همه چیز درباره علائم و درمان سکته مغزی و عوارض آن
آشنایی با قرص شادی آور و ضد افسردگی بدون عوارض
قرص شادی آور قرص شادی آور ,قرص شادی آور و ضد افسردگی,قرص شادی آور ضد افسردگی,قرص شادی آور مجاز,قرص شادی آور اعتیادآور,قرص شادی آور فلوکستین,قرص شادی آور سرترالین توضیحاتی در مورد قرص …
درمان يبوست با لوبيا سبز
درمان يبوست با لوبيا سبز خواص لوبيا سبز,فوايد لوبيا سبز,لوبيا سبز درماني,خاصيت لوبيا سبز,خواص لوبيا سبز درماني,خواص لوبيا سبز براي پوست,خواص لوبيا سبز براي مو,خواص لوبيا سبز براي جواني,خواص لوبيا سبز براي …
آسم ؛ علت و علائم و درمان بیماری آسم و آلرژی
آسم در این مطلب از سایت جسارت می خواهیم در مورد آسم و علت و راه های درمان آن صحبت میکنیم. امیدواریم این مطلب مورد توجه قرار بگیرد. واقعیت این است که …
سکته مغزی
سکته مغزی ,سکته مغزی و کما,سکته مغزی به انگلیسی,سکته مغزی هموراژیک,سکته مغزی علائم,سکته مغزی خفیف,سکته مغزی خفیف چیست,سکته مغزی در جوانان
توضیحاتی در مورد سکته مغزی
سکته ی مغزی: زمان = صدمه دیدن مغز بهتر است بدانید که در درمان سکته مغزی، ثانیه ها نیز اهمیت دارند. وقتی اکسیژن به مغز نمی رسد، مرگ سلول های مغز در چند دقیقه آغاز می شود. به شرط مصرف داروهای متلاشی کننده لخته خون در سه ساعت ابتدایی پس از بروز سکته مغزی، می توان از گسترش آسیب دیدن مغز کاست. گاهی بخشی از بافت مغز از میان می رود، اندام هایی از بدن که توسط بافت از میان رفته مغز کنترل می شدند از کار می افتند. به عبارت دیگر سکته مغزی سبب ناتوانی بلند مدت جسمی می گردد. چگونگی تشخیص سکته ی مغزی بهیاد داشته باشید که وقتی فردی با علایم و نشانه های سکته مغزی به بخش اورژانس مراجعه می کند، در ابتدا باید نوع سکته مغزی را مشخص کرد. دو نوع سکته مغزی اصلی وجود دارد که روش های درمان شان فرق دارد. پزشکان می توانند از عکس برداری اورژانسی برای شناسایی نوع سکته مغزی – مسدود شدن یا منفجر شدن رگ خونی -استفاده کنند. نتایج آزمایش های اضافی محل خونریزی درون مغز را مشخص می گردد.در این مطلب از سایت جسارت در مورد سکته ی مغزی صحبت میکنیم امیدواریم مورد توجه قرار بگیرد.
مهم ترین علائم سکته مغزی
مهم ترین علائم سکته ی مغزی عبارتند از: 1- احساس بی حسی یا فلج ناگهانی در یک طرف صورت و دست یا پای یک طرف بدن 2- کاهش ناگهانی بینایی، قدرت بدن، تعادل بدن (به سختی راه رفتن)، قوای حسی، صحبت کردن و یا فهم صحبت دیگران 3- تاری ناگهانی دید به خصوص در یک چشم 4- به هم خوردن تعادل بدن به طور ناگهانی که احتمالا با حالت تهوع، استفراغ کردن، تب، سکسکه و یا قورت دادن غذاها به سختی همراه است. 5- سردرد ناگهانی و شدید بدون دلیل که فورا بعد از آن فرد بیهوش می شود (نشان دهنده سکته مغزی به علت خونریزی است). مسئله مهم این است که وقتی دچار علائم سکته مغزی گشتید، هر چه سریع تر نزد پزشک بروید. شروع زودتر درمان باعث آسیب کمتر مغز می شود و کمتر دچار فلج دائمی می شوید 6- بیهوش شدن فرد 7- سرگیجه ی بدون دلیل یا افتادن ناگهانی روی زمین سکته مغزی می تواند به مرگ منجر شود.بهتر است بدانید که سکته ی مغزی یکی از علل اصلی مرگ و میر در ایالات متحده آمریکا است. سکته مغزی، زمانی اتفاق می افتد که رگی خونی در مغز مسدود یا منفجر گردد بدون درمان، سلول های مغز به سرعت می میرند. به یاد داشته باشید که نتیجه می تواند ناتوانی جدی اندام های بدن یا مرگ باشد. اگر فردی که دوست دارید، علایم و نشانه های سکته ی مغزی را بروز داد باید بلافاصله با اورژانس تماس بگیرید و کمک بخواهید. علایم و نشانه های سکته مغزی شامل این موارد است : – بروز ناگهانی ضعف و بی حسی در یک طرف بدن فرد به طور ناگهانی – تغییر ناگهانی دید در یک یا دو چشم یا دشوار شدن خوردن غذا – بروز ناگهانی سردردهای شدید بدون علت در فرد – ایجاد مشکلات شدید همراه با سرگیجه هنگام راه رفتن فرد – بروز مشکلات ناگهانی در صحبت کردن و شناخت دیگران
آزمون سکته مغزی
آزمون سکته ی مغزی: حرف زدن، لبخند زدن، تکان خوردن آزمون سکته مغزی به شناسایی علایم و نشانه های این بیماری کمک می کند. این آزمون از جزئیات زیر تشکیل شده است: – چهره. از فرد بخواهید لبخند بزند. آیا یک طرف صورت بی حس است؟ – بازوها. از فرد بخواهید دست هایش را بالا ببرد. آیا یک دست پایین است؟ – حرف زدن. از بخواهید یک جمله ساده را تکرار کند. آیا در به یاد آوردن و بیان کلمات با دشواری روبرو است؟
سکته مغزی کوتاه
سکته ی مغزی کوتاه (TIA) به یاد داسته باشید که حمله ایسکمیک گذرا را اغلب سکته مغزی کوتاه می نامند. لخته خون قسمتی از مغز را به طور موقت از کار می اندازد و علایمی شبیه سکته مغزی نمایان می شود. در واقع به گزارش سلامت نیوز وقتی جریان خون دوباره برقرار شود، علایم و نشانه های سکته مغزی از میان می روند. سکته مغزی کوتاه، نشان دهنده آن است که سکته مغزی اصلی به زودی به وقوع می پیوند. اگر فکر می کنید سکته مغزی کوتاهی را پشت سر گذاشته اید باید بلافاصله به پزشک مراجعه کنید تا او احتمال بروز سکته مغزی اصلی را به حداقل برساند.
علت سکته مغزی
علت بروز سکته ی مغزی چیست؟ یکی از علل رایج سکته مغزی ضخیم و سخت شدن دیواره رگ های خونی است. پلاکت های ساخته شده از چربی، کلسیم، کلسترول و … انعطاف رگ های خونی را از میان می برند. لخته خون ممکن است سبب مسدود شدن رگ خونی غیر قابل انعطاف و بروز سکته مغزی ایسکمیک شود. عامل اصلی سکته مغزی هموراژیک در اکثر موارد عدم درمان فشار خون بالا است که سبب انفجار رگ خونی ضعیف می گردد.
