علت و علائم و درمان آب مروارید چشم مادرزادی چیست
عوارض و موارد استفاده کپسول سلکوکسیب 200 چیست
کپسول سلکوکسیب کپسول سلکوکسیب 100 برای چیست ,قرص سلکوکسیب 100 چیست,کپسول سلکوکسیب 100 چیست,کپسول سلکوکسیب ۲۰۰,کپسول سلکوکسیب ۲۰۰ برای چیست توضیحاتی در مورد کپسول سلکوکسیب داروهای تسکین دهنده ی درد و ضد …
همه چیز برای بهترین قرص تاخیری گیاهی بدون عوارض برای مردان
قرص تاخیری قرص تاخیری ,قرص تاخیری گیاهی,قرص تاخیری گیاهی بدون عوارض,قرص تاخیری آلمانی,قرص تاخیری ویاگرا,قرص تاخیری قوی,قرص تاخیری وگادول,قرص تاخیری ایرانی,قرص تاخیری بدون عوارض,قرص تاخیری سیلدنافیل توضیحاتی در مورد قرص تاخیری قرص …
همه چیز درباره کاهش درد حجامت برای زانو درد و کمردرد
درد حجامت درد حجامت ,درد حجامت ساکرال,حجامت درد داره؟,حجامت درد گردن,حجامت درد زانو,کاهش درد حجامت,درد بعد از حجامت,ایا حجامت درد دارد,درد سیاتیک و حجامت توضیحاتی در مورد درد حجامت حجامت یا کوزهاندازی …
آب مروارید
آب مروارید ,آب مروارید چشم,آب مروارید به انگلیسی,آب مروارید علائم,آب مروارید+درمان,آب مروارید مادرزادی,اب مرواریدچشم,آب مروارید در جدول,آب مروارید در کودکان
توضیحاتی در مورد آب مروارید
بهتر است بدانید که آب مروارید، کدر شدن عدسی چشم است که باعث ایجاد مشکلات بینایی میشود. در مراحل اولیه، استفاده از نور قوی و عینک، مشکلات بینایی ناشی از آب مروارید را کمتر می نماید. اما در مراحل بعدی بیماری، انجام جراحی برای بهبود بینایی ضروری ولازم می باشد. امروزه عمل جراحی آب مروارید کم خطر و بسیار موثر می باشد.. لازم به ذکر است که عدسی ساختمان شفاف و بدون رگ با قطر حدود 9 میلی متر و ضخامت 4 میلی متر است که در بخش میانی کره چشم قرار گرفته و سبب تمرکز نور بر روی شبکیه میگردد. شبکیه لایه حساس به نور در چشم است که پیامهای بینایی را دریافت خواهد کرد. درواقع در یک چشم طبیعی نور از عدسی عبور کرده و روی شبکیه متمرکز میگردد. برای به وجود آمدن یک تصویر دقیق، عدسی باید شفاف باشد.آب مروارید را جدی گرفته و حتما درمان کنید.در این مطلب از سایت جسارت در مورد آب مروارید صحبت میکنیم امیدواریم مورد توجه قرار بگیرد.
آب مروارید چیست
آب مروارید یا کاتاراکت (به فرانسوی: cataracte) نوعی بیماری چشم با دلایل گوناگون است که با تار شدن عدسی چشم آغاز شده و با افزایش تیرگی و کدر شدن عدسی، بینایی چشم مختل میشود. خوشبختانه بیماری چشمی آب مروارید در بیشتر موارد در زمانی که باعث اختلال در بینایی شده باشد با جراحی ظریفی برطرف میشود.
علل آب مروارید
این بیماری به دلایل زیر بروز میکند: کهولت سن (شایعترین علت) ضربه به سر که موجب اخلال در تغذیه عدسی میشود اشعههای یونیزه (اشعه x)، اشعه گامای ناشی از تلویزیونهای قدیمی تماس طولانی با نور آفتاب (پرتو فرابنفش) دیابت ضربه به چشم و عدسی نقصانهای مادرزادی سوءتغذیه مصرف طولانی مدت بعضی از داروها مثل کورتونها
آب مروارید و عقاید غلط
عقاید غلطی درباره آب مروارید رایج است، اما باید گفت که آب مروارید: پردهای روی چشم نیست؛ بر اثر استفاده بیش از حد از چشم به وجود نمیآید؛ سرطان نیست؛ از یک چشم به چشم دیگر سرایت نمیکند؛ سبب کوری غیرقابل برگشت نمیشود. آب آوردن چشم به معنی ایجاد آب مروارید است و ربطی به اشک ریزش ندارد.
