همه چیز درباره افزایش و کاهش چربی خون و درمان آن
بیماری گلوکوم : وقتی فشار چشم بالا می رود
بیماری گلوکوم : وقتی فشار چشم بالا می رود گلوکوم,بيماري گلوکوم,گلوکوم در بارداري,علائم گلوکوم,درمان گلوکوم,درمان گلوکوم با طب سوزني,مواد غذايي مناسب براي درمان گلوکوم,گلوکوم را چگونه درمان کنيم,گلوکوم در کودکان,گلوکوم در بزرگسالان,گلوکوم …
درمان سوء هاضمه با گیاهان دارویی
درمان سوء هاضمه با گیاهان دارویی خواص گیاهان دارویی,فواید گیاهان دارویی,گیاهان دارویی درمانی,خاصیت گیاهان دارویی,خواص گیاهان دارویی درمانی,خواص گیاهان دارویی برای پوست,خواص گیاهان دارویی برای مو,خواص گیاهان دارویی برای جوانی,خواص گیاهان دارویی …
توصیه به پنج دسته از بیماران در ماه رمضان
توصیه به پنج دسته از بیماران در ماه رمضان خواص سلامتی,فوايد سلامتی,سلامتی درماني,خاصيت سلامتی,خواص سلامتی درماني,خواص سلامتی براي پوست,خواص سلامتی براي مو,خواص سلامتی براي جواني,خواص سلامتی براي بارداري,خواص خوردن سلامتی,فوايد سلامتی خام,فوايد …
چربی خون
چربی خون ,چربی خون نرمال چند است,چربی خون به انگلیسی,چربی خون در آزمایش,چربی خون نرمال,چربی خونم بالاست چی بخورم,چربی خون بالا به انگلیسی,چربی خون ویکی پدیا
توضیحاتی در مورد چربی خون
افزایش چربی های خون یکی از مشکلات شایع ناشی از زندگی شهرنشینی است که نه تنها سالمندان بلکه کودکان ونوجوانان هم این بیماری را تجربه می کنند. متاسفانه باید اذعان داشت گاهی این بیماری هیچ علامت خاصی در فرد ندارد ولی می تواند عوارض بلند مدت قلبی و عروقی را برای وی به همراه داشته باشد لذا پیشگیری و کنترل این بیماری در مراحل اولیه می تواند از عوارض جبران ناپذیر آن جلوگیری کند. نکته قابل توجه این است که پیشگیری و درمان این بیماری در مراحل اولیه بسیار ساده و آسان تر از درمان بیماری در مراحل پیشرفته تر است .
در این مطلب از سایت جسارت در مورد چربی خون صحبت میکنیم امیدواریم مورد توجه قرار بگیرد.
چربی خون چیست
چربی خون به معنای بالا بودن لیپوپروتئین با چگالی پایین (کلسترول بد خون یا LDL) یا بالا رفتن سطح نوعی چربی به نام تریگلیسرید است. با افزایش کلسترول بد خون یا تریگلیسرید، خطر بروز بیماریهای قلبی افزایش مییابد. بنابراین چربی خون میتواند مشکلات بسیاری برای سلامتی بهوجود بیاورد. چربی خون عبارتست از بالا رفتن مقدارکلسترول و یا تری گلیسرید از مقدار طبیعی آنها در خون که باعث بیماری چربی خون می شود. میزان این مواد در خون در اثر مصرف مواد غذایی بیش از میزان مورد نیاز یا هنگام بروز اختلال در سوخت و ساز چربی، افزایش می یابد.چربی خون و قندخون بالا و همچنین غلظت بالای خون باعث گزگز، مورمور شدن و خواب رفتگی پا می شود و به هنگام خواب، کف پا بسیار داغ می شود و فرد را بیدار می کند.