سکته مغزی چیست
سکته ی مغزی نوعی اختلال نورولوژیک ناگهانی است که به علت عروق کانونی قابل انتساب است که به دنبال آن خونرسانی به ناحیهای که دچار سکته مغزی شدهاست مختل میشود. به بیان دیگر اگر خونرسانی به قسمتی از مغز دچار اختلال شده و متوقف گردد٬این قسمت از مغز دیگر نمیتواند عملکرد طبیعی خود را داشته باشد. این وضعیت را اصطلاحاً سکته مغزی مینامند. سکته ی مغزی میتواند به عللی مانند بسته شدن یا پاره شدن یکی از رگهای خونرسان مغز ایجاد شود. سکته ی مغزی در مردان بیشتر از زنان است. معمولاً قبل از بروز سکته ی مغزی علائم هشدار دهندهای وجود ندارد یا اینکه علائم بسیار جزئی هستند. بعد از بروز سکته مغزی بیمار باید بلافاصله در بیمارستان بستری گشته تا از بروز صدمات دائمی به مغز جلوگیری شود. عوارضی که بعد از سکته مغزی ایجاد میشود بستگی به محل سکته و وسعت بافتهای گرفتار شدهٔ مغز دارد. عوارض سکته مغزی از عوارض خفیف و گذرا مثل تاری دید تا عوارض فلجکننده دائمی یا حتی مرگ را شامل میشود. اگر این علائم در طول ۲۴ ساعت از بین بروند، این وضعیت را اصطلاحاً حمله ایسکمی گذرا (transient ischemic attack)مینامند که یک علامت هشدار دهنده از یک سکته مغزی احتمالی در آینده میباشد. سکته مغزی سومین عامل مرگ و میر در جهان است. آمار سکته مغزی در ایران نیز چندان مناسب نیست. پزشکان ایرانی میگویند افراد در ایران ۱۰ سال زودتر از سایر کشورها به سکته مغزی مبتلا میشوند. متخصصان کمتحرکی، مصرف بیرویه نمک و چربی، چاقی، استعمال دخانیات و در مجموع رژیم نامناسب غذایی را عاملی برای حرکت به سمت سکتههای مغزی ایرانیان میدانند. بر اساس آمار میدانی سکتههای مغزی در مردان ایرانی ۲۵ درصد بیشتر از زنان است. دبیر انجمن سکته مغزی ایران اعتقاد دارد که این سکته به عنوان دومین عامل مرگ و میر در ایران و برخی از کشورهای در حال پیشرفت است. پژوهشها نشان میدهند گرچه اشراف بر زبان دوم احتمالاً بی ارتباط با سلامت فیزیکی به نظر میرسد، اما ظاهراً این مهارت از مغز در برابر آسیبهای ویرانگر به عملکردهای مغزی محافظت میکند و افرادی که در سخن گفتن به دو زبان مهارت دارند، احتمال بهبودی و درمان آنها در صورت بروز سکته مغزی، دو برابر دیگران است
انواع سکته مغزی
حدود ۸۵٪ از تمام موارد سکتههای مغزی بر اثر بسته شدن یک شریان مغزی با یک لخته خون (ترومبوز که اصلیترین عامل تشکیل آن آزار آندوتلیوم است) که به آن سکته مغزی ایسکمیک گفته میشود. از تمام موارد سکتههای مغزی بر اثر بسته شدن یک شریان مغزی با یک لخته خون که به آن اصطلاحاً ترومبوز مغزی گفته میشود ایجاد میگردد. دیگر عوامل عمده سکته مغزی را آمبولی مغزی و خونریزی مغزی تشکیل میدهند. آمبولی مغزی وقتی رخ میدهد که تکهای از یک لخته خون که در جای دیگر بدن مثل قلب یا رگ اصلی گردن ساخته شده، خود را از طریق جریان خون به یکی از شریانهای خونرسان مغز برساند و در آنجا گیر کند. حدود یک چهارم از سکتههای مغزی بر اثر آمبولی مغزی بروز میکنند. خونریزی مغزی باعث حدود ۱۵٪ سکتههای مغزی میباشد بر اثر پاره شدن یکی از شریانهای مغز ایجاد میشود. در این موارد خون بر روی بافتهای اطراف آن ریخته میشود. لختههای خونی که باعث ترومبوز و آمبولی مغزی میشوند احتمال زیادی دارند که در یک شریانی که بر اثر آترواسکلروسیس آسیب دیدهاست ساخته شده باشند. تصلب شراین وضعیتی است که در آن دیواره رگها بر اثر رسوب چربی سفت میشود. عواملی که باعث افزایش احتمال ایجاد تصلب شراین میشود عبارتند از سیگار کشیدن، مصرف زیاد چربی در رژیم غذایی، دیابت و وجود مقدار زیادی چربی در خون. محققان آلمانی نوعی پروتیین در عروق مغزی را کشف کردند که بر خطر ابتلا به سکته مغزی تأثیر میگذارد. دیواره مویرگهای خونی مغز نسبت به دیگر مویرگهای بدن، تفاوت دارد. سلولهای عصبی مغز، به جای آنکه مانند دیگر سلولهای بدن، از طریق نشت غیرفعال مواد غذایی از مویرگها، تغذیه شوند بهطور فعالانه، توسط مولکولهایی که از عروق خونی جابهجا شدهاند، تغذیه میکنند. سد مویرگی خونی در مغز، بسیار مهم است زیرا نقشی محافظتی دارد و در صورتی که این سد دچار اختلال شود، خطر بروز سکته مغزی و دیگر مشکلات مغزی افزایش مییابد. برای رشد و نمو مویرگهای خونی، سلولهای ویژهای به نام پری سیتها (pericytes) نیاز است که این سلولها در مغز، پروتیینی ویژه به نام FoxF2 دارند. این پروتیین فقط در پری سیتهای مغزی یافت میشود. محققان دانشگاه گوتنبرگ آلمان متوجه شدند که وجود این پروتئین، به کاهش خطر بروز سکته مغزی کمک میکند. آمبولی مغزی ممکن است بر اثر اختلال در ریتم ضربان قلب، اختلالات دریچهای قلب یا سکته قلبی که به تازگی رخ دادهاست، ایجاد شود که تمام این موارد میتوانند باعث ساخته شدن لخته خون در قلب شوند. خطر بروز آمبولی مغزی، ترومبوز مغزی و خونریزی مغزی با بالا رفتن فشار خون افزایش مییابد. در بیماری سلول داسی شکل (سیکل سل) که یک ناهنجاری گلوبولهای قرمز خون میباشد، بخاطر شکل گلبولهای قرمز که به صورت داس در میآیند و احتمال چسبیدن به هم و گیر کردن در عروق خونی را دارند، خطر ترومبوز مغزی افزایش مییابد. گاهی ترومبوز ممکن است بر اثر تنگ و باریک شدن شریانهای خون رساننده به مغز بخاطر التهاب ایجاد گردد. التهاب شریان ممکن است به علت وجود یک بیماری خود ایمن مثل پلی آر تریت ندوزا ایجاد شود. در این بیماری سیستم ایمنی بدن به بافتهای سالم بدن حمله میکند. در سکتههای مغزی خونریزی دهنده که ناشی از پاره شدن یک رگ خونی در داخل یا سطح مغز میباشند وقتی که یک رگ خونی پاره میشود، دیگر حس به سلولهای مغزی نمیرسد، به علاوه نشت خون از رگ پاره شده، میتواند به بافت مغزی آسیب جدی وارد نماید.
نشانه ها و علائم سکته مغزی
در بیشتر افراد علایم سکته ی مغزی به سرعت و در عرض چند ثانیه یا چند دقیقه بعد از وقوع سکته خود را نشان میدهند. علایم هر سکته مغزی بستگی به قسمتی از مغز دارد که دچار گرفتاری شدهاست. این علایم امکان دارد شامل موارد زیر گردد: ضعف و کرختی صورت و بازوها یا پاها به خصوص در یک طرف بدن (همی پارزی) فلج صورت. بازو و پاها در همان طرف (همی پلژی) عدم تعادل و لنگ زدن (آتاکسی) اختلال در تکلم یا در درک کلام (دیس آرتری) اشکال در بلع (دیس فاژی) کرختی و سوزش قسمتهای بدن-اشکال در درک وضعیت و موقعیت (پارستزی) دو بینی-تاری دید یا از دست دادن بینایی به خصوص در یک چشم سردرد شدید و ناگهانی از دست دادن حافظه کوتاه مدت و طولانی مدت-اختلال در قضاوت سرگیجه بدون دلیل و سقوط ناگهانی بیاختیاری ادرار و مدفوع اشکال در پیدا کردن کلمات و فهمیدن آن چیزی که دیگران میگویند. عدم توانایی در انجام حرکات ظریف. اگر سکته مغزی شدید باشد، قسمتهایی از مغز که کنترل تنفس و فشار خون را بر عهده دارند ممکن است گرفتار شده یا اینکه ممکن است شخص به اغماء رفته و نتایج مرگباری را به دنبال داشته باشد.
درمان اولیه سکته مغزی
درمان اولیه پس از وقوع یک سکته ی مغزی شامل تحت نظر گرفتن دقیق فرد و انجام اقدامات پرستاری برای محافظت راه تنفسی او میباشد. اگر در سی تی اسکن دیده شد که یک لخته خون در شریان وجود دارد، باید فوراً با استفاده از داروهای ترومبولیتیک اقدام به حل کردن آن نمود. این درمان ممکن است باعث بهبود عواقب سکته مغزی بشود اما در هر موردی نباید آن را بکار برد، زیرا باعث افزایش خطر بروز خونریزی در مغز میشود. مغز: {{{Name}}} انجام درمان طولانی مدت برای کاهش خطر وقوع سکتههای مغزی بعدی بستگی به این دارد که علت ایجاد این سکته مغزی چه بودهاست. یکی از راههای درمان سکته مغزی ناشی از انسداد عروق، حل کردن لخته مسدودکننده رگ است. این کار با استفاده از دارویی به نام Alteplase یا به اختصار tPA انجام میشود. «البته tPA خطراتی هم دارد برای مثال tPAبعد از اثرگذاری و عمل ترومبولیز به درون مغز ترواش میکند و به دلیل نیمه عمر بالا و پروتئاز بودن روی پروتئین سازنده عروق خونی PDGF_CC اثر میگذارد و سپس روی گیرنده آن اثر میگذارد و سرانجام سازوکاری که از مغز در مقابل سموم محافظت میکرد (سد خونی مغزی یاBBB) مختل میکند و ادم وازوژنیک را به وجود میآورد به علاوه باعث پارگی عروق مغزی در آن ناحیه میشود. tPAفعالکنندهٔ پروتئین پلاسمینوژن است که در کبد ساخته شده و ترشح میشود اما در زمان سکته مغزی-قلبی یا ترشح نمیشود یا کم ترشح میشودکه باعث کاهش زمان درمان میشود. هر قدر این درمان سریعتر انجام شود نتیجه بهتری دارد و حداکثر ظرف چهار ساعت و نیم از شروع سکته مغزی قابلیت تزریق وجود دارد. هر قدر تزریق از شروع سکته به تأخیر بیفتد احتمال بروز خونریزی مغزی بدنبال این درمان بیشتر میشود. این دارو از طریق ورید بازویی یا داخل شریانی تزریق میشود. اگر زمان فوق از دست برود و علت سکته آمبولی یا ترومبوز عروق مغزی بودهباشد، داروهایی مثل آسپیرین یا وارفارین تجویز میشود تا با رقیق کردن خون از وقوع لختههای خون جلوگیری کند. اگر مشخص شد که یک شریان دچار تنگی شدهاست ممکن است با جراحی بتوان آن را باز نمود. بعد از بروز یک سکته مغزی که علتش خونریزی و پاره شدن یک شریان بودهاست، درمان بر روی زمینهٔ ایجادکننده آن متمرکز میشود. درمان طولانی مدت آن ممکن است شامل تجویز داروهای ضد فشار خون باشد تا فشار خون را پایین آورده و از احتمال خونریزیهای بعدی جلوگیری کند. اگر سکته مغزی بر اثر التهاب شریان باشد ٬داروی کورتون دار تجویز میشود.
