آلرژی ؛ آلرژی چیست و علائم و درمان انواع آلرژی
آشنایی با 12 منبع مفید دریافت ویتامین D
آشنایی با 12 منبع مفید دریافت ویتامین D خواص ویتامین D,فواید ویتامین D,ویتامین D درمانی,خاصیت ویتامین D,خواص ویتامین D درمانی,خواص ویتامین D برای پوست,خواص ویتامین D برای مو,خواص ویتامین D برای جوانی,خواص …
زمان طلایی برای انجام ارتودنسی
زمان طلایی برای انجام ارتودنسی ارتودنسی,بيماري ارتودنسی,ارتودنسی در بارداري,علائم ارتودنسی,درمان ارتودنسی,درمان ارتودنسی با طب سوزني,مواد غذايي مناسب براي درمان ارتودنسی,ارتودنسی را چگونه درمان کنيم,ارتودنسی در کودکان,ارتودنسی در بزرگسالان,ارتودنسی در نوزادان,ارتودنسی در بهار,ارتودنسی …
آشنایی کامل با پرکاری تیروئید و ریزش مو و راهکارهایی برای درمان
آشنایی کامل با پرکاری تیروئید و ریزش مو و راهکارهایی برای درمان در این مطلب از سایت جسارت به پرکاری تیروئید و ریزش مو می پردازیم. امیدواریم این مطلب مورد توجه شما سروران …
آلرژی
در این مطلب از سایت جسارت می خواهیم در مورد انواع آلرژی صحبت کنیم.امیدواریم این مطلب مورد توجه شما سروران گرامی قرار گیرد.آلِرژی یا حَسّاسیَت، (به انگلیسی: allergy) واکنش افراطی سیستم ایمنی بدن نسبت به عوامل گوناگون است. کسانی که دچار حساسیت هستند، دارای دستگاه ایمنی فوق هوشیار هستند که نسبت به مواد ظاهراً بیضرر موجود در محل زندگیشان، واکنشی بیش از حد معمول نشان میدهند. برای مثال گرده گیاهان، میتواند سیستم ایمنی شخص آلرژیک را طوری تحریک کند که گویی با یک خطر جدی روبرو شدهاست. حساسیت یک مشکل بسیار شایع است و تقریباً از هر ده نفر، دو نفر به نوعی از آن مبتلا هستند. نتایج مطالعهای علمی در دانشگاه اوتاگو نشان میدهد کودکانی که به مکیدن انگشت شست یا جویدن ناخن دست خود عادت دارند، کمتر با خطر ابتلا به آلرژی مواجه هستند. اگرچه به تشویق این نوع از رفتار در کودکان توصیه نمیشود، اما ظاهراً این عادتها از جنبههای مثبت و غیرقابل انکاری نیز برخوردارند.
آلرژی یا حساسیت چیست؟
آلرژی یا حساسیت چیست؟ آلرژی، واکنش افراطی سیستم ایمنی بدن نسبت به عوامل مختلف است. کسانی که دچار حساسیت هستند، دارای سیستم ایمنی فوق هوشیار هستند که نسبت به مواد ظاهرا بی آزار موجود در محل زندگیشان، واکنشی بیش از حد معمول نشان میدهند. برای مثال گرده گیاهان، میتواند سیستم ایمنی شخص آلرژیک را طوری تحریک کند که گویی با یک خطر جدی روبرو شده است. حساسیت یک مشکل بسیار شایع است و تقریبا از هر ده نفر، دو نفر به نوعی از آن مبتلا هستند.
اتفاقات حین آلرژی
هنگامی که یک سیستم ایمنی افراطی در معرض یک ماده حساسیتزا قرار میگیرد، چند اتفاق میافتد: بدن برای مبارزه با ماده مذکور، شروع به تولید نوع خاصی پادتن میکند که IgE نام دارد. پادتنها به نوعی سلول خونی که ماستسل mast cell نام دارد متصل میشوند. این سلولها در دستگاه تنفسی و دستگاه گوارشی، که محل اصلی ورود عوامل آلرژی زا است، فراوانند. ماستسلها با انفجار خود مواد شیمیایی مختلفی از جمله هیستامین و اینترلوکین آزاد میکنند که عامل اصلی بروز بسیاری از علایم آلرژی است که از جملهٔ این علایم میتوان به خارش گلو، آبریزش بینی، اشکریزش، عطسه و سرفه اشاره نمود. اگر مادهٔ حساسیتزا در هوا باشد، واکنش آلرژِیک در چشمها، بینی و ریه رخ میدهد و اگر این ماده خورده شود، واکنش آلرژیک در دهان، معده و سایر بخشهای دستگاه گوارش بروز میکند. گاهی واسطههای شیمیایی آزادشده در بدن به قدری زیاد است که علایم بسیار حادی نظیر کهیر، کاهش فشار خون، شوک یا بیهوشی نیز به وجود میآید.
درمان آلرژی با غذای ضد آلرژی
یکی از غذاهایی که خوردن آن به بیماران مبتلا به آلرژی توصیه می شود، سوپ جو است. این سوپ را طوری درست کنید که رقیق باشد و داخل آن پیاز نریزید. می توانید کمی هم مرغ به آن اضافه کنید و به عنوان ادویه از زردچوبه کمک بگیرید. افرادی که خیلی سرفه می کنند بهتراست یک قاشق غذاخوری تخم خشخاش را در سوپ شان بریزند. در افرادی که نزله سرد دارند اگر میزان ترشحات زیاد است توصیه می شود که سوپ را به صورت داغ همراه با ادویه جات گرم مانند زیره، دارچین و فلفل استفاده کنند اما استفاده از فلفل و ادویه جات در نزله گرم تحریک کننده است و توصیه نمی شود. در این قبیل بیماران اگر سرفه ها زیاد باشند استفاده از شربت آویشن برای رفع این مشکل موثر است. گروهی از مواد غذایی مانند سیر، پیاز، ترب و تربچه برای این بیماران مضر است.
آلرژی تنفسی
1. تا آنجا که میتوانید مواد آلرژیزا (گرد و غبار، گرده گیاهان علفی، گلها، چمن، درختان، قارچ ها، دود تنباکو و سایر آلایندههای هوا و گرد و غبار) را به طرق مختلف از محیط زندگی یا کار خود حذف نمایید.
2. اثاثیه موجود در اتاق خواب (قالیچه، فرش و پردهها و …) را از اتاق بیرون ببرید و دیوارها و کف اتاق را با یک پارچه مرطوب تمیز نموده و فلزهای تخت، تشک و بالشها را با یک پوشش پلاستیکی بپوشانید.
3. از روانداز و پتویی استفاده که بتوانید مرتب آنها را بشویید.
4. پنجره و دربها را تا حد امکان بسته نگه دارید و در شرایط گرده افشانی گیاهان، هنگام وزیدن باد، در منزل بمانید.
5. در صورت امکان یک سیستم تصفیه هوا در سیستم گرمایشی و تهویه مطبوع در منزل خود نصب کنید.
6. در خارج از خانه از ماسک استفاده کنید و بعد از مراجعت به منزل، دوش بگیرید و لباسها و کفشهای خود را عوض کنید.
7. کلیه لباسهای مورد استفاده خود را اطو کنید و برای خشک کردن لباسها آنها را در هوای آزاد آویزان نکنید زیرا موجب تجمع گردهها میشود.