افزایش چربی خون
افزایش چربی خون با تجمع در دیواره رگ ها، تنگی آنها را به دنبال دارد و به همین دلیل باعث افزایش خطر ابتلا به سکته مغزی، درد قفسه سینه و گرفتگی عروق می شود. درمان به موقع و مناسب افزایش چربی خون، نه تنها قادر است از تنگی عروق قلبی جلوگیری کند، بلکه می تواند از پیشرفت آن نیز جلوگیری کرده و حتی باعث بهبود آن شود. به طور کلی، عموم افراد جامعه باید از سن 20سالگی نسبت به آزمایش چربی خون خود اقدام کنند. چنانچه سطح چربی خون شما طبیعی است، هر پنج سال یک بار (از سن 20 سالگی به بعد) و در صورت بالا بودن چربی خون، باید هر دو تا شش ماه، یک بار چربی خون خود را آزمایش کنید. به منظور حذف اثر چربی موجود در غذا، ضروری است آزمایش چربی خون پس از 12 تا 14 ساعت ناشتا بودن انجام شود. این کار دقت آزمایش را افزایش می دهد.
علائم افزایش چربی خون
عمده علائم افزایش چربی خون ناشی از دو عامل است؛ یکی سنگین و غلیظ شدن خون که باعث کندی حرکت آن در عروق می شود ولذا باعث اختلال خون رسانی و کمبود نسبی اکسیژن در بافتها خواهد شد و دیگری افزایش حرارت بدن در اثر افزایش صفرا است. احساس سنگینی، خستگی یا کوفتگی در بدن، خواب آلودگی ، سوزش و احساس افزایش حرارت نقاط مختلف بدن به خصوص کف پا که معمولاً در شب تشدید می شود، دردهای نسبتاً مقاوم به درمان در ناحیه ساق و کف پا(و گاهی هم در سایر نواحی بدن)، سردردهایی که معمولاً به صورت سنگینی سر خودنمایی می کند، خشکی و یا تلخی دهان، سرگیجه و گاهی وزوزگوش، سردرد، سرگیجه، سنگینی، خواب آلودگی، طپش قلب و علایمی از این قبیل که پس از مصرف غذاهای چرب؛ و تسکین این علایم با مصرف موادی مثل آبغوره، آبلیمو یا سرکه ، افزایش تعریق بدن و ورم و پف کردن صورت همگی از علائم افزایش چربی خون در بدن هستند.البته تمام کسانی که دچار افزایش چربی خون می شوند همه علایم فوق را ندارند ، بلکه اغلب افراد تنها بعضی از علایم را دارند.
درمان چربی خون
به طور کلی می توان گفت که تغییر سبک زندگی در پیشگیری، بهبود و درمان چربی خون بسیار موثر است و در واقع انتخاب سبک صحیح زندگی که شامل ورزش کردن بصورت منظم ، تغذیه سالم و سرشار از سبزیجات و میوه ها ،مصرف گوشت های سفید و ترک سیگار در صورتی که مصرف می کنید ، در درمان این بیماری بسیار موثر است .اما فعالیت بدنی ونظم در درمان افزایش چربی خون تاثیر چشمگیری دارد. در بسیاری از موارد شاهد بودیم که اکثر افراد بعد از این که شغل همراه تحرّک خود را کنار گذاشته اند، دچار افزایش چربی های خون شده اند؛ چون همان غذای قبلی را دریافت می کنند ولی به اندازه قبل انرژی مصرف نمی کنند.-غذاهای سالم و دوستدار قلب بخورید چیزی که شما می خورید اثر مستقیم بر سطح کلسترول خون شما دارد . در حقیقت در برخی افراد یک رژیم غذایی غنی از فیبر و دیگر غذاهای کاهنده کلسترول به همان میزان داروهای کاهش دهنده کلسترول کمک به کاهش کلسترول می کنند. -چربی های سالم تر را انتخاب کنید مصرف چربی های اشباع و چربی های ترانس ، کلسترول تام و LDL را افزایش می دهد . کمتر از 10 درصد از کالری روزانه خود را از چربی های اشباع استفاده کنید . چربی غیر اشباع تک زنجیره ای که در روغن زیتون ، بادام زمینی و روغن کانولا یافت می شود بهترین انتخاب چربی است . گردو و بادام از دیگر منابع سالم چربی هستند.
