علت و درمان گرفتگی عضلات پا کمر کتف شکم گردن در خواب و بیداری
خالهای خوش خیم و بدخیم
خالهای خوش خیم و بدخیم خالهای خوش خیم و بدخیم,بيماري خالهای خوش خیم و بدخیم,خالهای خوش خیم و بدخیم در بارداري,علائم خالهای خوش خیم و بدخیم,درمان خالهای خوش خیم و بدخیم,درمان خالهای …
عادات نامناسبی که دندان ها را خراب می کند
عادات نامناسبی که دندان ها را خراب می کند خراب شدن دندان,بيماري خراب شدن دندان,خراب شدن دندان در بارداري,علائم خراب شدن دندان,درمان خراب شدن دندان,درمان خراب شدن دندان با طب سوزني,مواد غذايي …
عوارض و شکل و عکس و طرز نشستن چهار زانو یا دو زانو در بارداری چگونه است
عوارض و شکل و عکس و طرز نشستن چهار زانو یا دو زانو در بارداری چگونه است عوارض و شکل و عکس و طرز نشستن چهار زانو یا دو زانو در بارداری …
گرفتگی عضلات
گرفتگی عضلات ،گرفتگی عضلات پا،گرفتگی عضلات گردن،گرفتگی عضلات کمر،گرفتگی عضلات به انگلیسی،گرفتگی عضلات پا در خواب،گرفتگی عضلات شکم،گرفتگی عضلات معده،گرفتگی عضلات در بارداری،گرفتگی عضلات ران پا،گرفتگی عضلات پا به انگلیسی،گرفتگی عضلات پا در بارداری،گرفتگی عضلات پا در اوایل بارداری،گرفتگی عضلات پا بعد از ورزش
حتما برای شما هم پیش آمده است که عضلاتتان بهصورت ناگهانی درد بگیرد. این درد معمولاً غیرقابل تحمل است و به نظر میرسد که برای رفع آن هیچ کاری از دستمان برنمیآید. ما میخواهیم راه حلهای سادهای را برای رفع این درد پیشنهاد بدهیم. با رعایت همین چند مورد ساده میتوانید از اسپاسم عضلانی پیشگیری کنید. اسپاسم عضلانی ممکن است است هر زمان از روز اتفاق بیفتد و دردی ناگهانی و غیرقابل تحمل ایجاد کند. اگر از این درد خسته شدهاید و گرفتگی عضلات ناراحتتان میکند، وقت آن است که تغییراتی در رژیم غذایی، حالت نشستن و ایستادن، مصرف نوشیدنی و عادات ورزشی خود ایجاد کنید و چند درمان طبیعی را بهکار گیرید.در این مطلب از سایت جسارت می خواهیم در مورد گرفتگی عضلات صحبت کنیم.امیدواریم این مطلب مورد توجه شما عزیزان را جلب کند.
گرفتگی عضلات چیست
گرفتگی یا اسپاسم عضله که گاهی به آن کرمپ Muscle cramp هم میگویند در واقع انقباض شدید و غیر ارادی یک عضله است. این گرفتگی همراه با درد شدیدی است که در محل عضله احساس میشود. انقباض دردناک عضله ممکن است چند ثانیه طول کشیده و مرتفع شود و یا ممکن است حتی 15 دقیقه هم طول بکشد. انقباض و حرکات غیر ارادی عضله در بسیاری اوقات در زیر پوست قابل مشاهده هستند. گرفتگی در هر عضله ای بخصوص عضلاتی که در طول مسیرشان از روی دو مفصل عبور میکنند میتواند اتفاق بیفتد. میتواند در قسمتی از یک عضله، در همه عضله یا در دسته ای از عضلات ایجاد شود. بیشترین محل های گرفتگی یا اسپاسم عضله در عضلات پشت ساق، عضلات پشت ران و عضلات جلوی ران است. اسپاسم عضله در کف پا، کف دست، بازو، شکم و حتی جدار قفسه سینه هم دیده میشود.
آشنایی با گرفتگی عضلات
درمان گرفتگی و اسپاسم عضلات کمر، گردن و ران پا کلینیک فیزیوتراپی پیشرفته شمیم گرفتگیهای عضلانی عبارتند از انقباضات بسیار قدرتمندی که باعث بروز یک درد حاد و شدید در عضله و همچنین ناتوانی از حرکت دادن مفصل مربوطه میشوند. گرفتگی به سرعت و با شدت بروز میکند. بعضی از افراد بیش از سایرین دچار گرفتگی عضلات میشوند، همچنین گرفتگی در بعضی عضلات بیش از سایر عضلات رخ میدهد، مانند درد پایین کمر، گرفتگی عضلات کمر، خشکی کمر، گرفتگی عضله ساق و گرفتگی عضله همسترینگ و گرفتگی گردن. در ادامه روش هایی برای درمان گرفتگی عضلات گردن، کمر، پا و … ارائه خواهیم داد.
علائم گرفتگی عضلات
شکی نیست که گرفتگی عضلات دردناک است. معمولاً علائم اسپاسم عضلات ران پا و دیگر عضلات به سرعت و با شدت بروز میکنند. آنها میتوانند آنقدر قدرتمند باشند که شما را مجبور کنند دست از کارتان بکشید، زیرا ناراحتی حاصل از گرفتگی ادامه دادن به کار را بیش از حد سخت میکند. همچنین گرفتگیهایی وجود دارد که بعداً (با تأخیر) رخ میدهند. معمولاً ورزشکاران دچار این گرفتگیهای تأخیری یا شبانه میشوند. آشکارترین علامت گرفتگی عضلات کمر، گردن و پا وجود دردی حاد و شدید در عضله یا عضلات درگیر است. در صورت درگیر شدن یک عضله بزرگ مانند یکی از عضلات پشت ساق یا ران، میتوان وجود یک گره یا برآمدگی سفت در عضله را، درست در زیر پوست، احساس کرد.
رابطه گرفتگی عضلات و منیزیم
پایین بودن سطح منیزیم در بدن میتواند منجر به گرفتگیهای مداوم عضلانی شود. منیزیم برای عملکرد طبیعی عصب و عضله اهمیت دارد و بازجذب کلسیم را تقویت میکند، که برای حفظ عضلات قوی و پیشگیری از اسپاسم مهم است. ضمنا منیزیم، جذب پتاسیم را هم افزایش میدهد که آن هم برای عملکرد مناسب عضله ضروری است. اگر کمبود منیزیم دارید سعی کنید با رژیم غذایی سالم، مقدار منیزیم مورد نیاز بدنتان را تامین کنید. برخی از بهترین منابع غذایی منیزیم شامل بادام، آوکادو، موز، لوبیا، تخم کدو حلوایی، توفو، شیر سویا، پسته، گردو، سیب زمینی با پوست، ماست، شیرهی چغندر، غلات کامل و سبزیجات برگدار میشود. مهم است که رژیم غذاییتان چربی زیاد نداشته باشد چون میتواند توانایی بدن برای جذب منیزیم را کاهش بدهد. علاوه بر تغذیه، وان نمک اپسوم دو بار در هفته نیز میتواند به حفظ سطح طبیعی منیزیم در بدن کمک کند. اگر میخواهید مکمل منیزیم مصرف کنید، همیشه اول با پزشک مشورت کنید.
