علت و علائم و درمان حساسیت و آلرژی غذایی در کودکان و نوزادان
عوارض و دوره مصرف قرص نیتروفورانتوئین در بارداری
قرص نیتروفورانتوئین قرص نیتروفورانتوئین ,قرص نیتروفورانتوئین برای چیست,قرص نیتروفورانتوئین در بارداری,قرص نیتروفورانتوئین ۱۰۰,قرص نیتروفورانتوئین 100 توضیحاتی در مورد قرص نیتروفورانتوئین قرص نیتروفورانتوئین با نام لاتین Nitrofurantoin ، از داروهای درمانکننده عفونت دستگاه …
ادویه ای که از پیشرفت سرطان جلوگیری می کند
ادویه ای که از پیشرفت سرطان جلوگیری می کند خواص زردچوبه,فواید زردچوبه,زردچوبه درمانی,خاصیت زردچوبه,خواص زردچوبه درمانی,خواص زردچوبه برای پوست,خواص زردچوبه برای مو,خواص زردچوبه برای جوانی,خواص زردچوبه برای بارداری,خواص خوردن زردچوبه,فواید زردچوبه خام,فواید …
عوارض مصرف قرص پروپرانول 10 برای کاهش استرس در بارداری و شیردهی برای چیست
قرص پروپرانول قرص پروپرانولول ,قرص پروپرانولول 20,قرص پروپرانولول 40,قرص پروپرانولول ۲۰,قرص پروپرانولول10,قرص پروپرانولول۱۰,قرص پروپرانولول 20 چیست,قرص پروپرانولول ٢٠,قرص پروپرانولول برای استرس,قرص پروپرانولول 10 چیست,قرص پروپرانول,قرص پروپرانول برای کاهش استرس قرص پروپرانولول دارویی …
آلرژی غذایی
آلرژی غذایی ,آلرژی غذایی در کودکان,آلرژی غذایی در نوزادان,آلرژی غذایی چیست,آلرژی غذایی در بزرگسالان,آلرژی غذایی کودکان,آلرژی غذایی علایم,آلرژی غذایی درمان
توضیحاتی در مورد آلرژی غذایی
اگر آلرژی غذایی دارید با مشورت دکتر می توانید غذاهای جایگزین را بشناسید و مصرف نمایید بعضی از افراد به برخی مواد غذایی حساسیت یا آلرژی دارند.واقعیت این است که آلرژی یا حساسیت غذایی نوعی پاسخ سیستم ایمنی بدن است که به دنبال مصرف یک ماده ی غذایی خاص ایجاد می شود. باید بدانیم که حتی مصرف مقدار خیلی کمی از غذاهای آلرژی زا می تواند باعث بروز علائمی مثل مشکلات بلع، کهیر و ورم راه های تنفسی شود. بهتر است بدانید که حساسیت غذایی در برخی از افراد ممکن است باعث ظهور علائم بسیار شدید و یا پاسخ های بسیار خطرناک و کشنده ای موسوم به آنافیلاکسی(anaphylaxis) گردد. تقریبا 6 تا 8 درصد بچه های زیر 3 سال و 4 درصد بزرگسالان، حساسیت غذایی دارند.برخی از بچه ها این حساسیت را همزمان با بزرگ تر شدن از دست خواهند داد(حتی اگر درمانی صورت نگیرد).بهتر است بدانید حساسیت غذایی به سادگی با مشکل متداول دیگری به نام عدم تحمل غذایی اشتباه گرفته می شود. در صورتی که عدم تحمل غذایی مشکل کم اهمیت تری است که در آن سیستم ایمنی درگیر نمی شود.علائم فرد مبتلا به آلرژی غذایی قابل ذکر است که ممکن است واکنش آلرژیک به غذاهای خاص برای بعضی از افراد قدری ناخوشایند(اما نه خیلی شدید) باشد و برای برخی دیگر خیلی وحشتناک و حتی برای حیات تهدیدآمیز است. جالب است بدانید علائم حساسیت غذایی در عرض چند دقیقه تا یک ساعت بعد از خوردن غذای ممنوعه ظهور می کنند. اغلب علائم رایج آلرژی غذایی عبارت هستند از: سوزش در دهان فرد کهیر، خارش یا اگزما ورم لب ها ورم لب ها، صورت، زبان و گلو یا بخش های دیگر بدن خس خس و گرفتگی بینی یا تنفس سخت در فرد ایجاد درد شکمی، اسهال، حالت تهوع یا استفراغ سرگیجه، گیجی و یا غش.در این مطلب از سایت جسارت در مورد آلرژی غذایی صحبت میکنیم امیدواریم مورد توجه قرار بگیرد.
آلرژی غذایی چیست
حساسیت غذایی عبارت است از واکنش پیش از اندازه دستگاه ایمنی به برخی غذاها یا موادی که معمولاً بیخطرند. این واکنشهای نامطلوب ممکن است ارثی یا ناشی از یک نقص اکتسابی بیوشیمیایی باشند. علایم ممکن است در عرض چند دقیقه یا تا ۲ ساعت پس از خوردن آن غذای به خصوص بروز کنند. در بعضی موارد، امکان دارد علایم ۱ تا ۲ روز بعد نیز ظاهر نشوند. اسهال، درد شکمی، نفخ و باد شکم، کهیر، تورم صورت، خارش، تورم دستها و پاها، آسم، تهوع و استفراغ، سرفه، سردرد میگرنی و غش یا حالت نزدیک به غش از نشانهای این بیماری میباشد.
علت آلرژی غذایی
هرگونه غذا یا مادهای که بلعیده میشود میتواند باعث بروز واکنش آلرژیک شود. شیر گاو، زرده تخممرغ، گندم، سویا، بادام کوهی یا همان پسته شامی، ماهی، آجیلهای درختی (مثل گردوی معمولی)، صدف دریایی، خربزه، کنجد، تخم آفتاب گردان، و شکلات غذاهایی هستند که بیشتر باعث این حالت میشوند.
