همه چیز درباره آشنایی با سرطان و التهاب غده پانکراس معده
خواص و نحوه استفاده از روغن سیاه دانه برای مو و درمان ریزش مو
خواص و نحوه استفاده از روغن سیاه دانه برای مو و درمان ریزش مو خواص و نحوه استفاده از روغن سیاه دانه برای مو و درمان ریزش مو در سایت جسارت سیاه …
علت و درمان و دلایل درد بیضه سمت راست و شکم نشانه چیست
درد بیضه سمت راست درد بیضه سمت راست,درد بیضه سمت راست مردان, درد بیضه سمت راست نشانه چیست ,درد بیضه سمت راست و زیر شکم,درد بیضه سمت راست ناشی از چیست,درمان درد …
همه چیز درباره ارتودنسی
همه چیز درباره ارتودنسی خواص ارتودنسی,فوايد ارتودنسی,ارتودنسی درماني,خاصيت ارتودنسی,خواص ارتودنسی درماني,خواص ارتودنسی براي پوست,خواص ارتودنسی براي مو,خواص ارتودنسی براي جواني,خواص ارتودنسی براي بارداري,خواص خوردن ارتودنسی,فوايد ارتودنسی خام,فوايد ارتودنسی پخته
پانکراس
پانکراس ,پانکراس معده چیست,پانکراس کجاست,پانکراس سرطان,پانکراس چرب,پانکراس کجای بدن است,پانکراس کجاست,غده پانکراس کجاست
توضیحاتی در مورد پانکراس
بافت پانکراس حاوی سلولهای متعدد و مختلفی می باشد که تمام این سلولها می توانند کانسرهای مختلف را بوجود آوردند. هم سلولهای اندوکرین که تولید هورمونهای مختلف می کنند و هم سلولهای اگزوکرین که ترشحات گوارشی دارند می توانند باعث ایجاد سرطان پانکراس شوند ولی در حدود 95% از تومورها لوزالمعده از سلولهای کانال پانکراس که آدنوکارسینوم داکتال نامیده می شوند منشا می گیرند. در این مطلب از سایت جسارت در مورد پانکراس صحبت میکنیم امیدواریم مورد توجه قرار بگیرد.
پانکراس چیست
لوزالمعده، پانکراس (به انگلیسی: Pancreas) یا خوشگوشت غدهای پهن و دراز است که در قسمت فوقانی شکم و پشت معده قرار گرفتهاست. لوزالمعده متشکل از سه قسمت سر، تنه و دم است. قسمت سر آن در مجاورت قسمت دوم (دوازدهه) یا دئودنوم قرار گرفتهاست در واقع قسمت سر آن مجاورت داخلی قسمت دوم دئودنوم محسوب میشود. تنه لوزالمعده در پشت معده قرار دارد و دم آن تا نزدیک طحال امتداد دارد. وزن لوزالمعده حدود صد گرم است [درانسان سالم و بالغ]
سرطان پانکراس
سرطان لوزالمعده با پیش آگهی بد در بین مردم شناخته شده است و تنها درمان صد در صد آن جراحی می باشد ولی متاسفانه به دلیل بروز دیررس علایم و مراجعه دیر بیمار معمولا فقط بیست درصد از بیماران در هنگام مراجعه قابل درمان بروش جراحی می باشند. تشخیص زودرس این بیماری احتیاج به معاینه کامل پزشک و شک به بیماری توسط پزشک و انجام بررسی های متعدد دارد. به دلیل قرار گرفتن لوزالمعده در قسمت خلفی شکم که رتروپرتیوئن نامیده می شود و همچنین قرار گرفتن ارگانها و عروق بسیار مهم در اطراف آن تکنیک جراحی آن بسار سخت می باشد ولی امروزه با پیشرفت امکانات و شرایط جراحی، این نوع جراحی با درصد بالای موفقیت توسط گروه جراحی ما در حال انجام است. مهمترین عامل در بالا بودن درصد موفقیت این جراحی تجربه، امکانات و تبحر گروه جراحی می باشد.
علل سرطان پانکراس
هنوز علت اصلی سرطانهای لوزالمعده مشخص نیست ولی بعضی از عوامل و فاکتورهایی که به ایجاد سرطان در لوزالمعده کمک می کنند شناخته شده هستند و به شرح زیر می باشند: 1- سیگار 2- الکل 3- مصرف غذای چرب 4- افرادی که در تماس با بعضی از مواد شیمیایی از جمله آلومینیوم و اشعه های رادیو اکتیو، کربوهیدراتهای هالوژن و اگریلامید هستند. 5- پانکراتیت مزمن 6- بیماری دیابت 7- ژنتیک 8- بعضی از سرطانهای خوش خیم لوزالمعده مانند کیست آدنوم های پانکراس در طولانی مدت می توانند تبدیل به سرطان پانکراس بد خیم شوند.