حریره بادام درمان آلرژی فصلی
شاید با شنیدن نام این غذا به یاد دوران کودکی بیفتید اما این روزها غذای دوران کودکی یکی از غذاهای مفید برای مبارزه با آلرژی فصلی است. برای تهیه این حریره 10 عدد بادام را خیس کرده و پوست آنها را جدا کنید. سپس داخل مخلوط کن بریزید و یک قاشق غذاخوری عسل را در آب گرم حل کرده، به بادام ها اضافه کنید. سپس آن را روی حرارت ملایم قرار داده و هم بزنید تا غلیظ شود. حریره بادام می تواند در وعده صبحانه، غذایی مقوی برای کودکان باشد و به رفع آلرژی کمک کند.
آلرژی پوستی
1. لباس نخی گشاد برای کمک به جذب عرق بپوشید
2. کمتر حمام بگیرید تا از خشکی زیاد پوست اجتناب شود. به هنگام حمام گرفتن، از صابونهای چرب مخصوص و آب ولرم استفاده کنید و پس از حمام بلافاصله از کرم نرم کننده و مرطوب کننده استفاده کنید.
3. از قرار گرفتن در معرض تغییرات دمای شدید (سرما یا گرمای زیاد) خودداری کنید.
4. از دستگاه مرطوب خنک کننده هوا برای رطوبت هوای خشک داخل منزل استفاده کنید.
5. توجه داشته باشید که خاراندن پوست اگزم را بدتر میکند.
6. جهت انجام کارهای منزل از دستکشهای لاستیکی با آستر نخی استفاده کنید.
دلیل آلرژی و درمان آلرژی
به طور کلی در فصل زمستان تخلیه مواد زائد در بدن کم می شود. چون هوا سرد است و افراد کمتر عرق می کنند. در واقع عرق کردن راه دفعی بدن ماست. در فصل سرد غذاهای شیرین و چرب بیشتر مصرف می شوند و به دلیل سرمای هوا امکان ورزش کردن هم کاهش می یابد. بدین ترتیب میزان فعالیت جسمی و تعرق کاهش می یابد؛ پس احتباس مواد زائد در بدن رخ می دهد؛ یعنی مواد زائد در بدن حبس می شوند. در فصل بهار همین که بدن گرم تر می شود منتظر است تا از راه عضوی که ضعیف تر شده، مواد زائد را به بیرون هدایت کند. این در حالی است که مشکل ضعف در ناحیه سر وجود دارد چون این روزها بستن نسبت به زمان های قدیم کمتر به چشم می خورد و افراد به ندرت کلاه سرشان می گذارند. در نتیجه ضعف سر و سینوس ها پیش می آید و باعث می شود که با تحریک گرده های گل یا عوامل آلرژی زا، بدن از ناحیه سر مواد زائد را بیرون بفرستد که به صورت آبریزش بینی شدید دیده می شود. البته بعضی از افراد هم کهیر می زنند که ناشی از همین مشکل است.
آلرژی غذایی
عدم درمان آلرژی از جمله عوامل بروز پولیپ است زمانی که موجب گرفتگی بینی می شود زمینه ساز بروز سینوزیت در فرد می شود، ضمن اینکه سینوزیت هم می تواند عامل تشدید کننده این بیماری باشد، همچنین آلرژی در فرد نیز می تواند از عوامل بروز سینوزیت در فرد باشد.پولیپ بینی در واقع التهاب و تورم شدید مخاط بینی است اما برخلاف تصور برخی، پولیپ بینی تومور نیست بلکه به دلیل تورم شدید مخاط بینی به صورت توده هایی در می آید.عدم درمان آلرژی از جمله عوامل بروز پولیپ است و زمانی که موجب گرفتگی بینی و انسداد تخلیه سینوس ها می شود زمینه ساز عدم ترشحات سینوس و بروز سینوزیت در فرد می شود ضمن اینکه سینوزیت هم می تواند عامل تشدید کننده این بیماری باشد و باید گفت اثرات متقابلی دارند همچنین آلرژی در فرد نیز می تواند از عوامل بروز سینوزیت در فرد باشد.سه عامل منجر به بروز سینوزیت در فرد می شود و باید گفت هر عاملی که منجر به انسداد سینوس ها شود موجب بروز سینوزیت در فرد می شود مانند پولیپ بینی همچنین گاهی ترشحات بینی از حالت عادی غلیظ تر بوده ودر اثر بیماری های زمینه ای خوب تخلیه نمی شوند و در نهایت زمینه ساز بروز سینوزیت در فرد می شوند.در بینی محلی برای تخلیه ترشحات سینوس ها وجود دارد که بنا به دلایل مادرزادی در تخلیه این ترشحات اختلال بوجود آمده و منجر به بروز سینوزیت در فرد می شود.
علایم آلرژی
نشانههای آلرژی را میتوان به سه دسته خفیف، متوسط و حاد تقسیم نمود. واکنش خفیف، شامل نشانههایی است که یک ناحیه از بدن را تحت تأثیر قرار میدهد، مانند التهاب، خارش و آبریزش از چشم. علایم خفیف به بخشهای دیگر بدن منتقل نمیشوند. نشانه واکنش متوسط، در بخشهای مختلف بدن منتشر میشوند و خارش چشم ممکن است به خارش گلو و تنگی نفس هم منجر شود. عکس العمل حاد که آنافیلاکسی (anaphylaxis) نام دارد، نادر است و یک موقعیت خطرناک و از جمله مواردی است که درمیان فوریتهای پزشکی قرار دارند. در چنین مواردی، آلرژی در تمام بدن منتشر میشود. این حالت ممکن است با مجموعهای از حملات خارش چشم و صورت آغاز شود و در عرض چند دقیقه، به سرعت در تمام بدن پخش شود و علایم جدیتری چون درد معده، گرفتگی عضلات، تهوع و اسهال را به دنبال داشته و در عین حال درجه التهاب مجاری تنفسی و گوارشی به حدی برسد که تنفس و بلع بسیار مشکل شود. آشفتگی ذهنی و سرگیجه نیز از جمله علایم حساسیت هستند زیرا مشکل آنافیلاکسی باعث کاهش شدید فشار خون نیز میشود.
عوامل آلرژی
تمام افراد به آلرژی مبتلا نیستند. اکثر حسّاسیتها، ارثی هستند و از والدین به فرزندان منتقل میشوند. اشخاص میتوانند توانایی ابتلاء به آلرژی را نیز ارث ببرند و در عین حال به هیچ مادهٔ خاصی حساس نباشند و فقط نقش انتقالدهنده را بازی کنند. هنگامی که یکی از والدین به نوعی از حساسیت مبتلا باشد، شانس ابتلای فرزند او ۵۰٪ و اگر هر دو آنها آلژیک باشند، این مقدار به ۷۵٪ میرسد. برخی عوامل ابتلاء به آلرژی اینها هستند
عوامل غذایی آلرژی
مغزیات و آجیل (به ویژه بادم زمینی)
ماهیها و صدفها
لبنیات
تخم مرغ
فرآوردههای سویا
گندم
برخی میوهها (مانند موز و کیوی)
عوامل محیطی آلرژی
کائوچو (لاتکس)
گرده افشانی
کپک
خزحیوانات
نیش زنبور
گرد و غبار
دود تنباکو
آلودگی
درمان آلرژی با سرکه سیب
سرکه سیب علاوه بر خاصیت ضد آلرژیکی که دارد میتواند برای درمانهای دیگر مانند کاهش وزن مؤثر باشد. با این حال بسیاری از مردم نمیدانند که سرکه سیب تا چه حدی میتواند برای بهبود علائم آلرژی مفید باشد. سرکه سیب میتواند مخاط ناشی از آلرژی را کاهش دهد و سیستم لنفاوی بدن را پاک کند. برای آن که علائم آلرژی به صورت مطلوبی تسکین پیدا کند، سه بار در روز یک قاشق چایخوری سرکه سیب را در یک لیوان آب ترکیب کنید و سپس آن را بنوشید. این کار سبب میشود تا علائم آلرژی حاد مانند سرفه و حالت تهوع را بهبود بخشد.
