علائم و راه کاهش کلسترول خون بالا و درمان آن چیست
طحال و وظایف طحال در بدن
طحال و وظایف طحال در بدن طحال,طحال بزرگ,درمان سرطان طحال چیست؟,طحال چيست,کار طحال چیست,بزرگی طحال چیست؟,طحال فرعی چیست,کیست طحال چیست,ورم طحال چیست,سرطان طحال چیست؟,عمل طحال چیست
آموزش کامل طرز تهیه آلو خشک بخارائی در منزل
آموزش کامل طرز تهیه آلو خشک بخارائی در منزل آموزش کامل طرز تهیه آلو خشک بخارائی در منزل در سایت جسارت طرز تهیه آلو خشک,طرز تهیه آلو خشکه,طرز تهیه الو خشک,روش تهیه …
عفونت قارچی را با روغن میخک برطرف کنيد
عفونت قارچی را با روغن میخک برطرف کنيد خواص روغن میخک,فوايد روغن میخک,روغن میخک درماني,خاصيت روغن میخک,خواص روغن میخک درماني,خواص روغن میخک براي پوست,خواص روغن میخک براي مو,خواص روغن میخک براي جواني,خواص …
کلسترول خون
کلسترول خون چیست,علائم کلسترول خون چیست,کلسترول خوب خون چیست,افزایش کلسترول خون چیست,علت کلسترول خون چیست,درمان کلسترول خون چیست,کلسترول در خون چیست,نشانه کلسترول خون چیست,کلسترول در آزمایش خون چیست,علت بالا رفتن کلسترول خون چیست,کلسترول خون,کلسترول خون,کلسترول خون بالا,کلسترول خون درمان
راههای کاهش کلسترول بد خون با تغذیه و طب سنتی
مطالعات محققان دانشگاه جانز هاپکینز نشان می دهد که پیاده روی روزانه، مصرف آجیل، چای سبز، گریپ فروت و غلات سبوس دار و نوشیدن آب به کاهش کلسترول کمک می کند. به گزارش هلث، جنس غشای سلول ها از جنس کلسترول است و بدن برای اعمال حیاتی خود از جمله تولید هورمون ها به این ماده حیاتی نیاز دارد. بعضی از مواد غذایی مانند زرده تخم مرغ، گوشت و فرآورده های لبنی حاوی کلسترول هستند ولی قسمت عمده این ماده توسط بدن تولید می شود. دو نوع از لیپوپروتئین ها، کلسترول و دیگر موارد را از طریق جریان خون حمل می کنند. این دو نوع لیپوپروتئین HDL و LDL نام دارند. کلسترول مفید یا HDL، کلسترول اضافی را وارد کبد کرده و از بدن خارج می کند. سطح بالای HDL برای سلامت قلب مفید است و از بروز حمله قلبی و سکته مغزی جلوگیری می کند. کلسترول LDL ، کلسترول اضافی بدن را وارد جریان خون می کند و سبب ضخیم شدن رگ های خونی می شود. این کلسترول برای سلامت قلب مضر است و احتمال سکته را افزایش می دهد. مطالعات محققان دانشگاه جانز هاپکینز نشان می دهد که با 9 روش کوتاه و ساده می توان سطح کلسترول بد را در مدت 10 ثانیه کاهش داد.
مواد غذایی مفید برای کاهش سریع کلسترول بد خون
بهترین راه کاهش کلسترول خون
1-آب بنوشید
تحقیقات نشان می دهد که نوشیدن روزی پنج لیوان یا بیشتر آب، سبب کاهش کلسترول شده و احتمال بیماری های قلبی را 50 تا 60 درصد کاهش می دهد.
2-روزی 30 دقیقه پیاده روی کنید
مطالعات محققان کلینیک مایو نشان می دهد که روزی 30 دقیقه پیاده روی نقش موثری در کاهش کلسترول و کاهش احتمال ابتلا به بیماری های قلبی دارد.
3-گریپ فروت بخورید
مصرف روزانه یک عدد گریپ فروت سبب کاهش 11 درصد کلسترول خون می شود. این میوه علاوه بر کاهش کلسترول، به کاهش وزن کمک می کند و خاصیت ضد سرطانی دارد و اختلال خواب را از بین می برد.
4-در وعده های غذایی از سبوس استفاده کنید
غلات و مواد حاوی فیبر و سبوس، مرگ ناشی از بیماری های قلبی را 20 درصد کاهش می دهند.
5-از چای سبز غافل نشوید
چای سبز یکی از موثرترین مواد غذایی در کاهش کلسترول است.
6- زیاد سالاد بخورید
از سبزی های حاوی برگ سبز استفاده کنید و زیاد سالاد بخورید
7- کره و غذاهای چرب نخورید
غذاهای چرب میزان کلسترول را به سرعت افزایش می دهند.
8- آجیل بخورید
آجیل بهترین میان وعده است و احتمال بیماری های قلبی را 30 درصد کاهش می دهد.