علائم سرطان پانکراس
علایم سرطان لوزالمعده معمولا غیراختصاصی بوده و در مراحل اولیه هشدار دهنده هستند ولی اگر تومور در قسمت اول (سر پانکراس) قرار داشته باشند می تواند باعث انسداد مجاری صفرایی و ایجاد زردی شود. این علامت باعث تشخیص زودرس بیماری شده شانس بیمار را جهت انجام جراحی لوزالمعده افزایش می دهد. با بزرگ شدن تومور و رشد آن درد پشت و کمر ایجاد می شود. کاهش وزن، تهوع، استفراغ و خارش به دنبال زردی از دیگر علایم بیماری هستند. رادیولوژی در تشخیص سرطان لوزالمعده از اهمیت خاصی برخوردار است. سی تی اسکن، سونوگرافی، اندوسونوگرافی مهمترین روشهای تشخیص هستند. با استفاده از این روشها علاوه بر محل تومور، ارتباط آن با ارگانها و عروق اطراف و وجود یا عدم وجود متاستازهای اطراف نیز مشخص می شود. استفاده از مارکرهای خونی سرطان لوزالمعده نیز در بعضی بیماران قابل استفاده است. ارزش بیوبسی با سوزن در سرطان لوزالمعده به دلیل وجود بافت همبند غلیظ در لوزالمعده بسیار محدود است و در بعضی از موارد جواب پاتولوژی منفی گزارش می شود (False negative) به همین دلیل در مواردی که توده در بررسی رادیولوژیک ظاهر بدخیم داشته و همچنین نسوج و عروق اطراف درگیری در تومور ندارند توصیه به انجام جراحی می شود. مهمترین و بهترین روش درمانی سرطان لوزالمعده جراحی است و در بیمارانی که وضعیت عمومی آنها اجازه انجام این نوع جراحی را می دهد و امکان انجام جراحی و عدم درگیری عروق و سنوج اطراف وجود دارد، انجام این نوع جراحی پیشنهاد می شود. به دلیل وجود ارگانهای مجاور و عروق مجاور در اطراف لوزالمعده امکان درگیری این عروق در حین بیماری وجود دارد و این سوال پیش می آید که آیا درگیری عروق مانع و کمتر اندیکاسون صددرصد جراحی می باشد؟ با پیشرفت تکنیکهای جراحی امروزه درگیری عروق مانع صدد صد و کامل در درمان جراحی سرطان لوزالمعده نمی باشد بلکه محل درگیری عروق و رگ درگیر در تعیین امکان جراحی اهمیت دارند. در درگیری ورید مزانتریک تحتانی این رگ را می توان همراه با تومور خارج کرد ولی اگر درگیری عروق در عروق با اهمیت حیاتی بالا باشد انجام جراحی پیشنهاد نمی شود.
تومورهای خوش خیم پانکراس
بعضی از تومورهای خوش خیم لوزالمعده مانند insulinoma که فعالیت هورمونی داشته و باعث افزایش ترشح انسولین و کاهش قند خون می شوند احتیاج به جراحی دارند. اکثر تومورهای کیستیک لوزالمعده خوش خیم هستند. معمولا اکثر تومورهای خوش خیم لوزالمعده نیز احتیاج به درمان جراحی دارند ولی در بعضی از انواع این تومورها مانند سروزکیست آدنوم ها که تشخیص رادیولوژیک معمولا قطعی است می توان بیماران را تحت نظر گرفت و از جراحی صرفنظر کرد. بعضی از انواع تومورهای کیسیتیک پانکراس در طول بیماری می توانند به تومورهای بدخیم پانکراس تبدیل شوند. حتی در بعضی از افراد احتمال دارد که کیست تبدیل به سرطان شده و هنوز تشخیص آن داده نشده باشد، به همین دلیل در این افراد نوع جراحی و محل رزکسیون همانند افرادی که دچار سرطان لوزالمعده هستند می باشد. در بین کیست های پانکراس نوع mucinous cyst adenoma و IPMN بیشترین پتانسیل و قابلیت جهت تبدیل به سرطان را دارند.
کارکرد پانکراس
لوزالمعده هم یک غده درون ریز (غدهای که ترشحات آن با نام هورمون وارد جریان خون میشوند) و هم یک غده برونریز (غدهای که ترشحات خود را از طریق مجرایی به سطح یا حفرات بدن میریزد) است که آنزیمها و مواد دیگری ترشح میکند که مستقیماً وارد محیط روده شده و به هضم پروتئین، چربی و کربوهیدرات کمک میکنند.
بخش برون ریز پانکراس
مجرای لوزالمعده اغلب با اتصال به مجرای صفراوی، از طریق مجرای مشترک صفرا (CBD) صفرا و شیرهٔ پانکراس را به درون قسمت دوازدهه (قسمت ابتدایی روده باریک) تخلیه میکند. ترشح ترشحات برون ریز لوزالمعده توسط دستگاه خودگردان پاراسمپاتیک (شاخهای ازعصب واگ) که به سلولهای ترشحی ختم میگردند و همچنین هورمون سکرتین و هورمون کولهسیستوکینین کنترل میگردد. این هورمونها پس از ترشح کیموس معدی به دوازدهه از سلولهای انترو اندوکرین اپیتلیوم دوازدهه ترشح میشوند. آنزیمهای لوزالمعده مانند آمیلاز، فسفولیپاز، لیپاز، ریبونوکلئاز و پروتئاز (مانند تریپسینوژن، کیموتریپسینوژن و کربوکسی پپتیداز) و الاستاز به تجزیه شیمیایی غذا کمک میکنند. پروتئازهای لوزالمعده، به صورت غیرفعال و داخل کیسههایی میکروسکوپی (لیزوزوم) در سلولهای آسینار لوزالمعده ذخیره شدهاند که پس از خوردن غذا با تحریک عصبی و شیمیایی به داخل دوازدهه میریزند. سپس در آنجا به وسیله آنزیمهای آنتروکیناز که از سلولهای جدار روده آزاد میشوند در محیط قلیایی که به وسیله ترشحات مجاری لوزالمعده ایجاد میشود، تریپسینوژن به صورت فعال (تریپسین) درآمده سایر پروتئازها را فعال میکند؛ و آنها شروع به هضم مواد غذایی میکنند. البته آمیلاز و لیپاز از ابتدا فعال هستند. اگر این آنزیمها به جای دوازدهه، در داخل بافت پانکراس فعال شوند، شروع به از بین بردن و هضم بافت خود پانکراس کرده که به اصطلاح پانکراتیت یا «التهاب لوزالمعده» نامیده میشود
بخش درون ریز پانکراس
سلولهای جزیرهای که جزایر لانگرهانس نامیده میشود تولید و آزاد سازی هورمونهای درون ریز را انجام میدهند. این سلولها فقط ۲٪ لوزالمعده را تشکیل میدهند. مهمترین هورمون لوزالمعده انسولین است ولی گلوکاگون، سوماتواستاتین و پلی پپتید پانکراسی نیز از این جزایر آزاد میشوند. پائین بودن غلظت گلوکز در خون، اسیدهای آمینه، کاتکول آمینهها، تحریک عصبی سمپاتیک و کولهسیستوکینین همگی باعث آزاد شدن گلوکاگون میشوند هیپرگلیسمی و انسولین آن را مهار میکنند. مهمترین عملکرد انسولین این است که واکنشهای آنابولیک بر روی کربوهیدراتها، چربیها، پروتئینها، واسیدهای نوکلئیک را تحریک میکند.