آلرژی غذایی و دارو
درمان اصلی اجتناب از مصرف غذای آلرژی زا میباشد هرچند دارویی برای درمان کامل حساسیت غذایی وجود ندارد، اما از بعضی از داروها (مانند آنتی هیستامینها و کورتونها) میتوان برای تخفیف یا رفع علایم استفاده نمود. حساسیت زدایی نیز گاه کاملاً مؤثر است.
آلرژی غذایی یک اختلال شایع
آلرژی غذایی احتمالا شایعترین و جهانیترین اختلالی است که ممکن است آدمها به آن مبتلا شوند. آلرژیهای غذایی شایعی وجود دارند که میلیونها نفر از آن رنج میبرند، و همچنین آلرژیهای عجیب و غریب یا غیر معمولی که مردم اغلب فکرش را هم نمیکنند که ناشی از یک مادهی غذایی آلرژیزا باشد. اگر شما دچار حساسیت غذایی هستید، سیستم ایمنی بدنتان به شیوههای نامناسب واکنش نشان میدهد، معمولا به دلیل یکی از پروتئینهای موجود در مادهی خوراکی که بدن آن را مضر تشخیص میدهد.آلرژی غذایی با عدم تحمل غذا یا هر واکنش مربوط به دارو یا واکنشهای سمی متفاوت است. بسته به بدن شما و سیستم گوارشتان، برخی از پروتئینها به درستی هضم نمیشوند. این بدان معنا است که آنها توسط پادتنِ E مشخص میشوند، و سیستم ایمنی بدن پس از آن برای از بین بردن این پروتئین فعال خواهد شد. این روش مبارزه با یک حضور خارجی که توسط پادتن مشخص شده، ساده است؛ سیستم ایمنی گلبولهای سفید خون را برای حمله به مهاجم ارسال میکند. این امر سبب بروز واکنش آلرژیک میشود و این واکنش میتواند از خفیف تا بسیار شدید متغیر باشد. از آنجایی که این پروتئینها توسط سیستم بدن مشکلساز تلقی میشوند، هیچ راهی برای برنامهریزی دوبارهی سیستم وجود ندارد، بنابراین این پروتئینهای مشکلساز همیشه سبب بروز واکنشهای آلرژیک خواهد شد. در نتیجه، پرهیز از مصرف غذاهای آلرژیزا بهترین راهحل است، اگر چه برخی از داروها وجود دارند که میتوانند به درمان و کاهش واکنشهای آلرژیک یا جلوگیری از رخ دادن آنها کمک کنند. هرچند هیچ درمانی برای این مشکل وجود ندارد، اما برخی از برنامههای درمانی تهاجمی میتوانند به طور چشمگیری این اختلال را بهبود ببخشند، اما برخی عوارض جانبی نیز وجود دارد. به همین دلیل، بسیاری از مردم برای درمان آلرژیهای غذایی رویکردهای طبیعیتر را انتخاب میکنند. این داروهای خانگی نه تنها میتوانند به درمان علائم آلرژی غذایی کمک کنند، بلکه از بروز واکنشهای آلرژیک نیز جلوگیری کنند.
علائم آلرژی غذایی
تشخیص اینکه به کدام غذاها حساسیت دارید بسیار مهم است، چرا که به این ترتیب از مصرف آنها پرهیز میکنید یا دست کم از واکنش بدنتان پس از مصرف آنها آگاه خواهید بود. به همین دلیل، باید علائم یک واکنش آلرژیک غذایی را تشخیص بدهید. این علائم باز هم، اعم از خفیف تا شدید، میتوانند موارد زیر را شامل شوند: – درماتیت – کهیر و راش پوستی – خارش دهان، لبها، زبان و لثهها – آبریزش بینی و عطسه – تهوع یا استفراغ – درد شکمی و مشکلات گوارشی – سردرد یا سرگیجه – خشن شدن صدا، مشکلات تنفسی و خس خس – تورم گلو – مرگ در اثر برخی عوارض، از جمله نقص تنفسی و قلبی ریوی
آلرژی های غذایی
اکثر آلرژیزاهای غذایی معمول حاوی پروتئین هستند و از مواد غذایی بسیار معمولی تا مواد غذایی مبتنی بر پروتئینِ عجیب و غریب یا منحصر به فرد متغیر هستند. در ادامه فهرستی میبینید از رایجترین مواد غذایی که سبب بروز آلرژی غذایی در آدمها میشوند. – بادام زمینی – مغزهای درختی (گردوی پکان، گردو، پسته، و غیره) – دانهها (دانهی کنجد و دانهی خشخاش) – تخممرغ – شیر (گاو، بز و گوسفند) – غذاهای دریایی – حلزون صدفدار – سویا – گندم – رنگهای مصنوعی و طبیعی – برخی از میوهها و سبزیجات – مواد افزودنی شیمیایی
آلرژی غذایی و رژیم های غذایی حذفی
بهترین روش برای درمان آلرژی غذایی، عدم مصرف مادهی غذایی آلرژیزا است. تعدادی رژیم حذفی وجود دارد که میتوانند تاثیرگذار باشند، اما مهم است که اشتباهی را مرتکب نشوید، مخصوصا اگر مطمئن نیستید که چه چیزی سبب بروز واکنش منفی در شما شدهاست. به مدت ۲ تا ۴ هفته هرچه میخورید و جزییات هر وعده غذایی و در عین حال هر واکنشی را که در این مدت تجربه میکنید ثبت کنید. سپس، به آرامی و در طول یک تا دو هفته شروع به حذف مواد غذایی خاص (یکی در یک دوره) از رژیم غذایی خود کنید. در آن برهه، اگر متوجه شدید که حذف یک مادهی غذایی خاص از رژیم غذاییتان سبب بهبودی شما شد، این بار با دقت بیشتری آن را بررسی کنید و آن را به رژیم غذایی خود اضافه کنید (دو بار در روز). اگر نشانهها دوباره عود کردند، میتوانید اطمینان پیدا کنید که همان مادهی غذایی سبب بروز واکنش آلرژیک در شما شدهاست. این کار را به طور مکرر انجام دهید تا زمانی که همهی آلرژیهای غذایی بالقوهتان را کشف کنید.
