درمان “سوختگی” با آب جوش و درجه 2 و 3
خواص مصرف داروی علف چای یا هوفاریقون در طب سنتی
خواص مصرف داروی علف چای یا هوفاریقون در طب سنتی خواص مصرف داروی علف چای یا هوفاریقون در طب سنتی در سایت جسارت علف چای یا هوفاریقون ,داروی علف چای,داروی گیاهی علف …
15 نشانکمبود، از نوع ویتامین
15 نشانکمبود، از نوع ویتامین کمبود ویتامین,بيماري کمبود ویتامین,کمبود ویتامین در بارداري,علائم کمبود ویتامین,درمان کمبود ویتامین,درمان کمبود ویتامین با طب سوزني,مواد غذايي مناسب براي درمان کمبود ویتامین,کمبود ویتامین را چگونه درمان کنيم,کمبود …
سفید کننده دندان
سفید کننده دندان خواص سفید کننده دندان,فواید سفید کننده دندان,سفید کننده دندان درمانی,خاصیت سفید کننده دندان,خواص سفید کننده دندان درمانی,خواص سفید کننده دندان برای پوست,خواص سفید کننده دندان برای مو,خواص سفید کننده …
سوختگی
سوختگی ,سوختگی آب جوش,سوختگی درجه 3,سوختگی زبان,سوختگی صورت,سوختگی درجه یک,سوختگی سقف دهان,سوختگیری هوایی,سوختگی چهارشنبه سوری,سوختگی با روغن داغ,سوختگی با آب جوش,پماد سوختگی آب جوش,سوختگی درجه 3,درمان سوختگی درجه 3,انواع سوختگی درجه 3
به گزارش سایت جسارت آسیبی که بر اثر گرما، برق، مواد شیمیایی، اصطکاک و یا پرتو به پوست (درجه اول و باعث قرمزی آن) و گوشت(درجه دوم و باعث تورم و درد و تاول) و گاهی با ضخامت کامل و رسیدن به استخوان(درجه سوم) وارد میشود را سوختگی میگویند.در هنگام سوختن، بلافاصله باید محل سوختن را زیر آب سرد گرفت.در مراحل بعدی نیز میتوان از گذاشتن سفیده تخم مرغ روی محل سوختن، گذاشتن چای کیسهای که تر شده با آن باشد، فشار دادن سیب زمینی خام و کشیدن آب خارج شده از آن روی محل سوختن، گذاشتن پارچهای آغشته به سرکه سیب و یا سرکه سفید، قرار دادن مخلوط مقداری جوش شیرین و آب سرد، برش دادن برگ گیاه آلوئهورا و کشیدن ژله وسط آن روی محل سوختن، چرب کردن محل سوختگی با روغن در سوختگیهای سطحی و از خیار سبز و… استفاده کرد.
درمان سوختگی
برخلاف تصور برخی افراد در تأثیر مثبت کَرِه، برای درمان سوختن نباید از کره استفاده کرد.استفاده از پمادهایی چون روغن ماهی، اکسیدوزنگ، سیلورسولفادیازین، آلفن و زینک اکساید نیز در درمان سوختگی مؤثرند.در صورت مرطوب و مترشح بودن محل سوخته شده، بدلیل وجود امکان عفونت، باید محل سوختن را تمیز نگه داشت.اگر سوختگی زیر لباس، جوراب و… باشد، باید آن را قیچی کرده و به آرامی و بدون کشش از دور محل سوختگی جدا کرد. و اگر لباس و یا زیور آلات به پوست چسبیده باشد، فقط باید محل آن را خنک نگه داشت و از جدا کردن نادرست آن خودداری کرد.در مواقعی مثل شکستگی، سوختگی، زخمهای باز، تب بالا، یرقان، بیماریهای عفونی پوستی، کوفتگی و اصطلاحاً رگ به رگ شدن، بسیاری از بیماریهای مزمن، آرتریت و بیماریهای قلبی نباید از مشت و مال استفاده کرد.همچنین در برخی موارد مثل بارداری، بیماریهای قلبی، سرطان و… نیز باید با پزشک مشورت کرد.