افراد در معرض گرفتگی عضلات
تقریباٌ هر کسی در طول عمرش دچار گرفتگی عضله میشود. در هنگام تنیس یا شنا یا بسیاری ورزش های دیگر ممکن است است عضله شما دچار اسپاسم شود. این وضعیت در بعضی افراد بخصوص در حین ورزش بیشتر دیده میشود. نوجوانان، افراد با با سن بالاتر از 65 سال، افراد بیمار، چاق، کسانی که فعالیت بدنی شدیدی داشته اند و کسانی که از بعضی داروهای خاص استفاده میکنند بیشتر در معرض گرفتگی عضله هستند. کسانی که ورزش های استقامتی انجام میدهند مثلاٌ دو ماراتن بیشتر دچار این وضعیت میشوند. گرفتگی عضله در ورزشکارانی که در فصل ورزش خود نیستند و بنابراین بدنشان آماده نیست و زودتر خسته میشود بیشتر دیده میشود. در انتهای یک فعالیت بدنی و ورزشی شدید و یا حتی بعد از 6-4 ساعت ممکن است اسپاسم ایجاد شود. کسانی که عضلات بدنشان تحمل فشارشدیدی را که به آن میاید ندارد دچار گرفتگی عضله میشوند
فشار عصبی و استرس عامل گرفتگی عضلات
بسیار اتفاق می افتد که فشارهای عصبی منجر به گرفتگی عضلات پشت پا در خواب بشود.این اتفاق حتی طی بارداری نیز به دنبال بروز استرس، برای خانم باردار در ماه پایانی بارداری و کاهش فعالیت وی اتفاق می افتد.حتی در بسیاری افراد گرفتگی های عضلانی با ریشه عصبی در ناحیه معده و روده اتفاق می افتد که در قالب درد معده و کولیت های روده ای بروز پیدا می کند.
درمان گرفتگی عضلات با فیزیوتراپی
گاهی اوقات گرفتگی کمر و اسپاسم های عضلات جدیتر، مکررتر، طولانیتر و به طور غیرقابل تحملی دردناک هستند. اگر گرفتگیهایتان شرایط زیر را دارند به یک فیزیوتراپ مراجعه کنید:
باعث ناراحتی شدید شوند
با تغییرات جلدی، قرمزی یا تورم پا همراه باشند
با ضعف عضلات همراه باشند
مکرراً رخ دهند
با خود درمانی گرفتگی و اسپاسم کمر و درمان های خانگی بهبود نیابند
یک دلیل مشخص، مانند تمرین شدید و بیش از حد، نداشته باشند
نوع درمانهای مورد نیاز برای اسپاسم عضلانی به دلایل گرفتگی، از جمله وجود مشکلات ستون فقرات یا سفتی عضلات، بستگی دارد.
فیزیوتراپی به بیمارانی که دچار گرفتگیهای عضلات پشت ساق هستند کمک میکند که عوامل خاصی که در بروز عارضهشان نقش داشتهاند را شناسایی و اصلاح کنند تا احتمال بروز مجدد آنها به حداقل برسد. درمان گرفتگی عضلات پا میتواند شامل موارد زیر باشد:
ماساژ بافتهای نرم
حرکات کششی
متحرکسازی مفصل
گرمادرمانی
الکتروتراپی (مانند اولتراسوند)
تمریناتی برای بهبود قدرت، انعطافپذیری، آمادگی جسمانی یا تعادل
آموزش بیمار برای پیشگیری از گرفتگیهای آتی
ارائه توصیههای برای اصلاح نحوه انجام فعالیتها
اصلاح بیوشیمیایی
توصیههایی در مورد کفش و دمپایی بیمار
برنامهای برای بازگشت تدریجی بیمار به فعالیتهایش
به غیر از فیزیوتراپی برای درمان گرفتگی عضلات روشهای دیگری مانند لیزردرمانی، شاک ویو تراپی و … نیز استفاده میشود.
رابطه گرفتگی عضلات و پتاسیم
پایین بودن سطح پتاسیم در بدن میتواند علت ممکن دیگری برای اسپاسم عضلانی باشد چون عضله را ضعیف و خسته میکند. پتاسیم برای سلامت عضلات مهم است و همراه با سدیم میتواند شارژ الکتریکی سلولهایتان را حفظ کند؛ چیزی که برای کنترل انقباضات و عملکرد عضلات مهم است. ضمنا پتاسیم به جذب کلسیم و منیزم نیز کمک میکند. از رژیمهای غذایی پرنمک پرهیز کنید چون میتوانند تعادل سدیم – پتاسیم را در بدن بهم زده و منجر به پایین آمدن سطح پتاسیم نسبت به سدیم شوند. برای حفظ سطح متعادلی از پتاسیم در بدن، غذاهایی چون موز، آوکادو، توت فرنگی، پرتقال، انبه، کیوی، زردآلو، خرما، هویج، سیب زمینی شیرین، اسفناج، بروکلی، فلفل قرمز، ساردین و سالمون مصرف کنید. اگر میخواهید از مکمل پتاسیم استفاده کنید، ابتدا با پزشک مشورت کنید.
رابطه گرفتگی عضلات و کلسیم
بین سلامت عضلات و دریافت کلسیم، ارتباط مستقمی وجود دارد. کلسیم، الکترولیتی است که در عملکرد عصبها و انقباضات عضلانی و ریلکس کردن آنها نقش دارد. بنابراین کمبود کلسیم میتواند باعث شود عضلات شما بعد از انقباض، شل نشوند و اصطلاحا بگیرند. ضمنا، کمبود کلسیم در بدن باعث میشود سلولهای عصبی بینهایت حساس شده و گرفتگی و درد ناگهانی عضلات بوجود بیاید. برای دریافت کلسیم کافی، غذاهایی چون شیر کم چرب یا بدون چربی، محصولات لبنی، سبزیجات برگدار تیره، غلات غنی شده، مرکبات، شیرهی چغندر و محصولات سویا بیشتر مصرف کنید. اگر قصد دارید مکمل کلسیم مصرف کنید حتما با پزشک مصرف کنید تا او دوز مناسب شما را تجویز کند.
علت گرفتگی عضلات
علت عمده گرفتگی و اسپاسم عضله خستگی آن است. وقتی کاری که از یک عضله کشیده میشود بیش از توانایی آن باشد بر اثر فعال شدن رفلکس های غیر ارادی که از نخاع سرچشمه میگیرند عضله بی اختیار منقبض میشود. اگر نرمش های کششی را قبل از شروع ورزش به اندازه کافی انجام نداده باشیم احتمال گرفتگی عضله در حین یا بعد از انجام ورزش بیشتر میشود ورزش در هوای بسیار گرم، تعریق فراوان و در نتیجه از دست دادن املاح بدن هم میتوانند زمینه ساز گرفتگی عضله باشند. اسپاسم و گرفتگی عضله گرچه اکثراٌ خودبخود خوب میشوند ولی اگر شدید باشند یا بطور مکرر ایجاد شوند ممکن است نشانه ای از یک بیماری باشند. بیماری های زیادی مانند بیماری های نخاع، تحریک ریشه های عصبی در کمر، تصلب شرائین، تنگی کانال نخاعی، بیماری های تیروئید، عفونت های مزمن و یا بیماری های کبدی میتوانند زمینه ساز گرفتگی عضله باشند. پس هر گاه اسپاسم، شدید شد یا بطور مکرر اتفاق افتاد باید حتماٌ به پزشک مراجعه کنید
کمبود مواد معدنی عامل گرفتگی عضلات
گرفتگی عضلات در بسیاری موارد به بروز اختلال در تعادل مواد معدنی و آنزیم ها در بدن مربوط می شود کاهش یا افزایش منیزیم، کلسیم، سدیم و پتاسیم در خون منجر به انقباض عضله و جلوگیری از بازگشت آن به حالت اول می شود.