علائم آب مروارید
از علامتهای آب مروارید میتوان به موارد زیر اشاره نمود: دو بینی اشیاء تار دیدن که معمولاً در نور روشن بیشتر این اتفاق میافتد. معمولاً این حالت برای اولین بار شبها هنگام دیدن نور ماشینها به صورت هاله اتفاق میافتد. کدر شدن و به رنگ سفید شیری در آمدن مردمک ها به نظر محققان استفاده از عینکهای آفتابی غیراستاندارد بیشتر از عینک نزدن، به چشم آسیب وارد میکند و یکی دلایل بروز آب مروارید است. بر این اساس عینکهای تیره آفتابی سبب باز شدن مردمک چشم میشود و در صورتی که شیشه عینک قادر به جذب اشعه UV نباشد، این اشعه بیش از مواقعی که فرد عینک نمیزند، سبب آسیب به چشم میشود
آب مروارید و دید ابری
مشخصترین نشانه که میتواند حاکی از تحت تأثیر قرار گرفتن چشم به واسطه آب مروارید باشد، دید ابری یا پدیدار شدن لکههای تیره در میدان دید است. در ابتدا، این شرایط ممکن است متناوب یا نسبتاً جزئی به نظر برسد، اما با گذشت زمان، تیرگی میتواند شرایط وخیمتری پیدا کند و انجام فعالیتهای روزانه مانند رانندگی و حضور در محل کار را سختتر از گذشته سازد.دید ابری ناشی از آب مروارید در صورت درمان نشدن، میتواند موجب تاری و تیرگی هرچه بیشتر دید شود. این شرایط انجام فعالیتهایی مانند رانندگی یا تشخیص چهره دیگران را برای بیمار دشوار میکند.
آب مروارید و مشکلات دید در شب
یکی از نخستین نشانههای ابتلا به آب مروارید، بروز مشکل دید در شب است. آب مروارید اغلب موجب تیرگی دید میشود و ممکن است به شکلگیری سایههای زرد یا قهوهای در بینایی نیز منجر شود.در ابتدا، این شرایط مشکل جدی طی روز ایجاد نمیکند، چراکه بهطور معمول نور کافی برای جبران تیرگی دید وجود دارد. با وجود این، هنگام شب این شرایط مشکل آفرین میشود و خطرات جدی برای بیمار هنگام انجام فعالیتهایی مانند رانندگی یا کار با ماشین آلات سنگین ایجاد خواهد کرد.
روش های درمانی آب مروارید
در گذشته جراح چشم عدسی را وقتی کاملاً کدر شده بود از چشم خارج میکرد و دید را با عینک اصلاح مینمود. اما امروزه متخصصان میگویند بهتر است قبل از اینکه عدسی کاملاً سفت شود عمل جراحی انجام گیرد. تصویری از چشم دچار آب مروارید در روشی جدیدتر موسوم به اکسترنال از لنزی که از جنس کریستال و گونهای پلاستیک است استفاده میشود و هنوز نیز کاربرد دارد. در این روش لنز مصنوعی جایگزین عدسی چشم میشود. تازهترین روش درمان آب مروارید عمل فیکو است. این روش هم برمبنای جایگزینی لنز به جای عدسی است، اما لنز مورد نیاز از جنس پلاستیک شفاف و قابل انعطاف یا به اصطلاح تاشو (foldable) است که آن را توسط ابزار ویژهای لوله کرده و از سوراخی در قرنیه به اندازه ۳ میلیمتر وارد کپسول عدسی قبلی که اکنون از چشم خارج شدهاست میکنند و لنز درون کپسول باز میشود و به حالت مطلوب درمیآید.
همه چیز درباره آب مروارید
عدسی از آب و پروتئین ساخته شده و شفاف است تا نور بتواند از آن عبور کند. گاهی اوقات بخشی از این پروتئینها تغییر یافته و منجر به کدورت قسمتهایی از عدسی میشوند. در نتیجه نور به خوبی به شبکیه نمیرسد و اختلال بینایی ایجاد میشود که این پدیده را آب مروارید مینامند. در مراحل اولیه که تنها بخش کوچکی از عدسی کدر شده است شاید آب مروارید مشکلی ایجاد نکند، اما در بیشتر مواقع این روند ادامه مییابد و بخش بزرگی از عدسی کدر میشود و بینایی را مختل میسازد. سرعت پیشرفت آب مروارید در بین افراد مختلف متفاوت است. آب مروارید ناشی از افزایش سن به تدریج و طی چند سال پیشرفت مینماید. آب مروارید در افراد جوان و افراد دیابتی ممکن است به سرعت و طی چند ماه پیشرفت نماید ولی سرعت پیشرفت آب مروارید در هر فرد را نمیتوان دقیقا پیشگویی کرد. آب مروارید از چشمی به چشم دیگر سرایت نمیکند اگرچه افراد زیادی مبتلا به آب مروارید در هر دو چشم هستند، ولی همیشه سرعت پیشرفت بیماری در دو چشم یکسان نیست. مطالب زیادی در مورد آب مروراید ناشی از سن روشن شده است، اما هنوز هیچ علت قطعی برای آن مشخص نگردیده است. دانشمندان علل متعددی از جمله سیگار کشیدن، بیماری قند و تماس زیاد با نور خورشید را برای ابتلا به آن ذکر میکنند.