نکاتی در مورد سوختگی
مبتلایان به بیماری پروانه ای درد خود را با سوختن درجه سه قابل مقایسه میدانند.گفتنی است که گرد طباشیر برای استحکام دندان و سوختگی با آتش نافع و در ترکیب با سکنجبین برای برطرف کردن ناراحتی های روانی و دلتنگی مفید و انفیه آن با روغن بنفشه برای تقویت بینایی مجرب است.لازم به ذکر است که مداومت آن مضر باء و مصلح آن عسل و مصطکی است و گویند برای ریه مضرمی باشد که مصلح آن صبر یا عناب است ولی در سرد مزاجان مصلح آن با زعفران تعدیل می گردد.در مطلب خواص و فواید تخم شنبلیله میخوانیم که بهترین درمان طبیعی برای مشکلات پوستی مانند اگزما، جوش، خراش، زخمها، سوختگی، مشکلات پوستی ناشی از نقرس و نیز ضخیم و پرپشت شدن موها، استفاده موضعی از پودر دانه شنبلیله میباشد. برای این منظور لازم است پودر دانه شنبلیله را با آب داغ مخلوط نمایید و سطح آسیبدیده پوستی و یا مو را با این مخلوط بپوشانید.ضربه به چشم یا سوختن می تواند از عوامل چشم درد باشد
سوختگی با بخار
سوختن انگشتان دست با بخار مدت زمان طولانیتری جهت درمان نیاز دارد، به این دلیل که انشگتان دست به کرات در تماس با آب میباشند. سوختگیهای ناشی از تماس ناگهانی پوست با بخار، سوختن با بخار نامیده میشود.آنها قاعدتاً بایستی در شرایط خانگی که عمدتاً کارهای روزمرهی آشپزخانه را شامل میشود، اتفاق افتند. این نوع سوختن در درجهی اول به نظر نمیرسد جدی باشد، اما شدت آن بسیار است؛ سوختن با بخار باعث میشود احساس درد شدیدی داشته باشید. چنانچه پوستتان در تماس با بخار قرار گیرد، اولین کاری که باید انجام دهید این است که آن را درون آب فرو برید. درمان بعدی بستگی به درجهی سوختن و ناحیهای که تحت تأثیر قرار گرفته است، دارد. چنانچه سوختن سطحی باشد بدین معنی که یک تکهی کوچک را تحت تأثیر قرار داده باشد، درمانهای خانگی مفید خواهند بود. اما اگر میزان آسیب عمیق و شدید باشد، توصیه میشود به متخصص پزشکی مراجعه شود.
سوختگی زبان
اگر بر اثر عجول بودن در خوردن غذا یا چای دچار سوختن زبان شدید باید راه برخورد با آن را بلد باشید چراکه سوختن زبان دارای درجات مختلف است . مثلا سوختن خفیف سطحی را میتوان با شیوه های درمان خانگی درمان کرد . برای مثال در زمان سوختن زبان با آب جوش یا چای شما میتوانید برای کاهش التهاب سوختن مغز خیار را تراشیده و روی زبان قرار دهید تا التهاب آن کاهش پیدا کند ، در روش دیگر میتوانید خمیر دندانی را که طعم نعنا دارد را روی زبان بزنید تا درد کاهش پیدا کند ، البته در اولین لحظه تماس خمیر دندان با زبان کمی سوزش زبان و لبها اضافه میشود ولی بعد از یکی دو دقیقه آرام میگردد.سوختن زبان و در نهایت میتوانید شربت آلمنیوم ال جی را خوب بهم بزنید تا مخلوط شود سپس آن را درون دهان ریخته قرقره نمائید و به مدت یک دقیقه در دهان نگه دارید و بعد آن را تخلیه نمائید .در سوختن درجه یک زبان٬ لایه سطحی دچار آسیب شده و درد٬ قرمزی و تورم ایجاد خواهد شد. در صورتیکه سوختگی شدیدتر باشد و لایه های عمقی تر را درگیر کند سوختن درجه 2 با تشکیل تاول٬ تورم و قرمزی اتفاق خواهد افتاد. در سوختن درجه 3 تغییر رنگ سفید یا سیاه٬ درد شدید و احساس گزگز در زبان رخ خواهد داد.در صورت ایجاد سوختن درجه 2 و 3 با توجه به ایجاد عفونت در مراحل بعد٬ حتماً باید به پزشک مراجعه شود. همچنین کاهش حس چشایی به دنبال سوختن معمولاً کوتاه مدت است و ظرف دو هفته مجدداً به حالت طبیعی باز خواهد گشت.برای کاهش درد و پیشگیری از عفونت در سوختن درجه یک زبان باید زبان را با آب خنک به مدت چند دقیقه شستشو دهید و در صورتیکه ذرات غذا یا آلودگی روی ناحیه سوخته است به آرامی آن را پاک کنید و یک تکه پارچه تمیز را با آب خنک٬ خیس کرده و در دهان٬ روی ناحیه سوختن قرار دهید، همچنین برای کاهش درد تکه های کوچک یخ را در دهان بمکید و آب سرد یا آب نمک غرغره کنید و از نوشیدن مایعات گرم خودداری شود.