درمان گرفتگی عضلات با ورزش
حرکات کششی ورزشی زیر معمولاً برای بیماران دچار گرفتگی عضلات تجویز میشوند. باید پیش از انجام آنها در مورد مناسب بودنشان برای شما با یک فیزیوتراپ مشورت کنید. عموماً، این حرکات باید روزی ۳ بار انجام شوند، آن هم تنها با این شرط که باعث ایجاد یا افزایش درد نشوند. این حرکات را میتوان در طول بروز گرفتگی نیز جهت رفع گرفتگی عضله انجام داد.عضلات پشت ساق پایتان را با کمک یک حوله کشش دهید. یک حوله (یا ملحفه) را پهن کرده و پایتان را به حالت افقی روی آن دراز کنید. دو طرف آزاد حوله را با دو دست بگیرید و بالا بیاورید طوری که حوله ناحیه دچار گرفتگی پشت ساق را در بر بگیرد. حالا، در حالی که کف دو دستتان روبروی هم قرار دارد حوله را به طرف خود بکشید. این حرکت، با اعمال فشار بر پا و ماساژ ناحیه درگیر خیلی بهتر جواب میدهد. قسمت داخلی عضلات پشت ساق پایتان را کشش دهید. روی زمین بنشینید، یک پایتان را دراز کرده و پای دیگرتان را (که میخواهید عضلاتش را کشش دهید) خم کنید، طوری که زانوی آن به سینهتان نزدیک شود. کف پنجه پایتان را با دو دست بگیرید و تا جایی که امکان دارد آن را به طرف بدنتان بکشید. پایتان را با کمک دیوار کشش دهید. بر روی آن طرف از بدن که پایش گرفتگی ندارد رو به دیوار دراز بکشید. پایی که گرفتگی دارد طوری دراز کنید که نسبت به بقیه بدن عمود شود، به نحوی که کاملاً کشیده شده و کف آن دیوار را لمس کند. ۱۰ تا ۲۰ ثانیه در همین وضعیت بمانید و سپس پایتان را به حالت اول برگردانید، تا به این ترتیب عضلات پشت رانتان تحت کشش قرار بگیرند. تاندون آشیلتان، که متصلکننده پاشنه به عضلات پشت ساق پا است، را کشش دهید. در حالت نشسته، یک پایتان را کشیده و دیگری را خم کنید. پاشنه پای خمیده را به باسنتان نزدیک کنید. پاشنه پایتان را روی زمینه نگهداشته اما پنجه را بالا بیاورید، و آنقدر در همین وضعیت بمانید که کشش باعث شل شدن عضلاتتان شود.
رابطه گرفتگی عضلات و سدیم
هر چند غذاهای کم نمک برای سلامتی بهترند، اما مصرف بسیار کم سدیم هم میتواند دلیل پنهان گرفتگیهای مکرر عضلانیتان باشد. سدیم برای سلامت عضله ضروری است و همراه با الکترولیتهای پتاسیم، منیزیم و کلسیم برای پیام رسانی مناسب عصبی و عملکرد عضلات کار میکند. اگر سطح سدیم بدنتان به دلیل دهیدراته شدن یا تعریق زیاد افت کند، گرفتگی عضلانی اصلا اتفاق عجیبی نخواهد بود. اگر در هوای گرم ورزشهای سنگین انجام دهید یا زیاد عرق کنید، نیاز دارید سدیم از دست رفته را با تغذیهی مناسب به بدنتان برگردانید. هشدار: افرادی که فشار خون بالا، دیابت یا مشکلات مزمن کلیوی دارند باید از مصرف نمک اضافی خودداری کنند.
رابطه گرفتگی عضلات و ویتامین D
همانطور که می دانید ویتامین D هم بری سلامت استخوانها مهم است و هم برای سلامت عضلات. اگر سطح ویتامین D بدنتان پایین باشد، بیشتر مستعد اسپاسمهای عضلانی هستید. ویتامین D برای جذب مناسب کلسیم لازم است، ضمنا پایین بودن میزان ویتامین D در بدن موجب تعریق زیاد میشود که میتواند مواد معدنی مهمی چون پتاسیم و سدیم را در بدن تحلیل ببرد. مطالعهای در سال 2015 نشان داد تامین ویتامین D لازم در بدن میتواند تاثیر قابل توجهی بر سلامت عضلات و استخوانها داشته باشد. میتوانید با قراردادن پوست بدنتان در معرض آفتاب صبحگاهی به مدت 10 تا 15 دقیقه، به بدنتان در ساختن ویتامین D کمک کنید. همچنین برخی از منابع غذایی ویتامین D شامل شیر غنی شده، ماهی، روغن ماهی، زرده تخم مرغ و غلات غنی شده میشود. حتما قبل از مصرف مکمل ویتامین D با پزشک مشورت کنید.
خواص و فواید ویتامین d در بارداری و ریزش مو و افسردگی
درمان گرفتگی عضلات با تعادل الکترولیتی
کمبود پتاسیم و منیزیم میتواند باعث گرفتگی عضلات شود. اگر بدون اینکه مواد از دسترفتهی بدن را جایگزین کنید ورزش کنید، یا اگر زودتر از موعد قاعده شدهاید و یا اگر فقط غذاهای آماده مصرف میکنید، ممکن است این دو ماده را که برای انقباض طبیعی ماهیچهها نیاز است نداشته باشید. کمبود پتاسیم (هیپوکالمیا)، یعنی وقتی مقدار پتاسیم خون از حد نرمال کمتر شود، یکی از دلایل اصلی گرفتگی عضلات پا (شامل مواردی که نیمهشب هنگام خواب رخ میدهد)، فشار خون بالا و انرژی پایین است. جدا از الکترولیتها، تحقیقات نشان داده است که کمبود ویتامین ب نیز باعث گرفتگی عضلات، بهخصوص در پاها، میشود. تخممرغ، گوشت قرمز، ماهی، دانهها و سبزیجات همه در حالت طبیعی دارای ویتامین ب هستند
کمبود آب بدن عامل گرفتگی عضلات
کم آبی منجر به بالا رفتن میزان اسید لاکتیک در عضلات و بروز درد عضلانی می شود. در واقع از دست دادن آب بدن مهم ترین عامل نرسیدن خون کافی به عضلات و گرفتگی آن است.به بیان دیگر در فعالیت طولانی مدت همچون ورزش های سنگین در هوای گرم، مقدار زیادی از مایعات بدن دفع می شود، در این حالت حجم خون کاهش یافته و مقدار کافی خون برای رساندن اکسیژن به تمام عضلات در حال ورزش وجود ندارد.در نتیجه عضلات در حال فعالیت، خون کافی دریافت کرده و به سمت اسپاسم یا گرفتگی پیش می روند.با نوشیدن آب قبل از فعالیت و هر 15 دقیقه یک بار در حین فعالیت می توان از بروز چنین گرفتگی هایی پیشگیری کرد.
خواب آشفته علت گرفتگی عضلات
اسپاسم عضلانی هنگام خواب معمولا به علت فشردگی یک عصب یا رفلکس خاص عضلانی است. اگر هنگام خواب فرد غلت بزند، ممکن است که عصبی تحت فشار قرار گیرد که در این زمان یک پیام از محل فشردگی آغاز و به عضله مربوطه منتقل می شود اگر مانند پیام قبل از سمت مغز هم به عضله پیام ارسال شود، عضله سریعا منقبض می شود. همچنین هنگام غلت زدن در خواب، عضلات خود به خود منقبض می شوند که این عمل باعث کشیدگی تاندون های متصل به عضله می شود. در این زمان باز هم یک پیام از سمت مغز به عضله رفته و باعث انقباض آن می شود که فرد احساس گرفتگی دردناکی می کند. با کشش دادن به عضلاتی که معمولا دچار گرفتگی می شوند قبل از خواب، می توان از بروز این حالت جلوگیری کرد. ورزش سبک قبل از خواب هم می تواند برای رهایی از اسپاسم های موضعی مفید باشد.
پیشگیری از گرفتگی عضلات
. مرتبا ورزش کنید تا سالم و متناسب بمانید. افرادی که اندام متناسبتری دارند و از فیتنس خوبی برخوردارند، کمتر دچار اسپاسم میشوند. . هر روز تمرینات کششی انجام دهید، مخصوصا برای عضلاتی که مستعد گرفتگی هستند. . آب کافی بنوشید تا بدنتان دهیدراته نشود و عدم تعادل الکترولیتها بوجود نیاید. حتما قبل، حین و بعد از ورزش یا فعالیت شدید بدنی آب بنوشید. . رژیم غذایی کم چرب در پیش بگیرید تا جریان خون ضعیف نداشته باشید و دچار گرفتگی عضلانی نشوید. . در شرایط آب و هوایی گرم و مرطوب، ورزش سنگین انجام ندهید تا زیاد عرق نکنید. . شبها لباس راحت و گشاد بپوشید تا دچار اسپاسمهای عضلانی شبانهی پاها نشوید.