درمان آلرژی با کوئرسین
کوئرستین یک فلاونول طبیعی است که باعث تثبیت سلولهای مغز در مقابل انتشار هیستامین میشود. در یک واکنش آلرژیک، سلولهای تحریک شده آنتی بادی منتشر میکنند که آنها را به سلولهای مغز متصل میکند. زمانی که هیستامین آزاد میشود ممکن است باعث خارش و سوزش چشمها یا جاری شدن اشک ، باعث خارش بینی، عطسه و افزایش مخاط شود. همچنین ممکن است سبب خارش پوست و بروز کهیر و جوش شود. امکان دارد باعث گرفتگی سینوسها و سردرد شود. تنگی نفس، اسپاسم و زخم معده از دیگر علائم انتشار هیستامین است. کوئرستین حاوی آنتی اکسیدان است که میتواند به کاهش علائم ناشی از آلرژی و درمان سریع آن کمک کند. میوهها و سبزیجات منابع سرشار از کوئرستین هستند. مخصوصا مرکبات، سیب، پیاز و روغن زیتون.
درمان آلرژی با پروبیوتیکها
آلرژی به دلیل واکنش نامتعادل سیستم ایمنی بدن است که به یک محرک، واکنش شدیدی از خود نشان میدهد. تحقیقات اخیر نشان میدهد که وجود باکتریهای مفید در روده با کاهش ابتلا به آلرژی رابطهی مستقیمی وجود دارد. شواهد نشان میدهد که وجود این باکتریها در رودهی زنان باردار باعث کاهش احتمال ابتلای فرزندان آنها به آلرژی در طول دوران حیاتشان میشود. در صورتی که شما نیز در مقابل آلودگی و گرد و غبار دچار حساسیت میشوید، میتوانید باکتریهای دستگاه گوارشتان را با مصرف خوراکیهای پروبیوتیک متعادل کنید. امروزه ماستهای پروبیوتیک در کشورمان عرضه شدهاند که حاوی باکتریهای مفید برای دستگاه گوارشی مخصوصا روده هستند. یکی از فواید آنها نیز کمک به جلوگیری از ابتلا به آلرژی های مختلف و همچنین برای درمان آلرژی بسیار مفید است.
درمان آلرژی با عسل طبیعی
شواهد نشان میدهد که عسل از تاثیرگذارترین مواد طبیعی بر روی درمان آلرژی و حساسیت است. خوردن عسل باعث میشود تا بدن با مواد آلرژی زای موجود در محیط سازگار شود. عسل مانند یک آلرژی طبیعی عمل میکند منتها بدون اثرات جانبی. خوردن یک قاشق چایخوری یا بیشتر از عسل طبیعی باعث پیشگیری از ابتلا به حساسیت میشود. همچنین خوردن روزانه عسل در سه نوبت، باعث از بین بردن علائم و درمان آلرژی میشود. پیشنهاد میشود بلافاصله بعد از شروع علائم آلرژی، اقدام به خوردن عسل شود تا بهبودی سریعتر حاصل شود.
درمان با گیاهان دارویی
نوشیدن دمنوشهای گیاهی خانگی و مصرف ادویهها و گیاهان دارویی نیز میتواند تا حد زیادی از احتمال ابتلا به آلرژی جلوگیری کند. مصرف این گیاهان باعث کاهش مخاط و خالی شدن سینوسها میشود و برای درمان آرژی و حساسیت بسیار موثر است. بابونه یکی از گیاهانی است که خاصیت ضد حساسیت دارد و برای دل درد، نفخ شکم و دستگاه گوارش بسیار مفید است. همچنین باعث تعادل در کارکرد کبد و مزاج میشود. چای سبز نیز به دلیل وجود ویتامین ث در آن باعث تقویت و متعادل کردن سیستم ایمنی بدن میشود. علاوه بر این باعث تسکین علائم و درمان آلرژی میشود و خاصیت آرامبخشی دارد. دارچین، زردچوبه و بادرنجوبه نیز از جمله گیاهانی هستند که به عنوان مسکن سیسم عصبی بدن عمل میکنند و علائم حساسیت و آلرژی را تسکین میدهند.
درمان با تمیز نگه داشتن محیط خانه
یکی دیگر از روشهای پیشگیری از ابتلا به آلرژی مخصوصا حساسیتها و آلرژیهای تنفسی آن است که محیط خانه را از گرد و غبار پاک کنیم. در محیط خانه آلایندهها گوناگونی وجود دارد. علاوه بر آلایندههایی مانند مونوکسید کربن که از خارج محیط خانه وارد آن میشوند، آلایندهها و ذرات معلق ناشی از مو و شوره سر حیوانات خانگی، دود ناشی از پخت و پز، گرد و خاک، فرمالدهید و ترکیبات آلی فرّار مانند عطر و بو نیز ممکن است در هوای خانه انتشار یابند و باعث ابتلای افراد به آلرژی شوند. برخی از عوامل آلرژی زا مانند گرد و خاک بر روی سطوح مختلف قرار میگیرند که باید پاک شوند. همچنین ممکن است آلایندههایی از فضای برون وارد خانه شوند بنابراین باید پنجرهها را به گونهای تنظیم کرد که از ورود این آلایندهها جلوگیری شود. دیوار و کف حمام، سرویس بهداشتی و آشپزخانه را باید ضدعفونی کرد. شستن فرش و موکت نیز باعث میشود تا ذرات ریز موجود در پرزهای آنها از بین برود. همچنین شستن و ضدعفونی کردن دستها نیز توصیه میشود.
درمان با دستگاه تصفیه هوا
بهترین راهکار برای حذف عوامل آلرژی زا و آلایندههای هوا خانه، استفاده از دستگاه تصفیه هوا است. طبق تحقیقات به عمل آمده در سازمان حفاظت زیست محیطی آمریکا، آلودگی هوای خانه تا ۵ برابر بیشتر از هوای بیرون است. آلایندهها و ذرات معلق موجود در هوای خانه از علل اصلی حساسیت و مخصوصا آلرژی تنفسی هستند. آلودگی هوا علاوه بر آلرژی، احتمال ابتلا به بیماریهایی چون آسم و سرطان ریه را نیز بالا میبرد.