سوختگی با آب جوش
درمان سوختن با آب جوش با توجه به میزان سوختن، ناحیه سوختن و شدت آن متفاوت است. سوختگی معمولا با درد همراه است که از اولین اقدام ها کاهش درد نواحی سوختن است. از دیگر اقدامات کاهش ریسک عفونت است. در صورتی که اقدامات بهداشتی و درمانی لازم صورت نگیرد ممکن است نواحی سوختن دچار عفونت شوند. از تماس ناحیه سوختن با زمین خودداری کنید زیرا در این حالت سوزش بیشتر شده و احتمال عفونت نیز بیشتر می شود.اولین اقدام برای درمان سوختن با آب جوش این است که در ده دقیقه اول محل سوختن را با آب سرد خیس کنید، نکته ای که باید به آن توجه شود در مورد خنک کردن باید دقت کنید که پایین آوردن دمای بدن فردی که دچار سوختن شده ممکن است باعث بروز خطراتی شود. خصوصا در کودکان و شیر خواران که دچار سوختن با آبجوش می شوند خنک کردن تمام بدن ممکن است باعث خطر جدی برای سلامت آنها شود.از لمس کردن محل سوختن و ترکاندن تاول ها خودداری کنید. همچنین از استعمال پماد، لوسیون، چسب زخم یا سایر موارد درمان خودداری کنید و سریعا فرد را به اورژانس منتقل کرده تا اقدامات درمان مناسب صورت گیرد.
سوختگی پوست
سوختن آسیب شایعی روی پوست است که منجر به قرمزی و درد میشود. در واقع، با توجه به سطح درد، سوختگیها به سه نوع (سوختگیهای درجهی یک، سوختگیهای درجهی دو و سوختگیهای درجهی سه) تقسیم میشوند. سوختگیهای درجهی یک که روی اپیدرم (لایهی بیرونی پوست) تاثیر میگذارد باعث قرمزی و درد میشود، و شما کاملا میتوانید از داروهای خانگی طبیعی برای درمان آنها استفاده کنید. سوختگیهای درجهی دو روی اپیدرم و درم که لایهی وسطی پوست است، تاثیر میگذارد. برخی از این نوع سوختگیهای را میتوان در خانه درمان کرد، اما سوختگیهایی که جدیتر هستند، باید با استفاده از مراقبتهای پزشکی درمان شوند. سوختگیهای درجهی سه جدیترین نوع سوختگیها است زیرا روی لایهی عمیقتر پوست یعنی بافت زیر جلدی که در آن عضلات، غدد عروق خونی و استخوانها واقع شدهاند، تاثیر میگذارد. اگر شما دچار این نوع سوختن شوید، باید به منظور دریافت درمان فوری توسط پزشکان به بیمارستان مراجعه کنید چرا که این نوع سوختگیها ممکن است زندگی شما را مورد تهدید قرار دهد. به یاد داشته باشید که هیچ گونه داروی خانگی برای سوختگیهای درجهی سه وجود ندارد و فقط باید از درمان پزشکی استفاده کنید. درمان خانگی سوختگی که در این نوشتار ذکر شدهاند، میتوانند به تسکین درد و سایر علائم سوختن درجهی یک و دو کمک کنند. بیایید با هم نگاهی به این داروها داشته باشیم
سوختگی با اسید
سوختن با اسید از سطحی تا عمقی، درجهبندی میشود. اگر مقدار کمی اسید روی پوست فرد، پاشیده شده باشد و اطرافیان، او را به سرعت به بیمارستان برسانند و شستوشوی سریع و مناسب برای بیمار انجام شود، درجه عمق سوختگی هم کمتر میشود. برای سوختگیهای درجه ۱، کارهای سادهای مانند استفاده از پماد و شستوشو انجام میشود. در صورتیکه، عمق سوختگی با اسید، زیاد و مانند سوختگیهای درجه ۲ عمقی به بالا باشد، برای این بیماران، کارهایی مانند گرفت انجام میشود که معمولا اسکاری برای بیمار، باقی میگذارد. برای درمان سوختگی با اسید درجه ۲ سطحی به پایین و بیمارانی که در مرحله حاد قرار داشته باشند، درمانهای معمولی سوختگی انجام میشود. هنگامی که بیماران از فاز حاد خارج شدند یا اسکارهای آنها، مشکلی را برایشان ایجاد کرد و وارد فاز مزمن شدند، ما میتوانیم برای آنها، کارهای ترمیمی را انجام بدهیم. بهترین روش برای درمان این بیماران، به خصوص اگر از ناحیه صورت، آسیب دیده باشند، استفاده از Tissue Expander یا همان اتساع نسجی است. یعنی اینکه بافت قسمتهای سالم بدنشان را با چیزی شبیه به اتساع نسجی افزایش بدهیم و این بافت سالم را به جای بافت ناسالم و سوخته قرار بدهیم. وقردوست به این نکته هم اشاره میکند که افرادی که تحت پوشش بیمه هستند، تنها این دستگاه اتساع نسجی که حدود ۲۰۰ هزار تومان هزینه دارد را خریداری میکنند و معمولا سایر هزینهها به عهده دولت خواهد بود.