اسپاسم عضلات چیست؟
اسپاسم عضلات یا گرفتگی عضلات که یکی از مکانیزمهای واکنش طبیعی و دفاعی بدن است، انقباض غیرارادی و پایدار فیبرهای عضله در پاسخ به آسیب یا التهاب چه در خود عضلات و چه در رشتههای عصبی موجود در آنها میباشد. گرفتگی عضلات در کمر همچنین ممکن است نشاندهندهی آسیب یا صدمه به ساختار زمینهای ستون فقرات از جمله استخوانهای مهره، دیسکها یا رباطهایی که مهرهها را به هم متصل میسازد، باشد. گرفتگی کمر ممکن است به دلایل مختلفی رخ دهد که تشخیص علت آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است: ترومای ناگهانی یا گسترده وارد بر ستون فقرات یا عضلات و بافت تکیهگاه آن از جمله کشیدگی یا رگبهرگ شدن و یا نوع دیگری از اختلال مکانیکی که ممکن است موجب فشردگی یا تحریک عصب نخاعی باشد.
درمان گرفتگی عضلات با ماساژ
عالیت بدنی راهی عالی برای جلوگیری از گرفتگی عضلات است؛ زیرا افرادی که از نظر فیزیکی متناسب هستند معمولاً بافت ماهیچهای بیشتر، انعطافپذیری بالاتر و التهاب کمتری دارند. گرمکردن و سردکردن مناسب قبل از فعالیت ورزشی از کشیدهشدن بیش از حد ماهیچهها جلوگیری میکند. قبل از ورزش درجا بزنید، حرکات ورزشی را تمرین کنید، ضربان قلب خود را بالا ببرید و حرکات دینامیکی انجام دهید که خون را به ماهیچهها، تاندونها، رباطها و مفصلهایتان هدایت کند. پس از ورزشکردن، ۱۰ تا ۱۵ دقیقه عضلات اصلی خود را بکشید و هر کدام را ۲۰ تا ۳۰ ثانیه نگه دارید. بهخصوص عضلات آسیبپذیرتر مثل همسترینگ، عضلات چهارسر و زانو. همچنین میتوانید در فعالیتهای روزانهی خود با رعایت حالت درست راهرفتن و فرم مناسب پاها و همچنین صاف نشستن (قوز نکردن) در پشت میز، ماهچههای خود را بهبود ببخشید. اگر همواره دچار گرفتگی عضلهی ساق پا میشوید این تمرین را در موقع درد انجام دهید: بنشینید، پاهای خود را دراز کنید و انگشتان پا را به سمت داخل بکشید تا همسترینگ شما کشیده شود. اگر این درد به قسمت پشت رانها و عضلات چهارسر رسید، پای خود را به سمت بالا بکشید؛ بهطوریکه جلوی رانتان کشیدهشود. باید حواستان باشد که از کشیدگی بیش از حد جلوگیری کنید
کاهش جریان خون عامل گرفتگی عضلات
باریک شدن رگ هایی که خون را به پاها می رساند (در اثر تصلب شرایین) می تواند گرفتگی عضلات را بوجود آورد و درست مانند گرفتگی پاها و دست ها در هنگام ورزش می باشد. این گرفتگی ها معمولا بعد از ورزش از بین می روند.
درمان گرفتگی عضلات با زردچوبه و زاج سفید
زردچوبه ضدعفونی کننده ای بسیار قوی است که معمولا ضد درد یکی از خواص ویژه آن است. زاج سفید تسکین دهنده و رقیق کننده خون است. از ترکیب شدن این مواد با یکدیگر ماده ای خمیری شکل بدست می آید که با قرار دادن آن بر روی محل گرفتگی، حداقل ۲ بار در روز، موجب بهبودی اسپاسم عضله شما خواهد شد.
فواید و خواص زردچوبه برای لاغری و پوست و عسل چیست
درمان گرفتگی عضلات با استراحت
انجام دادن فعالیتهای معمول و روزانه -اما بصورت آهستهتر و پرهیز از هر عاملی که ممکن است در ابتدا موجب شروع درد شده است- روشی مناسب برای آغاز فرایند بهبودی است. کمی استراحت بر روی مبل یا تخت ضرری ندارد، اما فعالیت سبک موجب تسریع بهبودی میگردد، بنابراین از دراز کشیدن برای مدت زمان طولانی اجتناب کنید.
درمان گرفتگی عضلات با گرمادرمانی
بعد از گذشت سه روز، میتوانید از گرما برای شل کردن سفتی عضله و افزایش جریان خون استفاده کنید. صبر کردن به مدت 72 ساعت بعد از شروع گرفتگی سبب میشود که تورم و التهاب اولیه کمتر گردد، گرمای مرطوب بطور کلی نسبت به گرمای خشک ارجح میباشد زیرا احتمال کم شدن آب بدن را کاهش میدهد. منابع حرارتی مناسب شامل یک پد گرمازای مرطوب یا کیسهی گرم، یا یک حمام آب گرم و یا جکوزی میباشد.
درمان گرفتگی عضلات با مصرف آب
کمبود آب میتواند باعث گرفتگی عضلات شود. برای جلوگیری از کمبود آب، در طول روز به اندازهی کافی آب بنوشید. (۸ لیوان آب در روز معمولاً کافی است؛ مگر اینکه فعالیت زیادی داشته و خیلی درشتهیکل باشید). در هوای بسیار گرم، هنگام عرق کردن، و ورزش کردن باید آب بیشتری بنوشید. آب نوشیدن از گرفتگی عضلات بر اثر گرمازدگی، تشنگی شدید و عرقکردن جلوگیری میکند.
تحت فشار بودن عصب عامل گرفتگی عضلات
فشردگی اعصاب در ستون فقرات (تنگی کانال نخاعی) می تواند موجب گرفتگی و درد پاها شود. این درد معمولا هنگامی که به مدت طولانی راه می روید، بدتر می شود. پیاده روی با پشت کمی خمیده، می تواند علائم درد را یا بهبود دهد و یا به تاخیر بیندازد. متخصصان طب فیزیکی معتقدند که در موارد نادری قرار گرفتن در پوزیشن یا موقعیت غلط هنگام کار و فعالیت روزانه مثل نشستن ها و ایستادن طولانی و برداشتن اجسام سنگین به طریقه اشتباه از روی زمین به گرفتگی عضلانی منجر می شود.
درمان گرفتگی عضلات با طب سوزنی
این روش شامل قرار دادن سوزنهای بسیار نازک فلزی ضد زنگ در داخل پوست در محلهای خاص که گمان میشود مرتبط با اندامهای معین و ساختارهای آناتومیک در داخل بدن از جمله ستون فقرات هستند، میباشد. در حالی که تئوری چگونگی کارکرد طب سوزنی توسط مطالعات مدرن تایید نشده است، اما بر اساس یک نظریه سوزنها انتقالدهندههای عصبی سرکوب کنندهی درد را تحریک میکنند و سبب کاهش التهاب، افزایش گردش خون، کاهش تنش عضلانی و در نهایت تسکین درد میشوند.
درمان گرفتگی عضلات با کایروپراکتیک
این روش مراقبتی برای پیشگیری و درمان کمر درد و سایر مشکلات سلامتی از طریق اصلاح نامیزانی، یا دررفتگی در ستون فقرات با میزان کردن دستی ستون فقرات که جزء اصلی در کایروپراکتیک است، استفاده میشود. سایر روشهای کایروپراکتیک شامل تحریک عضله، تحریک الکتریکی عصب از راه پوست (TENS)، امواج فراصوت و یا یخ و گرما درمانی میباشد. این روش همچنین ممکن است با ورزشدرمانی، حرکات کششی و ماساژ ترکیب شود. برای اطلاعات بیشتر دربارهی کایروپراکتیک کلیک کنید.