سکته مغزی و درمان های توانبخشی
در بیشتر موارد سکتههای مغزی، درمانهای توانبخشی مثل فیزیوتراپی، کاردرمانی و گفتاردرمانی چه در بیمارستان و چه در خانه ضروری میباشد. بدون شک یکی از مهمترین مراحل درمانی بیماران سکته مغزی توانبخشی تحت نظر یک تیم توانبخشی است که اعضای تیم شامل متخصص طب فیزیکی و توانبخشی، کاردرمانگر فیزیوتراپیست ارتوپدی فنی، شنواییشناس، گفتار درمان، بیناییشناسی روانشناس، کارشناس تغذیه، پرستار توانبخشی مددکار اجتماعی و خانه ساز (home maker)میباشد. یکی از روشهای جدیدی که در توانبخشی و درمان بیماران سکته مغزی استفاده شدهاست استفاده از تحریک غیر تهاجمی مغز میباشد که شامل دو تکنولوژی تحریک مغناطیسی مغز یا rTMS و تکنولوژی تحریک الکتریکی مغز یا «تی دی سی اس» میباشد در بررسی بازبینی مقالات که توسط انجمن نوروفیزیولوژی بالینی[۹] در سال ۲۰۰۹ انجام شده و در ژورنال نوروفیزیولوژی بالینی به چاپ رسیدهاست به مطالب زیر اشاره شدهاست. در روش تحریک مغناطیسی مغز تحریک سلولهای مغزی برای اصلاح عملکرد سلولهای مغزی از طریق افزایش خاصیت نوروپلاستیسیتی مغز انجام میشود این روش بسیار کم عارضه بوده و توسط پزشکان متخصص طب فیزیکی و توانبخشی یا مغز و اعصاب انجام میشود. در این روش یا به کمک القای با فرکانس بالا نیمکره صدمه دیده تحریک میشود یا به کمک القای با فرکانس پایین فعالیت نیمکره سالم کم میشود که در نتیجه آن فعالیت نیمکره صدمه دیده زیاد میشود. این روش در بازگشت عملکرد دست بهبود گفتار کاهش درد و بهبود عملکرد بیماران مؤثر بودهاست. این روش درمانی اولین با ر در ایران توسط مرکز تخصصی توانبخشی سکته مغزی تبسم و سپس مرکز آموزشی و درمانی فیروزگر وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ایران در سال ۱۳۸۶ و سپس در مرکز جامع توانبخشی سکته مغزی دکتر محمودی در شیراز در سال ۱۳۸۷ مورد استفاده برای درمان بیماران سکته مغزی قرار گرفت. تغییر عادات و نحوه زندگی مثل کم کردن میزان چربی در رژیم غذایی ترک کردن استعمال دخانیات میتوانند باعث کاهش خطر بروز یک سکته مغزی دیگر آینده شوند. پیشبینی عاقبت یک سکته مغزی بسیار دشوار است و بستگی زیادی ه عوامل ایجادکننده آن دارد. معمولاً یک سوم افراد بعد از سکته مغزی به بهبودی کامل یا نسبتاً کامل دست مییابند. یک سوم دیگر از افراد نیز دچار ناتوانیهایی به صورت دائمی میشوند. اگر مشکلاتی که برای افراد بعد از سکته مغزی ایجاد شد در طول ۶ ماه بهبود نیابد احتمالاً این مشکلات دائمی خواهند بود. حدود ۲۰٪ از افرادی که دچار سکته مغزی میشوند در عرض یک ماه فوت میکنند. تشخیص زودهنگام این عارضه میتواند کمک چشمگیری به جلوگیری از آن یا کاهش آسیبهای سکته مغزی داشته باشد. بتازگی محققان دانشگاه کورنل آمریکا با استفاده از یک روش جدید، زمان تشخیص را به ۱۰ دقیقه کاهش دادهاند. در این روش، محققان یک آنزیم را به نانوذرات متصل کرده و وارد جریان خون میکنند. زمانی که آنزیم وارد جریان خون میشود، روشن شده و محققان با استفاده از آن میتوانند نشانگر زیستی ایجاد شده بر اثر آسیبهای مغزی را مشاهده کنند
گام اول در سکته مغزی
برای درمان سکته ی مغزی در گام اول باید نوع سکته مشخص شود. معمولاً متناسب با نوع سکته مغزی داروی استاندار آن تجویز میشود. با این وجود اغلب داروهای مورد استفاده برای سکته ی مغزی داروهای ضد انعقاد خون هستند؛ زیرا لخته شدن خون میتواند منجر به TIA شود.
دارو برای پیشگیری از سکته مغزی
انواع مختلفی از داروها وجود دارد که از سکته مغزی جلوگیری میکنند. این داروها در دو بخش داروهای ضد انعقاد خون داروهای ضد پلاکت دسته بندی میشوند. داروهای کاهش کلسترول و فشار خون نیز برای جلوگیری از TIA و سکته مغزی بسیار مفید هستند. داروهای ضد انعقاد داروهای ضد انعقاد مانند وارفارین (به عنوان مثال کومادین) از لخته شدن خون جلوگیری میکنند. مصرف این دارو هنگام لخته شدن خون از بزرگتر شدن لخته خون جلوگیری میکند. بنابراین ممکن است پس از سکته لازم باشد این دارو مصرف شود. اگر فرد دچار فیبریلاسیون دهلیزی یا یکی از شرایط انعقاد خون است باید برای جلوگیری از ایجاد لخته خون این دارو را مصرف کند. داروهای ضد پلاکت مصرف داروهای ضد پلاکت مانع از چسبیدن پلاکها به هم میشود. این امر مانع از انسداد شریانهای خون میشود. از این دارو برای جلوگیری از سکته مغزی استفاده میشود. نکته آسپرین یکی از داروهای مفید برای جلوگیری از ATI است. مصرف آسپرین خطر ابتلا به سکته مغزی را تا میزان بسیاری کاهش میدهد. آسپرین همراه با دیپیریدامول یک جایگزین عالی و بسیار مؤثر نسبت به آسپرین است. کلوپیدوگرل نیز داروی مناسب برای افرادی است که آسپرین مصرف نمیکنند. رقیق کنندههای خون غیر از وارفارین را میتوان به راحتی مصرف نمود. داروهای کاهش کلسترول مانند استالینها نقش مهمی در کاهش احتمال سکته دارند. داروهای کاهش فشار خون در کنترل سکته مغزی مؤثر هستند. هرچقدر فشار خون از حد نرمال بالاتر رود. فشار وارد شده بر مغز و خطر سکته نیز بالاتر خواهد رفت.
داروهای بعد از سکته مغزی
مصرف نوع دارو برای درمان سکته بسته به نوع سکته ی مغزی دارد. بعد از مراجعه بیمار به مراکز درمانی پزشک بیمار را معاینه و براساس نوع سکته نوع داروی مناسب را تجویز میکند. اگر نوع سکته ناشی از انسداد شریانهای خون باشد برای رفع لخته خون ایجاد شده باید از داروی وریدی tPA استفاده شود. این دارو توانایی حل کردن لخته خون را دارد. این دارو باید در زمان کمتر از ۴ ساعت بعد از مشاهده سکته تزریق شود. البته اگر لخته خون بزرگ باشد یا زمان مناسب برای تزریف دارو از دست رفته باشد برای درمان سکته باید از عمل جراحی کمک گرفت. اگر نوع سکته ناشی از خونریزی مغزی باشد باید از داروهای ضد انعقاد خون و ضد پلاکت مانند آسپرین یا وارفارین استفاده شود. مصرف این داروها منجر به رقیق شدن خون و مانع از لخته شدن آن در مغز میشوند. در کنار مصرف این داروهای کاهش فشار خون برای کاهش خونریزی و داروهای کاهش فشار مغز برای کاهش فشار بر مغز استفاده میشود. داروهای جلوگیری از اسپاسم یا جلوگیری از تشنج نیز باید تجویز شوند. از جمله داروهایی که تا مدتها بعد از سکته مغزی باید توسط بیمار مورد استفاده قرار گیرند، داروهای ضد انعقاد خون و داروهای ضد پلاکت و داروهای کاهش فشار خون هستند. مصرف این داروها بعد از وقوع سکته مغزی خطر ابتلا به سکته مجدد را کاهش میدهند. همچنین ممکن است داروهای ضد افسردگی نیز برای درمان افسردگی بعد از سکته مغزی تجویز شود.