انواع آب مروارید
الف – آب مروراید ناشی از افزایش سن: عدسی نیز همانند سایر قسمتهای بدن، در طول زندگی به رشد خود ادامه میدهد و لایههایی به سطح خارجی آن اضافه میشود که با گذشت زمان لنز سخت میشود و شفافیت خود را از دست میدهد. آب مروارید ناشی از افزایش سن شایعترین نوع آب مروارید است و بین سنین 65 تا 74 سالگی، 50 درصد افراد و بالای سن 75 سالگی، 70 درصد افراد به آن مبتلا میشوند، اما میتواند از 35 سالگی به بعد شروع شود. ب – آب مروارید ناشی از سایر بیماریها: این نوع آب مروارید در افرادی که بیماریهای مشخص دیگری از جمله دیابت (بیماری قند) دارند دیده میشود. گاهی بروز آب مروارید در رابطه با مصرف داروهای کورتون دار است. پ- آب مروارید ناشی از ضربه: گاهی بلافاصله پس از صدمات چشمی و گاهی سالها بعد از آن دیده میشود. ت- آب مروارید مادرزادی: برخی بچهها با آب مروراید به دنیا میآیند یا اینکه در کودکی به آن مبتلا میشوند که معمولا در هر دو چشم است. این آب مروارید ممکن است در بینایی اختلال ایجاد نکند، اما در صورت ایجاد اختلال حتما باید جراحی شود.
تشخیص آب مروارید
تشخیص آب مروارید با مشاهده عدسی کدر شده توسط دستگاههای چشم پزشکی صورت می پذیرد. ارزیابی با چراغ قوه قابل اعتماد نیست، زیرا همراهی بعضی از بیماریها با آب مروارید از جمله آب سیاه با چراغ قوه قابل تشخیص نیست. برای تشخیص صحیح، معایناتی که توسط چشم پزشک انجام میشود شامل موارد زیر است: الف- اندازه گیری قدرت بینایی. ب- گشاد کردن مردمک که با مصرف قطرههای چشمی صورت میگیرد و به چشم پزشک اجازه میدهد تا تمام قسمتهای عدسی و شبکیه را کاملا معاینه کند. پ- تونومتری: با این معاینه فشار چشم اندازی گیری میشود. افزایش فشار ممکن است علامت گلوکوم (آب سیاه ) باشد. همچنین چشم پزشک ممکن است معاینات دیگری برای بررسی سلامت سایر اجزای چشم نیز انجام دهد.
مراحل اولیه آب مروارید
در مراحل اولیه آب مروارید، وضعیت بینایی با استفاده از عینک، عدسیهای بزرگ نما و نورهای قویتر بهبود مییابد. اما اگر این تدابیر کمک کننده نباشد، جراحی تنها راه درمان است که شامل خارج کردن عدسی کدر شده و جایگزینی آن با عدسی مصنوعی است. دارو، قطره، ورزش یا عینک مانع بروز یا بهبود آب مروارید نمیشوند. زمان عمل با توجه به نیاز و شرایط هر فرد متفاوت است. در افراد مسن که نیاز چندانی به دید کامل ندارند ممکن است دیرتر نیاز به انجام جراحی باشد. به هرحال شما با کمک چشم پزشک در این زمینه تصمیم خواهید گرفت. «آب مروارید زمانی نیاز به جراحی دارد که اختلال بینایی، انجام فعالیتهای شغلی یا روزمره مانند رانندگی، مطالعه و تماشای تلویزیون را مختل کند و نیازی به رسیدن آب مروارید نیست» در اغلب موارد، انتظار برای انجام عمل آب مروارید ضرری به چشم نمی رساند. اگر هر دو چشم به آب مروارید مبتلا باشند پزشک آنها را در یک زمان جراحی نمیکند. هر چشم باید به طور جداگانه تحت عمل جراحی قرار گیرد. در صورتی ه وضعیت اورژانسی نباشد بهتر است حداقل 4 ماه بین دو عمل فاصله باشد. گاهی اوقات در بیماران مبتلا به بیماری قند جهت معاینه شبکیه و درمان ضایعات ناشی از بیماری انجام عمل آب مروارید ضروری است.
آب مروارید و جراحی
امروزه این عمل یکی از رایج ترین، بی خطرترین و موثرترین اعمال جراحی چشم به شمار میرود. حدود 90 درصد افرادیکه تحت این عمل قرار میگیرند، دید بهتری پیدا میکنند مگر اینکه مشکلی در قرنیه، شبکیه یا عصب بینایی وجود داشته باشد. عمل جراحی توسط چشم پزشک (فردی که برای تشخیص و درمان همه بیماریهای چشم آموزش دیده است) انجام میشود. جراحان کاتاراکت معمولا چشم پزشکهای عمومی هستند که پس از طی دوره عمومی، 4 سال دوره دستیاری را به صورت آموزش بیمارستانی گذراندهاند.