تشخیص
کنترل مؤثر بیماری آلرژی وابسته به تشخیص دقیق آن میباشد. آزمایش حساسیت میتواند کمک به تأیید یا رد آلرژی کند. تشخیص درست، مشاوره و توصیههای پیشگیری، که بر اساس آزمایشهای معتبر حساسیت انجام شده باشند، میتوانند منجر به کاهش نشانههای حساسیت شوند و نیاز به داروهای ضد حساسیت را کم کنند. دو روش متفاوت برای تشخیص وجود آنتیبادیها و نوع حساسیت در بدن وجود دارند:آزمایش از طریق پوست و آزمایش خون که هر دوی این روشها معتبرهستند و توصیه میشوند. این دو روش مقرون به صرفه و اقتصادی هستند. تشخیص زود هنگام و دقیق موجب کاهش هزینههای مشاوره، جلوگیری از مراقبتهای ثانویه، تشخیص اشتباه و پیشامدهای حاد و اورژانسی میگردد. حساسیت با گذشت زمان تغییر میکند. تستهای منظم در رابطه با آلرژنها، اطلاعاتی را در خصوص تغییرات بیماری و مدیریت آن و درنتیجه بهبود وضعیت زندگی و سلامت بیمار میدهد. معمولاً برای تشخیص این که آیا حساسیت به مواد غدایی چون شیر، تخم مرغ، سویا و گندم تشدید شدهاست یا خیر از تستهای سالیانه استفاده میشود و برای ارزیابی میزان تشدید حساسیت، عواملی چون، بادم زمینی، مغزیات، ماهی و صدفها، آزمایشهایی با فاصله زمانی دو تا سه ساله انجام میشوند.
پیشگیری
در دوران بارداری، مصرف غذاهای مختلف مانند کرفس، مرکبات، فلفل خام، مارگارین و روغن نباتی با ابتلاء به اگزما در ارتباط است. مصرف بالای آنتیاکسیدانها، زینک و سلنیوم در دوران بارداری میتواند از ابتلاء به آلرژی جلوگیری کند که این احتمال ابتلاء به آسم، خش خش سینه و اگزما را در خردسالی کاهش میدهد. پس از تولد و قبل از ۱۷ هفتگی، استفاده زودهنگام از غذاهای سفت و متنوع میتواند خطر ابتلاء نوزاد به آلرژی را افزایش دهد.
نظر ابن سینا
درمان آلرژی فصلی و رفع خارش و آبریزش بینی در فصل گرده افشانی را به روش طب سنتی و با نسخه ی بزرگترین پزشک دنیای طب , ابن سینا پیش بگیرید تا به راحتی و بدون عوارض این دوران را رد کنید.درمان آلرژی باز شدن گل ها و شکوفه های زیبای بهاری برای بعضی ها عذاب آور است. این افراد کسانی هستند که با گرده افشانی گل ها و سبز شدن جوانه ها علائم آلرژی سراغ شان می آید و از عطسه و سرفه های پیاپی کلافه می شوند. بعضی از پزشکان برای رفع سریع این مشکل داروهای کورتون دار تجویز می کنند که عوارض آن سال ها بعد نمایان می شود. اما جدای از مصرف قرص و شربت های رایج، روش دیگری هم برای درمان آلرژی وجود دارد و آن استفاده از توصیه های طب سنتی است. دکتر علیرضا عباسیان، متخصص طب سنتی، به شما می گوید که در طب سنتی چه روش هایی برای کاهش آبریزش بینی و آلرژی های فصلی وجود دارد و مبتلایان به آلرژی باید چه نکاتی را رعایت کنند.
درمان با آب سیب
یکی از نوشیدنی های خوب برای مبتلایان به آلرژی آب سیب است که می تواند میان وعده بهاری خوبی باشد. کاهو سکنجبین هم در تسکین آلرژی تاثیر دارد.
درمان با طب سنتی
در آلرژی هایی که به شکل سرد است به افراد توصیه می کنیم زیر پتو یا پارچه بروند و با کمک بخور آب جوش، ترشحات را رقیق کنند. بخور تخم گشنیز هم برای این افراد مفید است. به این قبیل بیماران توصیه می شود مصرف غذاهای چرب و انرژی زا مانند گوشت، شیرینی جات و غذاهای سرخ شده را به حداقل برسانند. از سوی دیگر به این بیماران گفته می شود که در بهار روزه بگیرند و گرسنگی بکشند. شاید در ابتدا عوارض بیماری بیشتر شود ولی اگر با دارودرمانی همراه باشد، به علاج کامل تبدیل می شود. البته بعضی از افراد نمی توانند گرسنگی را تحمل کنند؛ بنابراین به آنها گفته می شود غذاهایی بخورند که به اصطلاح به آنها «مزوره» می گویند. این غذاها شکم را به نوعی فریب می دهند و آن را پر می کنند، اما در واقع انرژی و قوت زیادی ندارند. مصرف بعضی از سبزیجات مانند کلم بروکلی، کاهو، حبوبات، عدس، نخود، لوبیا و به طور کلی غذاهای فیبر دار به افراد مبتلا به آلرژی توصیه می شود.
نحوه عملکرد
آلرژیها چطور عمل میکنند؟ آلـرژیهـا عـکس الـعـمـلهـایـی حسـاس در بـرابر موادی هستـنـد کـه حـتـی مـمـکن اسـت کاملاً بیضرر باشند و ربـطی هم به جنسیت و سن و نژاد ندارد. در عملیاتی که حـساس سـازی نـامیـده میشود، بدن فرد در مقابل یک ماده خاص پادتــن میسازد که به آلرژی تبدیل میشود. در نـتـیـجه هرگاه فرد با آن ماده خاص تماس مییابد، این سیـستم دفـاعی در مقابل آن واکنش منفی ایجاد میکند. ضد آلرژی ها در خون بدن هیستامین آزاد میکنند که آن هم مسائل جانبی دارد. بطور مثال، هیستامین غشای مخاطی بینی و چشمها را آبدار و خارش آور میکند. همچنین آماسهایی سفید رنگ و خارش آور که کهیر نامیده میشوند در بدن ایجاد میگردد. با توجه به نوع آلرژی و قسمتی از بدن که درگیر آن است، علائم مختلفی از قبیل خارش پوست، چشمها یا بدن، ایجاد کهیر و جوشهای پوستی ، عطسه، سرفه، تنفس صدا دار، حالت تهوع و استفراغ ایجاد میشود. در نمونههایی نادر حتی آلرژی های بسیار خطرناک و تهدید کننده مرگ نیز که آنافیلاکسیز نامیده میشوند هم اتفاق میافتد.
تفاوت سرماخوردگی و آلرژی
عامل سرماخوردگی ویروس است. به طور کلی، بیماری های ویروسی با مجموعه علائمی مثل تب، کوفتگی عضلانی، سردرد، عطسه و آبریزش بینی همراه اند. در سرماخوردگی، علاوه بر تمام این علائم، معمولا گلودرد هم وجود دارد. حال آنکه در حساسیت بینی، به غیر از عطسه و آبریزش، سایر علائم دیده نمی شوند. بیماران مبتلا به حساسیت بینی معمولا مدتی بعد از بیدار شدن از خواب دچار عطسه های پشت سر هم می شوند که این عطسه ها در طول روز کمتر می شود اما در سرماخوردگی عطسه ها معمولا پشت سر هم نیست و در تمام طول روز وجود دارد. علاوه بر این، در سرماخوردگی علائم بعد از چندین روز برطرف می شود، ولی این علائم در حساسیت به مدت بیشتری باقی می ماند و بهبود نیم یابد. بنابراین، با وجود این همه اختلاف بین علائم سرماخوردگی و حساسیت بینی، معمولا افتراق این دو به راحتی امکان پذیر است اما معاینه بالینی و به خصوص مشاهده داخل بینی تشخیص را قطعی می کند. پوست پوشاننده داخل بینی در افراد سرماخورده کاملا قرمز و پرخون است اما در مبتلایان به حساسیت کم رنگ و رنگ پریده. سرماخوردگی یک بیماری ویروسی است که باید دوره آن طی شود و استراحت کردن و نوشیدن مایعات گرم در بهبود آن سودمند است. در مورد حساسیت بینی، درمان دارویی علائم بیماری را کاهش می دهد، اما باعث علاج کامل و ریشه کن شدن آن نمی شود.