اهمیت وقت در سکته مغزی
عبدالرضا قریشی در گفتوگو با ایسنا، گفت: سکته ی مغزی قابل درمان است، به شرط آنکه وقت را از دست ندهیم. وی ادامه داد: سکته مغزی به اختلال در عملکرد مغز، ناشی از اختلال در خونرسانی به نسج مغز گفته میشود و چنانچه یکی از عروق خونرسان مغز به دلیل وجود لختهای دچار انسداد شده و خون به یک ناحیه از مغز نرسد، آن ناحیه عملکرد خود را از دست داده و سکته مغزی عارض میشود. مسئول واحد درمان سکته حاد مغزی استان زنجان، اظهار کرد: اولین علت اهمیت سکته مغزی، شیوع آن است. سکته مغزی دومین عامل مرگ و میر در تمام سنین در ایران است. در هر پنج دقیقه یک سکته مغزی و در هر روز ۳۰۰ نفر از هموطنانمان دچار این عارضه میشوند و این در حالی است که ۲۵ درصد کل سکتههای مغزی هم در افراد جوان و زیر ۵۵ سال رخ میدهد. قریشی با اشاره به اینکه عوارض و مرگ و میر سکته مغزی موجب اهمیت این موضوع میشود، افزود: متاسفانه ۱۰ درصد از افرادی که دچار سکته ی مغزی شدهاند، جان خود را از دست میدهند. ۷۰ درصد از افرادی که دچار سکته مغزی میشوند نیز شغل خود را از دست میدهند و ۳۰ درصد از این گروه هم زمینگیر میشوند و قادر به راه رفتن بدون کمک سایرین نیستند. این متخصص مغز و اعصاب خاطرنشان کرد: این عارضه درمانپذیر است در صورتی که بیمار به موقع به بیمارستان منتقل شود. اگر این عارضه به خوبی شناخته شود و به موقع و در زمان طلایی «سه ساعت نخست بروز سکته» به بیمارستان منتقل شود، امکان درمان وجود دارد، اما بعد از زمان طلایی نمیتوان کاری کرد. وی ادامه داد: درهر دقیقهای که از سکته مغزی سپری میشود، ۲ میلیون عدد از سلولهای مغزی میمیرند که بر این اساس در عرض یک ساعت ۱۲۰ میلیون سلول مغزی از بین میرود. بنابراین مراجعه و انتقال سریع بیمار مبتلا به سکته مغزی به مراکز درمانی جهت نتیجهبخش بودن درمان الزامی خواهد بود. مسئول واحد درمان سکته حاد مغزی استان زنجان خاطرنشان کرد: شایعترین علایم سکته مغزی شامل انحراف صورت بدین صورت که هر کسی که به صورت ناگهانی دچار انحراف در یک سمت صورت شود، احتمال سکته مغزی وجود دارد و باید بلافاصله با ۱۱۵ تماس گرفته شود. ضعف اندامها که موجب احساس ضعف و یا سنگینی در یک یا دو اندام میشود، میتواند علامتی از سکته مغزی باشد. وی ادامه داد: اختلال در تکلم از دیگر علایم سکته مغزی است و اگر فردی دچار اختلال در تکلم همچون عدم تکلم، عدم درک تکلم، عدم امکان تولید صوت و یا سنگینی کلام شود باید بلافاصله با ۱۱۵ تماس گرفته شود. قریشی افزود: یکی از راههای کاهش عوارض و ناتوانیهای ناشی از سکته حاد مغزی راهاندازی واحد مراقبت سکته حاد مغزی Care Unit) Stroke ) است که در آن افرادی شاغل به کار هستند که آموزشهای تخصصی لازم جهت درمان سکته حاد مغزی و عوارض ناشی از آن را دریافت کردهاند. وی خاطرنشان کرد: مطالعات متعددی نشان میدهد که بستری بیماران سکته حاد مغزی در واحد مراقبت سکته حاد مغزی منجر به کاهش مرگ و میر و ناشی از سکته حاد مغزی میشود. بستری بیماران در SCU با مراقبتهای ویژه، منجر به کاهش ۱۸ درصد در عوارض و مرگ و میر سکته مغزی میشود. با بهرهگیری از داروی حلکننده لخته خون، ۳۰ تا ۵۰ درصد کاهش در عوارض و مرگ و میر ناشی از سکته ی مغزی را خواهیم داشت. قریشی گفت: در صورتی که بیمار سکته مغزی، به موقع و در زیر سه ساعت به بیمارستان رسانده شود، پس از انجام اقدامات تشخیصی، تحت درمان با داروی حل کننده لخته قرار میگیرند که با برداشته شدن لخته و رفع انسداد، حیات به مغز باز میشود. وی خاطرنشان کرد: واحد درمان سکته حاد مغزی استان زنجان، از یکم تیرماه سال ۹۵ افتتاح شد، از آن زمان تا ۲۵ مهرماه امسال ۲۷۰ بیمار در SCU زنجان تحت درمان با داروی حل کننده لخته قرار گرفتهاند. درطی دو سال اخیر در قالب طرح تحول نظام سلامت، ۵۵ بیمارستان در کل کشور مجهز به SCU شده که خدمات درمان پیشرفته سکته مغزی را به هموطنان ارایه میکنند. سامانهای توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی راهاندازی شده است که اطلاعات مربوط به سکته مغزی در آن ثبت میشود. قریشی افزود: از زمان فعالیت سامانه مذکور، زنجان با ثبت ۲۷۰ بیمار، استان پیشرو در سطح کشور برای درمان سکته حاد مغزی شناخته شده که لوح تقدیری از جانب وزیر بهداشت به بیمارستان ولیعصر (عج) به عنوان بیمارستان پیشرو در درمان سکته حاد مغزی در کشور اعطا شد. مسئول واحد درمان سکته حاد مغزی استان زنجان خاطرنشان کرد: در این بین، خدمات مرکز فوریتهای پزشکی در زمینه سکته مغزی اهمیت بالایی دارد. پرسنل مرکز فوریتهای پزشکی آموزشهای لازم در جهت تشخیص و انتقال سریع بیماران سکته مغزی به واحد درمان سکته ی مغزی را دریافت کردهاند. طی دو ماه اخیر، اورژانس هوایی به یاری بیماران سکته مغزی در دیگر مناطق استان آمده که در این مدت هفت بیمار سکته مغزی از مناطق دوردست استان زنجان توسط هلیکوپتر به بیمارستان ولیعصر منتقل و تحت درمان قرار گرفتهاند که به دلیل سرعت بالای انتقال، درمان نتایج خوبی داشته است. وی در پاسخ به اینکه چه کنیم تا دچار سکته ی مغزی نشویم، گفت: کنترل فشار خون، کنترل قند و درمان دیابت، ترک سیگار و قلیان، درمان چاقی، درمان چربی و کلسترول، فعالیت بدنی کافی و ورزش، رژیم غذایی سالم، درمان بیماریهای قلبی و مصرف منظم داروهای تجویزی از راههای پیشگیری از سکته ی مغزی است. در صورت بروز علایم سکته ی مغزی، اولین اقدام تماس با ۱۱۵ است و نباید وقت را با تماس با اطرافیان از دست داد.
زمان طلایی رساندن بیمار سکته مغزی
دکتر عزیزی در مورد زمان طلایی رساندن بیمار به بیمارستان می افزاید: برای مداوای افرادی که دچار سکته ی مغزی می شوند، زمان طلایی وجود دارد که متاسفانه در سیستم بهداشتی کشور ما عدم هماهنگی سیستم درمان و اورژانس و ناآگاهی مردم باعث می شود که این بیماران دیرهنگام به بیمارستان برسند و از این رو زمان طلایی را از دست می دهند. معمولاً زمان طلایی رساندن بیماری که دچار سکته ی مغزی شده به بیمارستان، بین 3 تا 4.5 ساعت اولیه است که پزشک می تواند بیمارانی را که دچار سکته ایسکمیک هستند، با داروی TPA درمان کند. این دارو می تواند لخته را از میان ببرد. امکان استفاده ازاین دارو فقط بین 3 تا 4.5 ساعت اولیه است، بنابراین خیلی مهم است که بیمار سکته ی مغزی بلافاصله به مرکز درمانی انتقال یابد.