خارج کردن آب مروارید
دو راه عمده وجود دارد که جراح چشم پزشک تفاوتهای آنرا شرح داده و به شما کمک میکند تا با توجه به وضعیت خاص خود، بهترین شیوه را انتخاب کنید. نتایج بینایی هر دو روش در پایان سه ماه یکسان است. الف- فیکو (فیکو امولسی فیکیشن): جراحی در کنار قرنیه (سطح شفاف و گنبدی شکل که جلو چشم را تشکیل میدهد) برش کوچکی ایجاد و سپس یک وسیله ظریف را وارد چشم می کند. این وسیله امواج مافوق صوت را به داخل عدسی منتقل کرده و باعث خرد شدن عدسی کدر شده میشود، سپس به وسیله مکش، تکههای کدر شده از چشم خارج میشوند. بسیاری از اعمال جراحی امروزه از طریق فیکو انجام میشوند. این عمل، عمل جراحی آب مروارید با برش کوچک نیز نامیده میشود. ب – عمل جراحی خارج کپسولی: پزشک بریدگی بزرگتری در کنار قرنیه ایجاد میکند و هسته سخت و کدر عدسی را خارج می کند و باقی مانده آن توسط مکش خارج میشود. در بسیاری از موارد، عدسی داخل چشمی IOL (آی – ا – ال) جایگزین عدسی خارج شده میگردد. IOL در واقع یک عدسی مصنوعی شفاف می باشد که نیاز به مراقبت نداشته و یک جزء دائم در چشم محسوب خواهد شد. در ضمن به علت آن که IOL در داخل چشم قرار میگیرد، شما آن را نمیبینید و احساس نمیکنید. به وسیله IOL بیناییتان بهبود مییابد چون این وسیله باعث انتقال و تمرکز نور روی شبکیه میشود. بعضی افراد به علل مختلف از جمله مشکلات حین عمل جراحی و یا بیماریهای دیگر چشمی نمی توانند از IOL بهره مند شوند. برای اینگونه افراد لنزهای تماسی یا عینکهایی با بزرگنمایی زیاد توصیه میشود.
نحوه عمل آب مروارید
پس از ورود به اتاق عمل کلینیک یا بیمارستان، قطره چشمی برای گشاد کردن مردمک استفاده میشود، سپس اطراف چشمها با محلول ضد عفونی کننده شسته و تمیز میشود. عمل جراحی معمولا حدود یک ساعت طول میکشد و بدون درد است. جراحی میتواند تحت تاثیر بی حسی موضعی (با تزریق ماده بی حس کننده در زیر چشم و اطراف پلک) و یا با بیهوشی عمومی انجام گیرد که بستگی به وضعیت جسمانی شما و نظر متخصص قلب و جراح چشم دارد. در روش بیهوشی عمومی معمولا در طول عمل هیچ چیز حس نخواهید کرد و پس از برخاستن از بیهوشی از عمل جراحی چیزی به خاطر نخواهید داشت. بعد از عمل روی چشم شما پانسمان گذاشته میشود و سپس مدتی در بیمارستان استراحت میکنید و از شما مراقبت خواهد شد تا دچار مشکلی نشوید. تقریبا تمامی بیماران در همان روز میتوانند مرخص شوند. احساس خفیف ناراحتی و جسم خارجی تا مدتی بعد از عمل، طبیعی است. اشک ریزش خفیف و ترشح مختصر شایع است. چشم ممکن است به نور و تماس حساس شود. در صورت احساس ناراحتی، برای 1 تا 2 روز اول ممکن است پزشک هر 4 تا 6 ساعت مسکن تجویز کند. بعد از این مدت، احساس ناراحتی معمولا از بین می رود. در بسیاری موارد ترمیم برش تا حدود 6 هفته طول میکشد. بعد از جراحی پزشک برنامه زمان بندی شدهای را برای انجام معاینات، جهت بررسی پیشرفت ترمیم زخم و کنترل فشار داخل چشم تعیین میکند. تا چند هفته پس از عمل باید از قطرههای چشمی استفاده کرد. از پزشک در مورد نحوه و زمان استفاده و اثرات جانبی داروها سوال کنید. در طول ماه اول باید از یک پوشش یا عینک برای محافظت از چشم استفاده کنید. از مالیدن و یا فشار دادن چشمها اجتناب کنید. سعی کنید خم نشوید و اجسام سنگین را بلند نکنید. در روش فیکو پس از یک هفته و در روش خارج کپسولی تا دو هفته پس از عمل جراحی، نماز را نشسته به جای آورید تا فشار داخل چشم بالا نرود. میتوانید قدم بزنید، از پلهها بالا بروید و کارهای سبک انجام دهید. پس از 5 روز در روش فیکو و پس از یک هفته در روش خارج کپسولی میتوان حمام کامل کرد. فقط مراقبت باشید آب به داخل چشمتان نرود. پس از عمل هیچ نوع پرهیز غذایی خاصی ندارید و رژیم غذایی و دارویی شما (به جز داروهای چشمی) همانند وضعیت پیش از عمل است.