آلرژی آنافیلاکسی
آنافیلاکسی واکنش سریع و شدید آلرژیک است که به سرعت شروع می شود. این واکنش می تواند تهدید کننده زندگی باشد و باید به عنوان وسیله اورژانس پزشکی درمان شود. این نوع واکنش های آلرژیک چندین علائم مختلف را نشان می دهد که می تواند چند دقیقه یا چند ساعت پس از قرار گرفتن در معرض آلرژن ظاهر شود. اگر قرار گرفتن در معرض آلرژن داخل وریدی باشد، شروع واکنش معمولا بین 5 تا 30 دقیقه طول می کشد. آلرژن غذایی طول می کشد تا باعث واکنش آنافیلاکتیک شود.
نکاتی در مورد آلرژی و درمان آن
شربت هیدروکسی زین (Hydroxyzine) برای درمان آلرژی و خارش تجویز میشود. در واقع هیدروکسی زین در بدن دو کار انجام میدهد. اول اینکه موجب کاهش فعالیت سیستم اعصاب مرکزی شده و دوم اینکه موجب کاهش هیستامین شیمیایی طبیعی در بدن میشود.
یکی از مهم ترین اثرات جانبی سیستم ایمنی بدن ، آلرژی است که در بعضی از شرایط پدیدار می شود .
چندین نوع مختلف آلرژی وجود دارد که بعضی از آنها می توانند در هر شخصی بروز کنند، اما بعضی فقط در افرادی ایجاد می شوند که تمایل آلرژیک داشته باشند .
هنگامی که فردی برای اولین بار در معرض ماده آلرژن ( مواد آلرژن مانند برخی داروها ، مو ، پر ، بوی گل ها و …) قرار می گیرد، در بدن او نوع خاصی پادتن تولید می شود . اگر این فرد بعد از مدتی در معرض همان آنتی ژن قرار بگیرد، ماده آلرژن به پادتن های موجود در سطح ماستوسیت ها ( سلول هایی مشابه بازوفیل خون ) متصل می شود ، در نتیجه این سلول موادی به نام هیستامین ها را آزاد می کند.
هیستامین سبب بروز علائم آلرژی مانند تورم ، قرمزی ، خارش چشم ها ، گرفتگی و آبریزش بینی می شود که افراد مبتلا به آلرژی برای مقابله با اثرات شدید هیستامین باید از دارو های آنتی هیستامین استفاده کنند.
بدن افراد گاهی در مقابل آلرژی واکنش هایی از خود نشان می دهد که می توان از واکنش های آلرژی به موارد زیر اشاره کرد:
از آلرژن ها دارند. هنگامی که این افراد در معرض این آلرژن ها قرار می گیرند ماستوسیت های آنها به طور ناگهانی مقدار زیادی مواد شیمیایی آزاد می کنند. در نتیجه رگ های خونی فرد به سرعت گشاد می شوند و در این حالت فشار خون شخص به شدت کاهش می یابد.
ه کاهش شدید فشار خون که در نتیجه حساسیت به ماده خاصی بروز می کند شوک ” آنافیلاکسی” می گویند . در هنگام بروز شوک آنافیلاکسی ، خون کافی به بخش های مختلف بدن به ویژه مغز نمی رسد و زندگی فرد به خطر می افتد .
بعضی از افراد نسبت به داروهای خاصی، آلرژی شدید دارند و ممکن است مصرف این داروها سبب بروز شوک آنافیلاکسی در آنها شود . به همین دلیل به بیماران توصیه می شود تا موارد حساسیت دارویی خود را هنگام درمان به پزشک خود اطلاع دهند .
کهیر ناشی از آنتی ژنی است که وارد مناطق خاصی از پوست شده و موجب واکنش هایی شبیه آنافیلاکسی موضعی می گردد . هیستامینی که به صورت موضعی آزاد می شود موجب ایجاد یک قرمزی فوری در پوست می شود و بعد از آن افزایش نفوذ پذیری موضعی مویرگ ها است که منجر به تورم پوست به صورت نواحی کوچک با حدود مشخص در چند دقیقه دیگر می شود .
تجویز داروهای ضد هیستامینی به شخص قبل از قرار گرفتن در معرض آنتی ژن، از ایجاد کهیر جلوگیری می کند.
در تب یونجه هم واکنش آلرژی در بینی حادث می شود. هیستامین آزاد شده در جواب به این واکنش موجب اتساع رگ های موضعی و در نتیجه افزایش فشار خون مویرگی و افزایش فشار خود مویرگ می گردد.
این دو اثر موجب نشت سریع مایع به داخل بافت های بینی شده و مخاط بینی متورم و مترشح می گردد . در اینجا نیز مصرف داروهای آنتی هیستامینی می تواند از این واکنش تورمی جلو گیری کند
در آسم واکنش آلرژن در نایژک های ریه حادث می شود. در اینجا به نظر می رسد که مهم ترین فرآورده های آزاد شده از ماستوسیت ها ماده ای با واکنش آهسته آنافیلاکسی باشد که موجب اسپاسم عضله صاف نایژک ها می گردد .
بدین صورت شخص دچار تنگی نفس می شود تا اینکه فرآورده های ناشی از واکنش آلرژیک از محیط خارج گردند .
متاسفانه تجویز داروهای ضد هیستامینی اثر اندکی بر روی دوره آسم دارد، زیرا به نظر نمی رسد که هیستامین عامل اصلی تولید واکنش آسم باشد .
از گلو بشدت سرفه میکنم و خلط سفید میاد هر کاری کردم درست ندش انواع و اقسام انتی بیونیک ها رو مصرف کردم درست نشد که ندش منو راهنمایی فرمایید متشرکم
سلام من بیشاز سی سال است در هنگام بهار الرژی میگیرم ومدام عطسه میکنم چه کنم
سلام.من چند ساله به وانیل حساسیت دارم .چیزهایی مثل بیتنی . شیرینی و کیک نمیتونم بخورم .
لطفا راه های درمانیش رو برام بذاریدمررررسی
سلام پسر8ماهه دارم سینه اش خس خس ودماغش خرخرمیکنه هرچی دکتر بردم خوب نشده میکنن حساسیت داره لطفا بکین چی کارکنم
سلام من یکسالی هست هرجای بدنم ورم میکنه حتی توصورت ولبهام هم میزنه داروی لوراتادین میخورم خوب میشم ولی چندروز بعد دوباره یه جای بدنم ورم میکنه همه جورازمایش دادم گفتن چیزیت نیس حساسیت داری خیلی اعصابمو خورد کرده دکترم زیادرفتم فایده نداشته چیکارکنم ممنون
سلام ببخشین اولا میخوام بگم خدا به دشمونم ای مریضی را نده….
منم مریضی الژی دارم كمكم كنید كه از كدام نوع مواد غذایی میتونم استفاده كنم و از كدامش نمیتونم
منم سه سال میشه الرژی گرفتم خیلی دكتر رفتم بی فایده بود …برای همتون ارزوی سلامتی
سلام.برام دعا کنید جان هر کی دوسش دارین.یکساله کهیر میزنم.