درمان گرفتگی عضلات با مهاربند خارجی
استفادهی کوتاه مدت از بریس یا کرست نرم میتواند با بیحرکت نگه داشتن بافتهای ملتهب یا ساختارهای ستون فقرات به بهتر شدن گرفتگی عضلات کمک کند. بریس در صورتی که بطور صحیح پوشیده شود میتواند سبب تسکین درد و تامین گرما، راحتی و ایجاد تکیهگاه گردد (برای بستن صحیح آن با پزشک خود مشورت نمایید). اما برای مدت زیاد به این نوع تکیهگاه خارجی وابسته نشوید- در صورتی که اجازه دهید وظیفهی عضلات شما را انجام دهد به تدریج آنها را ضعیف کرده و امکان آسیب مجدد را راحتتر میکند.
درمان گرفتگی عضلات با کمپرس سرد و گرم
گرما باعث شل شدن ماهیچهها میشود. سعی کنید عضلاتی که بیشتر دچار گرفتگی میشوند را بهوسیلهی حوله گرم کنید. میتوانید از کمپرس آب گرم و ماساژ همزمان استفادهکنید و یا به سونا بروید. همچنین میتوانید از کیسهی یخ در مکانهایی که درد دارند، چندین بار در روز استفاده کنید
درمان گرفتگی عضلات با دوش داغ
یک وان گرم یا دوش داغ نیز می تواند به کاهش گرفتگی عضلانی کمک کند. اجازه دهید آب داغ قابل تحمل روی عضلات گرفته تان جاری شود.گرما، موجب رفع گرفتگی عضلات و شل شدن آنها خواهد شد.در صورت گرفتن ماهیچه ساق پاهایتان ، این روش را امتحان کنید. در حالیکه انگشت پایتان رو به بالا قرار دارد ، پاهایتان را به سمت سرتان بکشانید. 30 دقیقه در همین حالت بمانید. این اقدام به شل شدن عضلات کمر و رانتان نیز کمک خواهد کرد و در صورت گرفتگی عضلات جلوی رانتان ، پاهایتان را به سمت سرین تان بکشانید و 30 دقیقه در همین حالت بمانید. یک برنامه منظم کشش عضلات می توند به حفظ انعطاف پذیری و آرامش عضلات شما کمک و از گرفتگی های بعدی پیشگیری کند.
در گرفتگی عضلات چگونه از آسیب مجدد پیشگیری کنیم
برای جلوگیری از آسیب مجدد به کمر یا گردن -و پرهیز از بازگشت مجدد گرفتگی دردناک عضلات- این امر مهم است که قدرت و انعطافپذیری عضلات، تاندونها و رباطهایی که پشتیبان کمر و ستون فقرات هستند را ساخته و آن را حفظ کرد. این کار از طریق روشهای زیر امکانپذیر است: تمرینات قلبی عروقی منظم با شدت پایین که اثر نامطلوبی بر کمر نمیگذارند و فشار زیادی بر مفاصل وارد نمیکنند، از جمله دوچرخهسواری، پیادهروی یا شنا. اگر ورزش در فضای باز ممکن نباشد، استفاده از تردمیل، اسکی فضایی یا دوچرخه ثابت را در نظر بگیرید. این دستگاهها تقریباً در تمام باشگاههای ورزشی یافت میشوند، و یا میتوانید آنها را برای استفاده در خانه خریداری کنید. تمرینات تقویتی هستهی بدن- با تنظیم و تقویت عضلات شکم و کمر، میتوانید یک کرست طبیعی به منظور تامین تکیهگاهی برای ستون فقرات خود ایجاد کنید. تمرینات کششی ملایم برای بهبود و حفظ انعطافپذیری. تمرینات کششی همچنین به حفظ جریان خون مناسب برای عضلات کمک میکنند.
نظر پزشکان در مورد گرفتگی عضلات
دکتر مجید حیدریان در گفتوگو با خبرنگار سرویس سلامت خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) – منطقه علوم پزشکی تهران، با اشاره به این مطلب که گرفتگی عضلانی یک مشکل پاتولوژیک است، گفت: معمولا گرفتگی عضلات بر اثر تغییر پروتئین در بدن رخ میدهد که میتواند بر اثر گرمازدگی و افزایش دما در عضلات ایجاد شود. این گرفتگی زمانی ایجاد میشود که عضله دچار اسپاسم شده باشد و در وضعیت انقباض باقی بماند. وی با بیان این مطلب که یکی از علتهای شایع گرفتگی عضلات در گرما خستگی و کار بیش از حد است، افزود: برداشتن اشیاء سنگین، فعالیت بیش از حد بدن مانند راه رفتن طولانی مدت، باقی ماندن عضله در یک حالت خاص، ورزش در دمای بالاتر از 39 درجه، احساس سفت شدگی یا گرفتگی عضلات هنگام ورزش یا هر عاملی که در انقباض یا ارتجاع عضله دخالت دارد، سبب گرفتگی عضلانی در فرد میشود. حیدریان اسپاسم، گرفتگی عضله، حساسیت به لمس کردن و درد را از علائم ظاهری گرفتگی عضلانی خواند و اظهار کرد: گرفتگی عضلانی ممکن است بر اثر برخی بیماریها مانند تیروئید، کلیه، اعصاب، اختلالات هورمونی، اختلال در گردش خون، دیابت و کمخونی باشد. این فوق تخصص درد بیشترین گرفتگی عضلات را در قسمتهای تحتانی بدن مانند کمر، ران، ساق و پشت ساق دانست و گفت: اگر گرفتگی و درد عضلات بیشتر از 12 ساعت بطول بیانجامد و به ورزشها و ضد دردهای معمول پاسخ ندهد، مراجعه به پزشک الزامی است تا علت زمینهای آن مشخص و درمان شود. وی با اشاره به اینکه حرکت دادن آهسته مچ پا، دست یا شانه میتواند موجب شل شدن عضلات بدن و جریان بهتر خون شود، ادامه داد: ماساژ دادن یکی از راهکارهای درمانی موثر این عارضه است؛ زیرا به دنبال ماساژ، خون در عضلات دست و پا بهتر جریان مییابد و از گرفتگی عضلات جلوگیری میکند. حیدریان انجام نرمشهای ساده ورزشی مانند حرکات زانو و مچ پا، سفت و شل کردن عضلات را در جلوگیری از گرفتگی عضلات موثر دانست و در پایان خاطر نشان کرد: نوشیدن مقدار زیاد آب، مایعات، میوه، سبزیجات و رژیم غذایی سالم در کاهش گرفتگی عضلات موثر است و افرادی که در هوای گرم کار و زیاد عرق میکنند، باید مقدار نمک غذایی خود را بیشتر کنند تا کمبود نمک بدن جبران شود. همچنین به منظور اطلاع از عملکرد عضله میتوان از بیوپسی عضله استفاده شود.
درمان گرفتگی عضلات با کشیدن ماهیچه ها
نرمش بعد و قبل از هر فعالیتی که برروی ماهیچه ها تاثیر شدید می گذارد به پیشگیری از گرفتگی عضلات کمک می نماید. ورزش های آرام همچون استفاده از دوچرخه ثابت قبل از خواب نیز به پیشگری از گرفتگی عضلات پیش از خواب کمک می نماید.
درمان گرفتگی عضلات با طرز نشستن و برخواستن
قوز کردن به مدت طولانی یا ورزش کردن و ایستادن با حالت اشتباه ممکن است خطر درد عضلات را بالا ببرد؛ مخصوصاً گرفتگی کمر و عضلات پا و گردن. قوز حالتی است که بر اثر انحنای ستون فقرات ایجاد میشود که ممکن است باعث گرفتگی عضلات کمر و درد کمر شود. خم شدن باعث ضعیفشدن عضلات در طول زمان و آسیبدیدن عضلات کمر و در نهایت التهاب در قسمت بالایی کمر و شانهها میشود. در این وضعیت به یک ماساژور یا متخصص فیزیوتراپی مراجعه کنید و یا حداقل اگر سر کار، برای مدت طولانی روی صندلی مینشینید، از یک صندلی تصحیحکنندهی حالت بدن مثل صندلی ارگونومیک استفاده کنید. همچنین میتوانید با حرکات ورزشی مربوطه، حالت نشستن و ایستادن خود را اصلاح کنید
درمان گرفتگی عضلات در طب سنتی
چای بابونه حاوی یک نوع اسید آمینه به نام گلیسین است که به آرامش عضلات کمک می کند. برای کاهش گرفتگی عضلات باید حداقل 5 فنجان در روز از این چای بنوشید.شما می توانید با میل کردن روزانه 2 قاشق چایخوری عسل با غذا، از عود گرفتگی های عضلات ساق پا و پایتان پیشگیری کنید.برای رفع گرفتگی عضلات یک قاشق خردل یا کمی آب نمک میل کنید.این نوع سرکه یک منبع غنی از پتاسیم است. مخلوطی از یک قاشق چایخوری عسل، 2 قاشق چایخوری سرکه سیب و آب گرم بنوشید. در این نوع درمان پیشنهاد می شود که از مکمل های ویتامین ب کمپلکس برای کاهش گرفتگی عضلات استفاده نمایید. بااین حال تحقیقات بیشتری برای اثبات این موضوع لازم می باشد.