مامانجون من بیمارستان است سکته مغزی کرده احتمال خوب شدن هست
سلام مدتی است زبانم گیر دارد نمی توانم بعضی کلمات درست تلفظ کنم آیا نشانه سکته است
سلام خسته نباشید. امیدوارم کسی محتاج کمک دیگری نباشد.الهی امین
سلام و عرض ادب من هر وقت دچار سردرد شدید میشم حس میکنم یه مایعی خیلی شدید داخل بینیم میریزه ولی خون دماغ نمیشم. ولی احساسشو دارم. تو اون زمان سرگیجه های شدید دارم و یه قسمت از سرم فوق العاده بد تیر میکشه من21 سالمه. ممنون میشم اگه جواب بدید همسرم خیلی نگران هستن میخوام مطمئنشون کنم
مشکلی نیست
سلام خسته نباشید من مادرم چندساله که سکته کرده و راه رفتنو تکلمش بدتر شده به نظرتون کاری نمیشه کرد
سلام دوبار به فاصله 10ماه هربار آنی لکنت و کلی تکلمم را از دست دادم و
مچ دست راستم بیشتر انگشتانم حالت سر وسوزن سوزن شد وبعد از چند لحظه به حالت عادی بر گشتم البته گاهی اوقات نیز پشت سرم درد میکند راهنمایی فرمایید ممنون میشم
سلام وخسته نباشین 26سال سن دارم دیشب ازموضوعی ناراحت شدم وخوابیدم صبح بیدارشدم دستم ازآرنج به بالادردداره ودردش میپیچه به کتف وگردنم البته طرف راست بدنم به سختی میتونم تکون بخورم لطفا راهنمایی کنیدعلتش چیه ممنون
میشه زودتر جوابمو بدین
سلام خسته نباشید 25 سالمه و از دیشب سردرد در سمت راست سر خودم احساس میکنم که خیلی شدیده و حالت تهوع و سرگیجه هم دارم
خوب میشی
سلام پدر شوهرم امروز سکته مغزی کرد ولی فقط فراموشی گرفته و توی سی تی اسکنش خون با خونریزی نبوده ایا خوب میشه یا بدتر یکسال پیش هم عمل دربچه قلب رو داشته لطفا راهنمای کنید
سلام من37 سالمه خانم هستم سرم احساس سنگینی شدیدی میکنه احساس میکنم مغزم فشرده میشه نمیدونم بایدازعلایم سکته دانست یانه؟
سلام یه مدتیه بیحالم سردرد وسر گیجه ناگهانی دارم لطفاکمک کنید
سلام مادرم ناراحتی قبلی داشته ولی نمیدانم چرا سکته مغزی کرده از دنیا رفته برام شده سوال میشه بهم بگید
سلام من هم طرف پیشانیم درد میکند سرم مورمور میکند پاسخ دهید
من صبح بیدار شدم و فشارم رفت بالا شدیدا بدنم داغ و بی حس شد. گوشام زنگ میزد و چشام جایی رو نمیدید. بعدش بالا اوردم این حال من ۴ دقیقه ای طول کشید. حرفارو هم نمیفهمیدم و به زور متوجه حرفا میشدم. رفتم دکتر بهم داروی معده داد. چی کار کنم؟ الانم بی حام و سر درد دارم. ۲۵ سالمه
سلام من سال 85 سکته مغزی کردم آلانم نصف بدنم بی حسه در حرف زدن ، نوشتن با دوستان صحبت می کنم بعضی حرفها شون نمی فهمم ،سال 1385 هفده ساله بودم.به خدا خسته شدم لطفا راهنمایی کنید.(اگه در نوشتم درست نبود شرمنده ببخشید)
سلام پدر من میگه بعضی اوقات کنار لبش شروع به پرش میکنه ایا اینم از علاعم سکته است
سلام من سردرد شدید یه هفته میشه که دارم و رو پیشونی و کناره سرم درد دارم تهوع میکنم و سرگیجه دارم تاری دیدم دارم
سلام من 20سالمه وبیماری فشارخون دارم.ولی الان دو روز شده که طرف پیشانی ام وطرف ابرو هام درد عجیبی گرفته.لطفا زود پاسخ دهید
سریع برو دکتر
سهلام دستو پا یخ شد وی طرف رگ گردن درد داره واحساس سر گیجه دارد آیا علایم سکته مغزی هست
سلام من خیلی سر گیجه و حالت تهوع می گیرم و حتی جدیدا وقت حرف زدن زبونم گیر می کنه
یا شبا دیدم کم میشه
ممکنه؟
من یه ذره در یک سمت سرم گیج است وبعضی مواقع هم دو طرف صورتم نزدیک دندانم سر شد و بعداز دو ثانیه خوب شد ایا خطرناک است
سلام من 26 ساله حدود 9 ساعته سر درد شدید دارم کیسه آب گرم و مسکن استفاده کردم جواب نداده مشکل چیه
سلام من ١8 سالمه و یک بار نوی خواب گوشم سوت کشید و دست و پاهام میلرزید و بعد از خواب پریدم اما دست و پام تا چند دقیقه بی حس بود
مادر من الان دو روزه یک طرف صورتش سر میشه و استفراق داره شبها اینطور میشه لطفاراهنمایی کنید ممنون
ممنون از مطالبتون
کاش به این سوالات که بالا مطرح شه پاسخ میدادید. من فشار عصبی روی خودم و خانوادم خیلی زیاده. و خیلی میترسم. اون بالا یک نفر نوشته پدر عزیزش و یک نفر نوشاه یکی از بستگانش فوت کردن. خدایا من گناهکارم. من بنده خوبی نبودم. اما هر روز دارم سعی میکنمبنده بهتری بشم. خواهش میکنم به ما مردم جهان عنایت کن. خواهش میکنم به زمین و زمان عنایت کن. خواهش میکنم به گذشته و حال و آینده عنایت کن. همه ما خیلی درد کشیده هستیم. هم درد دادیم (یکی مصل من) هم درد کشیدیم. به ما رحم کن. من خیلی خیلی خستم و امیدوارم خودم فدای خونوادم و عزیزانم بشم. امیدوارم اون ادمی که نوشاه پدرش فوت کرده خیلی زود با کمک خدا به صبر برسه و اونهایی که نوشتن عزیزانشون سکته خفیف کردن هر چه زودتر با خیر و برکتی که از طرف خدا میاد و به هستی میرسه سلامتی و شادی عزیزانشون رو ببینن با ایمان به خدا
سلام مادر بزرگ من ۵ روز پیش سکته مغزی کرده میشه توضیحی در این مورد بدهیذ؟
سلام مادر من از دیشب لرزش شدید داره و صحبتش اختلال داره ایا احتمال سکته مغزی داره
میگن اثر دارو ی قویه و تشنج کرده خیلی نگرانیم
خواهشا کمک کنید
سلام متشکر از اطلاعات مفیدتون، من دو روزه حس میکنم خون درست تو بدنم پمپاژ نمیشه، و دچار یه سری اختلالات شدم مثل تاری چشم و رنگ پریدگی شدید،و تنفس نا منظم، بدنم از قسمت قلب تا گردنم به شدت داغ میشه ، واحساس سنگینی شدید توی بدنم دارم البته من بیماری آسم آلرژیک هم دارم، انگشتام هیچ ورمی نداره اما به سختی بند انگشتام رو حس میکنم ، و در نهایت به عضلات صورتم فشار شدید میاد جوری که مدام حس میکنم هر لحظه ممکنه صورتم از داخل دچار ترکیدگی بشه، سنم هم 23 است آیا علائم سکته مغزیه!
سلام. من هم مثل شما هستم، فقط استرسه، همین،
از مطالب سودمندتون سپاسگذارم.به امید توفیق روزافزون شما
با سلام شوهرم دوچار سکته مغزی شده و الان چند روزه دو بینی چشم چپش هنوز خوب نشده آیا این دو بینی درست میشود یا نه چقدر طول می کشد
سلام،من سردرد های هرروزه دارم ،بیشتر وقتها از خواب بیدار میشم سرم سنگین است،امروز هم از صبح سمت جلوی سرم درقسمت چپ تیر می کشد حتی دردش به پشت چشمم هم می زند
عزیزم درست میشه مامان منم اونجور شده بود ولی الان خوب خوبه
نگران نباش تا یه مدت دیگه خوب میشه
سلام من 27 سالم وقتی شب خواستم بخوابم دیدم تمام سرم سنگین شده و دست و پاهام بی حس هر کاری کردم نتونستم تکان بخورم پاهام سفت شده تا صبح همین طوری بودم علتش چی مرسی
سلام من دیشب برای یک لحظه سمت چپ صورتم یعنی دهنم کج شد الیته من اون لحظه حیلی خیلی ناراحت بودم من دخترم و 21 سال دارم خواهش میکنم کمکم کنید میشه این علامت فقط یخاطر اعصاب باشه؟
سلام مادرم سکته مغزی شدید کرده طرف چپ رو کمتر تکون میده البته سکته مغزی شدید لطفا راهنمایی کنید
سلام مادرم 4ساله سکته کرده طرف چب بدن فلج شده تکلم ندارد 75 سال عمر دارد ایا خوب میشود می تواند صحبت کند
پدر من دیروز سکته مغزی کرد ولی رسوندیمش به بیمادستان ولی توی راه رفت انچنان تعارلش رو از دست داده بود که انگار داش از کوه پایین میوفتاد ومنو مادرم را هم نمیشناخت ولی خدا رو شکر دیروز عملش کردند و بحمدللله موفقیت امیز بود لطفا بگید ممکنه فلج بشه بعد از خارج کردن لخته یا نه
خدا شفا بده به همه مریضا
این ها همشون قسمته عمرانسان دست خداست.واین اسمای عجیب قریب و روش میذارن.سکته قلبی.سکته مغزی والا
سلام یکی از اشنایان ما یک روز بیمارستان بستری بود بعد ش فوت کرد.براثرسکتیه مغزی
باسلام در پی عمل جراحی قلب بعداز دوازده روزعلاعمی مثل خشکی گردن قورت ندادن غدا اب بی حالی اختلال درتکلم خواب زیاد ایا سکته مغری شد ایادرمان داره
سلام.زمانی که خواب هستم ناگهان بیدار میشم و مثل آدمهای فلج قدرت تکن دادن بدنم رو ندارم و احساس خفگی میکنم وتنها کاری که میتوانم بکنم ناله زدن هست .ایا علایم سکته هست
سلام مادرمن دوروز پیش دچار سکته مغزی شده ویک دستش از موچ لمس شده الان تهد درمان. ایا ممکن است دباره دچار سکته شود
س من ی دسم بعضی وقتا بی حس میشه دلیلش چیه ,,
سلام. پدر من حدود 1ماه پیش یه سکته خفیف مغزی داشته. پزشک هم دارو داده که استفاده کنه. لطفا بگید باز هم احتمال حمله هست؟
سلام اگه رعایت حالش رو بکنید و داروهایش را خوب بخورد دیگه انشالله برنمیگردد
تشکر
سلام من 22سالمه تموم علایم هارو دارم بخصوص یه طرفه سرم سر میشه
با سلام دوست عزیز هر سردردی دلیل بر سکته مغزی نیست سردرد های رعد و برقی یکی از علائم سکته مغزیه
من وقتی صحبت میکنم نه صحبت خودم رو میفهمم یعنی انگار اون کلمه رو نمیفهمم و گاهی اضطراب و استرس دارم و بعضی از اوقات کسلی شدید دارم
سلام دایی من سکته مغزی کرده میشه توضیح بدیدن چطوری میشه به نجاتش کمک کنیم چون ورم مغزداره
دستم یه طرف سرم بی حیسه
خیلی ممنون شوهرم سکته مغزی کرده از راهنمای ممنون
سلام متشکر از مطالب مفید شما
پدر من ۲دقیقه بعد از سکته فوت کرد،هیچ زمانی برای نجاتش نداشتیم
حتی هیچ سابقه ی پزشکی هم نداشت
میشه لطفا علتش رو توضیح بدید،،،
با سپاس
اگر خونرسانی به قسمتی از مغز دچار اختلال شده و متوقف گردد، این قسمت از مغز دیگر نمیتواند عملکرد طبیعی خود را داشته باشد. این وضعیت را اصطلاحاً سکته مغزی مینامند.