اگر فکر میکنید حساسیت فقط با عطسه، سرفه، آبریزش بینی و اشک خودش را نشان میدهد، در اشتباهید. آنطور که متخصصان میگویند حساسیتهای مختلف نشانههای متفاوتی دارد و براساس عامل ایجادکننده حساسیت و همین طور سن و سال فرد میتواند علائم خاصی برجای بگذارد.
آلرژیهای غذایی یکی از شایعترین آلرژیهایی است که در دوران کودکی اتفاق میافتد. دکتر عطارد با اشاره به اینکه در یک سال اول پس از تولد، آلرژیهای غذایی بیشتر از هر زمان دیگری مطرح میشود و به اشکال مختلف خود را نشان میدهد، یادآور میشود: شایعترین این موارد به صورت اگزماهایی بروز میکند که به آنها اگزمای آتوپیک یا اگزمای سرشتی میگویند و درصد زیادی از آن هم با آلرژیهای غذایی ارتباط دارد.
این پزشک متخصص ادامه میدهد: اغلب موارد آلرژیهای غذایی گذراست و اکثرا تا پایان یک سالگی و در نهایت سه سالگی برطرف میشود و ممکن است علائم دیگری نمایان شود. به عنوان نمونه نشانه آلرژی تنفسی مانند خسخس سینه خودش را نشان میدهد که شایع است و بتدریج با افزایش سن، علائم آلرژی بینی تظاهر پیدا میکند. باید به این نکته توجه داشته باشیم که این ژن در بدن فرد وجود دارد و میتواند تظاهرات متفاوتی از بیماری را در او نشان دهد.
خیلی وقتها خانوادهها نگران میشوند و به این موضوع فکر میکنند که در چه شرایطی فرزندشان به آلرژی مبتلا خواهد شد. آنها میخواهند نشانههای ابتلا به آلرژی را بموقع تشخیص دهند تا در زمان مناسب آن را درمان کنند.
دکتر عطارد در اینباره میگوید: اگر یکی از افراد خانواده به آلرژی مبتلا باشد، 25 تا 30 درصد احتمال دارد فرزند بعدی خانواده هم به آلرژی مبتلا شود و اگر دو نفر زمینه آلرژی را داشته باشند، احتمال ابتلای بچه بعدی بین 50 تا 75 درصد خواهد بود. به گفته این پزشک متخصص، خانوادههایی که آلرژی شدید در آنها وجود دارد، میتوانند انتظار داشته باشند فرزند بعدیشان هم با این مشکل مواجه باشد.
ما هر روز مواد غذایی مختلفی را مصرف میکنیم و به همین ترتیب مقدار زیادی هم آلرژن وارد بدنمان میشود، اما چرا بزرگسالان دچار حساسیتهای غذایی نمیشوند و مشکلی برای سیستم گوارششان پیش نمیآید؟ دکتر عطارد به این پرسش چنین پاسخ میدهد: در دستگاه گوارش انسان، سدهایی وجود دارد که مشخصترین آنها مواردی مانند بزاق، اسید معده و مکانیسم هضم شدن است که مانع ورود آلرژنها به بدن میشود. علاوه بر این، تعداد زیادی سلولهای ایمنی نیز زیر لایه مخاطی دستگاه گوارش وجود دارد که از ورود آلرژنها به داخل بدن جلوگیری میکند. وی با اشاره به این موضوع که به آن پدیده تحمل میگویند، ادامه میدهد: لازم است مدت زمانی بگذرد تا پدیده تحمل در دستگاه گوارش افراد ایجاد شود و این سدها هم به وجود بیاید، اما در بچهها و بخصوص کودکان نارس که چنین سدهایی هنوز تشکیل نشده، مولکولهایی به صورت دست نخورده از دستگاه گوارش عبور خواهد کرد و وارد سیستم داخلی بدن کودک خواهد شد که میتواند فرد را حساس کند
بهتر است بچهها اصلا حساس نشوند تا اینکه بگذاریم این حساسیتها ایجاد و علائم بیماری نمایان شود و آن وقت به فکر درمان باشیم. بنابراین باید به این موضوع توجه داشته باشیم که سالهای مهم برای حساسشدن بچهها، چه در مورد آلرژنهای غذایی و چه آلرژنهای استنشاقی همان سه تا چهار سال اول پس از تولد است.
برای درمان توصیه میشود قبل از هر چیز آلرژنها و بخصوص آلرژنهای غذایی را شناسایی و آنها را حذف کنید. در مورد آلرژنهای تنفسی مانند تماس با سیگار یا حیوانات خانگی هم حذف آنها میتواند کمک زیادی به فرد کند. دکتر عطارد با بیان این موضوع، ادامه میدهد: باید توجه داشته باشیم که پایه اصلی درمان آلرژی، درمانهای دارویی است و براساس نظر پزشک باید از داروهای مناسب استفاده کرد.
بسیاری از آلرژیهای کودکان گذراست و با افزایش سن بهبود مییابد. به عنوان نمونه آلرژیهای غذایی در اغلب موارد تا یک سالگی خوب میشود و بسیاری از آنها تا سه سالگی برطرف خواهد شد به طوریکه تنها تعداد محدودی به سنین بزرگسالی میرسد. آلرژیهای تنفسی هم همین وضعیت را دارد و فقط یک سوم بچههایی که در سنین پیش از دبستان با خسخس سینه مواجه هستند، در دوران مدرسه همچنان خسخس سینه دارند.
با سلام لطفا در مورد واكسن آلرژی هم توضیح دهید.
آلـرژی هـا عـکس الـعـمـل هـایـی حسـاس در بـرابر موادی هستـنـد کـه حـتـی مـمـکن اسـت کاملاً بی ضرر باشند و ربـطی هم به جنسیت و سن و نژاد ندارد. در عملیاتی که حـساس سـازی نـامیـده می شود، بدن فرد در مقابل یک ماده خاص پادتــن می سازد که به آلرژی تبدیل می شود.
با توجه به نوع آلرژی و قسمتی از بدن که درگیر آن است، علائم مختلفی از قبیل خارش پوست، چشم ها یا بدن، ایجاد کهیر و جوش های پوستی ، عطسه، سرفه، تنفس صدا دار، حالت تهوع و استفراغ ایجاد می شود.
در نمونه هایی نادر حتی آلرژی های بسیار خطرناک و تهدید کننده مرگ نیز که آنافیلاکسیز نامیده می شوند هم اتفاق می افتد.
هر کسی می تواند هر زمانی دچار آلرژی شود. شیوع آلرژی در آمریکا تقریباً بین ۹ تا ۱۶ درصد است. هرچند، بعضی حساسیت های غذایی در کودکی (مثل تخم مرغ یا مرکبات) ممکن است با بزرگتر شدن توسعه یابد.
عواملی از قبیل توارث، کودکانی که از شیر مادر تغذیه نشده اند، استفاده زود هنگام بعضی مواد آلرژی زا (مثل خوردن بادام هندی برای کودکان زیر ۲ سال) می تواند پیش بینی باشد برای اینکه آیا شما دچار آلرژی می شوید یا خیر.
پزشک شما می تواند به سادگی با انجام تست های آلرژی پوستی متوجه شود که آیا شما دچار آلرژی هستید یا خیر ولی ۱۰۰ درصد قابل اطمینان نیستند. پزشک همچنین با خراش دادن قسمت کوچکی از پوست با سوزن تزریق مقدار بسیار کمی از آن آلرژی روی پوست به این نکته واقف می شود. در بعضی موارد آزمایشات خون هم می تواند برای شناسایی آلرژی های پرخطر و کشنده تر استفاده شود.