آلرژی غذایی و افزایش اسید معده
دلیل اینکه پروتئین “خارجی” به بدن وارد میشود و موجب بروز واکنش ایمنی میشود این است که در معده اسید کافی برای تجزیهی غذا وجود ندارد. یک نوع کمبود مانند هیدروکلریک اسید میتواند توانایی دستگاه گوارش را با مشکل مواجه کند. بنابراین، افزایش مقدار اسید در معدهی شما جهت حذف آلرژی غذایی ضروری است. بتایین هیدروکلراید مکملی است که به راحتی در بسیاری از داروخانهها یافت میشود و میتوان آن را قبل و بعد از غذا برای افزایش و حفظ سطح مناسب اسید در معده مصرف کرد.
آلرژی غذایی و موز
موز، با دارا بودن مواد مغذی مفید، برای کاهش علائم آلرژی غذایی بسیار مفید است. این میوه باعث کاهش خارش پوستی و ناراحتی شکمی میشود و به تنظیم سوخت و ساز بدن کمک میکند. در واقع خوردن موز به اندازهی کافی آلرژی غذایی را درمان نمیکند، اما شدت و احتمال شدید بودن واکنشهای آلرژیک را کاهش میدهد.
آلرژی غذایی و زغال چوب فعال
از آنجایی که آلرژی غذایی به دلیل ناتوانی در تجزیهی پروتئین در معده است، اضافه کردن موادی که میتوانند پروتئین را تجزیه کنند و به عبور بدون مشکل آنها از طریق دستگاه گوارش کمک کنند، روش خوبی برای پیشگیری از آلرژی غذایی است. زغال چوب فعال میتواند با آب یا یک آبمیوهی شیرین مخلوط شود و سیستم گوارش را تنظیم کند. شما به مقدار مناسب و معقولی از این ماده نیاز دارید، احتمالا حدود ۶۰ گرم برای شما موثر خواهد بود.
آلرژی غذایی و سیستم ایمنی بدن
وجود کمبود در سیستم ایمنی بدن اغلب برای آلرژی غذایی مقصر شناخته میشود، چرا که سوء عملکرد در سیستم دفاع به این مهمی ممکن است ممکن است سبب شود که نسبت به پروتئینهای خاصی واکشن نشان دهد. بهبود سلامت سیستم ایمنی بدن به موثرترین روش توسط مصرف فراوان ویتامین C و دیگر ویتامینهای مفید و مواد معدنی موجود در میوهها و سبزیجات انجام میشود. با این حال، گفته میشود که اطمینان حاصل کنید که به هیچ کدام از میوهها و سبزیجاتی که برای تقویت سیستم ایمنی بدنتان مصرف میکنید، حساسیت نداشته باشید چرا که در این صورت کل فرآیند تاثیر معکوسی خواهد داشت.
آلرژی غذایی و روغن کرچک
این روغن از قدیمالایام به عنوان مادهای برای افزایش قدرت و مقاومت معده در برابر مواد غذایی مختلف شناخته شدهاست. روغن کرچک، لایهای را در معدهی شما ایجاد میکند و اثرات شدید هرگونه واکنش آلرژیک را نسبت به مواد غذایی که میخورید کاهش میدهد. مقدار کمی روغن کرچک (یک فنجان آب همراه با ۵ تا ۱۰ قطره روغن کرچک) هر روز صبح با معدهی خالی بنوشید.
آلرژی غذایی و ویتامین E
ویتامین E به عنوان یک ضد آلرژی قدرتمند شناخته شدهاست و میتواند سیستم ایمنی بدنتان را تقویت کند، بنابراین به اشتباه پروتئینهای قابل قبول را به عنوان مواد خارجی مضر تشخیص نمیدهد. برخی از مواد غذایی که غنی از ویتامین E هستند عبارتند از توفو، اسفناج، بادام، تخمهی آفتابگردان، آووکادو، میگو، قزلآلای رنگینکمان، روغن زیتون، و کلم بروکلی.
آلرژی غذایی و تخم کتان
تخم کتان نیز مانند خوراکیهایی از جمله موز در تقویت رفتار ضد آلرژیک بدن بسیار موثر است. این دانهها سیستم ایمنی را تحت تاثیر قرار میدهند و تحمل سیستمهای بدن را در برابر طیف گستردهای از پروتئینها و مواد غذایی بهبود میبخشد. اسید پانتوتنیک یکی دیگر از عناصر بسیار مهم در فعالیت ضد آلرژیک است، اما این اسید با نام دیگری نیز شناخته میشود: ویتامین B۵. برخی از بهترین مواد غذایی برای دریافت ویتامین B۵ عبارتند از قارچ، ماهیهای روغنی (قزلآلا)، پنیر، تخممرغ، آووکادو، گوشت گاو، گوشت گوساله، مرغ و سیبزمینی شیرین.
آلرژی غذایی و طب سوزنی
درمانهای جایگزین برای رفع اختلالات بیشماری در طول سالها و در سراسر جهان استفاده میشوند. طب سوزنی شیوهی بسیار خوبی برای بازگرداندن تعادل طبیعی بدن، و همچنین عملکردهای متابولیک و واکنش سیستم ایمنی بدن است. بهترین بخش استفاده از طب سوزنی این است که عوارض جانبی ندارد و همینطور قادر خواهید بود برخی دیگر از مشکلات بالقوهی موجود را نیز در خودتان از بین ببرید. برای رسیدن به بهترین نتایج ممکن، مراجعه به یک متخصص طب سوزنی آموزشدیده، به ویژه افرادی که در مورد آلرژیهای غذایی به اندازهی کافی و به طور خاص آگاه هستند، توصیه میشود.