چربی خون و ورزش منظم
ورزش منظم کمک به بهبود سطوح کلسترول خون می کند . با صلاحدید پزشک خود روزانه 30 تا 60 دقیقه فعالیت بدنی در روز داشته باشید . روزانه پیاده روی تند داشته باشید . دوچرخه سواری کنید . شنا کنید . برای اینکه بتوانید انگیزه خود را حفظ کنید توصیه آنست که به یک گروه ورزشی بپیوندید و از ورزش کردن خود لذت ببرید. مطالعات نشان داده که اگر ورزش و فعالیت بدنی انتخابی برای بیمار جذاب و تحریک کننده باشد فرد آن را بصورت منظم تری انجام می دهد.تنها محدودیت ما این است که در صورت امکان باید برای انتخاب فعالیت ورزشی یکی از انواع هوازی مانند دویدن نرم ، دوچرخه سواری ، شنا و … باشد.باید به این نکته توجه داشت که آن دسته از فعالیت های ورزشی که از نیازی متابولیکی پایین برخوردار هستند مانند گلف نمی توانند درکاهش چربی خون موثر باشند.
چربی خون و کاهش وزن
دقت کنید که افراد لاغر هم دچار افزایش چربی خون می شوند و نباید از اندازه گیری چربی خون غافل شوند. اما در افراد چاق کاهش 5/2 تا 5 کیلوگرم اضافه وزن می تواند کمک به کاهش سطح کلسترول خون کند.
چربی خون و چربی های ترانس
چربی های ترانس که در مارگارین، شیرینی ها و کیک های قنادی یافت می شوند اثر منفی بر سطوح کلسترول خون دارند که نه تنها باعث افزایش LDL میشوند بلکه میزان HDL یا چربی خون مفید را نیز کاهش می دهند .در حال حاضر بعضی از غذاها برای تبلیغ بیشتر دارای برچسب “بدون اسید چرب ترانس” هستند . باید گفت که به خیلی از این برچسب ها اعتماد نکنید . چنانچه یک ماده غذایی حاوی کمتر از 0.5 گرم چربی ترانس در هر میزان وعده مخصوص یک نفر باشد، می تواند با عنوان “بدون چربی ترانس ” برچسب گذاری شود . این مقدار چربی خیلی به نظر نمی رسد ولیکن چنانچه مقدار زیادی از غذای با این مقدار ناچیز چربی ترانس بخورید ، این میزان به سرعت زیاد خواهد شد . به خاطر داشته باشید که لیست ترکیبات غذایی روی بسته بندی ها را بخوانید. در صورتی که غذایی حاوی چربی هیدروژنه باشد در واقع حاوی چربی ترانس است و باید به دنبال یک غذای جایگزین باشید .
چربی خون و درمان آن
-کلسترول غذایی را محدود کنید کمتر از 300 میلی گرم در روز کلسترول مصرف کنید ، این مقدار در صورتی که دچار بیماری قلبی هستید باید کمتر از 200 میلی گرم باشد . بیشترین منابع کلسترول شامل گوشتهای پرچرب ، زرده تخم مرغ و لبنیات پرچرب می باشد. از گوشت لخم و بدون چربی، جایگزین های تخم مرغ و لبنیات کم چرب استفاده کنید . -از غلات کامل استفاده کنید مواد مغذی متعددی که در غلات کامل وجود دارند به سلامت قلب کمک می کنند. از نان های سبوس دار، پاستای سبوس دار، آردهای سبوس دار، و برنج قهوه ای استفاده کنید . جودوسر و سبوس جو از دیگر انتخاب های خوب و مناسب هستند . -از میوه ها و سبزیجات بیشتر استفاده نمایید میوه ها و سبزیجات حاوی فیبر هستند که کمک به کاهش کلسترول می کنند. از میوه های فصل به عنوان میان وعده استفاده کنید. علاوه بر این بیشتر از غذاهای حاوی سبزیجات استفاده کنید. -از ماهی نیز بطور منظم استفاده کنید بسیاری از انواع ماهی ها نسبت به گوشت قرمز و ماکیان از درصد کمتری چربی اشباع و کلسترول برخوردارند. سالمون ، خال مخالی و شاه ماهی از جمله ماهی های غنی از امگا3 هستند که برای قلب بسیار مفید است.