اگر به گرد و خاک آلرژی دارید، احتمالاً حساسیت شما به خاطر وجود کرم های خاکی می باشد. این کرم ها در لباسهای دور انداخته شده و بی مصرف که گرد و خاک منزلتان را سبب می شود رشد می کنند. همچنین این آلرژی ها از وجود مقدار زیادی خاک در مکان های تاریک و نمور مثل زیرزمین یا حمام هایی که درست ساخته نشده اند ایجاد می شود.
علائم: برای این آلرژی ها علائمی مثل عطسه، سرفه و تنفس های با صدا وجود دارد. ممکن است کسی با این آلرژی در هنگام گردگیری و تمییز کردن خانه حتی دچار آب ریزش و خارش چشم نیز شود. این آلرژی می تواند باعث ابتلا به آسم هم شود و در کل محیط نا مناسبی برای زندگی ایجاد کند.
درمان: برای جلوگیری از این مسئله همه فرش هایی را که به نظر گرد و خاک زیاد یا رطوبت در خود نگاه می دارند را با سنگفرش تعویض کنید. از بالش های ضدآلرژی استفاده کنید و ملحفه های تخت را مداوماً با آب داغ شستشو دهید.
تب یونجه یا ورم مخاط بینی آلرژیک، آلرژی فصلی به حساب می آید که به خاطر وجود گرده های زیاد در هوا که از درخت ها، چمن، گیاهان و دانه ها ناشی می شود ایجاد میگردد. این آلرژی یکی از متداول ترین آلرژی ها به حساب می آید.
علائم: آبریزش و خارش چشم ها، عطسه، خارش گلو و دهان و در بعضی موارد آسم از علائم این آلرژی هستند. در فصول بهار و تابستان این آلرژی بسیار باعث دردسر است.
درمان: اگر کسی هستید که از اینگونه آلرژی های فصلی رنج می برید، بهتر است مراقب گرده های موجود در هوا باشید. همچنین پزشکتان ممکن است داروهای پروفیلاکتیک مثل رآکتین یا کلاریتین برایتان تجویز کند.
حیوانات یکی از متداول ترین دلایل ابتلائات آلرژیک به حساب می آیند. سگ ها و گربه ها مو و پوست های مرده شان را اینطرف و آنطرف پخش می کنند که بسیار موجب آلرژی می شود. سایر حیوانات مثل خرگوش، خوک یا حتی اسب نیز ممکن است در بعضی افراد ایجاد عکس العمل کند.
علائم: عطسه و آبریزش چشم یکی از متداول ترین علائم این آلرژی هستند. کهیر هم در مواردی که آب دهان آن حیوان با پوست برخورد کرده ایجاد می شود.
درمان: اگر می دانید که نسبت به حیوان خاصی آلرژی دارید، عاقلانه تر این است که از نگاهداری یا حتی برخورد با این حیوان اجتناب کنید. اما اگر در مواردی ناچار به برخورد با این حیوان بودید می توانید از قبل آنتی هیستامین استفاده کنید.
آیا وقتی به جواهر تازه دست می زنید، انگشتانتان آماس می کند؟ آیا هنگام استفاده از یک پودر لباس شویی جدید، احساس خارش می کنید؟ اگر اینطور است، شما دچار حساسیت های پوستی ناشی از تماس هستید.
علائم: عطر، صابون، لاستیک، فلز و مواد شوینده ممکن است باعث خارش، آماس و قرمز شدن پوست شود.
درمان: اگر هنوز نمی دانید که به چه ماده ای آلرژی دارید صابون ها را عوض کنید یا برای مدتی از عطر و ادوکلن استفاده نکنید و ببینید آیا این حساسیت ها ادامه می یابد یا خیر. بعضی افراد همچنین به طلا و جواهرات کم عیار هم حساسیت دارند پس باید از آنها دوری کنند. اگر چیزی می بینید که فکر می کنید ممکن است آلرژیتان به خاطر آن باشد، آنرا مدتی از خود دور نگاه دارید و تغییرات را بررسی کنید.
سالانه بیش از ۵۰۰ هزار نفر به اورژانس های بیمارستان ها مراجعه می کنند که دچار نیش حشرات شده اند و ۴۰ تا ۱۵۰ نفر هم به خاطر واکنش های آلرژیک از این عارضه جان خود را از دست می دهند. این مسئله ای کاملاً متداول است.
علائم: این نوع آلرژی می تواند یکباره به وجود آید، چند دقیقه یا ساعت بعد از اینکه حشره نیش زده است. می تواند واکنش هایی مثل کهیر، خارش یا باد کردن پوست، سختی در تنفس، گیجی و حالت تهوع داشته باشد.
درمان: در موارد جدی، تجویز سریع اپینفرین ضروری است. سریعاً به درمانگاه مراجعه کنید. اگر جای نیش باد کرد، روی آن یخ بگذارید.
آلرژی های مربوط به داروها و غذاها بسیار خطرناک تر هستند چون داخل بدن می شوند. و چون این آلرژی در همه بدن منتشر می شود، خیلی از بافت ها سریعاً تحت تاثیر قرار می گیرند. افراد می توانند به هر دارو یا هر ماده غذایی آلرژی پیدا کنند.
علائم: اگر بعد استفاده از دارویی یا خوردن ماده غذایی دچار گیجی، جوش، خارش یا سختی در تنفس شدید، عاقلانه تر است که از آن ماده دوری کرده و به پزشک مراجعه کنید. هیچگاه استفاده از دارو یا ماده غذایی را که فکر می کنید نسبت به آن آلرژی دارید را ادامه ندهید.
درمان: اگر دچار کهیر یا سختی در تنفس و ورم صورت یا گلو شدید از یک آنتی هیستامین استفاده کنید و سریعاً به مراکز درمانی مراجعه کنید.
همیشه بهترین راه درمان برای آلرژی جلوگیری از آن ماده آلرژی زا بوده است. اما اگر ناچار به برخورد با آن ماده آلرژی زا هستید می توانید از آنتی هیستامین های مختلف با سفارش پزشک استفاده کنید. مراقب چیزهای اطرافتان باشید. با دقت در تماس ها و برخوردهایتان می توانید گرفتاری خود را از این آلرژی ها بسیار کمتر کنید.
یکی از مهم ترین اثرات جانبی سیستم ایمنی بدن ، آلرژی است که در بعضی از شرایط پدیدار می شود . چندین نوع مختلف آلرژی وجود دارد که بعضی از آنها می توانند در هر شخصی بروز کنند، اما بعضی فقط در افرادی ایجاد می شوند که تمایل آلرژیک داشته باشند .
در واقع آلرژی یاحساسیت نوع دیگری از اختلال در دستگاه ایمنی بدن است و پاسخ شدید دستگاه ایمنی در مقابل برخی از آنتی ژن ها می باشد. آنتی ژنی را که باعث ایجاد آلرژی می شود راآلرژن یاماده حساسیت زا می گویند .
هنگامی که فردی برای اولین بار در معرض ماده آلرژن ( مواد آلرژن مانند برخی داروها ، مو ، پر ، بوی گل ها و …) قرار می گیرد، در بدن او نوع خاصی پادتن تولید می شود . اگر این فرد بعد از مدتی در معرض همان آنتی ژن قرار بگیرد، ماده آلرژن به پادتن های موجود در سطح ماستوسیت ها ( سلول هایی مشابه بازوفیل خون ) متصل می شود ، در نتیجه این سلول موادی به نام هیستامین ها را آزاد می کند.