سوختگی درجه دو
هنگامی که اولین و دومین لایه پوست (اپیدرم و درم) تخریب شوند، سوختگی درجه 2 نام دارد. علائم آن عبارت است از: – تاول پوستی بروز می کند. – پوست به شدت قرمز و لکه لکه می شود. – درد و ورم شدیدی وجود دارد.اگر وسعت این نوع سوختگی بیشتر از هفت و نیم سانتیمتر نباشد، به صورت سوختگی درجه یک درمان می شود. اگر منطقه سوختگی بیشتر از هفتونیم سانتیمتر باشد و یا اگر سوختگی در دست ها، پاها، صورت، کشاله ران و یا باسن و یا مفاصل بزرگ باشد، درمان باید فورا انجام شود.
سوختگی با اتو
محتوای چربی و پروتئین های تشکیل دهنده شیر، در تسکین سوزش و درد سوختگی با اتو و بهبود ناحیه آسیب دیده مفید هستند. برای تسکین و بهبودی سریع سوختگی، کافی است ناحیه ای سوخته پوست را در به مدت 15 دقیقه در شیر قرار دهید.علاوه بر این ماست پرچرب نیز در خنک کردن و آب رسانی محل سوختگی بسیار مفید است.
سوختگی کشاله ران
سوختگی کشاله ران یکی از ضایعات پوستی در بزرگسالان است که می تواند به علل متعددی ایجاد شود. در این قسمت ممکن است قرمزی، پوسته پوسته شدن، دانههای ریز، تاول و زخمی شدن همراه با خارش و گاهی سوزش ایجاد شود. لباس های تنگ و فرسایشدهنده می تواند، زمینهساز شده و قارچ و باکتری نیز به آن اضافه شود. بیماریهای دیگر پوستی مانند پسوریازیس، درماتیت سبورهئیک، درماتیت تماسی و بیماری قند و بعضی عوامل دیگر می توانند ایجادکننده یا تشدیدکننده باشند. در ضمن شستشو با صابونهای محرک و عطردار و شستشوی بیش از حد محل و استفاده از کرم و پمادها، می توانند ایجادکننده یا تحریککننده باشند. عرق کردن نیز عامل مؤثری است. کسانی که تعریق زیادی دارند، بیشتر در معرض این عارضه هستند. چاقی نیز از عوامل ایجاد یا تشدید کننده است. خارش محل نیز می تواند سبب افزایش عارضه شود. اگر خارش به طور مزمن ادامه یابد، پوست در محل عارضه ضخیم شده و ممکن است رنگ عارضه از قرمزی به طرف تیره شدن برود. همانطور که گفته شد، قارچهای پوستی و ضایعات عفونی می تواند به این عارضه اضافه شود، ولی توجه داشته باشید که این امکان نیز وجود دارد که برای مثال، یک عارضه مانند درماتیت سبورهئیک یا پسوریازیس در محل وجود داشته باشد و روی آن قارچ نیز اضافه شود یعنی توأمان شدن ضایعات در این محل نیز باید مورد نظر قرار گیرد.
سوختگی پوست با آفتاب
یک متخصص پوست به نام فردریک هابرمن (Fredric Haberman)، برای کاهش التهاب و خارش، ترکیب آب و جوش شیرین را پیشنهاد میکند. این ترکیب با خشک شدن روی پوست بهتر عمل میکند، پس بهتر است بهجای خشک کردن آن با حوله، اجازه بدهید روی پوستتان خشک بشود. آب سیب و سرکهی سفید از دیگر مواد التیامبخش برای درمان آفتاب سوختگی هستند. متخصصین پوست معتقدند ترکیب آب خنک با یک فنجان سرکه برای التیام زخم بسیار مفید است. پس از مشورت با پزشک نیز میتوانید داروهای التیامبخش را در وان حمام بریزید و مدتی در وان بنشینید تا دردتان تسکین یابد. فراموش نکنید که بعد از استفاده از هرگونه پماد، محلول و … روی پوست، پوستتان را با دستمال یا حوله خشک نکنید زیرا این کار باعث تحریک پوست میشود. اگر برای شستوشوی موادِ رویِ پوستتان به صابون نیاز دارید، سعی کنید از صابونهای ملایم مانند صابون بچه استفاده کنید. باقی ماندنِ آثار صابون روی پوست، باعث خشکیِ بیشترِ پوست میشود.
سوختگی درجه 3
سوختگیهای درجه ۳ شدیدترین نوع سوختگیها است که با بیشترین میزان آسیب دیدگی در تمام لایههای پوست همراه است و گاهی حتی به اندامهای اصلی، گردش خون و استخوانها صدمه میزند و در نهایت به مرگ مصدوم میانجامد. تصور اشتباهی وجود دارد که سوختگیهای درجه ۳ دردناکترین نوع سوختگی است. اما در واقع میزان آسیب دیدگی در این نوع سوختگی آن قدر شدید و گسترده است که احتمال دارد بیمار به دلیل صدمه دیدن عصبها هیچ دردی احساس نکند. سوختگی درجه ۳ با توجه به دلیل سوختگی باعث تغییرهای ظاهری متفاوت در پوست میشود: • سفید و مومی شدن پوست • سوختن و سیاه شدن پوست • به رنگ قهوهای تیره درآمدن • برآمده و چرمی شدن پوست هرگز سعی نکنید سوختگی درجه ۳ را خودتان درمان کنید و در مواجهه با این نوع سوختگی بیدرنگ با مراکز مربوط به درمان سوختگی تماس بگیرید. در مدت زمانی که منتظر دریافت درمان هستید، در صورت امکان محل سوختگی را تا سطح بالای قلب بلند کنید. لباستان را درنیاورید، اما مطمئن شوید که هیچ پارچه و الیافی به سوختگی نچسبیده باشد. التیام یافتن سوختگی درجه ۳ زمانبندی مشخصی ندارد.