9- به برچسب ها دقت کنید
قبل از خرید، برچسب مواد غذایی را با دقت بخوانید و مواد غذایی چرب مانند سس مایونز را وارد خانه نکنید.
نکاتی در مورد کلسترول خون
سبوس برنج برای کبد مفید بوده و کلسترول خون را کاهش می دهد. در رژیم لاغری خوردن فیبر به هضم غذا کمک کرده، جلوی یبوست را گرفته و کلسترول را پایین میآورد، و البته به شما کمک میکند که کاهش وزن پیدا کنید. روغن زیتون حاوی مواد شیمیایی گیاهی است که باعث کاهش کلسترول، نرم کننده و صفرابر است و حاوی میزان زیادی آنتی اکسیدان است که از سرطان سینه و سرطان کولون جلوگیری میکند. گل ساعتی برای کاهش چربی خون و کلسترول مفید است. خار مریم، در کاهش میزان کلسترول خون موثر است و کلسترول مفید را نیز افزایش می دهد. در ضمن همین ماده به همراه ماده دیگری به نام اسید کافئیک موجود در کنگر، کبد را در برابر عفونت حفظ مینمایند. اهدا خون برای کاهش کلسترول خون مفید است. وجود پیاز در خورش داوود پاشا باعث طعم بسیار خوب این غذا می شود و دارای خواص درمانی خوبی است مانند : ضد سرطان و ضد دیابت بودن.با کلسترول خون مقابله کردن.یکی از عناصر اصلی رژیم لاغری است.از بوی بد دهان از خوردن پیاز نترسید با خوردن جعفری و موز و کیوی می توانید با آن مقابله کنید.برای رفع افسردگی مفید است.
کلسترول خون چقدر باید باشد
سطح مطلوب کلسترول تام خون معادل با مقادیر کمتر از 200 میلی گرم/ دسی لیتر می باشد و سطح حاشیه ای و در مرز خطر برای کلسترول خون معادل بامقادیر بین 200 تا 239 میلی گرم/ دسی لیتر می باشد و سطح خطرناک کلسترول خون معادل با مقادیر 240 میلیگرم/دسی لیتر و بیشتر می باشد.
کلسترول خون پایین
برخی تحقیقات نشان داده اند افرادی که با مصرف داروهای استاتین سطوح کلسترول خونشان را به میزان قابل ملاحظه ای کاهش می دهند خود را در معرض افزایش خطر ابتلا به سرطان قرار می دهند. به گزارش bbc news ، محققان نمی توانند این نتیجه را قطعا به عنوان عارضه جانبی استاتین ها معرفی کرده یا به کلسترول پایین نسبت دهند. به علاوه فوائد استاتین ها تا کنون بیش از اثرات جانبی آنها بوده و تاثیر قابل ملاحظه این داروها در کاهش بیماری های قلبی از جمله حمله قلبی بی تردید پذیرفته شده است. اما هنوز هم جنبه های خاصی از کاهش LDL با استاتین ها مورد بحث بوده نیازمند تحقیقات بیشتر است.
کلسترول خون نرمال
کلسترول خون در کودکان باید به صورت زیر باشد
خوب: 170 میلیگرم بر دسیلیتر (mg/dL) یا کمتر
مرزی: 170 تا 199 mg/dL
بالا: 200 mg/dL یا بیشتر
کلسترول بد (LDL)
خوب: 110 mg/dL یا کمتر
مرزی: 110 تا 129 mg/dL
بالا: 130 mg/dL یا بیشتر
کلسترول خوب (GDL)
خوب: 45 mg/dL یا بیشتر
مرزی: 40 تا 45 mg/dL
پایین: 40 mg/dL یا کمتر
تریگلیسرید
خوب: برای سنین صفر تا 9 سال: 75 mg/dL یا کمتر، برای سنین 10 تا 19 سال: 90 mg/dL یا کمتر
مرزی: برای سنین صفر تا 9 سال: 75 تا 99 mg/dL، برای سنین 10 تا 19 سال: 90 تا 129 mg/dL
بالا: برای سنین صفر تا 9 سال: 100 mg/dL یا بیشتر، برای سنین 10 تا 19 سال: 130 mg/dL یا بیشتر
کلسترول کل در بزرگسالان
خوب: 200 mg/dL یا کمتر
مرزی: 200 تا 239 mg/dL
بالا: 240 mg/dL یا بیشتر
کلسترول بد (LDL)
خوب: 100 mg/dL یا کمتر
مرزی: 130 تا 159 mg/dL
بالا: 160 mg/dL یا بیشتر
کلسترول خوب (HDL)
خوب: 40 mg/dL یا بیشتر
پایین: 39 mg/dL یا کمتر
تریگلیسریدها
خوب: 159 mg/dL یا کمتر
مرزی: 150 تا 199 mg/dL