پیشگیری از سرطان پانکراس
مطالعات محققان نشان میدهد که مواد غذایی حاوی مقادیر بالای منیزیم، سپر مناسبی برای لوزالمعده در مقابل سرطان است. در صدر این مواد غذایی شکلات تیره قرار دارد. اسفناج، کلم پخته، برنج قهوهای، موز، آووکادو، هندوانه، آجیل، تخم کدو، کنجد، تخم آفتابگردان، بادام، حبوبات و ماهی نیز حاوی مقادیر بالای منیزیم هستند
درمان سرطان پانکراس
همانطور که گفته شد لوزالمعده پشت معده قرار دارد و توسط اندامهای دیگر همچون کبد و کیسه صفرا احاطه شدهاست و این اندامها مانع دسترسی پزشک به توده سرطانی و خارج کردن آن میشوند. از سوی دیگر تومورهای سرطان لوزالمعده عروق خونی خیلی کمی دارند بنابراین شیمی درمانی که تنها گزینه باقیمانده برای بیمار مبتلا به سرطان لوزالمعده است نیز تأثیری محدود خواهد داشت. اخیراً دستگاهی برای تحویل موضعی دارو طراحی شدهاست که تحولی عظیم در درمان سرطان کشنده لوزالمعده بهشمار میآید. این دستگاه را لورا ایندلفی (Laura Indolfi) که یک کارآفرین پزشکی است با همکاری دانشگاه MIT و بیمارستان عمومی ماساچوست (MGH) ساختهاست.مطالعه مشترک انجام شده توسط محققان دانشگاهی و صنعتی با کمک مالی تأمین شده از مؤسسه ملی سرطان، از سلولهای سرطان لوزالمعده برای بررسی تأثیر گرما و انجماد روی مرگ سلول استفاده کرد. تحقیق توسط رابرت ون بسکرک و جان باوست، استادان علوم زیستشناسی و مدیران مؤسسه فناوری زیست پزشکی دانشگاه بینگهامتون، و کنث باومن، دانشجوی کارشناسی ارشد زیستشناسی انجام شد. ون بسکرک گفت: وقتی میخواهیم از شر تومور خلاص شویم و شیمی درمانی و پرتو درمانی جواب نمیدهد، چگونه مسئله سرطان پانکراس را حل کنیم؟ کل ایده این است که آیا کسی میتواند شیوه متفاوت جراحی جدیدی که آسیب کمتری برساند و مؤثرتر باشد، ارائه دهد؟ برای فهمیدن این موضوع، شما میتوانید بهطور تجاری سلولهای سرطان پانکراس را به دست آورید و بر روی وسایل پلاستیکی مخصوص آنها را رشد دهید. سؤال اساسی این است که آیا گرما و انجماد بهطور همزمان مؤثرتر از استفاده جداگانه از هرکدام از آنهاست؟ اگر سلولهای سرطان لوزالمعده را منجمد سازید، انگار که شما فرایند مانا را انجام دادهاید، بسیاری از آنها از بین میروند اما برخی از آنها باقی میمانند و مجدداً رشد میکنند. اگر گرمشان کنید، آنها از بین میروند اما برخی از آنها مجدداً رشد میکند. اما با تخریب دوگانه، به دلایلی که هنوز نمیدانیم، بیشترشان از بین میروند و دیگر رشد نمیکنند. در واقع، با گذشت زمان، سلولهایی که از حمله اول زنده ماندهاند، از بین میروند. باومن گفت: آن چیزی که ما مشاهده کردیم این است که ما قادر به از بین بردن همه سلولها با استفاده از ترکیب گرما و سپس سرما در دماهایی که به تنهایی نمیتواند برای سلولهای سرطان پانکراس کشنده باشد، هستیم. محققان سلولهای سرطانی را ابتدا گرم و سپس منجمد ساختند و تأثیر آن را با استفاده از تکنولوژیهای متفاوتی برای اندازهگیری سطح مرگ سلولها، بررسی کردند. باومن گفت: با استفاده از تستهای مختلف، ما قادر به اندازهگیری سطح اولیه مرگ سلولی و همچنین اندازهگیری اینکه چه مقدار از آن سلولها مجدداً قادر به رشدند، هستیم. ما همچنین میتوانیم مسیرهای خاص مرگ سلولی را که در نتیجه اثرات دمایی دوگانه فعال شدهاند، اندازهگیری کنیم. ون بسکرک گفت: وقتی سلولها مختل شدند- که به این معناست که یا منجمد شدهاند یا گرما دیدهاند- مسیرهای مختلف تنشهای سلولی فعالشدهاند. نکته جالب دربارهٔ سلولها به خصوص سلولهای سرطانی این است که آنها مسیرهایی را برای محافظت از خودشان فعال میکنند. هدف این خط تحقیقی مبتنی بر مولکول، یافتن این است که کدام مسیرهای تنشزا در سلولهای سرطان پانکراس فعال شدهاند تا بتوانیم بهتر چرایی تأثیر گذاری تخریب دوگانه را درک کنیم. باومن گفت: مطالعات جاری روی روشن کردن اینکه کدام مسیرهای تنشزا بهطور خاص باعث میشود این سلولها از بین بروند یا آنها را زنده نگهدارند، تمرکز میکند. به این ترتیب، میتوانیم این درمان را تا آنجایی که ممکن است در مقابل سرطان پانکراس بهینهسازی کنیم. با توجه به گفتههای ون بسکرک، مدولاسیون این مسیرهای تنشزا، کلید ایجاد تأثیرگذارتر فرایند تخریب دوگانه انجماد و گرماست. این موضوع میتواند به ایجاد روشی جدید برای حذف تومورهای سرطانی پانکراس منجر شود. علاوه بر تحقیقات مولکولی سلولی، چندین نفر از تیم مطالعاتی روی ایجاد تکنولوژیهای کاتتر جدیدی برای انتقال این درمان به بیماران، کار میکنند. اگر کاتتر بسیار باریکی بتواند تومور را مورد هدف قرار دهد، و اگر بتوانیم بفهمیم که سرطان پانکراس به تخریب در سطح مولکولی چگونه پاسخ خواهد داد، سپس ممکن است بتوانیم درمانی جدید برای رسیدن به چیزی که کاملاً غیرقابل دسترس بوده، کشتن هدفمند توموری که در جای دشواری قرار دارد (مثلاً پانکراس)، برسیم.