سوختگی در کودکان
سه علت رایج سوختن در کودکان شامل موارد ذیل می باشد: ۱-آتش : همزمان با رشد و رسیدن به سنین بالاتر، کودک کمتر در معرض سوختگی با اشیا خانگی قرار می گیرد و بیشتر به وسایل کنجکاو کننده علاقه مند می شود. به خصوص پسران سنین ۸-۶ سال که اغلب درباه آتش کنجکاو هستند و این کنجکاوی منجر به تجربه کردن کبریت، فندک یا شومینه می شود و در نهایت احتمال سوختگیهای جدی با آتش در آنها بیشتر می شود. در بعضی موارد خواهر و برادر کوچکتر هم زمانی که در حال تماشای تجربه یک خواهر یا برادر بزرگتر هستند مورد صدمه قرار می گیرند. آشپزخانه به علت وجود گاز و آتش ناشی از پخت و پز خطرناک ترین مکان برای کودکان است و شایعترین علت مرگ و حوادث وخیم در کودکان سوختگی هایی است که در این مکان اتفاق می افتد. برخی از خانواده ها در منزلشان از آتش های کوچک و روباز برای پخت و پز، گرما و روشنایی استفاده می کنند (مانند گاز پیک نیکی برای پخت و پز) در کنار این وسایل به مراقبت های بیشتری جهت پیشگیری از سوختگی نیاز است. آتش های کوچک مانند کبریت، سیگار روشن و شمع در حال آب شدن می توانند در صورت عدم دقت و مراقبت به سرعت از کنترل خارج شده و مشکلات بزرگ و خطرناک را به وجود آورند. ۲-مایعات داغ : سوختگی ممکن است به وسیله مایعات داغ درون کتری یا سماور، قابلمه و فنجان اتفاق بیفتد. آب حمام و دستشویی اگر به اندازه ای داغ باشد که پوست را بسوزاند، ممکن است باعث سوختن کودک شود. سوختگی با مایعات داغ شایعترین نوع در میان کودکان زیر ۶ سال می باشد. سوختگی های بارز با مایعات داغ موقعی اتفاق می افتد که کودک ظرف محتوای مایعات داغ مثل فنجان قهوه را روی صورت، اندام فوقانی و تنه خود می ریزد. ۳-وسایل آتش بازی: وسائل آتش بازی در سراسر جهان در جشن ها و دیگر مراسم استفاده می شود وسائل آتش بازی زیبا اما بسیار خطرناک هستند، وسایل آتش بازی ممکن است منفجر و منجر به مرگ شوند و حتی جرقه های آن می تواند باعث آتش گرفتن لباس کودکان شود مواد محترقه در کنار وسایل گرمازا، در هوای گرم، در دست یا جیب افراد انفجار ایجاد می کنند.
درمان سوختگی با آب جوش
اولین اقدام برای درمان سوختن با آب جوش این است که در ده دقیقه اول محل سوختگی را با آب سرد خیس کنید، نکته ای که باید به آن توجه شود در مورد خنک کردن باید دقت کنید که پایین آوردن دمای بدن فردی که دچار سوختن شده ممکن است باعث بروز خطراتی شود. خصوصا در کودکان و شیر خواران که دچار سوختن با آبجوش می شوند خنک کردن تمام بدن ممکن است باعث خطر جدی برای سلامت آنها شود.
سوختگی نوعی آسیب به گوشت یا پوست است که بر اثر گرما، برق، مواد شیمیایی، اصطکاک یا پرتو به وجود میآید
سوختگیهایی که تنها بر سطح پوست اثر میگذارند را سوختگیهای سطحی یا سوختگیهای درجه اول مینامند.
سوختگی با ضخامت نسبی یا سوختگی درجه دوم هنگامی اتفاق میافتد که لایههای زیرین پوست آسیب میبینند.
در سوختگی با ضخامت کامل یا سوختگی درجه سوم به همه لایههای پوست آسیب میرسد.
در سوختگی نوع چهارم بافتهای عمیق تر مانند عضلات یا استخوان آسیب میبینند.