آلرژی غذایی و مراجعه به پزشک
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟ اگر زمان کوتاهی بعد از خوردن یک غذا علائم آلرژی در شما بروز کرد، به یک پزشک و یا متخصص آلرژی مراجعه کنید. اگر برای تان میسر است در زمان ظهور پاسخ آلرژیک به پزشک تان مراجعه کنید و علایم را به وی نشان دهید؛ این کار می تواند به پزشک تان در تشخیص بیماری کمک کند. اگر هریک از علائم آنافیلاکسی را به شرح زیر مشاهده کردید با اورژانس تماس بگیرید: * تنگی مجاری تنفسی به طوری که نفس کشیدن را مشکل کند * شوک با افت شدید فشارخون * نبض تند * سرگیجه، گیجی
آلرژی یا حساسیت غذایی نوعی پاسخ سیستم ایمنی بدن است که به دنبال مصرف یک ماده ی غذایی خاص ایجاد می شود. باید بدانیم که حتی مصرف مقدار خیلی کمی از غذاهای آلرژی زا می تواند باعث بروز علائمی مثل مشکلات بلع، کهیر و ورم راه های تنفسی گردد.
حساسیت غذایی در برخی از افراد ممکن است باعث ظهور علائم بسیار شدید و یا پاسخ های بسیار خطرناک و کشنده ای موسوم به آنافیلاکسی(anaphylaxis) گردد.
تقریبا 6 تا 8 درصد بچه های زیر 3 سال و 4 درصد بزرگسالان، حساسیت غذایی دارند.
برخی از بچه ها این حساسیت را همزمان با بزرگ تر شدن از دست خواهند داد(حتی اگر درمانی صورت نگیرد).
حساسیت غذایی به سادگی با مشکل متداول دیگری به نام عدم تحمل غذایی اشتباه گرفته می شود. در صورتی که عدم تحمل غذایی مشکل کم اهمیت تری است که در آن سیستم ایمنی درگیر نمی شود.
ممکن است واکنش آلرژیک به غذاهای خاص برای بعضی از افراد قدری ناخوشایند(اما نه خیلی شدید) باشد و برای برخی دیگر خیلی وحشتناک و حتی برای حیات تهدیدآمیز باشد.
علائم حساسیت غذایی در عرض چند دقیقه تا یک ساعت بعد از خوردن غذای ممنوعه ظهور می کنند.
در برخی از افراد، ممکن است یک حساسیت غذایی، واکنش آلرژیک شدیدی به نام آنافیلاکسی ایجاد کند. این حالت می تواند باعث بروزعلائم تهدید کننده حیات شامل موارد زیر شود:
* گرفتگی و تنگی راه های تنفسی
* ورم گلو به طوری که تنفس به سختی امکان پذیر باشد
* شوک و افت شدید فشار خون
* ضربان تند قلب
* سرگیجه، گیجی و عدم هوشیاری
درمان های فوری و اضطراری برای آنافیلاکسی، حیاتی است. عدم درمان می تواند به کما و مرگ منجر شود.
برخی از افراد نسبت به یک غذا حساسیت دارند که به وسیله ی ورزش تحریک می شود. بدین صورت که هنگام فعالیت بدنی، شخصی که دچار یک حساسیت غذایی تحریک شونده با ورزش است، ممکن است احساس خارش و سرگیجه کرده و در موارد شدید، می تواند باعث کهیر و یا آنافیلاکسی شود.
اجتناب از غذا خوردن مدت زمانی قبل از ورزش و پرهیز از مصرف برخی غذاهای خاص می تواند در بهبود این مشکل کمک کننده باشد.
در بسیاری از مردم که به گرده ها آلرژی دارند، میوه و سبزیجات تازه و برخی مغزها و ادویه جات می توانند محرک واکنش آلرژیک باشند که منجر به احساس سوزش و یا خارش در دهان می گردد.
در برخی از افراد این سندرم(که گاهی سندرم حساسیت دهانی نیز نامیده می شود) می تواند به تورم گلو و حتی آنافیلاکسی منجر شود. این در واقع یک نمونه واکنش پذیری مرتبط است. از آن جایی که پروتئین میوه و سبزی مشابه با پروتئین های آلرژی زای برخی گرده های خاص است، این ها باعث برانگیختن واکنش آلرژیک می شوند. به عنوان مثال اگر به ragweed (نوعی علف که تولید کننده ی گرده حساسیت زا است) حساسیت داشته باشید ممکن است با مصرف خربزه و هندوانه هم واکنش نشان دهید، یا اگر به گرده ی درخت غان(birch) حساسیت داشته باشید با مصرف سیب هم علائم آلرژی را بروز می دهید.
پختن میوه ها و سبزیجات می تواند کمک کننده باشد. اغلب میوه ها و سبزیجات پخته باعث ظهور علائم آلرژی نمی شوند.
اگر زمان کوتاهی بعد از خوردن یک غذا علائم آلرژی در شما بروز کرد، به یک پزشک و یا متخصص آلرژی مراجعه کنید. اگر برای تان میسر است در زمان ظهور پاسخ آلرژیک به پزشک تان مراجعه کنید و علایم را به وی نشان دهید؛ این کار می تواند به پزشک تان در تشخیص بیماری کمک کند.