درمان گرفتگی عضلات با نمک سولفات منیزیم
نمک سولفات منیزیم به طور طبیعی غنی از منیزیم است که اگر به آب گرم اضافه شود در پوست نفوذ میکند و به عضلات میرسد. نمک سولفات منیزیم راهی آسان برای جبران کمبود منیزیم است که استرس را کاهش میدهد؛ عضلات را شل و بدن را سمزدایی میکند. همچنین گرما باعث شل شدن ماهیچهها و حتی کاهش اضطراب میشود که با گرفتگی گردن و کمر مرتبط هستند. اگر در خانه وان ندارید، دوش آب را به سمت عضلهی خود بگیرید. بعد از یک دوش آب گرم، میتوانید عضلات خود را با روغنهای مسکن مثل روغن اسطوخودوس و نعنافلفلی ماساژ دهید.
تشخیص گرفتگی عضلات
عموماً، افراد در هنگام دچار شدن به گرفتگی کمر، گردن و یا اسپاسم عضلات پا میدانند که مشکل خاصی پیدا نکردهاند، بنابراین برای فهمیدن اینکه گرفتگی آنها از چه نوع است و چه دلیلی دارد، به پزشک مراجعه نمیکنند. اما، گاهی گرفتگیهای عضلات جدیتر بوده و مکرر، طولانی و به طور غیرقابل تحملی دردناک هستند. اگر آنها ناشی از یک بیماری باشند، نه تمرین شدید و بیش از حد، باید علت بروزشان پیدا شود. در اولین مراجعه به فیزیوتراپ، از شما یک معاینه فیزیکی به عمل آمده و تاریخچه پزشکیتان اخذ میگردد. ضمناً، اگر اخیراً دچار تهوع، اسهال یا تب شدهاید، باید فیزیوتراپ را در جریان بگذارید. او از شما خواهد پرسید که گرفتگی چه موقع شروع شده، چه مدت به آن دچار بودهاید، هر بار چقدر طول میکشد، و معمولاً وقتی شروع میشود چهکار میکنید. پرسشهای دیگری که از شما پرسیده میشوند، عبارتند خواهند بود از اینکه آیا باردار هستید؟ آیا دارویی مصرف میکنید؟ (از جمله داروهای بدون نسخه و طبیعی یا داروهای گیاهی) و آیا سیگار میکشید؟ همچنین فیزیوتراپ از شما میپرسد که هر چند وقت یکبار و چقدر ورزش میکنید. به علاوه، او خواهد پرسید که گرفتگی دقیقاً در کجا رخ میدهد. اگر به طور همزمان انواع دیگری از درد را احساس میکنید، آن را هم به فیزیوتراپ بگویید. فیزیوتوراپ میخواهد بداند که آیا گرفتگیها همیشه در یک نقطه هستند یا در جاهای دیگر هم رخ میدهند.
همه ما تجربه اش را داریم، تجربه گرفتگی عضلات بدن که با دلایل مختلفی مبتلایمان می کند. اغلب این گرفتگی ها در نواحی گردن،کتف،کمر و پشت پا طی انجام کارهای روزانه،بلند کردن اشیاء از روی زمین، هنگام ورزش کردن و حتی در خواب نیز اتفاق می افتد. هرچند عموما گرفتگی عضلات خطرناک نیست، اما درد آن آزاردهنده می باشد و می تواند بطورموقت استفاده از ماهیچه را غیرممکن نماید.
سیار اتفاق می افتد که فشارهای عصبی منجر به گرفتگی عضلات پشت پا در خواب بشود.این اتفاق حتی طی بارداری نیز به دنبال بروز استرس، برای خانم باردار در ماه پایانی بارداری و کاهش فعالیت وی اتفاق می افتد.حتی در بسیاری افراد گرفتگی های عضلانی با ریشه عصبی در ناحیه معده و روده اتفاق می افتد که در قالب درد معده و کولیت های روده ای بروز پیدا می کند.
گرفتگی عضلات در بسیاری موارد به بروز اختلال در تعادل مواد معدنی و آنزیم ها در بدن مربوط می شود کاهش یا افزایش منیزیم، کلسیم، سدیم و پتاسیم در خون منجر به انقباض عضله و جلوگیری از بازگشت آن به حالت اول می شود.
کم آبی منجر به بالا رفتن میزان اسید لاکتیک در عضلات و بروز درد عضلانی می شود. در واقع از دست دادن آب بدن مهم ترین عامل نرسیدن خون کافی به عضلات و گرفتگی آن است.به بیان دیگر در فعالیت طولانی مدت همچون ورزش های سنگین در هوای گرم، مقدار زیادی از مایعات بدن دفع می شود، در این حالت حجم خون کاهش یافته و مقدار کافی خون برای رساندن اکسیژن به تمام عضلات در حال ورزش وجود ندارد.در نتیجه عضلات در حال فعالیت، خون کافی دریافت کرده و به سمت اسپاسم یا گرفتگی پیش می روند.با نوشیدن آب قبل از فعالیت و هر 15 دقیقه یک بار در حین فعالیت می توان از بروز چنین گرفتگی هایی پیشگیری کرد.
باریک شدن رگ هایی که خون را به پاها می رساند (در اثر تصلب شرایین) می تواند گرفتگی عضلات را بوجود آورد و درست مانند گرفتگی پاها و دست ها در هنگام ورزش می باشد. این گرفتگی ها معمولا بعد از ورزش از بین می روند.
فشردگی اعصاب در ستون فقرات (تنگی کانال نخاعی) می تواند موجب گرفتگی و درد پاها شود. این درد معمولا هنگامی که به مدت طولانی راه می روید، بدتر می شود. پیاده روی با پشت کمی خمیده، می تواند علائم درد را یا بهبود دهد و یا به تاخیر بیندازد.
متخصصان طب فیزیکی معتقدند که در موارد نادری قرار گرفتن در پوزیشن یا موقعیت غلط هنگام کار و فعالیت روزانه مثل نشستن ها و ایستادن طولانی و برداشتن اجسام سنگین به طریقه اشتباه از روی زمین به گرفتگی عضلانی منجر می شود.
گرفتگی عضلانی می تواند به چند روش ساده خانگی درمان شود، به همین منظور چند نوع از این درمان های سریع گرفتگی عضلات در ادامه ارائه می شود.
یک ماساژ ملایم می تواند به کاهش گرفتگی عضلات شما کمک کند.آن قسمت از بدنتان را که احساس می کنید دچار گرفتگی عضلانی شده است با بیوفریز مالش دهید.این مالش جریان خون ناحیه مبتلا را بهتر می کند و عضلات گرفته را تسکین می دهد.بیوفریز یک مسکن موضعی است که برای تسکین درد عضلات ، آرتروز، کمر، کتف، کشیدگی گردن، اسپاسم عضلانی، زانو، لگن و پشت ران، قوزک پا و مفاصل آرنج موثر است.
یک وان گرم یا دوش داغ نیز می تواند به کاهش گرفتگی عضلانی کمک کند. اجازه دهید آب داغ قابل تحمل روی عضلات گرفته تان جاری شود.گرما، موجب رفع گرفتگی عضلات و شل شدن آنها خواهد شد.