درمان مورد نیاز به شدت سوختگی بستگی دارد
سوختگیهای سطحی را میتوان به وسیله مسکن درمان کرد، در حالیکه سوختگیهای شدیدتر نیازمند درمان مداوم در مراکز سوختگی ویژه میباشند. قرار دادن محل سوختگی زیر شیر آب میتواند به تسکین درد کمک کند و آسیب را کاهش دهد؛ با این وجود تماس طولانی با آب ممکن است باعث سرمازدگی شود
در سوختگی با ضخامت نسبی لازم است محل سوختگی را با آب و صابون شستوشو داد و سپس پانسمان کرد. مشخص نیست در مورد آبلهها باید چه اقدامی انجام داد ولی احتمالاً کار منطقی این است که به آنها دست نزنیم.
معمولاً در سوختگیهای نوع سوم به درمانهای جراحی مانند پیوند پوست نیاز است. معمولاً سوختگیهای وسیع نیازمند چندین مرحله تزریق وریدی هستند زیرا واکنش التهابی متعاقب باعث کم شدن محسوس جریان مویرگ و خیز میشود. رایج ترین مشکل در رابطه با سوختگی مربوط به عفونت است.
اگرچه سوختگیهای وسیع میتوانند باعث مرگ شوند اما درمانهای جدید که از سال ۱۹۶۰ ابداع شدهاند به طور قابل توجهی مرگ ناشی از سوختگی را به ویژه در کودکان و نوجوانان کاهش دادهاند
حدود ۱۱ میلیون نفر در جهان نیازمند درمان دارویی اند و هر ساله ۳۰۰۰۰۰ نفر در اثر سوختگی میمیرند.
در آمریکا نزدیک به ۴۰٪ از افرادی که در مراکز سوختگی پذیرش میشوند بر اثر صدمات ناشی از سوختگی میمیرند
پیامد دراز مدت سوختگی در مرحله اول به وسعت سوختگی و سن فرد بستگی دارد.
ویژگیهای سوختگی به عمق آن بستگی دارد. در سوختگیهای سطحی فرد آسیب دیده دو یا سه روز درد دارد و در طول روزهای بعدی پوست ناحیهای که دچار سوختگی شده کنده میشود.[۵][۶] افرادی که از سوختگیهای شدیدتر رنج میبرند، بیشتر از فشار روحی نارضایتی و شکایت دارند تا از درد ناشی از سوختگی. افرادی که دچار سوختگیهای با ضخامت کامل هستند ممکن است به طور کامل نسبت به سوزن زدن یا لمس خفیف بی تفاوت باشند
اگرچه سوختگیهای سطحی به رنگ قرمز هستند، سوختگیهای شدید ممکن است به رنگ صورتی، سفید یا سیاه باشند.سوختگیهای اطراف دهان یا سوختگی سطحی موهای داخل بینی میتواند نشانگر سوختگی مجاری تنفسی باشد، اما این یافتهها قطعی نیستند
نشانههای نگران کننده تر شامل این موارد می باشد: تنگی نفس، گرفتگی صدا و صدای گوشخراش یا خس خس سینه. خارش در طول فرایند بهبود طبیعی است و در ۹۰٪ افراد بالغ و تقریباً در همه کودکان اتفاق میافتد
ممکن است در مورد آسیبهای ناشی از برق، احساس کرختی یا مور مور برای مدت طولانی ادامه داشته باشد.[۹] ممکن است سوختگیها اختلالات عاطفی و روانی را به همراه داشته باشد
سوختگی یکی از شایع ترین صدمه های خانگی به ویژه در میان کودکان است
اصطلاح “سوختگی” تنها به احساس سوزش ناشی از آسیب دیدگی اشاره ندارد.
سوختگی ها با صدمه های پوستی شدیدی توصیف میشوند که به از بین رفتن بسیاری از سلولهای آسیب دیده منجر میشود.
اکثر اشخاص بسته به علت و شدت سوختگی بدون بروز عوارض و پی آمدهای جدی بهبود مییابند.
در مواجهه با سوختگی های شدیدتر به منظور پیشگیری از بروز عوارض و حتی مرگ، باید بیدرنگ با مرکز فوریتهای پزشکی تماس گرفت.
فیزیوتراپی برای درمان بیمارانی به کار برده میشود که در ناحیههای بزرگی از بدن یا مفصلهای اصلی دچار سوختگی شدهاند. سوختگی موجب سفت شدن پوست، تشکیل بافت همبند جای زخم و تغییرات دیگری میشود که حرکت آزادانه بخشهایی از بدن را دشوار میسازد. پزشکان در طول فیزیوتراپی بهترین روش انجام تمرینها را به بیمار آموزش میدهند و به او کمک میکنند تا تونوس عضلانی را در دوران بهبود سوختگی حفظ کند.