عوامل خطر در سزطان پانکراس
عواملی که شما در خطر ابتلا به سرطان لوزالمعده قرار می دهد، عبارتند از: استعمال دخانیات پانکراتیت مزمن ( التهاب پانکراس) شرایط ارثی (نظیر پانکراتیت وراثتی) سندرم سرطان خانوادگی پانکراس چاقی
تشخیص سرطان پانکراس
پس از بررسی سابقه خانوادگی و بیماری های شما پزشک آزمایشات فیزیکی انجام می دهد، پزشک ممکن است برای شما چندین آزمایش تجویز کند که علت مشکل شما و وضعیت بیماری شما را تشخیص دهد. این آزمایشات عبارت اند از: – سی تی اسکن – ام آر آی – آندوسکوپی و سونوگرافی (EUS) . – لاپاراسکوپی (جراحی که بافت شما را بررسی می کند.) -کولانژیوگرافی کبدی روده ای (PTC فرایندی که به کبد شما اشعه X می تابند) – نمونه برداری (برداشتن بافتی از پانکراس تا زیر میکروسکوپ بررسی شود)
روش های درمانی سرطان پانکراس
روش های درمانی متعددی برای سرطان لوزالمعده وجود دارد؛ نظیر جراحی، شیمی درمانی و پرتو درمانی. شیمی درمانی از داروهایی برای درمان سرطان استفاده می کند، درحالی که پرتو درمانی از اشعه X و دیگر اشعه ها استفاده می کند تا سلول های سرطانی را از بین ببرد. جراحی هم برای برداشتن تومور یا درمان سرطان پانکراس استفاده می شود.
جلوگیری از سرطان پانکراس
شما با رعایت موارد زیر احتمال ابتلا به سرطان لوزالمعده را کاهش می دهید. وزنتان را تنظیم نگه دارید اگر ورن شما متعادل است آن را ثابت نگه دارید. اگر نیاز به کاهش وزن دارید تلاش کنید که آهسته و پیوسته کاهش وزن داشته باشید. (نیم تا یک کیلو در هفته) از رژیم هایی غذایی مملو از سبزیجات، میوه جات، غلات کامل و ورزش برای کاهش وزن پیروی کنید. ترک دخانیات اگر دخانیات استعمال می کنید، ترک کنید. از پزشک برای ترک سیگار و تکنیک های ترک سیگار و داروهایی که جایگزین نیکوتین هستند، کمک بگیرید.رژیم غذایی سرشار از میوه جات، سبزیجات متنوع و غلات کامل را داشته باشید تا احتمال ابتلا به سرطان پانکراس را کاهش دهید.
کیست پانکراس
کیست لوزالمعده یک کیسه پر شده از ترشحات و مایعات پانکراس است. بیشتر کیست های پانکراس سرطانی نیستند و علائمی را ایجاد نمی کنند. کیست پانکراس معمولا در طی تشخیص و عکس برداری از بدن به علت بیماری و یا مسئله ای دیگر تشخیص داده می شود. برخی در حقیقت خوش خیم هستند و معمولا کیسه ای از مایعات و یا بافت های ملتهب تشکیل شده و همانند انواع سلول های یافته شده در انواع کیست های دیگر نیست. اما برخی از کیست های پانکراس می تواند سرطانی باشد. پزشک با نمونه برداری از مایع کیست پانکراس تشخیص می دهد که آیا سلول سرطانی وجود دارد یا خیر. یا پزشک برای شما بررسی و آزمایش دوره ای پیشنهاد می کند که در صورت بروز عوامل سرطانی در کیست به موقع تشخیص داده شود.
سرطان لوزالمعده با سرطان پانکراس (به انگلیسی: Pancreatic cancer) زمانی رخ میدهد که سلولهای درون غدهٔ لوزالمعده که پشت معده قرار دارد، به صورت خارج از کنترلی شروع به تکثیر میکنند و یک توده تشکیل میدهند. این سلولهای سرطانی توانایی حمله به دیگر بخشهای بدن را دارند.
چند نوع سرطان پانکراس وجود دارد. رایجترین نوع که آدنوکارسینوم پانکراس نام دارد، %۸۵ موارد را شامل میشود. این آدنوکارسینوم از بخشی از پانکراس شروع میکنند که مسئول ساخت آنزیمهای گوارشی است.
. یک تا دو مورد از میان صد مورد سرطان پانکراس تومورهای اعصاب و غدد هستند که از سلولهای تولیدکنندهٔ هورمون پانکراس به وجود میآیند. در کل، میزان تهاجمی بودن این تومورها کمتر است. علائم و نشانگان رایجترین نوع سرطان پانکراس شامل این موارد است: زردی پوست، درد شکم یا درد کمر، کاهش وزن بدون دلیل، کم رنگی مدفوع، ادرار تیره و بی اشتهایی. معمولاً در مراحل اولیهٔ بیمارِی، نشانگانی وجود ندارد و نشانگانی که شاخص بیماری هستند و به اندازهای خاص هستند که بتوانند ما را به سرطان پانکراس مشکوک کنند، معمولاً زمانی بروز پیدا میکنند که بیماری به مرحلهٔ پیشرفتهٔ خود رسیده است.
تا زمانی که سرطان پانکراس تشخیص داده شود، معمولاً بیماری به نقاط دیگر بدن نیز گسترش یافته است.[
سرطان پانکراس به ندرت در سنین پایینتر از ۴۰ سالگی رخ میدهد و بیش از نیمی از موارد آدروکارسینوم پانکراس افراد بالای ۷۰ سال هستند.