بالا: 200 mg/dL یا بیشتر
علائم کلسترول خون
بعد از ۲۰ سالگی همه افراد لازم است معاینه های پزشکی که شامل آزمایشات تجزیه و تحلیل خون برای بررسی سطح کلسترول خون است را شروع کنند. این مسئله به خاطر این مهم است که در اغلب موارد مدت زیادی طول می کشد تا علائم کلسترول بالا خود را نشان دهد و در این صورت کنترل کلسترول دشوارتر شود . در حال حاضرهیچ نشانه قابل توجهی وجود ندارد که نشان دهد شما در معرض خطر کلسترول بالا هستید، اما انجام یک آزمایش خون ساده به تشخیص کلسترول بالا بسیار کمک می کند . با این حال کارشناسان از عود علائم خاصی به عنوان علائم هشدار در افراد در معرض خطر ابتلا به کلسترول بالا یاد می کنند که در این قسمت به تعدادی از آنها اشاره می شود : احساس سنگینی و درد در کبد و کیسه صفرا. دهان پنبه ای، همراه با بوی بد دهان. سنگینی در معده، مشکل انجام فرآیندهای گوارشی، به ویژه هنگامی که غذاهای پرچرب مصرف می شود . آروغ زدن، گاز و سوء هاضمه پس از خوردن غذا . مشکل اجابت مزاج که بیشتر به شکل یبوست بروز میکند . تمایل به خوابیدن بعد از صرف وعده های غذایی اصلی . کهیر یا خارش پوست. سردرد یا میگرن. از دست دادن تعادل و سرگیجه. التهاب و بی حسی در اندام ها . مشکل بینایی . اضطراب هنگام حرکت و یا انجام فعالیت های فیزیکی . به طور کلی این گروه از علائم می تواند با سایر مشکلات سلامتی که شایع تر است و می تواند خود به خود ناپدید شوند اشتباه گرفته شود. اما اگر بخواهید مطمئن شوید که این علائم و مشکلات به کلسترول بالا ربط دارند یا نه ممکن است زمان را از دست بدهید وسطح کلسترول شما به طور جدی بالا رود و باعث شود که دیگر نتوانید به راحتی این مشکلتان را برطرف کنید.
کاهش کلسترول خون
وغن زیتون و غذاهایى نظیر میوه هاى مغزدار (گردو و پسته)، آووکادو، روغن کانولا و روغن بادام زمینى سرشار از نوع دیگرى از روغن غیر اشباع شده مىباشند که در گذشته تصور مىشد هیچ اثرى روى سطح کلسترول ندارند، اما این روغنها در واقع ممکن است سطح کلسترول را کاهش دهند. مطالعات انجام شده نشان مىدهد که رژیم تغذیهاى که حاوى این روغن اشباع شده باشد، حتى بیشتر از رژیم شدید کم چربى، کلسترول خون را پایین مىآورد. این نوع روغن اشباع نشده، LDL )کلسترول بد( را کاهش مىدهد، در حالى که در سطح HDL تغییرى ایجاد نمىکند. بنابراین از رژیم تغذیهاى کم چربى استفاده کنید و همراه آن دو تا سه قاشق غذاخورى از روغن زیتون یا روغنهاى مشابه در هر روز استفاده کنید. فقط مطمئن شوید که این روغن اشباع نشده را جایگزین دیگر چربىها کردهاید و نه این که آن را به رژیمتان اضافه کرده باشید.
قرص کاهش دهنده کلسترول خون
کولسوولام: که همراه با رژیم غذایی کلسترول خون و درمان کلسترول خون با ورزش تجویز می شود. شروع اثر این داروی کاهش کلسترول خون به چند هفته وقت نیاز دارد. داروی مزبور کاهش کلسترول خون ممکن است با عوارض گوارشی و نیز دردهای عضلانی و احساس ضعف همراه باشد و با دوز کمتری نسبت به سایر رزین های اسید صفراوی تجویز می شود. این داروهای کاهش کلسترول خون را می توان به تنهایی یا همراه با استاتین ها تجویز کرد.
داروی جمفیبروزیل برای کاهش کلسترول خون ، ۳۰ دقیقه قبل از صبحانه و شام خورده می شود و عوارض آن نادر است. عوارض این اروی کاهش کلسترول خون عبارتند از تهوع، نفخ، گیجی، درد معده و سردرد. فیبرات ها ممکن است احتمال ایجاد سنگ های صفراوی را افزایش دهند.