چربی خون و ترک سیگار
چنانچه سیگاری هستید ، سیگار را ترک کنید . ترک سیگار کمک به افزایش سطح HDL می کند . مزایای ترک سیگار تنها به این مورد ختم نمی شود . تنها 20 دقیقه بعد از ترک ، فشار خون شما کاهش می یابد . بعد از 24 ساعت ریسک حمله قلبی کاهش می یابد . بعد از یک سال ریسک بیماری قلبی به نصف زمانی می رسد که سیگاری بودید . بعد از 15 سال ریسک بیماری قلبی در شما با فردی که هیچگاه سیگاری نبوده است برابری می کند .
چربی خون و محصولات طبیعی
ثابت شده است برخی محصولات طبیعی قادر به کاهش کلسترول خون هستند و برخی دیگر تنها کمک کننده هستند. کنگر،جو، بتا-سیتوسترول (در برخی از مکمل های خوراکی یافت میشود) سیر، سبوس جو (در جو دوسر و جو کامل موجود است) سیتواستانول (در برخی مکمل های خوراکی یافت می شود) و پسیلیوم که در غلاف و پوست دانه ها موجود است محصولات و مکمل هایی هستند که با صلاحدید پزشک برای کاهش چربی خون می توان از آن استفاده کرد.
کلسترول در بدن
کلسترول در بدن به دو شکل لیپوپروتئین با چگالی پایین (کلسترول بد خون یا LDL) و لیپوپروتئین با چگالی بالا (کلسترول خوب خون یا HDL) وجود دارد. کلسترول خوب خون با خارج کردن کلسترول مضر از سرخرگها، از قلب محافظت میکند. بر اساس توصیهی پزشکان، باید مقدار این کلسترول در بدن بالا باشد. کلسترول بد خون توسط خود بدن ساخته میشود. همچنین کلسترول بد خون، از غذاهای سرشار از کلسترول مانند گوشت قرمز و لبنیات جذب میشود. این کلسترول میتواند با سایر چربیها و مواد دیگر ترکیب شود و مسیر سرخرگها را مسدود کند. نتیجهی این امر کاهش جریان خون و بروز مشکلات جدی برای سلامتی بدن است.
تشخیص چربی خون
نحوهی تشخیص چربی خون کلسترول و چربی خون بالا از طریق نوعی آزمایش خون به نام «پروفایل چربی» قابل شناسایی است. این آزمون کلسترول بد خون، کلسترول خوب خون و تریگلیسرید را اندازهگیری میکند. احتمالا پزشکتان از شما خواهد خواست که ۱۰ تا ۱۲ ساعت قبل از آزمایش چیزی جز آب نخورید و ننوشید. نتیجهی این آزمایش بر مبنای میلیگرم کلسترول یا تریگلیسرید در دسیلیتر (mg/dL) است. نحوهی بررسی اعداد حاصل از این آزمایش به شکل زیر خواهد بود: کلسترول خوب خون (HDL) قابل قبول: ۴۵mg/dL به بالا پایین (نامطلوب): ۳۹mg/dL و به پایین کلسترول بد خون (LDL) قابل قبول: ۱۰۰mg/dL و به پایین متوسط رو به بالا (حد مرزی): ۱۳۰ تا ۱۵۹mg/dL بالا: ۱۶۰mg/dL و به بالا کلسترول کامل قابل قبول: ۲۰۰mg/dL و به پایین متوسط رو به بالا (حد مرزی): ۲۰۰ تا ۲۳۹mg/dL بالا: ۲۴۰mg/dL و به بالا کلسترول کاملتان نباید بیشتر از ۲۰۰mg/dL باشد. تریگلیسرید قابل قبول: ۱۴۹mg/dL و به پایین متوسط رو به بالا (حد مرزی): ۱۵۰ تا ۱۹۹mg/dL بالا: ۲۰۰ظmg/dL و به بالا