نشانههای سوختگی درجه یک عبارت است:
• قرمزی
• التهاب جزیی (تورم)
• درد
• خشک و پوسته پوسته شدن پوست در زمان التیام یافتن سوختگی
از آن رو که لایه بالایی پوست در این سوختگی صدمه میبیند، نشانهها و علائم پس از ریختن سلولهای مرده و پوست اندازی برطرف میشود. سوختگی درجه یک معمولاً ظرف 3 تا 6 روز التیام مییابد، بااین حال در صورت آسیب دیدن ناحیه وسیعی از پوست، بیش از 3 اینچ، یا سوختگی صورت یا مفصل اصلی باید به پزشک مراجعه کرد.
اکثر موارد سوختگیهای درجه یک با درمان در منزل التیام مییابد. توجه داشته باشید که درمان سریع تر سوختگی به معنای التیام سریع تر است.
رعایت توصیههای زیر برای درمان سوختگی درجه یک مفید است:
• محل زخم و سوختگی را به مدت 5 دقیقه یا بیشتر در آب سرد بگذارید.
• برای تسکین درد استامینوفن یا ایبوپروفن مصرف کنید.
• برای تسکین پوست از کرم یا ژل آلوئه ورا استفاده کنید.
• برای محافظت از ناحیه آسیب دیده بر روی آن پماد آنتی بیوتیک بمالید و آن را با باند پانسمان ببندید، البته پانسمان نباید سفت و محکم باشد.
به هیچ وجه یخ روی سوختگی نگذارید، چون یخ در این مورد نه تنها مفید نیست، بلکه آسیب دیدگی را تشدید میکند. از قرار دادن پنبه بر روی سوختگی خودداری کنید، چون ممکن است تارهای کوچک پنبه به محل سوختگی بچسبد و احتمال بروز عفونت را افزایش دهد. ضمناً از به کار بردن نسخههای درمانی خانگی مانند کره و تخم مرغ نیز اجتناب کنید، چرا که سودمندی آنها به اثبات نرسیده است.
سوختگی درجه 2 عمیقتر و وخیمتر از سوختگی درجه 1 است، چرا که آسیب دیدگی از لایه سطحی پوست فراتر میرود. این نوع آسیب گسترده تاول زدن، قرمزی و زخم و التهاب شدید پوست را به دنبال دارد. سوختگی در نتیجه ترکیدن بعضی تاولها مرطوب به نظر میرسد.
از آن رو که چنین زخمهایی بسیار آسیب پذیرند، پانسمان آنها جهت پیشگیری از عفونت باید مرتب عوض شود؛ ضمناً تعویض پانسمان در التیام سریع تر سوختگی نیز مؤثر است. بهبود بعضی از سوختگیهای درجه 2 بیش از 3 هفته طول میکشد، اما اکثر موارد سوختگیهای درجه 2 پس از سپری شدن 2 تا 3 هفته التیام مییابد. هر چه وضعیت تاولها بدتر و تعداد آنها بیشتر باشد، بهبود سوختگی زمان بیشتری میبرد. در موارد حادتر برای ترمیم آسیب دیدگی ناشی از سوختگی انجام پیوند پوست ضرورت مییابد. جراح در عمل پیوند زدن پوست، پوست سوخته را با پوست ناحیه سالمی از بدن جایگزین میکند.
قرار دادن پنبه روی سوختگی و استفاده از درمانهای خانگی مجاز نیست. سوختگی درجه 2 ملایم را میتوان در مجموع با رعایت نکات زیر درمان کرد:
• نگه داشتن پوست زیر آب سرد به مدت 15 قیقه یا بیشتر
• مصرف مسکنهای غیرتجویزی مانند استامینوفن یا ایبوپروفن
• استعمال پماد آنتی بیوتیک بر روی تاولها
بااین حال درمان اورژانسی سوختگی ضرورت مییابد، اگر سوختگی گسترده در ناحیههای زیر رخ داده باشد:
• صورت
• دست
• باسن
• کشاله ران
• پا
سوختگی درجه 3 شدیدترین نوع سوختگی است که با بیشترین میزان آسیب دیدگی در تمام لایههای پوست همراه است و گاهی حتی به اندامهای اصلی، گردش خون و استخوانها صدمه میزند و در نهایت به مرگ مصدوم میانجامد.
تصور اشتباهی وجود دارد که سوختگی درجه 3 دردناکترین نوع سوختگی است. اما در واقع میزان آسیب دیدگی در این نوع سوختگی آن قدر شدید و گسترده است که احتمال دارد بیمار به دلیل صدمه دیدن عصبها هیچ دردی احساس نکند. سوختگی درجه 3 با توجه به دلیل سوختگی باعث تغییرهای ظاهری متفاوت در پوست میشود
هرگز سعی نکنید سوختگی درجه 3 را خودتان درمان کنید و در مواجهه با این نوع سوختگی بیدرنگ با مرکز فوریتهای پزشکی تماس بگیرید. در مدت زمانی که منتظر دریافت درمان هستید، در صورت امکان محل سوختگی را تا سطح بالای قلب بلند کنید. لباستان را درنیاورید، اما مطمئن شوید که هیچ پارچه و الیافی به سوختگی نچسبیده باشد. التیام یافتن سوختگی درجه 3 زمانبندی مشخصی ندارد.