اگر هریک از علائم آنافیلاکسی را به شرح زیر مشاهده کردید با اورژانس تماس بگیرید:
* تنگی مجاری تنفسی به طوری که نفس کشیدن را مشکل کند
* شوک با افت شدید فشارخون
* نبض تند
* سرگیجه، گیجی
در حساسیت غذایی، سیستم ایمنی بدن شما به طور اشتباه یک غذا یا جزئی از غذا را به عنوان ترکیبی مُضر برای بدن شناسایی می کند. سیستم ایمنی بدن سلول ها را به ترشح نوعی آنتی بادی که ایمونوگلوبولین(E (IgE نامیده می شود برای مبارزه با این ترکیب غذایی(آلرژن) تحریک می کند و دفعه ی بعدی که شما حتی مقدار خیلی کمی از آن غذا را بخورید، آنتی بادی IgE آن را شناسایی کرده و به سیستم ایمنی پیام می فرستد تا ترکیب شیمیایی به نام هیستامین و ترکیبات شیمیایی دیگری را به داخل جریان خون آزاد کند.
این ترکیبات شیمیایی باعث بروز یک سلسله علائم و نشانه های آلرژیک می شوند. در واقع آن ها باعث پاسخ های آلرژیکی شامل آبریزش بینی، خارش چشم ها، خشکی زبان، دانه های پوستی و کهیر، حالت تهوع، اسهال، سختی تنفس و حتی شوک آنافیلاکسی می شوند.
البته ذکر این نکته ضروری است که خیلی از حساسیت های غذایی به شیر حساسیت واقعی نیستند و معمولا پس از عادت کردن فرد مشکل خاصی را به همراه نخواهند داشت. شکلات نیز که مدتی طولانی به عنوان محرک آلرژی در بچه ها توسط والدین در نظر گرفته می شد، در حقیقت به ندرت ممکن است باعث حساسیت غذایی شود.
سلام آیا برا این بیماری میشه برا معافیت سربازی اقدام کرد
الرژی یاآسم درمان قطعی نداردفقط بایدقرص و امپول حساسیت مصرف کنیم.
سلام من باخوردن ترشیجات دچارحمله تشنجی میشم ودکترگفته الرژی هست ایادرست میگه
سلام. من به موز و طالبی و خربزه حساسیت شدید دارم بطوری که فشارم رو میبره بالا و حالت تهوع میگیرم. دلیلش چیه؟ منظور به چه چیزی حساسم ؟
ممنونم
سلام ممنون عالی بود
مطالب مفیدی بود
سلام .
دستتون درد نکنه
التماس دعا
حساسیت غذایی نوعی پاسخ سیستم ایمنی بدن است که بدنبال مصرف یک ماده غذایی خاص ایجاد می شود که حتی مصرف مقدار خیلی کمی از غذاهای آلرژی زا باعث بروز علائمی مثل: مشکلات بلع، کهیر و ورم راه های تنفسی می شوند. حساسیت غذایی در برخی از افراد ممکن است باعث ظهور علائم بسیار شدید و یا پاسخ های بسیار خطرناک و کشنده ای موسوم به آنافیلاکسی (anaphylaxis) گردد.
کد خبر: ۳۷۵۱۸۴
صفحه نخست » سلامت
همه چیز درباره حساسیت های غذایی
ممکن است واکنش آلرژیک به غذاهای خاص برای بعضی از افراد قدری ناخوشایند و برای برخی دیگر خیلی وحشتناک و حتی برای حیات تهدیدآمیز باشد. علائم حساسیت غذایی در عرض چند دقیقه تا یک ساعت بعد از خوردن غذای ممنوعه ظهور می کنند.
حساسیت غذایی نوعی پاسخ سیستم ایمنی بدن است که بدنبال مصرف یک ماده غذایی خاص ایجاد می شود که حتی مصرف مقدار خیلی کمی از غذاهای آلرژی زا باعث بروز علائمی مثل: مشکلات بلع، کهیر و ورم راه های تنفسی می شوند. حساسیت غذایی در برخی از افراد ممکن است باعث ظهور علائم بسیار شدید و یا پاسخ های بسیار خطرناک و کشنده ای موسوم به آنافیلاکسی (anaphylaxis) گردد.
تقریبا 6 تا 8 درصد بچه های زیر 3 سال و 4 درصد بزرگسالان حساسیت غذایی دارند. برخی از بچه ها این حساسیت را همزمان با بزرگتر شدن از دست خواهند داد (حتی اگر درمانی صورت نگیرد).
حساسیت غذایی به سادگی با مشکل متداول دیگری به نام عدم تحمل غذایی اشتباه گرفته می شود. در صورتیکه عدم تحمل غذایی مشکل کم اهمیت تری است که در آن سیستم ایمنی درگیر نمی شود.
ممکن است واکنش آلرژیک به غذاهای خاص برای بعضی از افراد قدری ناخوشایند (اما نه خیلی شدید) باشد و برای برخی دیگر خیلی وحشتناک و حتی برای حیات تهدیدآمیز باشد. علائم حساسیت غذایی در عرض چند دقیقه تا یک ساعت بعد از خوردن غذای ممنوعه ظهور می کنند.
اغلب علائم رایج آلرژی غذایی عبارتند از:
* سوزش دهان
* کهیر ، خارش یا اگزما
* ورم لبها ، صورت، زبان و گلو یا بخش های دیگر بدن
* خس خس و گرفتگی بینی یا تنفس سخت
* درد شکمی، اسهال، حالت تهوع یا استفراغ
* سرگیجه، گیجی و یا غش
برخی از افراد نسبت به یک غذا حساسیت دارند که بوسیله ورزش تحریک میشود. هنگام فعالیت بدنی، شخصی که دچار یک حساسیت غذایی تحریک شونده با ورزش است ، ممکن است احساس خارش و سرگیجه کرده و در موارد شدید ، می تواند باعث کهیر ویا آنافیلاکسی شود. اجتناب از غذا خوردن چندساعت قبل ورزش و پرهیز ازمصرف برخی غذاهای خاص می تواند در بهبود این مشکل کمک کننده باشد.
