای میگیرد که به آزمایشگاه فرستاده میشود. افزایش گلبولهای سفید خون احتمال وجود التهاب را مطرح میکند. و اگر خونریزی شدیدی در بدن وجود داشته باشد، سطح گلبولهای قرمز خون و هموگلوبین کاهش مییابد.
تشخیص التهاب روده با سیگموئیدوسکوپی
در این روش یک پزشک با استفاده از سیگموئیدوسکوپ (لولهای باریک و منعطف دارای منبع نور و دوربین)، تصویر یکسوم انتهایی رودهی بزرگ بیمار را که شامل راستروده و کولون سیگموئید است بررسی میکند. سیگموئیدوسکوپ از طریق مقعد وارد بدن فرد میشود و تصاویر دیوارهی روده به دنبال زخمها، التهاب و خونریزی معاینه میشود. پزشک همچنین ممکن است در این فرایند با استفاده از ابزاری که از داخل لولهی سیگموئیدوسکوپ رد میکند از جدار روده نمونه (بیوپسی) تهیه کند و برای بررسی میکروسکوپی به آزمایشگاه ارجاع بدهد.
داروهای ضد التهاب برای درمان التهاب روده
درمان معمولا با آمینوسالیسیلاتها (aminosalicylates) آغاز میشود که داروهای ضدالتهاب شبیه به آسپرین هستند: سولفاسالازین یا آزولفیدین (sulfasalazine / Azulfidine)؛ اولسالازین یا دیپنتوم (olsalazine / Dipentum)؛ بالسالازید یا کولازال (balsalazide/ Colazal)؛ مسالامین یا آساکول/ لیالدا/ پنتاسا/ آپریسو (mesalamine/ Asacol, Lialda, Pentasa, Apriso). مسالامین (مزالازین، مسالازین) نامهای مختلف دارویی هستند که بهصورت خوراکی، شیاف مقعدی یا تنقیه برای درمان کولیت اولسراتیو به کار میرود. این دسته داروها به علت خاصیت ضدالتهابی خود هم برای تسکین علائم در دورهی تشدید بیماری و هم برای حفظ دورهی خاموشی بیماری کاربرد دارند. پزشک همچنین ممکن است برای تخفیف علائم داروهای ضداسهال، ضداسپاسم و کاهندهی اسید تجویز کند. فراموش نکنید که نباید از داروهای ضداسهال بدون تجویز پزشک استفاده کنید. اگر دچار بیماری کرون هستید، بهخصوص زمانی که این بیماری با مشکلاتی مانند بیماریهای بافت اطراف مقعد همراه است، پزشک ممکن است مصرف یک آنتیبیوتیک را در کنار سایر داروهایتان تجویز کند. استفاده از آنتیبیوتیکها در کولیتهای اولسراتیو کمتر معمول است.
رژیم غذایی التهاب روده
گوشت قرمز، گوشت ماکیان، ماهی و فرآوردههای لبنی تامین کننده پروتئین با ارزش بیولوژیکی و هضم راحت هستند و برای مبتلایانی که در حملات بیماری دچار کاهش وزن شدهاند مفید است.نانهای سبوسدار، سبزیجات برگی سبز رنگ و غلات صبحانه غنی شده با اسید فولیک به رفع کمبود فولات که معمولا در مبتلایان به این بیماری دیده میشود کمک میکند. مکمل اسید فولیک نیز در مورد برخی بیماران لازم است.تخممرغ و ماهی روغنی حاوی ویتامین D هستند که سطح آن در مبتلایان به بیماری التهابی روده به علت کمبود نمکهای صفراوی پایین است. ماهیهای روغنی همچنین حاوی اسیدهای چرب ضروریاند که اثرات ضد التهابی دارد.مغز دانهها، دانهها و محصولات لبنی و فرآوردههای سویای غنی شده حاوی کلسیم هستند که جذب آن به علت اسهالهای مکرر ضعیف میشود.