آب مروارید ثانویه
در تکنیکهای جدید جراحی، کپسول خلفی عدسی از چشم خارج نمیشود. گاهی اوقات این لایه کدر شده و بینایی را محو میکند، این پدیده «آب مروارید ثانویه» نامیده میشود که می تواند ماهها یا سالها پس از عمل اتفاق بیافتد. در بیماران جوانتر احتمال بروز آن بیشتر است و در 40 تا 60 درصد موارد اتفاق میافتد. برخلاف آب مروارید این پدیده نیاز به جراحی ندارد و به وسیله لیزر درمان میشود. در تکنیکی به نام کپسولوتومی با لیزر یاگ (YAG) ، پزشک سوراخ کوچکی در لایه کدر شده ایجاد میکند تا نور از آن عبور کند. این درمان بدون درد بوده و سرپایی انجام میشود.
آب مرواريد عبارت است از كدر شدن عدسي چشم كه بصورت طبيعي شفاف است. مانند پنجره اي كه بخار آب آنرا تار كرده باشد، آب مرواريد نيز باعث تاري ديده ميشود.
بايد گفت كه آب مرواريد:
پرده اي بروي چشم نيست
بر اثر استفاده بيش از حد از چشم بوجود نمي آيد
سرطان نيست
از يك چشم به چشم ديگر سرايت نمي كند
سبب كوري قابل برگشت نمي شود
علائم شايع آب مرواريد عبارتند از:
كه بدون درد است
حساسيت به نور
تغييرات مكرر نمره عينك
دو بيني در يك چشم
احتياج به نور بيشتر براي مطالعه
كاهش ديد در شب
محو شدن يا زرد شدن رنگها
آب مرواريد ممکن است سبب تاري يا عدم وضوح ديد شود
مقدار و شكل كدر شدن عدسي متفاوت است. چنانچه كدر شدن عدسي نزديك مركز عدسي نباشد ممكن است شما از وجود آب مرواريد آگاه نباشيد.
علل آب مرواريد كدامند؟
شايعترين شكل آب مرواريد ناشي از افزايش سن است. ساير علل آب مرواريدعبارتند از:
سابقه خانوادگي ابتلا به آب مرواريد
مشكلات طبي مانند بيماري قند (ديابت)
ضربه به چشم
مصرف طولاني داروها مانند كورتن
قرار گرفتن طولاني مدت و بدون محافظت در مقابل نور آفتاب
سابقه جراحي چشم
چگونه آب مرواريد تشخيص داده ميشود؟
چگونه آب مرواريد تشخيص داده ميشود؟
معاينه دقيق توسط چشم پزشك ميتواند وجود و وسعت آب مرواريد، و همچنين هر گونه مشكل ديگري كه باعث كاهش ديد يا ناراحتي مي شود را مشخص كند. ممكنست علل ديگري علاوه بر آب مرواريد بويژه مشكلات پرده شبكيه و يا عصب بينايي باعث كاهش ديد شود. چنانچه اين مشكلات وجود داشته باشد، بعد از عمل آب مرواريد ممكنست ديد كامل به دست نيايد. در صورتيكه اين مشكلات شديد باشد، حتي عمل آب مرواريد نيز ممكنست باعث بهبود ديده نشود. چشم پزشك ميتواند به شما بگويد كه چقدر احتمال دارد اين مشكلات در چشم شما وجود داشته باشد.
آب مرواريد با چه سرعتي ايجاد ميشود؟
آب مرواريد با چه سرعتي ايجاد ميشود؟
سرعت ايجاد آب مرواريد نزد افراد مختلف فرق ميكند و حتي ممكنست بين دو چشم نيز متفاوت باشد. اغلب آب مرواريد هائي كه با افزايش سن ايجاد ميشوند در طي چند سال بتدريج بوجود مي آيند. ساير آب مرواريدها بخصوص در افراد جوان و يا در بيماران مبتلا به بيماري قند ممكنست بسرعت و در طي چند ماه باعث كاهش ديد شوند. بنابراين پيش بيني دقيق سرعت پيشرفت آب مرواريد امكانپذير نيست.
آب مرواريد چگونه درمان ميشود؟
آب مرواريد چگونه درمان ميشود؟
تنها راه درمان آب مرواريد جراحي است. بهر حال چنانچه علائم آب مرواريد خفيف باشد تغيير نمره عينك ممكنست موقتا مشكلات شما را حل نمايد. هيچگونه دارو، روش تغذيه، ورزش يا وسائل نوري وجود ندارد كه باعث درمان يا جلوگيري از آب مرواريد شوند. دوري از نور خورشيد ممكن است به جلوگيري يا كند شدن پيشرفت آب مرواريد كمك كند. عينكهاي آفتابي كه نور ماورا بنفش را جذب مي كنند يا عينكهاي طبي با يك پوشش ضد اشعه ماورا بنفش باعث حفاظت چشم مي شوند.
چه موقع بايستي جراحي انجام شود؟
هنگاميكه آب مرواريد بحدي باعث كاهش ديد شود كه مانع انجام فعاليتهاي روزانه بشود. اين عقيده كه آب مرواريد بايستي جهت عمل “رسيده” باشد درست نيست.
وقتي كه آب مرواريد ايجاد مي شود عدسي چشم ضخيم و كدر مي گردد. نور نمي تواند از آن به آساني عبور كند و به اين ترتيب باعث تاري ديد مي شود.