هیستامین سبب بروز علائم آلرژی مانند تورم ، قرمزی ، خارش چشم ها ، گرفتگی و آبریزش بینی می شود که افراد مبتلا به آلرژی برای مقابله با اثرات شدید هیستامین باید از دارو های آنتی هیستامین استفاده کنند.
واکنش های آلرژیک در برخی از موارد خفیف است ، اما گاهی مانند شوک آنافیلاکسی به شدت خطرناک می باشد . برخی افراد آلرژی زیادی نسبت به برخی از آلرژن ها دارند. هنگامی که این افراد در معرض این آلرژن ها قرار می گیرند ماستوسیت های آنها به طور ناگهانی مقدار زیادی مواد شیمیایی آزاد می کنند. در نتیجه رگ های خونی فرد به سرعت گشاد می شوند و در این حالت فشار خون شخص به شدت کاهش می یابد.
به کاهش شدید فشار خون که در نتیجه حساسیت به ماده خاصی بروز می کند شوک ” آنافیلاکسی” می گویند . در هنگام بروز شوک آنافیلاکسی ، خون کافی به بخش های مختلف بدن به ویژه مغز نمی رسد و زندگی فرد به خطر می افتد .
بعضی از افراد نسبت به داروهای خاصی، آلرژی شدید دارند و ممکن است مصرف این داروها سبب بروز شوک آنافیلاکسی در آنها شود . به همین دلیل به بیماران توصیه می شود تا موارد حساسیت دارویی خود را هنگام درمان به پزشک خود اطلاع دهند .
در تب یونجه هم واکنش آلرژی در بینی حادث می شود. هیستامین آزاد شده در جواب به این واکنش موجب اتساع رگ های موضعی و در نتیجه افزایش فشار خون مویرگی و افزایش فشار خود مویرگ می گردد.
این دو اثر موجب نشت سریع مایع به داخل بافت های بینی شده و مخاط بینی متورم و مترشح می گردد . در اینجا نیز مصرف داروهای آنتی هیستامینی می تواند از این واکنش تورمی جلو گیری کند .
در آسم واکنش آلرژن در نایژک های ریه حادث می شود. در اینجا به نظر می رسد که مهم ترین فرآورده های آزاد شده از ماستوسیت ها ماده ای با واکنش آهسته آنافیلاکسی باشد که موجب اسپاسم عضله صاف نایژک ها می گردد .
بدین صورت شخص دچار تنگی نفس می شود تا اینکه فرآورده های ناشی از واکنش آلرژیک از محیط خارج گردند .
متاسفانه تجویز داروهای ضد هیستامینی اثر اندکی بر روی دوره آسم دارد، زیرا به نظر نمی رسد که هیستامین عامل اصلی تولید واکنش آسم باشد .
حساسیت یک مشکل بسیار شایع است و تقریبا از هر ده نفر، دو نفر به نوعی از آن مبتلا هستند. اگر از آلرژیهای فصلی رنج میبرید، بهتر است مراقب گردههای موجود در هوا باشید. این مقاله شما را راهنمایی می کند.
از علل مهم افزایش حساسیت یا آلرژی فصلی ، گردههای گلها و گیاهان است که در اثر گردهافشانی ایجاد میگردد. گردهافشانی درختانی مانند نارون ، گردو ، تبریزی ، افرا ، چنار ، زبان گنجشک در اسفند ماه شروع شده تا اواسط بهار ادامه مییابد ولی علوفهها از ماههای اردیبهشت و خرداد گردهافشانی میکنند که تا اواسط مرداد ماه ادامه مییابد و علفهای هرز در اواخر تابستان تا اوایل پائیز گرده افشانی می کنند . از گلها ، گیاهانی مثل شمعدانی و گل سرخ حساسیت زا هستند .
براى درمان علائم از قرصهاى آنتى هیستامین و اسپریهاى ضد التهابى بینى استفاده مىشود. اسپرىها یا قطرههاى بینى ضد التهاب، با کاهش تورم پوشش درون بینى گرفتگى بینى را برطرف مىکنند. اسپرىها یا قطرههاى بینى ضد آلرژى با پوشش بینى و چشم مانع اثر عامل آلرژیزا مىشوند. همچنین در موارد مقاوم از اسپریهای بینی کرومولین سدیم استفاده میشود که با جلوگیری از آزاد شدن هیستامین در بدن از بروز علائم آلرژی ممانعت میکند. اگر گرفتگى بینى باعث ناراحتى چندانى نشود، قرص یا اسپرىهاى ضداحتقان خیلى مفید نیستند. به تازگى یک قطره چشمى با نام «اولا پاتیدین» وارد بازار شده است که با جلوگیرى از آزاد شدن موادى که در بدن علائم حساسیت را بوجود مىآورند، مىتواند در موارد حساسیت چشمى بسیار موثر باشد. این قطره دو بار در روز مصرف مىشود.
بعضی ها به پر مرغ یا پر قو حساسیت دارند و اگر روی تشک پر بخوابند ، گرفتار این عارضه شوند . عده ای نسبت به مرغ – کبوتر – چلچله – سگ و گربه حساسیت دارند و اگر با آنها برخورد و تماس پیدا کنند ، گرفتار می شوند . علت اصلی حساسیت هنوز بدرستی کشف نشده بعضی آن را ارثی دانسته و عده ای آن را نتیجه کار یکی از هرمون های بدن می دانند عده ای می گویند میکروبها و قارچ ها و ویروس های موجود در غذاها وارد بدن گردیده موجب ترشح هیستامین بدن شده تولید حساسیت می کند . در هر حال حساسیت یک نوع بیماری است که در بین عده ای از مردم شایع است حساسیت به داروها نیز زیاد است . برخی املاح گنه گنه را نمی توانند تحمل کنند و برخی نسبت به آسپرین حساس می باشند . این بیماری نیز مانند سایر امراض ، نتیجه ضعف مزاج و سوء تغذیه می باشد و کسانی که خوب غذا می خورند و غذایشان از ویتامین های کافی برخوردار است ، به این بیماری دچار نمی شوند . عده ای از پزشکان بیماری حساسیت را لا علاج دانسته توصیه می کنند اشخاصی که به غذا یا دارویی حساس هستند مادام العمر از آن استفاده نکنند و فقط عوارض ناشی از آن را مداوا نمایند . عده ای این بیماری را عرضی دانسته و معتقدند که حساسیت به یک غذا یا دارو یا میوه ممکن است پس از چندی از بین برود ، مشروط بر اینکه آن غذا یا دارو یا میوه را خیلی کم و به تدریج بخورند . آنچه مسلم است ویتامین ث در معالجه این بیماری نتیجه خوبی داشته است . لذا چنانچه مبتلا به حساسیت هستید ،تا حد امکان از گوجه فرنگی – فلفل سبز – انواع مرکبات و از جمیع میوه ها و گیاهان و سبزی ها و غذاهای دارای ویتامین آ نیز استفاده نمایید
برخی افراد وقتی غذا یا میوه ای را می خورند ، مبتلا به کهیر – اگزما – ورم پوست – تنگی نفس – زکام یونجه وغیره می شوند . این حالت را حساسیت می نامند .