علت بالا رفتن کلسترول خون
دانشمندان کانادایی کشف کردند که پروتئینی بنام resistinکه از بافت چربی ترشح می شود سبب افزایش کلسترول بد (یا LDL) و افزایش خطر ابتلا به بیماری قلبی می گردد. این تحقیق درکنگره ی قلب و عروق کانادا در 28 اکتبر ارائه گردید. نتایج این تحقیق ثابت می کند که resistinسبب افزایش تولید LDLدر سلولهای کبد انسان وهمچنین کاهش گیرنده های LDLدر کبد میشود. در چنین شرایطی کبد کمتر قادر به پاکسازی کلسترول بد از بدن است، Resistinسبب تسریع تجمع LDLدرسرخرگها و افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی می شود. تحقیقات نشان میدهد که resistinدارای تأثیرات منفی بر اثرات داروی استاتین است، استاتین اصلی ترین داروی پایین آورده ی کلسترول است که برای درمان و پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی استفاده می شود. دکتر شیرا رشید استادیار دپارتمان دارو دردانشگاه McMasterخاطر نشان می کند که تقریباً 40 درصد از افرادی که استاتین دریافت می کنند در برابر تأثیرات پایین آورندگی این دارو بر LDLخون مقاوم هستند. به گفته ی دکتر رشید مفهوم اصلی این نتایج این است که بالا بودن مقدار Resistinدرخون میتواند علت مقاومت دربرابر استاتین در کاهش کلسترول LDLدربرخی بیماران باشد.اومعتقد است این نتایج منجر به انقلابی در داروهای جدید درمانی خواهد شد، به خصوص داروهایی که پروتئین resistinرا هدف قرار می دهند و از عملکرد آن ممانعت به عمل می آورند و در نتیجه تأثیر استاتین را افزایش می دهند. به گفته ی دکتر Abramsonاحتمال بهبود درمان برای علل بیماریهای قلبی عروقی قدم موثری است. حدود 40 درصد از افراد کانادایی به کلسترول بالا مبتلا هستند. به همین علت یکی از علل عمده ی نگرانی درمورد سلامت درجامعه ی کانادا بالا بودن کلسترول وبیماریهای قلبی عروقی است. دکتر Abramsonمی افزاید: این تحقیق اهمیت حفظ وزن سلامت و مقدار کلسترول که دو عامل حیاتی در پیشگیری از بیماریهای قلبی است را تایید می کند . بالا بودن مقدار کلسترول LDLفاکتور خطر اصلی برای بیماری قلبی و سکته است. این موضوع میتواند منجر به ساخته شدن پلاک دردیواره ی سرخرگها و نازک شدن آنها می گردد که موجب ایجاد بیماریی بنام آترواسکلروز می شود در این بیماری جریان خون به سختی از قلب درسراسر بدن پخش می شود. همچنین داشتن اضافه وزن، احتمال بالا رفتن فشار خون و ابتلا به دیابت را افزایش میدهد که دو خطر عمده ی ابتلا به بیماری قلبی و سکته محسوب می شوند. خوشبختانه محققین مطالب زیادی درمورد نحوه ی پیشگیری از بیماری قلبی و چگونگی معکوس نمودن عوامل خطر آن دردسترس دارند. دانشمندان به همه ی افراد ویزیت منظم پزشک ،حفظ وزن سلامت واندازه ی دور کمر همچنین تنوع درمصرف مواد مغذی و کاهش مصرف غذاهای چرب و داشتن فعالیت منظم را برای پیشگیری از ابتلا به بیماری قلبی توصیه می کنند . همچنین توجه به مصرف دقیق داروها بر اساس تجویز پزشک درکاهش خطرات مذکور بسیار مهم است.
کلسترول یک ماده چربی مانند و مومی است که در کبد و سایر سلولها ساخته شده و در بعضی از انواع غذاهای خاص از جمله لبنیات، تخم مرغ و گوشت یافت میشود.
بدن برای عملکرد عادی و مناسب به میزان مناسبی کلسترول نیاز دارد. دیواره ها و غشاء سلولی بدن برای تولید هورمون، ویتامین D و اسیدهای صفراوی که به هضم چربی کمک میکند نیاز دارد، البته این نیاز مقدار محدودی بوده و اگر خیلی بیشتر از میزان مورد نیازتان دریافت کنید، بدنتان در خطر انواع بیماری از جمله بیماری های قلبی قرار میگیرد.
زمانیکه میزان زیادی کلسترول در خون شما موجود باشد، ممکن است این کلسترول ها رسوب کرده باعث تنگ شدن رگهای شما و در نتیجه کاهش خونرسانی به قلب میشود. در گذر زمان این باریک شدن رگها باعث تصلب شریان و درنتیجه ابتلا به بیماری های قلبی میشود. زمانیکه خون حاوی اکسیژن کافی به قلب نرسد، فرد دچار درد قفسه سینه و در نتیجه آنژین میشود. اگر خونرسانی به بخشی از قلب کاملا قطع شود، فرد دچار بیماری عروق کرونر و در نتیجه سکته قلبی میشود.
کلسترولی که درون خون شما حرکت میکند، به پروتئین ها میچسبد و تشکیل بستهای بنام لیپوپروتئین میدهد. لیپوپروتئین ها به چند دسته پرچگالی، کم چگالی و یا خیلی کم چگالی بسته به ترکیب میزان چربی و پروتئین تقسیم میشوند
لیپوپروتئین کم چگالی(LDL). این نوع لیپوپروتئین که به LDL یا کلسترول بد معروف است، میتواند باعث رسوب در دیواره رگها شده و رگ ها را باریک نماید. هرچه LDL بیشتری در خون موجود باشد، خطر بیماری قلبی در افراد بیشتر میشود.
لیپوپروتئین پرچگالی (HDL). این نوع لیپوپروتئین که به HDL یا کلسترول خوب معروف است، به بدن برای دفع کلسترول بد یا LDL کمک میکند. هرچه سطح HDL خون بالاتر باشد، بهتر است. اگر سطح HDL خون پایین باشد خطر بیماری های قلبی افزایش میدهد.