عوامل خطر سرطان پانکراس شامل این موارد میشوند: استعمال دخانیات، مرض چاقی، دیابت و شرایط ژنتیکی خاص ونادر حدود %۲۵ درصد موارد این بیماری به خاطر سیگار کشیدن است ۱۰٪ ناشی از ژنهای به ارث رسیده هستند
معمولاً به کمک ترکیبی از این روشها تشخیص داده میشود: تصویربرداری پزشکی مانند فراصوت یا توموگرافی کامپیوتری، آزمایش خون، و آزمایش نمونههای بافت
این بیماری به چند مرحله تقسیم میشود، از مرحلهٔ اولیه (مرحله ی تا مرحلهٔ آخر (مرحله ی 5).[۳] غربالگری جمعیت عمومی مؤثر تشخیص داده نشده است
برای پیش گیری از سرطان پانکراس، حفظ وزنی سالم و محدود کردن مصرف گوشت قرمز یا گوشت فرآوری شده پیشنهاد میشود
احتمال ابتلای افراد سیگاری، در صورت ترک کاهش مییابد و پس از 20 سال احتمال ابتلای آنها با بقیهٔ افراد برابر میشود
روشهای درمانی سرطان پانکراس شامل این موارد هستند: پرتو درمانی، شیمی درمانی، مراقبت تسکینی، و یا ترکیبی از این موارد. گزینههای درمانی تا حدودی به مرحله ی سرطانبستگی دارد. جراحی تنها راه درمانی است که میتواند بیماری را معالجه کند؛ اما ممکن است برای بهبود کیفیت زندگی نیز به کار رود، بدون این که احتمال درمان وجود داشته باشد.[۲] مدیریت درد و داروهای بهبود گوارش نیز بعضاً لازم هستند
در سال ۲۰۱۲، انواع سرطان پانکراس هفتمین عامل مرگ ناشی از سرطان بودند که در سطح جهان به مرگ ۳۳۰۰۰۰ نفر در آن سال منجر شدند
در ایالات متحده، سرطان پانکراس چهارمین عامل مرگ ناشی از سرطان است
ین بیماری بیشتر در کشورهای توسعه یافته رخ میدهد و این کشورها در سال ۲۰۱۲ شاهد ۷۰ درصد از موارد جدید این بیماری بودهاند.
اگر سرطان زود تشخیص داده شود، میزان بقای پنج ساله تا حدود ۲۰٪ افزایش مییابد. سرطانهای اعصاب و غدد نتیجهٔ بهتری دارند و پس از دورههای پنج ساله حدود ۶۵٪ افراد زنده میمانند
سرطان پانکراس (لوزالمعده) بیشتر در بین افراد مسن شایع است و بیش از نیمی از موارد ابتلا به این سرطان مربوط به افراد ۷۵ سال به بالا هستند.
این سرطان در بین افراد زیر ۴۰ سال چندان شایع نیست. شیوع سرطان لوزالمعده مردان و زنان به یک میزان می باشد.
پانکراس یا لوزالمعده غده بزرگی است که بخشی از دستگاه گوارش می باشد.این غده در حدود ۱۵ سانتی متر طول دارد و در بالای شکم و زیر معده، در جایی که دندهها به استخوان سینه میرسند
کاربردهای لوزالمعده به شرح زیر می باشد:
آنزیمهای گوارشی: این آنزیمها غذا را تجزیه میکنند تا به جذب آن کمک کنند.
هورمونها: هورمونهایی از قبیل انسولین که به ثابت ماندن سطح قند خون کمک میکند.
در سطوح اولیه سرطان لوزالمعده، وجود تومور در پانکراس عموماً هیچ علائمی را به همراه ندارد و در نتیجه تشخیص آن دشوار است. اولین علائم سرطان پانکراس اغلب شامل موارد زیر هستند:
درد در ناحیه کمر یا شکم
کاهش وزن غیرمنتظره
یرقان (زرد شدن پوست و قسمتهای سفید چشمها)
شایان ذکر است که این علایم با بیماریهای زیادی ظاهر میشود و عموماً ناشی از سرطان پانکراس نیستند. با این حال، در صورت نگرانی، یا در صورتی که علائم ناگهانی ظاهر شوند، باید با پزشک خود تماس بگیرید.
سرطان لوزالمعده در مراحل اولیه به ندرت باعث بوجود آمدن علائمی میشوند.علائم سرطان پانکراس به آن بستگی دارد که کدام قسمت را تحت تأثیر قرار میگیرد.
قسمت هایی که دچار سرطان می شود، عبارتست از:
پانکراس اگزوکرین (برون ریز) آنزیمهای گوارشی را تولید میکند.این آنزیمها غذا را تجزیه میکنند تا توسط بدن جذب شود.
پانکراس آندوکرین (درون ریز) که هورمونها را ایجاد میکنند که شامل انسولین میشود که سطوح شکر خون را ثابت نگه میدارد.
اغلب موارد سرطان لوزالمعده در پانکراس اگزوکرین اتفاق می افتد و سه علائم رایج آن از قرار زیر هستند:
درد در ناحیه کمر یا شکم
یرقان
کاهش وزن
شایان ذکر است که این علائم با بیماریهای زیادی ظاهر میشود و عموماً ناشی از سرطان نیستند. با این حال، در صورت نگرانی، یا در صورتی که علائم ناگهانی ظاهر شوند، باید با پزشک خود تماس بگیرید.