دربسیاری از مردم که به گرده ها آلرژی دارند، میوه و سبزیجات تازه و برخی مغزها و ادویه جات می توانند محرک واکنش آلرژیک باشند که منجر به احساس سوزش و یا خارش در دهان می گردد. در برخی از افراد این سندروم –که گاهی سندرم حساسیت دهانی نیز نامیده میشود- میتواند به تورم گلو و حتی آنافیلاکسی منجر شود. این در واقع یک نمونه واکنش پذیری مرتبط است.از آنجاییکه پروتئین میوه و سبزی مشابه با پروتئین های آلرژی زای برخی گرده های خاص است ، اینها باعث برانگیختن واکنش آلرژیک میشوند. به عنوان مثال اگر به ragweed(نوعی علف که تولیدکننده گرده حساسیت زا است) حساسیت داشته باشید ممکن است با مصرف خربزه و هندوانه هم واکنش نشان دهید ، یا اگر به گرده درخت birchحساسیت داشته باشید با مصرف سیب هم علائم آلرژی را بروز میدهید. پختن میوه ها و سبزیجات میتواند کمک کننده باشد. اغلب میوه ها و سبزیجات پخته باعث ظهور علائم آلرژی نمی شوند.
در حساسیت غذایی، سیستم ایمنی بدن شما به طور اشتباه یک غذا یا جزئی از غذا را بعنوان ترکیبی مضر برای بدن شناسایی می کند. سیستم ایمنی بدن سلول ها را به ترشح نوعی آنتی بادی که ایمونوگلوبولین نامیده میشود برای مبارزه با این ترکیب غذایی (آلرژن) تحریک می کند و دفعه بعدی که شما حتی مقدار خیلی کمی از آن غذا را بخورید، آنتی بادی IgE آن را شناسایی کرده و به سیستم ایمنی پیام میفرستد تا ترکیب شیمیایی به نام هیستامین و ترکیبات شیمیایی دیگری را به داخل جریان خون آزاد کند.
این ترکیبات شیمیایی باعث بروز یک سلسله علائم و نشانه های آلرژیک میشوند. در واقع آنها باعث پاسخ های آلرژیکی شامل : آبریزش بینی، خارش چشم ها، خشکی زبان، دانه های پوستی و کهیر، حالت تهوع، اسهال، سختی تنفس وحتی شوک آنافیلاکسی می شوند
تعدادی پاسخ های غذایی هستند که علائمی شبیه به حساسیت غذایی ایجاد می کنند.اگر علائم گوارشی داشته باشید این احتمال وجود دارد که این پاسخ ها تنها یک عدم تحمل غذایی باشد نه آلرژی غذایی. بسته به اینکه شما به چه نوعی از عدم تحمل غذایی مبتلا باشید ، ممکن است بتوانید مقدار کمی از آن غذای خاص را بدون ظهور واکنشی خاص مصرف کنید. در حالیکه اگر واقعا حساسیت غذایی داشته باشید مقدار خیلی کمی ازآن غذا نیز میتواند باعث پاسخ آلرژیک شود. ازآنجاییکه عدم تحمل غذا نیز برخی علائم مشابه حساسیت غذایی ایجاد میکند-مثل تهوع، استفراغ،گرفتگی و اسهال- بسیاری از مردم معمولا در تشخیص این دو دچار اشتباه میشوند.
نبود یک آنزیم مورد نیاز برای هضم کامل یک غذا.ممکن است شما مقدار کافی از برخی آنزیم های مورد نیاز برای هضم برخی غذاها را نداشته باشید. بعنوان مثال ، مقدار ناکافی آنزیم لاکتاز ، توانایی شما در هضم لاکتوز، قند اصلی محصولات شیر، را کاهش میدهد.عدم تحمل لاکتوز باعث بروزعلائمی مثل نفخ، گرفتگی روده ، اسهال و گازهای اضافی میشود.
سندرم روده تحریک پذیر. برخی غذاها ممکن است علائم ونشانه های سندرم روده تحریک پذیر را ایجاد کنند. ممکن است متوجه شوید که بعضی غذاها باعث گرفتگی روده، یبوست یا اسهال میشوند. برای جلوگیری از این علائم از این غذاها اجتناب کنید.
عوارض یک حساسیت غذایی میتواند شامل موارد زیر باشد:
– آنافیلاکسی .یک پاسخ آلرژیک شدید و تهدید کننده حیات
– درماتیت حساسیتی (اگزما). تقریبا یک نفر از هر سه نفر مبتلاء به حساسیت غذایی اگزما نیز دارند.
– میگرن. نشان داده شده است که در برخی افراد، هیستامین آزاد شده توسط سیستم ایمنی در طول پاسخ آلرژیک ، میگرن و سردردهای عصبی را ایجاد می کند.
اگرچه برخی از مردم بر این باورند که حساسیت غذایی به بیش فعالی دوران کودکی و به آرتریت مربوط است، اما شواهدی در این باره وجود ندارد.
اگر احتمال می دهید که یک حساسیت غذایی را به غذایی خاص داشته باشید تا زمان ملاقات پزشک از آن غذا اجتناب کنید.چنانچه غذایی را خوردید و علائم خفیفی بروز کرد، داروهایی مثل آنتی هیستامین میتواند در کاهش علائم کمک کننده باشد. اگر واکنش شدید بود یا علائمی از آنافیلاکسی مشاهده کردید بلافاصله با اورژانس تماس بگیرید.
از آنجایی که زمان ملاقات ممکن است کوتاه باشد ، و زمینه های زیادی برای صحبت وجود دارند، بهتر است برای هر ملاقاتی از قبل آماده شوید. در اینجا اطلاعاتی آورده شده که به شما کمک می کند برای ملاقاتتان آماده باشید و بدانید چه انتظاراتی را باید از پزشکتان داشته باشید.
برای پاسخ آلرژیک خفیف، آنتی هیستامین های معمول توصیه شده میتوانند علائم را تخفیف دهند. میتوان این داروها را بعد از خوردن غذای حساسیت زا برای کاهش خارش و کهیرمصرف کرد. اما، آنتی هیستامین ها برای درمان پاسخ های شدید کمک کننده نمی باشند.