لیپوپروتیئن خیلی کم چگالی (VLDL). این نوع لیپوپروتئین که شبیه کلسترول LDL است، اما میزان چربی در آن بیشتر از همه بوده و میزان خیلی کمی پروتئین دارد.
تری گلیسیرید. تری گلیسیرید نوع دیگری چربی خون است که در خون موجود است و از انواع خیلی کم چگالی میباشد. کالری اضافی، الکل یا قندخون موجود در بدن به تری گلیسیرید نبدیل شده و در سلولهای چربی درون بدن ذخیره میشوند.
چه عواملی بر سطح کلسترول خون تاثیر دارد؟
طیف مختلفی از عوامل متفاوت میتواند بر سطح کلسترول خون تاثیر بگذارد. این عوامل شامل:
رژیم غذایی. چربی های اشباع و کلسترول موجود در خوراکیها سطح کلسترول خون را افزایش میدهد. سعی به کاهش مصرف خوراکیهای حاوی چربی اشباع و کلسترول نمایید.
وزن بدن. اضافه وزن و چاقی علاوه بر اینکه خطر ابتلا به بیماری قلبی را افزایش میدهد، باعث افزایش سطح کلسترول خون هم میشود. کاهش وزن میتواند به شما برای کاهش کلسترول LDL و افزایش کلسترول HDL کمک نماید.
ورزش. فعالیت بدنی و ورزش منظم سطح کلسترول HDL را افزایش داده و سطح کلسترول LDL را کاهش میدهد. میزان ورزش توصیه شده روزانه حداقل ۳۰ دقیقه میباشد.
سن و جنس. هرچه سن ما بیشتر میشود سطح کلسترول خون نیز افزایش مییابد. قبل از سن یائسگی زنان سطح کلسترول کم تری نسبت به مردان دارند، اما بعد از دوران قاعدگی سطح کلسترول خون زنان نسبت به مردان هم سن خود افزایش مییابد.
قندخون. دیابت کنترل نشده باعث افزایش سطح کلسترول خون میشود. با کنترل قندخون میتوان به کاهش سطح کلسترول خون نیز کمک نمود.
عوامل ارثی. کلسترول بالای خون میتواند ارثی و ژنتیکی باشد.
سیگار کشیدن. سیگار کشیدن به دیواره رگهای خونی آسیب رسانده و آنها را برای رسوب کردن کلسترول آماده میکنند. همچنین سیگار کشیدن میتواند سطح کلسترول خوب خون (HDL) را کاهش دهد. اگر شما سیگار میکشید برای ترک سیگار اقدام نمایید.
سایر دلایل. بعضی از داروها و بیماریهای خاص میتوانند سطح کلسترول خون را افزایش دهند.
سطح طبیعی کلسترول چه اندازه باید باشد؟
هر فرد بالای بیست سال باید حداقل هر پنج سال یکبار اقدام به آزمایش سطح کلسترول نماید. بعد از آزمایش میزان مناسب انواع کلسترول برای که توسط ایالات متحده اعلام شده است، سطوح زیر میباشد:
کلسترول مجموع (Total cholesterol) وضعیت
پایین ۲۰۰ میلی گرم عالی
بین ۲۰۰ تا ۲۳۹ در محدوده خطر
بالای ۲۴۰ میلی گرم بالا (خطرناک)
سطح کلسترول بد یا LDL وضعیت
زیر ۷۰ میلی گرم بهترین میزان برای افراد دچار بیماری قلبی
زیر ۱۰۰ میلی گرم بهترین میزان برای افرادیکه در خطر ابتلا
به بیماری قلبی قرار دارند
بین ۱۰۰ تا ۱۲۹ میلی گرم تقریبا مناسب
بین ۱۳۰ تا ۱۵۹ میلی گرم در محدوده خطر
بین ۱۶۰ تا ۱۸۹ بالا
۱۹۰ میلی گرم به بالا خیلی زیاد
سطح کلسترول خوب یا HDL وضعیت
زیر ۴۰ میلی گرم در مردان
زیر ۵۰ میلی گرم در زنان
کم
بین ۵۰ تا ۵۹ میلی گرم متوسط
بالای ۶۰ میلی گرم عالی
سطح تری گلیسرید خون وضعیت
زیر ۱۵۰ میلی گرم عالی
بین ۱۵۰ تا ۱۹۹ در محدوده خطر
بین ۲۰۰ تا ۴۹۹ خطرناک
بالای ۵۰۰ میلی گرم خیلی خطرناک
کلسترول بالای خون چگونه درمان میشود؟
بسته به سطح کلسترول خون شما میبایست از ترکیب تغییرات سبک زندگی و درمانهای پزشکی استفاده نمود. درمان های پزشکی بسته به شرایط شما توسط پزشک تجویز میشوند، بعضی از داروهای مورد استفاده پزشکان برای درمان کلسترول خون شامل:
استاتین ها
نیاسین
آسپرین
داروهای درمان فشار خون بالا
و تغییرات سبک زندگی که میتواند به شما در کاهش کلسترول خون کمک کند شامل:
ورزش کردن و افزایش فعالیت بدنی
خوردن میوه، سبزی، غلات کامل و رعایت رژیم غذایی سالم
اجتناب از غذاهای حاوی چربی اشباع که در غذاهای سرخ کرده و غیره قرار دارد
مصرف روغن ها و چربی های مناسب مانند روغن زیتون، کانولا و …(مصرف چربی نباید بیشتر از ۱۰ درصد کل کالری دریافتی شما در روز باشد)
خواب کافی
کاهش وزن
اجتناب از مصرف الکل
ترک سیگار
خوردن ماهی های خاص از جمله ماهی تن و سالمون
پیشگیری از افزایش سطح کلسترول خون
همان تغییراتی که برای سبک زندگی بیان کردیم، میتواند به کاهش سطح کلسترول خون هم کمک نماید.