به طور کامل مشخص نیست که علت سرطان پانکراس چیست، اما عوامل خطر برای بوجود آمدن این بیماری مشخص شدهاند. بر طبق مطالعات صورت گرفت، در موارد زیر احتمال ابتلا به سرطان لوزالمعده افزایش پیدا میکند:
استعمال دخانیات ۳۰ درصد از موارد سرطان به کشیدن سیگار مرتبط است
چاقی
ورزش نکردن به صورت منظم
خوردن میوه و سبزیجات کم
خوردن غذاهای سرشار ازچربی
مصرف نوشیدنیهای الکلی
ابتلا به دیابت
کار کردن با آفت کش ها و مواد شیمیایی
داشتن التهاب پانکراس شدید
آسیب دیدگی شدید کبد
سابقه سرطان در بین اعضای خانواده یا اختلالات ژنتیکی مشخصی که به این نوع سرطان مرتبط است
این سرطان عمدتا افراد بین ۵۰ تا ۸۰ سال را تحت تأثیر قرار میدهد
پزشک برای تشخیص سرطان پانکراس، آزمایشات تصویربرداری مشخص مثل سی اسکن شکم را توصیه میکند. در روش تشخیصی آندوسکوپی دقت تشخیص سرطان سرطان لوزالمعده در حدود ۸۵تا ۹۰ درصد است. در صورت نیاز، از روش کلانژیوپانکراتوگرافی استفاده میشود. در این روش با قرار دادن لوله آندوسکوپ در دهان و حرکت آن از دهان به پانکراس، تزریق رنگ و گرفتن تصاویر با اشعه ایکس، تصاویر کامل و دقیقی بدست می آید. همچنین یک نمونه بافت برای بیوپسی (نمونه برداری) از طریق لوله آندوسکوپ قابل استخراج است. در صورتی که نمونه برداری سرطان لوزالمعده را تأیید کرد، آزمایشات بیشتری برای تعیین مرحله پیشرفت بیماری صورت میگیرد. یکی از این آزمایشها لاپاراسکوپی است. در این روش، لوله کوچکی به همراه یک دوربین فیلم برداری کوچک و یک منبع نور وارد حفره شکمی میشود، با این کار، تومور قابل مشاهده است. گاهی اوقات، به جراحی تشخیصی نیاز است. جراح با این روش میتواند تومور را مستقیماً مورد بررسی قرار دهد و تشخیص دهد که آیا گرههای لنفاوی مجاور سرطانی هستند و نمونههای بافت را برای بررسی زیر میکروسکوپ (خوش خیم و یا بدخیم بودن تومور) جدا میکند.
درمان سرطان پانکراس به سادگی امکان پذیر نمی باشد. این سرطان در سطوح اولیه خود به ندرت باعث بوجود آمدن علامتی میشود، بنابراین اغلب تا زمانی که سرطان به مرحله پیشرفته نرسیده باشد، غلایمی نخواهد داشت و تشخیص داده نمیشود. در صورتی که تومور بزرگ باشد، درمان سرطان لوزالمعده دشوارتر خواهد بود.
در صورتی که مشخص شود که بیمار به سرطان پانکراس مبتلا است، درمان شما به نوع و محل سرطان و میزان پیشرفت آن بستگی دارد. سن، وضعیت سلامتی و اولویتهای شخصی نیز در درمان شما در نظر گرفته میشوند.
اولین هدف، حذف کامل تومور و سلولهای سرطانی است. در صورتی که این کار امکان پذیر نباشد، درمان بر جلوگیری از رشد تومور و آسیب بیشتر به بدن تمرکز دارد.
در صورتی که تومور محدود به پانکراس شود، جراحی توصیه میشود. محل دقیق سرطان انجام یا عدم انجام جراحی را مشخص میکند. در صورتی که تومور در رأس و گردنه پانکراس قرار داشته باشد، روشی که عمل جراحی ویپل نام دارد، صورت میگیرد. در این عمل جراحی، بخش اول (رأس) پانکراس و در حدود ۲۰ درصد از بدنه آن که نیمه پایینی مجرای صفراوی و بخش اول روده هستند، بیرون آورده میشود. در روش اصلاح شده این جراحی، بخشی از معده نیز خارج میشود.
فرآیند بهبودی پس از جراحی جدا کردن تومور سرطان لوزالمعده طولانی مدت است. پس از جراحی، احتمالاً یک دوره شیمی درمانی شش ماهه تجویز می شود که احتمال درمان شما را شدیداً افزایش میدهد.
در بعضی از موارد، پزشک برای درمان از روش شیمی درمانی استفاده میکند. در شیمی درمانی، از داروهای از بین برنده سرطان برای کمک به جلوگیری از رشد بیشتر سلولهای سرطانی استفاده میشود.
با این حال، وقتی سرطان به خارج از پانکراس گسترش پیدا کرد، روشهای درمانی دیگری باید برای درمان مورد استفاده قرار گیرد. در روش پرتودرمانی با استفاده از پرتوهای اشعه ایکس و پرتوهای پرانرژی دیگر سلولهای سرطانی کشته میشوند.
برخی از انواع سرطان پانکراس تنها به یک روش درمانی نیاز دارند، در حالی که انواع دیگر به دو روش یا ترکیبی از سه روش درمانی نیازمند هستند.
سرطان پانکراسی که باعث انسداد مجرای صفراوی کبد میشود موجب ابتلا فرد به یرقان میشود. علائم این بیماری شامل زرد شدن رنگ پوست و قسمت سفید رنگ چشم است و همچنین تیره شدن رنگ ادرار و کمرنگ شدن مدفوع میباشد.
پزشک توصیه میکند که یک لوله فلزی یا پلاستیکی داخل مجرای صفراوی قرار گیرد تا آن را باز نگه دارد. در بعضی از موارد، برای ایجاد یک راه جدید برای جریان پیدا کردن صفرا از کبد به روده به بای پس نیاز است.
تومور رو به رشد بر عصبهای شکم فشار وارد میکند و دردی را بوجود میآورد که میتواند شدید باشد. داروهای مسکن به شما کمک میکنند تا درد کمتری را احساس کنید. پرتو درمانی سرطان لوزالمعده باعث توقف موقتی رشد تومور میشود و این کار باعث تسکین درد شما میشود.
در موارد شدید، پزشک روشی را توصیه میکند که در آن الکل به عصبها تزریق میشود که درد داخل شکم را کنترل میکند. این روش باعث توقف ارسال سیگنالهای درد از عصبها به مغز میشود.
سرطان پانکراسی که به روده کوچک سرایت پیدا کند یا به آن فشار وارد کند باعث انسداد جریان ارسال غذای هضم شده از معده به رودههای شما میشود.
پزشک توصیه میکند لوله ای داخل روده کوچک شما قرار داده شود تا آن را باز نگه دارد. یا برای اتصال معده به قسمت پایین تری از رودهها که توسط سرطان مسدود نشده به جراحی بایپس نیاز است.