داروهای گیاهی. تعداد کمی از مطالعات اثرات مثبت داروهای گیاهی را مثل برخی ترکیبات دارویی چینی، در کاهش علائم وپیشگیری از آنافیلاکسی نشان داده اند .اگرچه هنوز هیچ دلیل قابل اعتمادی بر این مسئله وجود ندارد. بعلاوه، نگرانی های در مورد کیفیت برخی ازاین داروهای گیاهی چینی وجود دارد.در مورد مصرف این داروها حتما با پزشک خود مشورت کنید.ممکن است این داروها بر نتایج آزمایش شما اثرگذار باشند یا با برخی داروهای دریافتی شما تداخل داشته باشند.
رژیم های غذایی خاص. در گذشته، رژیم های غذایی گردشی که طی آن باید از برخی غذاهای خاص طی یک دوره خاص اجتناب می کردید،بعنوان یک روش درمانی حساسیت غذایی در نظر گرفته میشد.هیچ شواهدی مبنی بر اثربخشی این رژیم ویا رژیم های مشابه در حساسیت غذایی وجود ندارد. تنها روش غذایی اثبات شده برای عمل این است که به طور کامل از غذاهای محرک آلرژی دوری کنید.
به دانسته خود اکتفا نکنید. همیشه برچسب غذاهای صنعتی را برای اطمینان از اینکه حاوی جزء حساسیت زا نباشند، بخوانید. حتی اگر مطمئنید که ترکیبات آن غذا را میدانید، باز هم برچسب را چک کنید. برخی مواقع ترکیبات تغییرمیکنند. چنانچه غذا حاوی هر یک ازترکیبات معمول حساسیت زا باشد، روی برچسب های غذایی باید به طور واضح لیست شوند. برای اجتناب از مصرف 8 منبع اصلی آلرژن های غذایی با دقت برچسب ها را بخوانید: شیر، تخم مرغ،بادام زمینی،مغزهای درختی، ماهی، صدفداران،سویا و گندم.
بهترین راه پیشگیری از یک واکنش آلرژیک، شناخت و اجتناب از غذاهایی است که این علائم را ایجاد می کنند. برای برخی از افراد این مشکل فقط یک مسئله ناراحت کننده است، اما برخی دیگر آنرا رنج بزرگتری می بینند. برخی از اجزای غذایی آلرژی زا میتوانند زمانیکه بعنوان جزء غذایی در یک بشقاب غذا باشند، به خوبی در بین دیگر اجزاء غذا پنهان گردند. این اتفاق بویژه در رستوران ها و دیگر محافل اجتماعی رخ میدهد.
آلرژی غذایی واکنش های افزایش حساسیت به مواد غذایی است . آلرژی غذایی در حدود نه میلیون آمریکایی، دو سوم آنها را کودکان زیر سن شش سال تشکیل میدهند.حساسیت به بادام زمینی، شیر، گندم؛ توت فرنگی و تخم مرغ شایع ترین ها هستند. برخی از افراد به مواد نگهدارنده یا مواد دیگر که برای آماده سازی استفاده میشوند حساسیت دارند.
پزشکان خانواده بايد بتوانند آلرژيهاي غذايي حقيقي را از عدم تحمل غذا، عدم علاقه به غذا و ساير بيماريهاي مشابه با آلرژي غذايي جدا کنند. شايعترين غذاهايي که موجب ايجاد علايم آلرژيک ميشوند، شامل شير، تخممرغ، غذاهاي دريايي، بادام زميني و خشکبار است. هرچند که آزمون پوستي و آزمايش ايمونوگلوبولين E سرم ممکن است به ارزيابي آلرژي غذايي کمک کنند، اما اين آزمايشات نبايد انجام شوند مگر اينکه سابقه باليني آلرژي غذايي خاصي را مطرح کند که آزمايش آن مورد هدف قرار گيرد. علاوه بر اين، آزمايشات مزبور، آلرژي غذايي را تاييد نميکنند. تاييد تشخيص نياز به مثبت شدن آزمون چالش غذايي يا وجود سابقه روشن واکنش آلرژيک به يک غذاي مشخص و بهبود علايم پس از حذف آن غذا از رژيم غذايي دارد. بيش از ۷۰% کودکان تا اوايل نوجواني ديگر دچار آلرژي به شير و تخممرغ نميشوند، در حالي که آلرژي به بادام زميني معمولا در سرتاسر عمر باقي ميماند. جديترين واکنش آلرژيک نسبت به غذاها به صورت آنافيلاکسي است. اين واکنش نياز به مراقبتهاي اورژانس دارد که بايد توسط بيمار يا خانواده وي و با استفاده از يک آمپول اپينفرين شروع شود و اين آمپول بايد توسط افراد دچار آلرژي غذايي حمل شود. اين توصيهها و ساير توصيههاي ارائه شده در اين مقاله از راهکارهاي تشخيص و درمان آلرژي غذايي در ايالات متحده استخراج شدهاند که توسط موسسه ملي آلرژي و بيماريهاي عفوني (NIAID)(۱) منتشر گرديده است.
آلرژي غذايي، عاملي شايع براي اشتباهات تشخيصي در خدمات پزشکي است. براي کمک به تدوين رويکردي استاندارد براي ارزيابي، تشخيص و درمان، موسسه ملي آلرژي و بيماريهاي عفوني (NIAID)، گروهي متخصص را گردهم آورد تا راهکارهاي باليني مربوط به آلرژي غذايي را تدوين نمايند. اين مقاله شامل دادههاي منتخب و توصيههاي باليني حاصل از اين راهکارها هستند. اين راهکارها در ارتباط با بيماري سلياک و اختلالات مربوط به عدم تحمل غذاها از جمله کمبود لاکتاز بحث نميکنند و توصيههاي عمومي نيز درباره مدارس و ساير اماکن اجتماعي ارائه نمينمايند.