یکی از جدیترین عوارض سوختگی به وجود آمدن بدشکلیهای ناشی از انقباض بافت همبند جای زخم است. هنگامی که کل ضخامت پوست در اثر سوختگی از بین میرود، بافتی فیبری در دوران بهبود برای ترمیم و جبران پوست از بین رفته ایجاد میشود. این شبکهی درهم تنیدهی فیبرهای کلاژنی پس از شکلگیری، یک دوره انقباض فعال را با اعمال نیروهای قابل ملاحظه در طی این فرایند حیاتی پشت سر میگذارد. کارایی اصلی فیزیوتراپی در درمان سوختگی به حداقل رساندن فرایند تشکیل فیبروز است.
میزان تشکیل بافت همبند جای زخم پس از سوختگی تا حد زیادی به نیرو و تأثیرگذاری درمان و دارو و همچنین به واکنش بیمار به فرایند التیام بستگی دارد. درمان در تمامی موارد سوختگی باید بلافاصله پس از بروز سانحه آغاز شود
ماساژ خونرسانی به ناحیه آسیب دیده را افزایش میدهد، میزان تشکیل بافت همبند جای زخم را کاهش میدهد، جای زخم ناشی از سوختگی را شل میکند و مانع انقباض یا جمع شدن آن میشود و عملکرد مفاصل آسیب دیده را به حالت طبیعی برمیگرداند
در مواردی که پیوند زدن پوست یا انجام جراحیهای دیگر ضرورت مییابد، پزشک میتواند بیمار را در خصوص بهترین و مناسبترین تمرینها در زمان آماده شدن برای جراحی و دوران بهبود راهنمایی کند. بعضی جنبههای فیزیوتراپی، مانند ماساژ جای زخم، درد ناشی از سوختگی و جراحت را تسکین میدهد. فیزیوتراپی بخش مهمی از برنامه درمانی دوران بهبود برای بیمارانی به شمار میرود که دچار سوختگی شدید شدهاند. از یاد نبرید که پایدار بودن وضعیت پزشکی بیمار شرط اصلی شروع فیزیوتراپی است.
فیزیوتراپی علاوه بر جسم بیمار، روح وی را نیز در درمان سوختگی های شدید درمان میکند. بیمار با مشارکت در برنامههای دوران بهبود احساس استقلال و قدرت پیدا میکند و بهتر میتواند به مقابله با ضربههای روانی ناشی از مشاهده جای سوختگی و محدودیتهای حرکتی برخیزد. بهرهگیری از ترکیب فیزیوتراپی و کار درمانی در دوران بهبود سوختگی معمولاً بهترین نتیجه را به دست میدهد.
سوختگی درجه 3 شدیدترین و جدیترین عوارض، مانند عفونت، خونریزی و شوک، را به دنبال دارد. البته این بدان معنا نیست که سوختگیهای جزیی درجه 1 و درجه 2 بدون عوارض است. در هر سوختگی احتمال بروز عفونت به دلیل امکانپذیر شدن ورود باکتری از راه پوست متلاشی شده وجود دارد. عفونت جریان خون یا سپسیس نیز پیآمد اکثر موارد سوختگیهای شدید است که به شوک یا حتی مرگ میانجامد.
یکی از عوارض مشترک تمام سوختگیها به جا ماندن اثر زخم و سوختگی است. سوختگی شدید با تشکیل گوشت اضافه همراه است که به بیرنگ شدن بافت همبند جای زخم روی پوست منجر میشود. گوشت اضافه به خودی خود خطرناک نیست، اما میتواند آزاردهنده باشد. بافت همبند جای زخم با قرار گرفتن در معرض نور خورشید ظاهر ناخوشایندتری مییابد، بنابراین باید بر روی ناحیههای بدون پوشش ضدآفتاب مناسب به کار برده شود.
سوختگی شدید با احتمال افت دمای بدن یا هایپوترمی و کاهش حجم خون یا هایپوولمی نیز همراه است. در وهله نخست افت شدید دمای بدن یکی از عوارض دور از انتظار سوختگی به نظر میرسد، حال آن که در حقیقت از دست رفتن گرمای بدن در اثر سوختگی به بروز این عارضه دامن میزند. کاهش حجم خون بدن نیز زمانی رخ میدهد که بدن در اثر سوختگی خون بسیار زیادی از دست بدهد.
کزاز نیز یکی از عوارض احتمالی ناشی از انواع سوختگی است. کزاز نیز مانند عفونت خون عفونتی باکتریایی است که بر سیستم عصبی اثر میگذارد و در نهایت به تشنج و گرفتگی و انقباض عضلات منجر میشود. بر طبق قاعدهای کلی تمامی اعضاء خانواده باید جهت پیشگیری از ابتلا به این نوع عفونت هر 5 سال یک بار در برابر کزاز واکسینه شوند.