جراحي آب مرواريد هنگاميكه نيازهاي بينايي شما آن را ايجاب كند مي تواند انجام شود. شما بايد ببينيد كه آيا ديد شما در حدي است كه بدون هيچ ناراحتي كارتان را انجام دهيد يا خير؟ بدون خطر رانندگي كنيد؟ آيا مي توانيد براحتي بخوانيد و تلويزيون تماشا كنيد؟ آيا شما مي توانيد فعاليتهاي روزانه مثل پخت و پز، خريد، كارهاي منزل، خوردن داروهايتان را بدون مشكل انجام دهيد.
بر اساس مشكلاتتان، شما و چشم پزشكتان مي توانيد با هم تصميم بگيريد كه چه موقع جراحي لازم است.
سالانه بيش از دهها ميليون عمل آب مرواريد در كشورهاي پيشرفته جهان انجام مي شود كه حدود 95% اين عمل ها بدون عارضه است. در كشور ما نيز سالانه بيش از 100,000 عمل آب مرواريد با بهره گيري از روشهاي مختلف انجام مي شود.
در طي عمل آب مرواريد كه معمولاً با بي حسي موضعي انجام مي شود، عدسي كدر از داخل چشم بيرون آورده مي شود. در اغلب موارد بجاي عدسي طبيعي يك عدسي يا لنز داخل چشمي دائمي قرار داده مي شود. اين لنز براي هميشه در چشم شما باقي مي ماند و خراب يا فاسد نمي شود. چشم پزشك اين جراحي ظريف را با ميكروسكوپ و وسائل ظريف و تكنولوژي مدرن انجام مي دهد. گذاشتن يا پيوند عدسي مصنوعي توسط جراح ورزيده عوارض بيشتري را به بيمار تحميل نخواهد كرد بلكه باعث مي شود ديد بيمار بعد از عمل بسيار خوب باشد و به عينكهاي ضخيم و سنگين كه مشكلات فراواني ايجاد مي كنند نياز نداشته باشد.
در نزديك به يك پنجم بيمارانيكه عمل آب مرواريد مي شوند كپسول طبيعي كه نگهدارنده عدسي داخل چشمي است كدر مي شود و جراحي ليزر براي باز كردن اين كپسول كدر شده لازم است تا ديد مجدداً بهبود يابد.
بعد از عمل آب مرواريد شما مي توانيد تمامي كارهاي خود بجز فعاليتهاي سنگين را انجام دهيد. شما بايستي قطره هاي تجويز شده توسط جراح را بدرستي و در موقع مقرر استفاده كنيد. چندين ويزيت بعد از عمل براي كنترل كردن وضعيت بهبود چشم شما لازم است.
جراحي آب مرواريد يك عمل بسيار موفقيت آميز است. در بيش از 90% موارد ديد بهبود مي يابد مگر اينكه مشكلي در قرنيه، پرده چشم يا عصب چشم شما وجود داشته باشد. مهم است بدانيد كه ممكنست عوارض در طي عمل جراحي يا بعد از آن پيش بيايد كه باعث كاهش ديد شود. مانند هر عمل جراحي نتيجه صد در صد را نميتوان تضمين نمود.
نتيجه:
آب مرواريد علت شايع كاهش ديد بخصوص در افراد مسن است اما قابل درمان مي باشد. چشم پزشك علاوه بر اينكه مي تواند به شما بگويد كه آيا كاهش ديد شما ناشي از آب مرواريد است و يا علت ديگري دارد. در تصميم گيري در مورد عمل جراحي نيز به شما كمك مي كند.
آب مرواريد، كدر شدن عدسي چشم است كه منجر به مشكلات بينايي ميشود.
در مراحل اوليه، استفاده از نور قوي و عينك، مشكلات بينايي ناشي از آب مرواريد را كمتر ميكند.
در مراحل بعدي بيماري، انجام جراحي براي بهبود بينايي ضروري است.
امروزه عمل جراحي آب مرواريد كم خطر و بسيار موثر است.
عدسي ساختمان شفاف و بدون رگ با قطر حدود 9 ميلي متر و ضخامت 4 ميلي متر است كه در قسمت مياني كره چشم قرار گرفته و باعث تمركز نور بر روي شبكيه ميشود. شبكيه لايه حساس به نور در چشم است كه پيامهاي بينايي را دريافت ميكند.
در يك چشم طبيعي نور از عدسي عبور كرده و روي شبكيه متمركز ميشود. براي ايجاد يك تصوير دقيق، عدسي بايد شفاف باشد.
عدسي از آب و پروتئين ساخته شده و شفاف است تا نور بتواند از آن عبور كند. گاهي اوقات بخشي از اين پروتئينها تغيير يافته و منجر به كدورت قسمتهايي از عدسي ميشوند. در نتيجه نور به خوبي به شبكيه نميرسد و اختلال بينايي ايجاد ميشود كه اين پديده را آب مرواريد مينامند.