عوامل مختلفی باعث کاهش وزن در افراد مبتلا به سرطان لوزالمعده میشود. سرطان به خودی خود باعث کاهش وزن میشود. تهوع و استفراغ ناشی از روشهای درمان سرطان یا توموری که بر معده فشار وارد میکند، باعث میشود که غذا خوردن به سختی صورت بگیرد. یا بدن شما در جذب مواد مغذی از غذا به مشکل برمی خورد، زیرا پانکراس شیرههای گوارشی کافی تولید نمیکند. در این حالت مکملهای آنزیم پانکراس برای کمک به هضم توصیه میشود. سعی کنید با اضافه کردن کالریهای بیشتر به هر شکل ممکن و خوردن وعدههای غذایی در محیطی شاداب و آرام ، وزن خود را حفظ کنید.
سطح بالای گلوکز خون (قند خون) و انسولین در ابتلا به سرطان پانکراس نقش دارند. بر طبق برخی از تحقیقات، افرادی که بالاترین سطح گلوکز و انسولین را دارند دو برابر افرادی که کمترین سطح انسولین و گلوکز را دارند در معرض ابتلا به سرطان پانکراس هستند.
در یک مطالعه مشخص شد که زنانی که نوشیدنیهای غیرالکی شکردار و غذاهای شیرین را به میزان زیاد مصرف می کنند. بیشتر در معرض ابتلا به سرطان لوزالمعده هستند. نوشیدنیهای غیرالکی شکردار باعث افزایش سریع قند خون میشوند و یک رژیم غذایی سرشار از قند با کمک به آسیب دیدن سلولهای پانکراس خطر ابتلا به سرطان پانکراس را افزایش میدهند.
عدم مصرف کالری زیاد به پیشگیری از سرطان پانکراس کمک میکند. بنا به یافتههای یک تحقیق که بر روی بیش از ۳۰۰ هزار فرد سالخورده صورت گرفت، مشخص شد که افراد بسیار چاق، ۴۵ درصد بیشتر از افرادی که وزن نرمالی دارند، به سرطان پانکراس مبتلا میشوند. در زنان، هر چه دور کمر بیشتر باشد، احتمال ابتلا به سرطان پانکراس بیشتر است.
بر طبق مطالعات، چاقی منجر به افزایش قند خون و انسولین میشود. داشتن یک رژیم غذایی سالم به معنای کاهش مصرف کیک، کلوچه، بستنی پرچرب، چای شیرین و نوشیدنیهای غنی از قند معمولی است. بنابراین، جلوگیری از افزایش وزن به خودی خود دلیل خوبی برای کم کردن قند در رژیم غذایی است.
بر طبقه یک مطالعه، خوردن گوشت (مخصوصاً گوشت قرمز) و گوشت پخته شده در دماهای بالا ۴۱ درصد ابتلا به سرطان لوزالمعده را در مردان افزایش میدهد. در مطالعه ای دیگر مشخص شد که مصرف زیاد گوشتهای فرآوری شده مثل سوسیس و همبرگر، احتمال ابتلا به سرطان لوزالمعده را تا ۶۸ درصد افزایش میدهد.
اگر چه محققان به طور کامل در مورد نحوه پیشگیری از سرطان پانکراس مطمئن نیستند، ایجاد چند تغییر سلامتی بخش در میزان و نحوه غذا خوردن احتمال ابتلا به سرطان لوزالمعده را کاهش میدهد. این تغییرات، سلامتی کلی فرد را بهبود میبخشند و همچنین باعث از بین رفتن اضافه وزن شما می شود.
سرطان پانکراس می تواند به مشکلی حاد تبدیل شود، با توجه به اینکه علائم سرطان لوزالمعده در مراحل اولیه بروز نمی کنند، هر زمان که علائم یاد شده در مقاله را داشتید سریعا به پزشک مراجعه کنید. توجه داشته باشید نشانه های یاد شده لزوما به معنی ابتلا به سرطان نمی باشد و تنها پزشک، با استفاده از روش های تشخیص سرطان لوزالمعده می تواند از وجود آن اطمینان حاصل کند و درمان مناسب را برایتان تجویز نماید. چون علائم در مرحله پیشرفته بیماری بروز می کند، بنابراین درمان باید سریعا شروع شود.
سرطان پانکراس از زمانی که چند چهره مشهور از جمله استیو جابز بنیانگذار شرکت اپل به آن مبتلا شدند (در سال 2003 بیماری او تشخیص داده شد و در سال 2011 به دلیل این بیماری جان سپرد) توجه زیادی به خود معطوف کرده است. جابز تومور اندوکرین سلول جزیرهای داشت که نوع نادری از این بیماری است. خطر سرطان پانکراس در طول زندگی، یک به هفتاد و یک است.
پانکراس عضوی لوله ای شکل و اسفنجی با طول 15 سانتیمتر است که در پشت معده قرار گرفته است. پانکراس دو وظیفه مهم در بدن دارد: تولید شیره گوارشی (آنزیمها) که به رودهها در تجزیه غذا کمک میکند و تولید هورمونهای از جمله انسولین که استفاده بدن از قندها و نشاستهها را تنظیم میکند. سرطان پانکراس زمانی اتفاق میافتد که سلولهای بدخیم (سرطانی) رشد کرده، تقسیم میشوند و به بافتهای پانکراس گسترش مییابند.
سرطان پانکراس به نام بیماری خاموش نیز شناخته میشود چون در مراحل اولیه معمولا علائمی نشان نمیدهد اما هنگامی که پیشرفت میکند و گسترش مییابد اغلب درد در بخش بالای شکم ایجاد میشود و گاهی اوقات به پشت گسترش مییابد. درد ممکن است پس از صرف غذا یا دراز کشیدن بدتر شود. علائم دیگر ممکن است شامل زردی، تهوع، کاهش اشتها، کاهش وزن، خستگی، ضعف و افسردگی باشد.