کلسترول یک نوع چربی است که می تواند در رگ های خونی شما رسوب کرده و باعث انسداد آنها گردد. اگر این انسداد در عروق ظریف خونرسان قلب رخ دهد، باعث ایجاد بیماری ایسکمی قلبی و در نهایت سکته قلبی می گردد.
یکی از اجزای اصلی برنامه کاهش کلسترول خون، رژیم غذایی است. با دنبال کردن یک برنامه صحیح غذایی، شما می توانید کلسترول خون را کنترل کنید.
یکی از اجزای اصلی برنامه کاهش کلسترول خون، رژیم غذایی است. با دنبال کردن یک برنامه صحیح غذایی، شما می توانید کلسترول خون را کنترل کنید.
همزمان با کاهش مصرف غذاهایی که اثرات نامطلوب بر روی میزان کلسترول خون شما دارند، مصرف غذاهای مفید به عنوان جایگزین، نقش کلیدی در کنترل میزان کلسترول خون خواهند داشت.
باید باور کنیم که بعضی از غذاهای مفید می توانند نقش معجزه آسایی در کنترل کلسترول خون ایفا نمایند. علاوه بر آن که طعم به مراتب بهتری از داروهای کاهش دهنده کلسترول خون داشته و عوارض احتمالی این داروها را به دنبال نخواهند داشت.
سبزیجات سرشار از ویتامین، املاح، رنگدانه های گیاهی و آنتی اکسیدان ها می باشند. آنها با چربی بد خون که باعث ایجاد پلاک در رگ ها می شود، مبارزه می کنند. لذا در کنترل مهم ترین عامل خطر برای بیماری های قلبی، حمله قلبی و سکته مغزی، کمک می کنند.
سعی کنید در طول هفته انواع مختلفی از سبزیجات را استفاده کنید تا بتوانید از فواید آنها برای سلامتی خود بهره مند شوید.
میوه ها نیز منبع عالی از رنگدانه های گیاهی، آنتی اکسیدان ها و فیبر هستند. لذا استفاده متناسب و متنوع از میوه ها در کنترل کلسترول خون مفید خواهد بود.
همه چربی ها بد نیستند. شما به چربی های خوب نیاز دارید. چربی خوب شامل روغن های زیتون، کانولا، دانه کتان، گردو، بادام زمینی و روغن کنجد است.
این چربی ها به کاهش التهاب داخلی، کاهش میزان کلسترول، بالا بردن سطح ایمنی بدن و سلامت سیستم اعصاب مرکزی و مغز کمک شایانی می کنند.
از مواد غذایی حاوی فیبر بالا مانند جو ، جو دوسر، گندم و برنج سبوس دار استفاده کنید. این گونه مواد غذایی حاوی فیبر محلول بوده و با کلسترول در دستگاه گوارش ترکیب شده و باعث خروج آن از بدن می شود.
خوردن متوسط برخی خشکبار مانند بادام زمینی و بادام می تواند در کاهش کلسترول خون کمک کند. خشکبار حاوی چربی سالم و آنتی اکسیدان هایی است که به حفظ سلامت دستگاه قلبی و عروقی شما کمک می کند.
در هفته شما باید 2 تا 3 وعده خشکبار مصرف کنید. هر وعده خشکبار حدود یک سوم لیوان است. ولی در میزان مصرف خود دقت کنید، زیرا خشکبار حاوی کالری فراوانی است. نکته مهم دیگر در مصرف خشکبار این است که از خشکبار بدون نمک استفاده کنید.
از غذاهای دریایی به ویژه ماهی ها در سبد غذایی خود استفاده نمایید. البته توجه داشته باشید که میگو تنها غذای دریایی حاوی کلسترول فراوان می باشد و نباید آن را مصرف کنید.
از گوشت های با چربی کم استفاده کنید و سعی کنید به جای سرخ کردن گوشت آن را بپزید و یا به صورت کبابی استفاده نمایید.
از گوشت مرغ استفاده کرده و قبل از پختن آن، پوست آن را جدا کنید.