در مراحل اوليه كه تنها بخش كوچكي از عدسي كدر شده است شايد آب مرواريد مشكلي ايجاد نكند، اما در بيشتر مواقع اين روند ادامه مييابد و بخش بزرگي از عدسي كدر ميشود و بينايي را مختل ميسازد. سرعت پيشرفت آب مرواريد در بين افراد مختلف متفاوت است. آب مرواريد ناشي از افزايش سن به تدريج و طي چند سال پيشرفت مينمايد. آب مرواريد در افراد جوان و افراد ديابتي ممكن است به سرعت و طي چند ماه پيشرفت نمايد ولي سرعت پيشرفت آب مرواريد در هر فرد را نميتوان دقيقا پيشگويي كرد.
آب مرواريد از چشمي به چشم ديگر سرايت نميكند اگرچه افراد زيادي مبتلا به آب مرواريد در هر دو چشم هستند، ولي هميشه سرعت پيشرفت بيماري در دو چشم يكسان نيست. مطالب زيادي در مورد آب مرورايد ناشي از سن روشن شده است، اما هنوز هيچ علت قطعي براي آن مشخص نگرديده است. دانشمندان علل متعددي از جمله سيگار كشيدن، بيماري قند و تماس زياد با نور خورشيد را براي ابتلا به آن ذكر ميكنند.
آب مرورايد ناشي از افزايش سن: عدسي نيز همانند ساير قسمتهاي بدن، در طول زندگي به رشد خود ادامه ميدهد و لايههايي به سطح خارجي آن اضافه ميشود كه با گذشت زمان لنز سخت ميشود و شفافيت خود را از دست ميدهد.
آب مرواريد ناشي از افزايش سن شايعترين نوع آب مرواريد است و بين سنين 65 تا 74 سالگي، 50 درصد افراد و بالاي سن 75 سالگي، 70 درصد افراد به آن مبتلا ميشوند، اما ميتواند از 35 سالگي به بعد شروع شود.
آب مرواريد ناشي از ساير بيماريها: اين نوع آب مرواريد در افرادي كه بيماريهاي مشخص ديگري از جمله ديابت (بيماري قند) دارند ديده ميشود. گاهي بروز آب مرواريد در رابطه با مصرف داروهاي كورتون دار است.
آب مرواريد ناشي از ضربه: گاهي بلافاصله پس از صدمات چشمي و گاهي سالها بعد از آن ديده ميشود.
برخي بچهها با آب مرورايد به دنيا ميآيند يا اينكه در كودكي به آن مبتلا ميشوند كه معمولا در هر دو چشم است. اين آب مرواريد ممكن است در بينايي اختلال ايجاد نكند، اما در صورت ايجاد اختلال حتما بايد جراحي شود.
شايعترين علائم اين بيماري عبارت اند از:
الف – تار شدن يا محو شدن بينايي.
ب- حساس شدن به روشنايي: درخشندگي زياد نور اتومبيلها در شب، خيرگي و پخش نور چراغها و نور آفتاب، ديدن هاله اطراف چراغها.
پ- كم رنگ شدن يا محو شدن رنگها.
ت – ديد كم در شب.
ث- دو بيني يا چند بيني (كه با افزايش شدت آب مرواريد وضعيت بدتر ميشود).
ج- افزايش ديد نزديك، تغيير مداوم شماره عينك و يا لنز تماسي.
در آب مرواريد خفيف، اختلال بينايي شايد بسيار ناچيز باشد. اما با افزايش ميزان آب مرواريد، بينايي به تدريج بد تر ميشود. بعضي از مبتلايان همزمان با كاهش ديد دور احساس ميكنند كه ديد نزديك آنها بهتر شده اما اين تغيير، موقتي است و با افزايش ميزان آب مرواريد، ديد دور و نزديك، هر دو بدتر خواهد شد.
تشخيص آب مرواريد با مشاهده عدسي كدر شده توسط دستگاههاي چشم پزشكي صورت مي پذيرد. ارزيابي با چراغ قوه قابل اعتماد نيست، زيرا همراهي بعضي از بيماريها با آب مرواريد از جمله آب سياه با چراغ قوه قابل تشخيص نيست
در مراحل اوليه آب مرواريد، وضعيت بينايي با استفاده از عينك، عدسيهاي بزرگ نما و نورهاي قويتر بهبود مييابد. اما اگر اين تدابير كمك كننده نباشد، جراحي تنها راه درمان است كه شامل خارج كردن عدسي كدر شده و جايگزيني آن با عدسي مصنوعي است. دارو، قطره، ورزش يا عينك مانع بروز يا بهبود آب مرواريد نميشوند.
زمان عمل با توجه به نياز و شرايط هر فرد متفاوت است. در افراد مسن كه نياز چنداني به ديد كامل ندارند ممكن است ديرتر نياز به انجام جراحي باشد. به هرحال شما با كمك چشم پزشك در اين زمينه تصميم خواهيد گرفت.
زمان عمل با توجه به نياز و شرايط هر فرد متفاوت است. در افراد مسن كه نياز چنداني به ديد كامل ندارند ممكن است ديرتر نياز به انجام جراحي باشد. به هرحال شما با كمك چشم پزشك در اين زمينه تصميم خواهيد گرفت.