در صورت گرفتن ماهیچه ساق پاهایتان ، این روش را امتحان کنید. در حالیکه انگشت پایتان رو به بالا قرار دارد ، پاهایتان را به سمت سرتان بکشانید. 30 دقیقه در همین حالت بمانید. این اقدام به شل شدن عضلات کمر و رانتان نیز کمک خواهد کرد و در صورت گرفتگی عضلات جلوی رانتان ، پاهایتان را به سمت سرین تان بکشانید و 30 دقیقه در همین حالت بمانید. یک برنامه منظم کشش عضلات می توند به حفظ انعطاف پذیری و آرامش عضلات شما کمک و از گرفتگی های بعدی پیشگیری کند.
مالش یک کیسه یخ روی ناحیه مبتلا به مدت تقریبا 10 دقیقه یا تا زمان قرمز شدن موضع ، به شل شدن و رفع گرفتگی عضلات کمک میکند. علت قرمزی موضع این است که سلول های قرمز خون عضلات را گرم می کنند.کمپرس گرم نیز روش خوبی است که شما می توانید با استفاده از یک حوله گرم یا پتوی برقی جریان خون موضع را تحریک کنید و عضله گرفته را تسکین دهید.
ممکن است گرفتگی عضلات به علت کم آبی بدن نیز رخ دهد. هر روز آب فراوان بنوشید و همواره مایعات از دست رفته بدنتان را به طور روزانه جبران کنید.
رژیم غذایی سالم: ممکن است گرفتگی عضلانی مکرر شما نشانه کمبود یک ماده غذایی در بدنتان باشد. کمبود مواد معدنی نظیر پتاسیم و کلسیم می تواند موجب گرفتگی عضلات شود. مواد غذایی سرشار از کلسیم مانند ماست و شیر و هم چنین مواد غذایی غنی از پتاسیم نظیر موز و سیب زمینی را به رژیم غذاییتان اضافه کنید و می توانید از یک پزشک برای تهیه یک برنامه غذایی متعادل کمک بگیرید.
چای بابونه حاوی یک نوع اسید آمینه به نام گلیسین است که به آرامش عضلات کمک می کند. برای کاهش گرفتگی عضلات باید حداقل 5 فنجان در روز از این چای بنوشید.
شما می توانید با میل کردن روزانه 2 قاشق چایخوری عسل با غذا، از عود گرفتگی های عضلات ساق پا و پایتان پیشگیری کنید.
برای رفع گرفتگی عضلات یک قاشق خردل یا کمی آب نمک میل کنید.
این نوع سرکه یک منبع غنی از پتاسیم است. مخلوطی از یک قاشق چایخوری عسل، 2 قاشق چایخوری سرکه سیب و آب گرم بنوشید.
در این نوع درمان پیشنهاد می شود که از مکمل های ویتامین ب کمپلکس برای کاهش گرفتگی عضلات استفاده نمایید. بااین حال تحقیقات بیشتری برای اثبات این موضوع لازم می باشد.
گرفتگی عضلانی زمانی روی میدهد که عضله دچار اسپاسم شده و در آن حالت باقی بماند. این حالت توسط هر عاملی که در انقباض یا ارتجاع عضله دخالت دارد رخ میدهد. مغز از طریق اعصاب، پیام هایی به عضلات میفرستد، وقتی سیگنالها از اعصاب به عضلات میرسند یک سری فرایند مرتبط به حرکت مواد معدنی در داخل و خارج عضله، منجر به انقباض عضله میشود.
جریان الکتریکی به علت تفاوت غلظت مواد معدنی در دو طرف غشاء سلول برقرار میشود. در بدن انسان هر ماده معدنی، یک یا دو بار الکتریکی دارد. جمع جبری باز مواد معدنی باید در داخل و خارج سلولها برابر باشد. اگر هر گونه تفاوتی موجود باشد، جریان الکتریکی در طول عضله برقرار میگردد. سدیم و کلسیم در ابتدا در خارج سلولهای عضلاتی قرار دارند و پتاسیم در داخل این سلولها است.
این عمل منجر به یک فعالیت الکتریکی در طول عضله میشود که موجب انقباض عضله نیز میگردد. سپس هنگامی که بارهای الکتریکی نسبت به هم متعادل شوند از عضله رفع انقباض میشود. برای عمل طبیعی انقباض و ارتجاع عضلات نیاز به مقادیر کافی چربی و قند و اکسیژن است تا این مواد را تجزیه کنند. همچنین به غلظت کافی مواد معدنی سلولی هم نیاز است.
بدون در نظر گرفتن عامل ایجاد کننده، درمان گرفتگیها یکسان است. چنین عضلهای را باید توسط یک دست کشیده و به طور متناوب با دست دیگر آن را ماساژ داد.
استفاده بیش از حد از عضلات، کمآبی بدن، فشار عضلانی یا قرارگیری در وضعیتی خاص برای مدتی طولانی هر کدام میتوانند سبب گرفتگی عضلات شوند. به همین دلیل ورزشکارانی که پس از ورزش و بخصوص در آب و هوای گرم خسته شده و دچار کمآبی بدن میشوند، معمولا چنین شرایطی را تجربه خواهند کرد.
البته در بیشتر شرایط علت اصلی گرفتگی عضله مشخص نیست. گرفتگی عضلات اغلب مشکل خاصی نداشته و خطری ایجاد نمیکند اما در برخی موارد نیز بیماریها و شرایط خاصی میتوانند سبب ایجاد این حالت باشند. گرفتگی عضلانی گاهی بخشی از بیماریهای تیروئید، کلیه، اعصاب، اختلالات هورمونی، دیابت و کمخونی نیز میتواند باشد.
البته در بیشتر شرایط علت اصلی گرفتگی عضله مشخص نیست. گرفتگی عضلات اغلب مشکل خاصی نداشته و خطری ایجاد نمیکند اما در برخی موارد نیز بیماریها و شرایط خاصی میتوانند سبب ایجاد این حالت باشند. گرفتگی عضلانی گاهی بخشی از بیماریهای تیروئید، کلیه، اعصاب، اختلالات هورمونی، دیابت و کمخونی نیز میتواند باشد.
چنانچه شما هم با چنین مشکلی روبهرو هستید، با اقداماتی خاص میتوانید آن را بهبود بخشیده و شرایط بهتری ایجاد کنید. در این شرایط عضله آسیبدیده را کشش داده و به آرامی آن را مالش دهید تا آرام شود. بنابراین کشش و ماساژ مناسب و آرام میتواند به شما در این شرایط کمک کند.
دلیل مهم در این حالت ناکافی بودن جریان خون در عضله میباشد. در هنگام استراحت، قطر شریانها برای رساندن خون کافی به عضلات مناسب است. در جریان ورزش عضلات به مقدار بیشتری خون پراکسیژن نیاز دارند. اگر قطر شریانها برای رساندن این مقدار خون به حد کافی نباشد، عضله به علت کمبود اکسیژن دچار گرفتگی میشود.
گرفتگی عضلانی در هنگام خواب، معمولاً به علت فشردگی یک عصب یا رفلکس خاص عضلانی – تلزونی بوجود میآید. اگر در هنگام خواب فرد غلت بزند، ممکن است که عصبی تحت فشار قرار گیرد، در این هنگام یک پیام از محل فشردگی آغاز و به عضله مربوط به آن امتداد مییابد. در این هنگام عضله درست شبیه به هنگامی که پیام از مغز به سوی آن بیاید منقبض میشود. علت دوم این حالت، تشدید یک رفلکس طبیعی در بدن است. در هنگام غلت زدن در خواب، عضلات منقبض میشوند. این عمل باعث کشیدگی تاندونهای متصل به عضله میشود. در تاندونها، گیرندههایی وجود دارند که در هنگام کشیدگی، پیامهایی به نخاع ارسال مینمایند. در این هنگام یک پیام به عضله رفته و باعث انقباض آن میشود. در این حالت فرد احساس گرفتگی دردناک مینماید. با کشش دادن به عضلاتی که معمولاً دچار گرفتگی میشوند، پیش از خواب، میتوان از بروز این حالت جلوگیری کرد.