از گوشت مرغ استفاده کرده و قبل از پختن آن، پوست آن را جدا کنید.
از گوشت های فرآیند شده مانند سوسیس و کالباس کمتر استفاده کنید و یا اصلا استفاده نکنید.
جگر، دل و قلوه حاوی کلسترول فراوانی است. سعی کنید خیی کم از این گونه گوشت ها استفاده کنید.
جگر، دل و قلوه حاوی کلسترول فراوانی است. سعی کنید خیی کم از این گونه گوشت ها استفاده کنید.
در هفته حتما دو بار از ماهی استفاده کنید. این ماهی ها بهتر است از نوع چرب آنها مانند سالمون یا قزل آلا باشد.
در کنار برنامه غذایی یاد شده، با انجام ورزش منظم و تغییر شیوه های نادرست زندگی می توانید به طور شگفت آوری در کاهش کلسترول خون خود موثر باشید.
سلام مطالب برام خیلی مفید بود ،ممنون،ولی سوال من چرا کلسترول من پایین نمیاد
سلام ممنون مطلب تون کامل و عالی بود
سلام من همسرم کلسترولش 279 می باشد آیا خطری تهدیدش میکند لطفا راهنمایی بفرماییدباتشکر
سلام من 38 سالمه تیلیگلیسیریدم رو مرز بود 500 با حم و استاتین اوردم تا 239 حالا کلسترولم ب شدت پایین آمده توصیه شما چیست؟؟؟؟؟؟
ممنون
مفید بود
زمانی که کلسترول خون بالا می رود هیچ علائم خاصی بروز نمی کند و نمی توان منتظر حالت مشخصی بود تا به آزمایشگاه مراجعه کرد. افزایش کلسترول نیز مانند پرفشاری خون بیماری خاموش است.
اما پس از چند سال از ابتلا و پیشرفت کلسترول بالای خون، علائمی بروز می کنند که در واقع عوارض آن هستند. افزایش کلسترول در طولانی مدت سبب رسوب در عروق، تنگی قطر آنها و مانع از جریان خون مطلوب از عروق به سمت اندام های تحانی می شود.
علائم این ناراحتی ها تقریبا برای همه شناخته شده است و حتی در بعضی موارد باید فورا به اورژانس مراجعه کرد. به طور کلی مجموعه علائم بیماری قلبی در نتیجه افزایش کلسترول عبارتند از:
1. درد در عضله پشت پا
2. درد در سینه به صورت غیر قابل تحمل
3. حالت تهوع، سرگیجه
4. تب، سردرد
5. نفس نفس زدن، رنگ پریدگی
6. احساس سرما در دست ها و پاها
7. کاهش توان در صورت، دست ها و پاها به خصوص در یک طرف بدن
8. مشکل در صحبت کردن
9. مشکلات دید و…
علل مختلفي براي افزايش كلسترول خون وجود دارند، برخي از آنها قابل كنترل و برخي ديگر غير قابل كنترل هستند.
نوع رژیم غذایی می تواند کلسترول را کم یا زیاد کند. اگر بیش از حد چربی های اشباع شده می خورید ، آن مضر است. مصرف موادی همچون گوشت قرمز-مرغ با پوست-ماهی-فراورده های لبنی پر چرب (شیر، پنیر و كره)-چربیهای اشباع و ترانس و هیدروژنه (جامد) – روغن نارگیل و خرما، بیسكوئیت ها، شیرینی جات، چیپس ها، پفك، غذاهای سرخ كردنی، سوسیس، همبرگر و كالباس، بستنی، پیتزا، زرده تخم مرغ، امعاء و احشاء حیوانی همچون جگر سیاه، مغز، سیرابی و قلوه حیوانات، میگو، خرچنگ، صدف.. همچنین، مواد غذایی بسته بندی شده که شامل روغن نخل، روغن نارگیل، کره کاکائو همچنین ممکن است چربی اشباع شده باشند. بنابراین، در برنامه رژیم غذایی روزانه خود سعی کنید بیش از حد چربی اشباع شده نخورید.
داشتن اضافه وزن می تواند باعث افزایش میزان تری گلیسیرید و کاهش HDL یا کلسترول خوب در بدن تان شود.
فعاليت بدني
فعالیت کم در طول زندگی میتواند باعث افزایش LDL (کلسترول مضر) و کاهش HDL (کلسترول مفید) شود.
هر چه سن شما بالاتر برود، بیشتر در معرض ابتلا به کلسترول خون بالا خواهید بود. به خاطر اینکه در این سنین میزان فعالیت بدنی کاهش پیدا می کند. نتایج پژوهش های محققان آمریکایی که روی مردان بالای ۴۵ سال و خانم های بالای ۵۵ سال انجام شده است نشان می دهد که این افراد بیشتر در معرض ابتلا به کلسترول خون بالا هستند.
خبر خوب اینکه حتی افراد مسن نیز می توانند کلسترول خود را کاهش دهند. ورزش و همچنین مصرف مواد غذایی سالم (غلات سبوس دار، میوه ها و سبزیجات)، کاهش وزن و ترک سیگار کمک زیادی به کاهش کلسترول خون می کند.