آلرژي غذايي به عنوان عوارض سوء ناشي از واکنش ايمني اختصاصي تعريف ميشود که در مواجهه با يک غذاي خاص ايجاد ميشود. غذا در اينجا در قالب هرگونه مواد، اعم از فرآوري شده، نيمه فرآوري شده يا خام تعريف ميشود که به قصد مصرف انساني فراهم شده است. اين تعريف شامل نوشيدنيها، آدامسها، مکملهاي تغذيهاي و افزودنيهاي غذايي نيز ميشود. اين تعريف شامل داروها، فرآوردههاي تنباکو يا مواد آرايشي نميشود. عوارض ناشي از مصرف اين فرآوردهها در اين راهکارها گنجانده نشدهاند.
خمين شيوع واقعي آلرژي به اين غذاها دشوار است چرا که تعاريف ارائه شده در مطالعات و طراحي آنها بسيار متفاوت است و ميزان شيوع گزارش شده نيز در طي زمان تغيير ميکند. علاوه بر اين مطالعات مشتمل بر موارد ثابت شده آلرژي غذايي، شيوع کمتري را نشان ميدهند تا مطالعاتي که بر اطلاعات گزارش شده توسط والدين تکيه ميکنند (جدول ۱). تا ۱۵% از والدين تصور ميکنند که کودکانشان دچار آلرژي غذايي هستند. اين موارد تنها در ۳%-۱% از جمعيت به تاييد رسيدهاند. پزشکان خانواده بايد بتوانند آلرژيهاي غذايي واقعي را از عدم تحمل غذا، عدم علاقه به غذا و ساير اختلالات مشابه با آلرژي غذايي جدا کنند.
سير زماني بهبود آلرژي غذايي در کودکان بسته به غذاي مربوطه تفاوت ميکند و ممکن است تا نوجواني نيز طول بکشد. تا سنين جواني، حداقل ۸۵% از کودکاني که دچار آلرژي به شير گاو هستند، ميتوانند شير گاو را تحمل کنند و تا ۷۰% از افراد از شر آلرژي به تخممرغ رها ميشوند، اما تنها حدود ۲۰% از افراد مبتلا نهايتا ميتوانند بادام زميني و خشکبار را تحمل کنند. سطح اوليه بالاي IgE اختصاصي آلرژن عليه يک غذا با ميزان کمتر بهبود آلرژي غذايي باليني در طي زمان همراه است. آلرژيهاي غذايي در بزرگسالان ميتوانند نشان دهنده تداوم آلرژي غذايي در کودکي و يا ايجاد حساسيت جديد به آلرژنهاي غذايي پس از کودکي باشند که اغلب نسبت به غذاهاي دريايي ايجاد ميشود.
سابقه خانوادگي آتوپي و وجود درماتيت آتوپيک، عوامل خطر ايجاد حساسيت نسبت به آلرژنهاي غذايي و ايجاد آلرژي غذايي هستند. آسم، البته، عامل خطر قويتري است.
آلرژيهاي غذايي ممکن است همزمان با آسم وجود داشته باشند و آسم، رايجترين عامل خطر مشاهده شده همراه با آلرژيهاي غذايي شديد است. بيماران مبتلا به آلرژيهاي غذايي و آسم، احتمال بيشتري دارد که ناچار به مراجعه به اورژانس شوند و نياز به بستري پيدا کنند و احتمال مرگ آنها در اثر آنافيلاکسي ناشي از فعاليت نيز بيشتر است. آنافيلاکسي ناشي از فعاليت معمولا طي ۳۰ دقيقه يا کمتر رخ ميدهد، اما گاهي اوقات تا ۶ ساعت پس از خوردن يک غذاي خاص نيز ايجاد ميشود و علايم پس از شروع فعاليت آغاز ميگردند. در اين سندرم، مصرف يک غذاي خاص و شروع فعاليت براي ايجاد علايم لازم هستند. هريک از اين عوامل به تنهايي، علايم را ايجاد نميکنند.
چه زماني بايد به آلرژي غذايي مشکوک شويم؟
آلرژي غذايي را در افرادي بايد مدنظر قرار داد که با آنافيلاکسي مراجعه ميکنند يا مجموعهاي از علايم فهرست شده در جدول ۳ را دارند که چند دقيقه تا چند ساعت پس از مصرف غذاي مربوطه ايجاد شدهاند. اين مشکل را به ويژه در کودکان بايد مدنظر قرار داد و يا هنگامي که علايم پس از مصرف غذايي خاص بيش از يک مرتبه رخ دادهاند. شدت واکنشهاي آلرژيک به غذاها، البته، چند عاملي و متغير است. ميزان واکنش را نميتوان به درستي از روي شدت واکنشهاي قبلي پيش بيني کرد.
تشخيص آلرژي غذايي نياز به سابقهاي روشن و اختصاصي دارد که توسط آزمون چالش غذايي تاييد ميگردد. گزارش والدين و بيماران از آلرژي غذايي بايد مورد تاييد قرار گيرد، چرا که مطالعات متعددي نشان ميدهند که ۹۰%-۵۰% از گزارشهاي بيماران در مورد آلرژي غذايي در واقع آلرژي نيستند. رويکرد عمومي به تشخيص در شکل ۱ نشان داده شده است.
چالش غذايي شاهددار دوسوکور به عنوان روش توصيه شده تشخيص شناخته شده است. چالش غذايي باز و يک سوکور هنگامي در شرايط باليني، تشخيصي در نظر گرفته ميشود که چالش غذايي علامتي را ايجاد نکند (چالش منفي) يا اينکه علايم عيني وجود داشته باشد (چالش مثبت) که با سابقه طبي همخواني دارد و با توجه به آزمايشات انجام شده پشتيباني ميشود.