پدر من دچار گرفتگی عضلات پا می شد .یه دوره پودر بیوالکترا مصرف کرد الان چند وقته دچار این مشکل نشده .پودر بیواکترا اگه اشتباه نکنم ترکیب منیزیم و کلسیم باید باشه
با سلام خیلی عالی بود
خيلي عالي بود ممنونم
عالی بود متشکرم
ممنون مفید بود
با سلام و خسته نباشید مطالب خوب بودند
ممنون . خوبه خدا حفظتون کنه
کافي نبود چگونه درد را برطرف کنيم خيلي درد سختي هست
درمان گرفتگی و اسپاسم عضلات کمر، گردن و ران پا
کلینیک فیزیوتراپی پیشرفته شمیم
گرفتگیهای عضلانی عبارتند از انقباضات بسیار قدرتمندی که باعث بروز یک درد حاد و شدید در عضله و همچنین ناتوانی از حرکت دادن مفصل مربوطه میشوند. گرفتگی به سرعت و با شدت بروز میکند. بعضی از افراد بیش از سایرین دچار گرفتگی عضلات میشوند، همچنین گرفتگی در بعضی عضلات بیش از سایر عضلات رخ میدهد، مانند گرفتگی عضلات کمر گرفتگی عضله ساق و گرفتگی عضله همسترینگ و گرفتگی گردن.
استفاده بیش از حد از یک عضله، کاهش آب بدن، کشیدگی عضلات یا ماندن در یک وضعیت به مدتی طولانی میتوانند باعث گرفتگی عضلات شوند. البته، در موارد بسیاری، دلیل گرفتگی عضلات بطور مثال گرفتگی عضلات گردن دقیقاً مشخص نیست.
گاهی اوقات گرفتگی و اسپاسم های عضلات جدیتر، مکررتر، طولانیتر و به طور غیرقابل تحملی دردناک هستند. اگر گرفتگیهایتان شرایط زیر را دارند به یک فیزیوتراپ مراجعه کنید:
• باعث ناراحتی شدید شوند
• با تغییرات جلدی، قرمزی یا تورم پا همراه باشند
• با ضعف عضلات همراه باشند
• مکرراً رخ دهند
• با خود درمانی بهبود نیابند
• یک دلیل مشخص، مانند تمرین شدید و بیش از حد، نداشته باشند
ماساژ دادن و کشش عضله مبتلا به رفع گرفتگی آن کمک خواهد کرد. اغلب گرفتگی ها به راحتی برطرف می شوند. مسکن ها در این خصوص بکار نمی آیند چراکه بوجود آمدن و رفع آن آنقدر سریع است که فرصتی برای صرف مسکن نخواهد بود. با این حال در مواردی که پس از گرفتگی عضله حساس می شود می توان از استامینوفن استفاده کرد.
اگر گرفتگی ها خیلی به ندرت و هر از چند گاهی پیش می آید، نیاز به هیچ اقدامی در این راستا نمی باشد. ولی چنانچه مرتبا دچار حملات گرفتگی عضلانی می شوید، به نکات زیر توجه کنید.
علل ثانویه ای که می تواند منجر به بروز این حالت شود، از جمله داروهای خود را بررسی کنید. می توانید به پزشک برای معاینه کامل و رد علل ثانویه و یا احتمال جایگزین کردن داروی مشابه با دارویی که عامل حملات گرفتگی عضلانی است، مراجعه کنید.
ورزش های کششی انجام دهید: انجام مداوم ورزش های کششی در اغلب افراد توانسته از تعداد حملات و یا شدت گرفتگی عضله بکاهد. ورزش های کششی عضله را به مدت 5 دقیقه و سه بار در شبانه روز انجام دهید. آخرین تمرین کششی را پیش از رفتن به رختخواب انجام ندهید. به منظور انجام حرکات کششی، مطابق شکل 60 تا 90 سانتی متر از دیوار فاصله بگیرید. در حالیکه کف پاها کاملا روی زمین قرار دارد، خود را به سمت جلو و روی دیوار تکیه دهید. در این حال بایستی احساس کشش در عضلات پشت ساق پا داشته باشید. این حالت را تا حدی که می توانید تحمل کنید نگه دارید. می توانید به تدریج و با تمرین آن را به 5 دقیقه برسانید. توجه کنید که این حرکت را 3 بار در شبانه روز انجام دهید. این تمرین را به مدت 4 هفته ادامه دهید. برخی افراد با بهبود حملات گرفتگی عضلانی، انجام این تمرین را رها می کنند. این افراد حتی پس از ترک تمرینات اعتقاد دارند که تعداد دفعات و شدت حملات گرفتگی عضلانی، نسبت به گذشته بطور چشمگیری کاهش یافته است.
ضعیت پاها هنگاهی که در رختخواب استراحت می کنید:
چنانچه عادت دارید به پشت بخوابید، بالشتی زیر پاهای خود قرار دهید.
چنانچه عادت دارید به شکم بخوابید می توانید پاها را از لبه تخت آویزان کنید. البته ابتدا روی زمین پتو پهن کنید تا برخورد انگشتان پا به زمین در خواب شما اختلال ایجاد نکند.
مصرف داروی کینین، قبل از مصرف عوارض آن را بدانید
برخی از افراد به منظور کاهش شدت و دفعات حملات انقباض عضلانی، شب قبل از خواب یک قرص کینین استفاده می کنند. البته مصرف کینین در زنان باردار ، افرادی که آنمی همولیتیک، نوریت اپتیک و یا فاویسم دارند، ممنوع می باشد.
احتمال عوارض جانبی کینین در دوز یک بار در شبانه روز کم می باشد هرچند که در برخی افراد عوارض جدی از ایجاد می کند و حتی می تواند کشنده باشد. بهتر است راهنمای عوارض کینین در جعبه دارو را به دقت مطالعه کنید. حداقل زمان مصرف دارو 4 تا 6 هفته و حداکثر 3 ماه می باشد.
اگر آنقدر خوششانس بودهاید كه هیچ وقت دچار گرفتگی شبانه عضله پا نشدهاید، ممكن است دچار گرفتگی عضله ناشی از نویسندگی یا گرفتگی عضلانی ناشی از ورزش شده باشید. هریك از این حالات با درد یا انقباض ناگهانی و شدید عضلانی همراه است؛ با وجود این كه عملكرد ماهیچه طبیعی است و بین مراحل حمله، هیچ دردی وجود ندارد. همه این حالات گرفتگی عضله نام دارند، ولی هریك از آنها در شرایط مختلف رخ میدهند و بنابراین درمانهای آنها نیز متفاوت است.
بعضی از مطالعات گرفتگی عضلانی شبانه پاها را با دیابت، صافی كف پا، نشستن طولانی و از دست دادن آب و نمك بدن (مثلا از ورزش) مرتبط دانستهاند. داروهایی كه باعث تغییر الكترولیتها میشوند، مانند داروهای مدر كه باعث از دست رفتن نمكها یا پتاسیم میشوند نیز ممكن است در به وجود آمدن این حالت نقش داشته باشند.
داروها نقش ثابت شدهای در درمان گرفتگی عضلانی شبانه پاها ندارند، اما برخی مردم داروهای زیر را مفید میدانند:كدیین، شلكنندههای عضلات، ویتامینE، دیفن هیدرامین، ورایامیل و گاباپتیتن. اما ارزش این داروها هنوز به طور علمی به اثبات نرسیده است. اگرچه گرفتگی عضلانی شبانه پاها خطرناك نیست، ولی بسیار دردناك است و مانع خوابیدن میشود.
در حقیقت بیشتر مواقع علت واضحی برای این مساله پیدا نمیشود، مگر در مورد ورزشكارانی كه برای مدت طولانی ورزش میكنند یا ورزشهای سنگین انجام میدهند. در این مواقع، كم آبی بدن و عدم تعادل الكترولیتی در گرفتگی عضلات نقش دارد.