آقایان بیشتر از خانم ها در معرض ابتلا به کلسترول بالای خون قرار می گیرند. به همین دلیل نیز خطر بروز سکته ی قلبی در آقایان بیشتر از خانم هاست. در زنان، سطح کلسترول تا زمان یائسگی نسبتا پایین می ماند، اما پس از آن مشابه مردان افزایش خواهد یافت.
وراثت و سابقه ابتلا اعضای خانواده
سابقه پزشکی خانوادهتان میتواند در ابتلای شما به کلسترول بالا تعیین کننده باشد بهطوریکه اگر اعضای خانواده کلسترول بالا داشته باشند شما هم ممکن است به آن مبتلا شوید.
برخی افراد تغذیه ی سالمی دارند، وزن شان متعادل است، تحرک بدنی خوبی دارند و سیگار نیز نمی کشند، اما با این حال چربی خون شان بالاست. در این موارد چربی خون، عامل ژنتیکی دارد.
اگر یکی از اعضای خانواده ی شما دچار کلسترول خون بالا باشد، این احتمال وجود دارد که شما نیز دچار این مشکل شوید.
طبق آمارهای جهانی از هر پانصد نفر، یک نفر دچار کلسترول خون بالای ارثی است، به این معنی که بیشتر در معرض ابتلا به بیماری های عروق کرونری و سکته مغزی قرار دارد.
به همین دلیل توصیه می شود که اهمیت بیشتری به تغذیه خود بدهید، ورزش کنید، به طور مرتب آزمایش بدهید و از استرس و فشارهای روحی دور بمانید
کشیدن سیگار یا قرار گرفتن در مکانی که افراد سیگاری حضور دارند، می تواند موجب افزایش چربی خون شود.
نه خودتان سیگار بکشید و نه در مکانی قرار بگیرید که اطرافیان سیگار می کشند. زیرا سیگار کشیدن یا استنشاق دود سیگار هر دو عاملی است برای افزایش چربی خون و بخصوص بالا رفتن میزان تری گلیسیرید خون.
در بعضی افراد بالا بودن چربی خون باعث میشود مقداری از چربی ها در مویرگ های قلب رسوب کرده و انسداد شرایین ایجاد کند. در نتیجه رگها باریک میشوند و جریان خونی که به قلب میرسد کندتر یا مسدود میشود. خون حامل اکسیژن به قلب است و اگر خون و اکسیژن به قلب نرسد، ممکن است دچار درد در قفسۀ سینه شوید. اگر منبع خون به حدی برسد که قلب به طور کامل به دلیل انسداد ناگهانی بایستد، نتیجۀ آن حملۀ قلبی است. در صورتی که اگر یک لخته خون (در اثر انسداد رگها و عروق)، جریان خون به مغز را مختل سازد، انسان دچار سکته مغزی میشود.
از دیگر عوارض افزایش کلسترول خون ابتلا ابتلا به کبد چرب، بسیاری از افراد دارای چربی خون بالا کبد شان چرب میشود چون کبد در معرض مستقیم رسوب چربی های اضافه خون قرار دارد.
زيادى کلسترول هم براى زنان و هم براى مردان خطرناک است، اما هورمون زنانه استروژن از زنان در برابر اثرهاى بد کلسترول محافظت مىکند پس از يائسگى ميزان استروژن خون کاهش و برعکساثرهاى بد کلسترول افزايش مىيابد بنابراين زنان بايد بويژه پس از يائسگي، مواظب مقدار کلسترول خون خود باشند.
هر چه قدر سنگینتر باشید، بدنتان کلسترول بیشترى تولید مىکند. یک مطالعه ۲۰ ساله در هلند نشان مىدهد که وزن بدن مهمترین و تنها عامل تعیین کننده کلسترول خون مىباشد. هر کیلو افزایش وزن بدن، سطح کلسترول را دو درجه بالا مىبرد.
هنگامى که کلسترول خون بالا باشد، میزان زیادى از ماده چربى زرد رنگ غلیظ در گردش خون شما وجود دارد. اگر زیادى آن بر دیواره شریانها رسوب کند مىتواند رگهاى شما را مسدود کند و احتمالا به حملهى قلبى، سکته و درد آنژینى) درد سینه (ختم شود.
البته باید بدانید که کلسترول، مادهى بدى نیست؛ بدن انسان به طور طبیعى آن را تولید مىکند و این ماده بعضى از کارهاى حیاتى را انجام مىدهد، از جمله: کمک به ساخت سلولهاى جدید، تولید هورمونها و پوشش اعصاب.
کلسترول غذایى: نوعى از کلسترول است که در غذا وجود دارد) اکثرا منبع حیوانى (. براى مثال، یک تخممرغ، ۲۷۵ میلىگرم کلسترول دارد ولى یک سیب اصلا کلسترول ندارد. انجمن قلب آمریکا (AHA) میزان مصرف روزانه کلسترول در حدود ۳۰۰ میلىگرم را توصیه مىکند.