چربی خون و مصرف دارو
گروهی از داروها به نام «استاتین» برای کاهش کلسترول خون رایج است. این داروها آنزیمی که در کبد برای ایجاد کلسترول است را مهار میکنند. سپس مجددا کبدتان از خون کلسترول برمیدارد. نتیجهی این پدیده، کاهش کلسترول خون است. همچنین استاتینها میتوانند کلسترول بهدامافتاده در سرخرگها را جذب کنند. تجویز داروهای آتورواستاتین، فلوراستاتین، رزوواستاتین و سیمواستاتین برای درمان چربی خون رایج است. برخی از داروها با عنوان «مهارکنندههای جذب کلسترول» نیز با محدود کردن جذب کلسترول از مواد غذایی، در کاهش چربیخون مؤثرند. گاهی اوقات این داروها نیز همراه با استاتینها تجویز میشوند. یک سری دیگر از داروها با نام «رِزینهای اسید صفراوی» نیز در کنترل کلسترول خون مؤثرند. این داروها رزینهای صفراوی (که محتوی کلسترولاند) را بهدامانداخته و از جذب دوبارهی آنها در رودهی کوچک جلوگیری میکنند. فیبراتها داروهای دیگری هستند که تریگلیسرید بالای خون را کاهش میدهند.
کلسترول خون بالا
کلسترول خون بالا با بررسی سطح کلسترول در خون تشخیص داده می شود. برای اندازه گیری سطح کلسترول بهتر است یک آزمایش خون به نام تست لیپوپروتئین انجام دهید. اکثر مردم قبل از انجام آزمایش باید ۹ تا ۱۲ ساعت ناشتا باشند (چیزی نخورند و ننوشند ). این تست اطلاعاتی به شما در مورد موارد زیر ارائه می دهد: کلسترول کل کلسترول ال دى ال (بد) : منبع اصلی ایجاد کلسترول و انسداد در شریان ها کلسترول اچ دى ال ( خوب ) : کلسترول خوبى که از ایجاد کلسترول در شریان ها حلوگیرى مى کند تری گلیسیرید: شکل دیگری از چربی خون اگر امکان انجام تست لیپوپروتئین وجود نداشته باشد، دانستن کلسترول کل و اچ دى ال می تواند به شما یک ایده کلی درباره میزان کلسترول شما بدهد. تست اچ دى ال و کلسترول کل نیازى به ناشتا بودن ندارد . اگر کلسترول کل ۲۰۰ میلی گرم در دسی لیتر یا بیشتر باشد یا اچ دى ال کمتر از ۴۰ میلی گرم در دسی لیتر باشد، لازم است تست لیپوپروتئین انجام شود. سطح کلسترول با واحد میلی گرم کلسترول در دسی لیتر خون اندازه گیری می شود. تری گلیسرید نیز می تواند خطر ابتلا به بیماری هاى قلبی را افزایش دهد. سطوح بالاى لب مرز (۱۵۰-۳۰۰ میلی گرم در دسی لیتر) یا بالا (۲۰۰ میلی گرم / دسی لیتر یا بیشتر) ممکن است نیاز به درمان داشته باشند. چیزهایی که می توانند تری گلیسیرید را افزایش دهند عبارتند از: ۱- اضافه وزن ۲- عدم فعالیت فیزیکی ۳- سیگار کشیدن ۴- مصرف بیش از حد الکل ۵- رژیم غذایی با کربوهیدرات بسیار بالا ۶- برخی بیماری ها و داروها ۷- اختلالات ژنتیکی