سکته مغزی هنگامی رخ میدهد که یک لخته خونی باعث انسداد شریان خونرسان به مغز میشود (سکته مغزی ایسکمیک) و یا یک رگ خونی مغز پاره شده و خونرسانی به بخشی از مغز متوقف میشود (سکته مغزی هموراژیک). در عرض چند دقیقه پس از این حادثه سلولهای مغز شروع به مردن میکنند. دلیل سکته مغزی هر کدام از این موارد که باشد، باید دقت داشت که با وقوع سکته مغزی بیمار در خطر مرگ قرار خواهد گرفت. سکته مغزی سومین عامل مرگ و میر در جهان است.
آمار سکته مغزی در ایران نیز چندان مناسب نیست .پزشکان ایرانی می گویند افراد در ایران ۱۰ سال زودتر از سایر کشورها به سکته مغزی مبتلا می شوند. متخصصان کم تحرکی، مصرف بی رویه نمک و چربی، چاقی، استعمال دخانیات و در مجموع رژیم نامناسب غذایی را عاملی برای حرکت به سمت سکته های مغزی ایرانیان می دانند.
معمولاً قبل از بروز سکته مغزی علائم هشدار دهندهای وجود ندارد و یا اینکه علائم بسیار جزئی هستند. بعد از بروز سکته مغزی بیمار باید بلافاصله در بیمارستان بستری گشته تا از بروز صدمات دائمی به مغز جلوگیری شود. عوارضی که بعد از سکته مغزی ایجاد میشود بستگی به محل سکته و وسعت بافتهای گرفتار شدهٔ مغز دارد. عوارض سکته مغزی از عوارض خفیف و گذرا مثل تاری دید تا عوارض فلج کننده دائمی و یا حتی مرگ را شامل میشود.
اگر این علائم در طول ۲۴ ساعت از بین بروند، این وضعیت را اصطلاحاً حمله ایسکمی گذرا (transient ischemic attack)مینامند که یک علامت هشدار دهنده از یک سکته مغزی احتمالی در آینده میباشد.
علایم سکته مغزی
در بیشتر افراد علایم سکته مغزی به سرعت و در عرض چند ثانیه یا چند دقیقه بعد از وقوع سکته خود را نشان میدهند. علایم هر سکته مغزی بستگی به قسمتی از مغز دارد که دچار گرفتاری شدهاست. این علایم امکان دارد شامل موارد زیر گردد:
۱-ضعف و کرختی صورت وبازوها یا پاها به خصوص در یک طرف بدن (همی پارزی)
۲-فلج صورت. بازو و پاها در همان طرف (همی پلژی)
۳-عدم تعادل و لنگ زدن (آتاکسی)
۴-اختلال در تکلم یا در درک کلام (دیس آرتری)
۵-اشکال در بلع (دیس فاژی)
۶-کرختی و سوزش قسمتهای بدن-اشکال در درک وضعیت و موقعیت (پارستزی)
۷-دو بینی-تاری دید یا از دست دادن بینایی به خصوص در یک چشم
۸-سردرد شدید و ناگهانی
۹-از دست دادن حافظه کوتاه مدت وطولانی مدت-اختلال در قضاوت
۱۰-سرگیجه بدون دلیل و سقوط ناگهانی
۱۱-بیاختیاری ادرار و مدفوع
۱۲-اشکال در پیدا کردن کلمات و فهمیدن آن چیزی که دیگران میگویند.
۱۳-عدم توانایی در انجام حرکات ظریف.
اگر سکته مغزی شدید باشد، قسمتهایی از مغز که کنترل تنفس و فشار خون را بر عهده دارند ممکن است گرفتار شده و یا اینکه ممکن است شخص به اغماء رفته و نتایج مرگباری را به دنبال داشته باشد.
مهمترین نشانههای سکته مغزی
علائم سکته مغزی بر اساس نوع سکته، محل بروز آن در مغز و شدت آن، مختلف هستند. مهمترین علائم سکته مغزی عبارتند از:
۱- تاری ناگهانی دید به خصوص در یک چشم
۲- احساس بیحسی یا فلج ناگهانی در یک طرف صورت و دست یا پای یک طرف بدن
۳- کاهش ناگهانی بینایی، قدرت بدن، تعادل بدن (به سختی راه رفتن)، قوای حسی، صحبت کردن و یا فهم صحبت دیگران
۴- سرگیجه ی بدون دلیل یا افتادن ناگهانی روی زمین
۵- سردرد ناگهانی و شدید بدون دلیل که فورا بعد از آن فرد بیهوش میشود (نشان دهنده سکته مغزی به علت خونریزی است).
۶- بیهوش شدن فرد
۷- به هم خوردن تعادل بدن به طور ناگهانی که احتمالا با حالت تهوع، استفراغ کردن، تب، سکسکه و یا قورت دادن غذاها به سختی همراه است.
اگر شما و یا کسی که پیش شماست، دچار هر یک از علائم سکته مغزی شد، باید سریعا خودتان را به پزشک برسانید (به اورژانس زنگ بزنید و یا کسی شما را به بیمارستان ببرد)، زیرا درمان فوری سکته مغزی باعث زنده ماندن فرد و بهبود سریع تر او میشود. برخی روشهای درمانی بایستی در طی ساعات اولیه بعد از شروع علائم سکته مغزی، انجام شوند. تأخیر در درمان سکته مغزی باعث مرگ فرد و یا معلولیت دائمی (مثل فلج شدن دست و پا) او میشود.
وقتی شما دچار علائم سکته مغزی میشوید، نشان میدهد خون کافی به مغز نمیرسد. آسیب ناشی از سکته مغزی میتواند موقتی و یا دائمی باشد، به عنوان مثال ممکن است دیگر نتوانید حرف بزنید و یا بعد از مدتی قدرت صحبت کردن شما بر گردد. ممکن است دچار فلج جزئی یا کامل در دستها و یا پاها شوید. مسئله مهم این است که وقتی دچار علائم سکته مغزی گشتید، هر چه سریع تر نزد پزشک بروید. شروع زودتر درمان باعث آسیب کمتر مغز میشود و کمتر دچار فلج دائمی میشوید.
تشخیص سکته مغزی
وقتی فردی با علایم و نشانه های سکته مغزی به بخش اورژانس مراجعه می کند، در ابتدا باید نوع سکته مغزی را مشخص کرد. دو نوع سکته مغزی اصلی وجود دارد که روش های درمان شان متفاوت است. پزشکان می توانند از عکس برداری اورژانسی برای شناسایی نوع سکته مغزی – مسدود شدن یا منفجر شدن رگ خونی – استفاده کنند. نتایج آزمایش های اضافی محل خونریزی درون مغز را مشخص می کند.
انواع سکته مغزی عبارتند از
۱- سکته مغزی ایسکمیک:
اگر سرخرگی که خون را به مغز میرساند، بسته شود، این نوع سکته مغزی رخ میدهد. علل متعددی باعث بسته شدن رگ خونی میشوند، مثلا رسوب چربیها در شریانها (آترواسکلروز) باعث تشکیل لخته خونی میشود. گاهی اوقات، در اثر بینظمی ضربان قلب، یک لخته خونی در قلب ایجاد میشود. سپس این لخته خونی به جای دیگری از بدن میرود که در آنجا سرخرگ رساننده خون به مغز را میبندد.
۲- سکته مغزی هموراژیک:
وقتی یک رگ خونی در مغز پاره شود و باعث خونریزی در مغز شود، این نوع سکته رخ میدهد که آن هم دلایل متعددی دارد.
۳- حمله ایسکمیک گذرا:
در واقع یک سکته مغزی ناقص است که در اثر گرفتگی رگ خونی رخ میدهد. اگرچه حمله ایسکمی گذرا باعث آسیب دائمی مغز نمیشود، ولی باعث بروز علائم سکته مغزی میشود که چند دقیقه و یا حتی چند ساعت طول میکشند. شما به عنوان علامت سکته مغزی نباید از این حالت چشم پوشی کنید.
هنگام بروز علائم سکته مغزی چه باید کرد؟
۱- علائم سکته مغزی را نادیده نگیرید، حتی اگر فقط یک علامت داشتید و یا علائم خفیف بودند و یا برطرف شدند.
۲- معطل نکنید. هر یک دقیقه حیاتی است، پس فورا خودتان را به پزشک برسانید.
۳- اگر یکی یا چند تا از علائم سکته مغزی را برای بیش از چند دقیقه داشتید، به اورژانس (۱۱۵) زنگ بزنید. آمبولانس شما را سریعا به بیمارستان میرساند.
۴- زمانی را که علائم سکته مغزی شروع شده اند، بررسی کنید. این نکته مهمی است که باید به پزشک در بیمارستان بگویید.
درمان
در درمان سکته مغزی، ثانیه ها نیز اهمیت دارند. وقتی اکسیژن به مغز نمی رسد، مرگ سلول های مغز در چند دقیقه آغاز می شود. به شرط مصرف داروهای متلاشی کننده لخته خون در سه ساعت ابتدایی پس از بروز سکته مغزی، می توان از گسترش آسیب دیدن مغز کاست. وقتی بخشی از بافت مغز از میان می رود، اندام هایی از بدن که توسط بافت از میان رفته مغز کنترل می شدند از کار می افتند. به عبارت دیگر سکته مغزی سبب ناتوانی بلند مدت جسمی می شود.