اگر چه علت دقیق سرطان پانکراس هنوز مشخص نیست، سیگار کشیدن عامل خطر مهمی است و افراد سیگاری دو تا سه برابر بیشتر از افراد غیر سیگاری احتمال دارد به این بیماری مبتلا شوند. سن نیز عامل خطر محسوب میشود به طوری که معمولا پس از سن 45 سالگی این بیماری بروز میکند. دیابت نیز با سرطان پانکراس مرتبط است و حدود 10 تا 20 درصد از افرادی که این سرطان در آنها تشخیص داده میشود، دیابت دارند. عوامل خطر دیگر شامل پانکراتیت مزمن و سیروز کبدی است. سابقه خانوادگی سرطان پانکراس، رژیم پر چرب، چاقی و ورزش نکردن نیز میتواند در آن نقش داشته باشد.
چالش اصلی در این بیماری تشخیص زود هنگام آن است. پزشک تومور را نمیتواند در معاینه معمولی ببیند یا احساس کند. برای کمک به تشخیص (و تعیین درمان مناسب) آزمایشهای تصویر برداری مانند اولتراسوند یا سی تی اسکن انجام میشوند تا با مشاهده تصاویر شکم گستره بیماری مشخص شود. ناحیه سبز نشان داده شده در این تصویر رنگی سی تی اسکن سرطان در پانکراس و کبد را نشان میدهد. تشخیص آن با نمونه برداری (برداشتن نمونه بافت از تومور به وسیله سوزن از داخل پوست یا در حین عمل) انجام میشود.
در صورتی که سرطان فراتر از پانکراس گسترش نیافته باشد، جراحی میتواند سرطان را درمان کند. از آنجایی که عوارض بستگی به وسعت جراحی دارد، تومور برداشته میشود و تا حدامکان مقداری از پانکراس که سالم است، باقی میماند. متاسفانه در سرطان پانکراس، در زمان تشخیص سلولهای بدخیم معمولا فراتر از پانکراس گسترش یافتهاند. حتی در صورتی که تومور برای برداشتن خیلی بزرگ باشد باز هم ممکن است جراحی انجام شود. این جراحی میتواند شامل روشی برای کمک به تخفیف مقداری از علائم و پیشگیری از مشکلات مشخص مربوط به اندازه توده سرطانی باشد.
پرتو درمانی از پرتوهای با قدرت بالا استفاده میکند تا سلولهای سرطانی را نابود کند. پرتودرمانی معمولا پنج روز در هفته به مدت چند هفته یا چند ماه انجام میشود. این برنامه با انتشار دوز کامل تابش به محافظت از سلولهای سالم کمک میکند. پرتو درمانی به عنوان روشی برای نابود کردن سلولهای سرطانی که پس از جراحی در آن ناحیه باقی ماندهاند نیز مورد مطالعه قرار گرفته است. پرتو درمانی میتواند به آرام کردن درد یا مشکلات گوارشی ایجاد شده توسط توده سرطانی بزرگ، کمک کند.
شیمی درمانی از دارو برای تخریب سلولهای سرطانی استفاده کرده و جلوی رشد و تکثیر آنها را میگیرد. درمان ممکن است شامل یک دارو یا ترکیبی از داروها باشد و از طریق تزریق یا به صورت خوراکی مصرف شود. دارو وارد جریان خون شده و به سرتاسر بدن منتقل میشود بنابراین شیمی درمانی برای سرطانی که گسترش یافته است گزینه خوبی به شمار میآید. همچنین میتوان پس از جراحی برای کشتن سلولهای سرطانی که باقی ماندهاند، از شیمی درمانی استفاده کرد.
داروهای جدیدتر در بازار قادرند به بخش مشخصی از سلولهای سرطانی حمله کنند. درمانهای هدفمند عوارض کمتری نسبت به شیمی درمانی داشته و به سلولهای طبیعی آسیب کمتری وارد میکنند. درمان هدفمند در حال حاضر برای درمان سرطان پانکراس مورد مطالعه قرار دارد. در اینجا تصویر بزرگ شده از سلول سرطان پانکراس دیده میشود.
ایمنی درمانی که به عنوان درمان بیولوژیک نیز شناخته میشود به تقویت سیستم ایمنی فرد در مبارزه با بیماری کمک میکند. ایمنی درمانی هنوز برای سرطان پانکراس در دسترس نیست اما در کنار تحقیقاتی بر روی واکسنهایی که سیستم ایمنی را برای حمله به سلولهای سرطانی تقویت میکنند، درحال مطالعه و بررسی است.
درمان تسکینی بدون توجه به مرحله بیماری یا نیاز به درمانهای دیگر برای کاهش علائم و مدیریت درد مورد استفاده قرار میگیرد. هدف از درمان تسکینی بهبود کیفیت زندگی نه تنها در بدن، بلکه در ذهن و روح است. در حالی که درمانهای تسکینی در مراحل بسیار پیشرفته بیماری بسیار مناسب هستند، میتوانند در کنار درمان های دیگر در مراحل دیگر سرطان نیز استفاده شوند.
زندگی با سرطان پانکراس آسان نیست، وجود یک سیستم حمایتی برای کمک به غلبه بر جنبههای احساسی و عملی این بیماری متهاجم لازم است. تشکلها و نهادهای حمایتی برای بیماران و خانواده و دوستان آنها وجود دارد. این ارگانها به مشکلات درمانی روزمرهی بیماران و رفع نگرانیهای آیندهی آنها کمک میکنند.
اگر سیگار میکشید، آن را ترک کنید.
اگر رژیم غذایی پر چرب دارید، غذاهای سالمتر مصرف کنید.
برنامه ورزشی منظم داشته باشید چرا که مشخص شده است ورزش خطر سرطان پانکراس را کاهش میدهد.
متاسفانه مادر عزیزم بر اثر این بیماری از دنیا رفت.از مرحله متاستاز تا مرگ فقط دو ماه طول کشید.خواهش میکنم درد های مداوم رو جدی بگیرید.متاسفانه این بیماری لاعلاج هست
خدا همه مریضارو شفای خیر بده پدرم بر اثر این بیماری دو سه هفته پیش فوت کرد متاسفانه هیچ راه درمانی وجود نداره