«آب مرواريد زماني نياز به جراحي دارد كه اختلال بينايي، انجام فعاليتهاي شغلي يا روزمره مانند رانندگي، مطالعه و تماشاي تلويزيون را مختل كند و نيازي به رسيدن آب مرواريد نيست»
در اغلب موارد، انتظار براي انجام عمل آب مرواريد ضرري به چشم نمي رساند. اگر هر دو چشم به آب مرواريد مبتلا باشند پزشك آنها را در يك زمان جراحي نميكند. هر چشم بايد به طور جداگانه تحت عمل جراحي قرار گيرد.
در صورتي ه وضعيت اورژانسي نباشد بهتر است حداقل 4 ماه بين دو عمل فاصله باشد. گاهي اوقات در بيماران مبتلا به بيماري قند جهت معاينه شبكيه و درمان ضايعات ناشي از بيماري انجام عمل آب مرواريد ضروري است.
با تاخير در عمل جراحي به تدريج بينايي فرد كاهش يافته به طوري كه در حد شمارش انگشتان و يا فقط درك نور خواهد رسيد، در اين مرحله در تعداد كمي از بيماران ممكن است منجر به افزايش فشار داخل چشم (آب سياه) شود و در نتيجه نياز به جراحي اورژانس پيدا ميكند كه عوارض و خطرات آن بيشتر از جراحي معمول است.
با تاخير در عمل جراحي به تدريج بينايي فرد كاهش يافته به طوري كه در حد شمارش انگشتان و يا فقط درك نور خواهد رسيد، در اين مرحله در تعداد كمي از بيماران ممكن است منجر به افزايش فشار داخل چشم (آب سياه) شود و در نتيجه نياز به جراحي اورژانس پيدا ميكند كه عوارض و خطرات آن بيشتر از جراحي معمول است.
امروزه اين عمل يكي از رايج ترين، بي خطرترين و موثرترين اعمال جراحي چشم به شمار ميرود. حدود 90 درصد افراديكه تحت اين عمل قرار ميگيرند، ديد بهتري پيدا ميكنند مگر اينكه مشكلي در قرنيه، شبكيه يا عصب بينايي وجود داشته باشد.
عمل جراحي توسط چشم پزشك (فردي كه براي تشخيص و درمان همه بيماريهاي چشم آموزش ديده است) انجام ميشود. جراحان كاتاراكت معمولا چشم پزشكهاي عمومي هستند كه پس از طي دوره عمومي، 4 سال دوره دستياري را به صورت آموزش بيمارستاني گذراندهاند.
اگر شما مي خواهيد تحت اين عمل قرار بگيريد در نظر داشته باشيد كه يك يا دو هفته قبل از جراحي، پزشك آزمايشهايي درخواست ميكند كه شامل آزمايشهاي خون و ادرار، عكسبرداري از قفسه سينه و تعيين قدرت لنز داخل چشمي است. در صورتيكه دچار افزايش فشار خون يا قند خون هستيد قبل از عمل بايد حتما زير نظر متخصص داخلي، درمان و تحت كنترل قرار بگيريد. روز قبل از عمل حمام كنيد و 6 ساعت قبل از عمل نبايد چيزي بخوريد.
دو راه عمده وجود دارد كه جراح چشم پزشك تفاوتهاي آنرا شرح داده و به شما كمك ميكند تا با توجه به وضعيت خاص خود، بهترين شيوه را انتخاب كنيد. نتايج بينايي هر دو روش در پايان سه ماه يكسان است.
پس از ورود به اتاق عمل كلينيك يا بيمارستان، قطره چشمي براي گشاد كردن مردمك استفاده ميشود، سپس اطراف چشمها با محلول ضد عفوني كننده شسته و تميز ميشود. عمل جراحي معمولا حدود يك ساعت طول ميكشد و بدون درد است. جراحي ميتواند تحت تاثير بي حسي موضعي (با تزريق ماده بي حس كننده در زير چشم و اطراف پلك) و يا با بيهوشي عمومي انجام گيرد كه بستگي به وضعيت جسماني شما و نظر متخصص قلب و جراح چشم دارد.
در روش بيهوشي عمومي معمولا در طول عمل هيچ چيز حس نخواهيد كرد و پس از برخاستن از بيهوشي از عمل جراحي چيزي به خاطر نخواهيد داشت. بعد از عمل روي چشم شما پانسمان گذاشته ميشود و سپس مدتي در بيمارستان استراحت ميكنيد و از شما مراقبت خواهد شد تا دچار مشكلي نشويد. تقريبا تمامي بيماران در همان روز ميتوانند مرخص شوند.
احساس خفيف ناراحتي و جسم خارجي تا مدتي بعد از عمل، طبيعي است. اشك ريزش خفيف و ترشح مختصر شايع است. چشم ممكن است به نور و تماس حساس شود. در صورت احساس ناراحتي، براي 1 تا 2 روز اول ممكن است پزشك هر 4 تا 6 ساعت مسكن تجويز كند. بعد از اين مدت، احساس ناراحتي معمولا از بين مي رود.