درمان اولیه پس از وقوع یک سکته مغزی شامل تحت نظر گرفتن دقیق فرد و انجام اقدامات پرستاری برای محافظت راه تنفسی او میباشد. اگر در سی تی اسکن دیده شد که یک لخته خون در شریان وجود دارد، باید فوراً با استفاده از داروهای ترومبولیتیک اقدام به حل کردن آن نمود. این درمان ممکن است باعث بهبود عواقب سکته مغزی بشود اما در هر موردی نباید آن را بکار برد، زیرا باعث افزایش خطر بروز خونریزی در مغز میشود.
انجام درمان طولانی مدت برای کاهش خطر وقوع سکتههای مغزی بعدی بستگی به این دارد که علت ایجاد این سکته مغزی چه بودهاست. یکی از راههای درمان سکته مغزی ناشی از انسداد عروق، حل کردن لخته مسدود کننده رگ است.
این کار با استفاده از دارویی به نام Alteplase یا به اختصار tPA انجام میشود. هر قدر این درمان سریعتر انجام شود نتیجه بهتری دارد و حداکثر ظرف چهار ساعت و نیم از شروع سکته مغزی قابلیت تزریق وجود دارد.
هر قدر تزریق از شروع سکته به تاخیر بیفتد احتمال بروز خونریزی مغزی بدنبال این درمان بیشتر میشود. این دارو از طریق ورید بازویی یا داخل شریانی تزریق میشود. اگر زمان فوق از دست برود و علت سکته آمبولی یا ترومبوز عروق مغزی بودهباشد، داروهایی مثل آسپیرین یا وارفارین تجویز میشود تا با رقیق کردن خون از وقوع لختههای خون جلوگیری کند.
اگر مشخص شد که یک شریان دچار تنگی شدهاست ممکن است با جراحی بتوان آن را باز نمود. بعد از بروز یک سکته مغزی که علتش خونریزی و پاره شدن یک شریان بودهاست، درمان بر روی زمینهٔ ایجاد کننده آن متمرکز میشود. درمان طولانی مدت آن ممکن است شامل تجویز داروهای ضد فشار خون باشد تا فشار خون را پایین آورده و از احتمال خونریزیهای بعدی جلوگیری کند. اگر سکته مغزی بر اثر التهاب شریان باشد ٬داروی کورتون دار تجویز میشود.
در بیشتر موارد سکتههای مغزی، درمانهای توانبخشی مثل فیزیوتراپی، کاردرمانی و گفتاردرمانی چه در بیمارستان و چه در خانه ضروری میباشد. بدون شک یکی از مهمترین مراحل درمانی بیماران سکته مغزی توانبخشی تحت نظر یک تیم توانبخشی است که اعضائ تیم شامل متخصص طب فیزیکی و توانبخشی، کاردرمانگر فیزیوتراپیست ارتوپدی فنی، شنوایی شناس، گفتار درمان، بیناییشناسی روانشناس، کارشناس تغذیه، پرستار توانبخشی مددکار اجتماعی و خانه ساز (home maker)میباشد.
یکی از روشهای جدیدی که در توانبخشی و درمان بیماران سکته مغزی استفاده شدهاست استفاده از تحریک غیر تهاجمی مغز می باشد که شامل دو تکنولوژی تحریک مغناطیسی مغز یا rTMS و تکنولوژی تحریک الکتریکی مغز یا “تی دی سی اس” میباشد در بررسی بازبینی مقالات که توسط انجمن نوروفیزیولوژی بالینی در سال ۲۰۰۹ انجام شده و در ژورنال نوروفیزیولوژی بالینیبه چاپ رسیدهاست به مطالب زیر اشاره شدهاست.
در روش تحریک مغناطیسی مغز تحریک سلولهای مغزی برای اصلاح عملکرد سلولهای مغزی از طریق افزایش خاصیت نوروپلاستیسیتی مغز انجام میشود این روش بسیار کم عارضه بوده و توسط پزشکان متخصص طب فیزیکی و توانبخشی و یا مغز و اعصاب انجام میشود.
در این روش یا به کمک القای با فرکانس بالا نیمکره صدمه دیده تحریک می شود و یا به کمک القای با فرکانس پایین فعالیت نیمکره سالم کم می شود که در نتیجه آن فعالیت نیمکره صدمه دیده زیاد می شود.
این روش در بازگشت عملکرد دست بهبود گفتار کاهش درد و بهبود عملکرد بیماران موثر بودهاست.علت بروز سکته مغزی چیست؟
یکی از علل متداول سکته مغزی ضخیم و سخت شدن دیواره رگ های خونی است. پلاکت های ساخته شده از چربی، کلسیم، کلسترول و … انعطاف رگ های خونی را از میان می برند. لخته خون ممکن است سبب مسدود شدن رگ خونی غیر قابل انعطاف و بروز سکته مغزی ایسکمیک شود. عامل اصلی سکته مغزی هموراژیک در اکثر موارد عدم درمان فشار خون بالا است که سبب انفجار رگ خونی ضعیف می شود.
عوامل خطر زا: بیماری های مزمن
بیماری های مزمن سبب افزایش احتمال بروز سکته مغزی می شوند. بیماری های مزمن عبارتند از:
– فشار خون بالا
– کلسترول بالا
– دیابت
– چاقی
کنترل و درمان بیماری های فوق احتمال بروز سکته مغزی را به شدت کاهش می دهد.
عوامل خطر زا: رفتارها
رفتارهای نامناسب و خطر زایی که در ادامه می خوانید خطر بروز سکته مغزی را به شدت افزایش می دهند:
– دود کردن سیگار
– ورزش نکردن
– نوشیدن الکل
عوامل خطر زا: تغذیه
پیروی کردن از رژیم غذایی نامناسب می تواند خطر بروز سکته مغزی را افزایش دهد. مصرف بیش از اندازه چربی و کلسترول می تواند سبب ضخیم شدن رگ های خونی شود. مصرف بیش از اندازه نمک ممکن است سبب بروز بیماری فشار خون شود. مصرف بیش از اندازه کالری سبب بروز اضافه وزن و چاقی می شود. با پیروی کردن از رژیم غذایی حاوی سبزیجات، میوه، غلات و ماهی می توان از بروز سکته مغزی جلوگیری کرد.
عوامل خطر زایی که در کنترل شما نیست
برخی از عوامل خطر زا – کهنسالی و وجود سابقه سکته مغزی در خانواده – که در بروز سکته مغزی موثرند خارج از کنترل انسان قرار دارند. جنسیت، نقش مهمی ایفاء می کند. سکته مغزی مردان را بسیار بیشتر از زنان تهدید می کند. با این وجود، زنان در اکثر مواردی که سکته مغزی بروز می کند جان شان را از دست می دهند. سکته مغزی، آفریقایی آمریکایی تبارها، سرخ پوست ها و اسکیموها را بیشتر از سایر نژاد ها تهدید می کند
پیشگیری کردن از بروز سکته مغزی:
افرادی که بازمانده سکته مغزی هستند برای پیشگیری کردن از بروز دوباره سکته مغزی باید موارد زیر را رعایت کنند:
– پرهیز از دخانیات
– ورزش کردن و کنترل وزن
– پرهیز کردن از الکل و نمک
– مصرف مواد غذایی سالم مانند ماهی، سبزیجات و غلات
پیشگیری کردن از سکته مغزی: داروها
پزشکان برای افرادی که احتمال دارد سکته مغزی کنند داروهایی تجویز می کنند تا احتمال بروز سکته را کاهش دهند. داروهای ضد لخته خون، مثل آسپرین، پلاکت های خون را حفظ می کنند که سبب ایجاد لخته می شوند. داروهای ضد لخته خون، مانند وارفارین، برای بازماندگان سکته مغزی تجویز می شوند تا به بیداری بخش خاموش مغزشان کمک کنند. افرادی که از فشار خون بالا رنج می برند برای درمان این بیماری باید به پزشک مراجعه کنند.
پیشگیری کردن از سکته مغزی: جراحی
در برخی از موارد، سکته مغزی در نتیجه تنگ شدن شریان کاروتید ایجاد می شود. پزشکان، افرادی را که سکته مغزی خفیف یا زود گذر (TIA ) کرده اند را جراحی می کنند و پلاکت ها را از دیواره این شریان پاک می کنند.
پیشگیری کردن از سکته مغزی: بالون و استنت
در برخی موارد، پزشکان برای باز کردن شریان کاروتید از آنژیو پلاسی برای قرار دادن بالون و استند استفاده می کنند.
زندگی پس از سکته مغزی
بیش از نیمی از افرادی که سکته مغزی کرده اند توانایی های خود را باز می یابند. کسانی که به اندازه کافی داروهای متلاشی کننده لخته خون مصرف می کنند ممکن است به طور کامل بهبود یابند و کسانی که دچار ناتوانی شده اند یاد می گیرند مستقل باشند.
همه چیز درباره سکته مغزی
سکته مغزی یکی از عوامل اصلی مرگ و میر در ایالات متحده آمریکا است. سکته مغزی، زمانی اتفاق می افتد که رگی خونی در مغز مسدود یا منفجر شود.
بدون درمان، سلول های مغز به سرعت می میرند. نتیجه می تواند ناتوانی جدی اندام های بدن یا مرگ باشد. اگر فردی که دوست دارید، علایم و نشانه های سکته مغزی را بروز داد باید بلافاصله با اورژانس تماس بگیرید و کمک بخواهید.
علایم و نشانه های سکته مغزی عبارتند از:
– بروز ناگهانی ضعف و بی حسی در یک طرف بدن
– تغییر ناگهانی دید در یک یا دو چشم یا دشوار شدن بلع غذا
– بروز ناگهانی سردردهای شدید بدون علت
– بروز مشکلات شدید همراه با سرگیجه هنگام راه رفتن
– بروز مشکلات ناگهانی در صحبت کردن و شناخت دیگران
آزمون سکته مغزی: حرف زدن، لبخند زدن، تکان خوردن
آزمون سکته مغزی به شناسایی علایم و نشانه های این بیماری کمک می کند. این آزمون از جزئیات زیر تشکیل شده است:
– چهره. از فرد بخواهید لبخند بزند. آیا یک طرف صورت بی حس است؟
– بازوها. از فرد بخواهید دست هایش را بالا ببرد. آیا یک دست پایین است؟
– حرف زدن. از بخواهید یک جمله ساده را تکرار کند. آیا در به یاد آوردن و بیان کلمات با دشواری روبرو است؟
سکته مغزی: زمان = صدمه دیدن مغز
در درمان سکته مغزی، ثانیه ها نیز اهمیت دارند. وقتی اکسیژن به مغز نمی رسد، مرگ سلول های مغز در چند دقیقه آغاز می شود. به شرط مصرف داروهای متلاشی کننده لخته خون در سه ساعت ابتدایی پس از بروز سکته مغزی، می توان از گسترش آسیب دیدن مغز کاست. وقتی بخشی از بافت مغز از میان می رود، اندام هایی از بدن که توسط بافت از میان رفته مغز کنترل می شدند از کار می افتند. به عبارت دیگر سکته مغزی سبب ناتوانی بلند مدت جسمی می شود.
تشخیص سکته مغزی
وقتی فردی با علایم و نشانه های سکته مغزی به بخش اورژانس مراجعه می کند، در ابتدا باید نوع سکته مغزی را مشخص کرد. دو نوع سکته مغزی اصلی وجود دارد که روش های درمان شان متفاوت است. پزشکان می توانند از عکس برداری اورژانسی برای شناسایی نوع سکته مغزی – مسدود شدن یا منفجر شدن رگ خونی – استفاده کنند. نتایج آزمایش های اضافی محل خونریزی درون مغز را مشخص می کند.
سکته مغزی ایسکمیک
متداول ترین نوع سکته مغزی، ایسکمیک، نام دارد. تقریبا از هر 10 سکته مغزی 9 مورد در این گروه قرار می گیرند. عامل بروز سکته مغزی، لخته خونی است که در رگ درون مغز ایجاد شده است. لخته خون ممکن است در نقطه ای خاص گسترش یافته یا از سایر نقاط بدن به مغز رسیده باشد.
سکته مغزی هموراژیک
سکته مغزی هموراژیک بسیار نادر و مرگ بار است. این نوع سکته وقتی بروز می کند که یک رگ خونی ضعیف در مغز منفجر شود. نتیجه این نوع سکته، خونریزی شدید درون مغز است که متوقف کردن اش بسیار دشوار است.
سکته مغزی کوتاه (TIA)
حمله ایسکمیک گذرا را اغلب سکته مغزی کوتاه می نامند. لخته خون قسمتی از مغز را به طور موقت از کار می اندازد و علایمی شبیه سکته مغزی نمایان می شود. به گزارش سلامت نیوز وقتی جریان خون دوباره برقرار شود، علایم و نشانه های سکته مغزی از میان می روند. سکته مغزی کوتاه، نشان دهنده آن است که سکته مغزی اصلی به زودی به وقوع می پیوند. اگر فکر می کنید سکته مغزی کوتاهی را پشت سر گذاشته اید باید بلافاصله به پزشک مراجعه کنید تا او احتمال بروز سکته مغزی اصلی را به حداقل برساند.
علت بروز سکته مغزی چیست؟
یکی از علل متداول سکته مغزی ضخیم و سخت شدن دیواره رگ های خونی است. پلاکت های ساخته شده از چربی، کلسیم، کلسترول و … انعطاف رگ های خونی را از میان می برند. لخته خون ممکن است سبب مسدود شدن رگ خونی غیر قابل انعطاف و بروز سکته مغزی ایسکمیک شود. عامل اصلی سکته مغزی هموراژیک در اکثر موارد عدم درمان فشار خون بالا است که سبب انفجار رگ خونی ضعیف می شود.
عوامل خطر زا: بیماری های مزمن
بیماری های مزمن سبب افزایش احتمال بروز سکته مغزی می شوند. بیماری های مزمن عبارتند از:
– فشار خون بالا
– کلسترول بالا
– دیابت
– چاقی
کنترل و درمان بیماری های فوق احتمال بروز سکته مغزی را به شدت کاهش می دهد.
بسیار عالی
استرس و اضطراب،عصبانیت بیش از حد هم می تواند باعث سکته مغزی یا قلبی شود؟
با تشکر
salam
motaskram
از مطلب جامع م خوبیتان در خصوص بیماری فوق استفاده کردم
البته اگر راه های درمان سرپایی سکته رو هم می گفتید خیلی جامع می بود. من شنیده ام که باید از پارگی رگ ها در موقعه که خون در رگ ها لخته شده جلوگیری کرد. این کار رو باید با سوزن زدن به ده انگشت بیمار (و یا لاله گوش وی) و گرفتن یک قطره از هرکدام انجام داد. آیا این مطلب صحت داره؟
با سلام،خونریزی ناشی از سکته های مغزی به دنبال فشار خون به صورت داخل نیمکره های مغز می باشد.در صورت اینکه منظور شما از خونریزی مغزی باشد اقدامات تخصصی لازم است. در عیر این صورت سئوال خود را واضح تر بیان کنید.
مرسی واقعا جامع و کامل بود.امیدوارم حال مادرم خوب بشه.مادرم دو پیش سکته نیمکره چپ رو داشته اون الان دچار ترمبوز وریدی شده و یه هفته اس تو بیمارستان امام رضای کرمانشاه بستریه. بهش هپارین تزریق میکنن. البته اشتهاشم خیلی کم شده
با سلام مطالب خوب بود
فقط در مورد نقش خانواده ها و مراقبین هم مطالبی بذارین ممنون
سلام بابای من ۸ ساله پیش دچار سکته ی ساقه ی مغز شد ۱۷ روز در حالت اغما بود اما بعدش هوشیاریش رو به دست اورد اما کل اعضای بدنش فلجه و قدرت تکلم هم نداره هما هوشیاره ۱۰۰% میخواستم ببینم خطر مرگش بر اثر این سکته هنوز وجود داره؟
از شما تشکر می کنم به خاطر این همه اطلاعات مفید که در اختیار افراد عادی گذاشته اید. اجرتان با خدا
با سلام و تشکر .پدرم یک هفتهاست که سکته مغزی کرده از همون لحظه بی هوش شد الان سطح هوشیاریشون ۴ است ضمنا سه سال پیش هم یک سکته کرد که سمت چپشون فلج شد اما بعد از حدود ۱۰ روز خوب شدن . الان ریه شون پر از خونه و دیالیز میشن می خواستم بدونم امیدی به بهبودیشون هست؟ باید چه کار کرد؟
با سلام و آرزوی سلامت و بهبودی کامل برای پدر شما.
در صورتی که سکته مغزی بخش وسیعی از نیمکره های مغز را درگیر کرده باشد عوارض جانبی آن بیشتر شده،و احتمال اثر برروی سایر ارگانها بیشتر می باشد.
اقدامات پزشکی لازم توسط پزشک محترم ایشان انجام می شود.
سلام. مطالبتون عالی بود ولی اگه میشه راجب به انفاکتوس مغزی هم مطلب بذارید ممنون میشم . مادر من ۷ ماه هست که انفاکتوس کرده الانم هوشیاریش ۱۴ هستش.پزشک هم گفته به احتمال ۵% بهبود پیدا میکنه . ولی ایا میشه هنوز امیدی داشت؟ متشکرم
با سلام؛با توجه به نوع مشکل زمینه ای مادر شما، درصدامکان بهبودی متفاوت می باشد.
با سلام و خسته نباشید و تشکر از اطلاع رسانی مفیدتون.
نامزد من چند ماه پیش سر پروژه ساختمانی از ناحیه پشت سر به زمین خورده و همان روز با عرض پوزش تهوع (استفراغ شدید ) و سرگیجه ی فوق العاده زیادی داشته اما همان روز به دکتر مراجعه نکرده. تقریبا چند هفته بعدش تاندول دستش کشیده شده بود و مچ دستش ضربه خورده بود که پزشک براش گج گرفت اما یکماه بعدش پشت دستش در همان ناحیه مچ دستش که گچ گرفته بود یه چیز اضافی مث استخوان یا غده چربی در اومده بود که دکترش گفته بود باید عمل کنه و اینکارو هم کرد اما توی عمل حالش خیلی بد شده بود و بعد از عمل خیلی آزمایش داد و حتی سی تی اسکن انجام داد و دکترها باز متوجه چیزی نشدند و خواستن که ام آر آی هم بدهد و مایع نخاعیشو هم گرفتن برای آزمایش والبته بهش گفتن لخته خونی در سرش هست که ممکنه با دور رفع بشه که مدتی خورد اما لخته فقط نیم سانت حرکت کرده و الان پشت مخچه ی چپش قرار داره ایشون از اون روز سردرد و سرگیجه و حالت تهوع شدید و تاری و دوبینی چشم هم داره البته وقتی امپولشو باسرم بهش تزریق میکنن بعد چند ساعت خوب میشه اما دوباره یه روز مونده به آمپول بعدیش دوباره حالش بد میشه. الان دوروزه که شیمی درمانیش شروع شده و دکتر گفته تا قبل از عملش که ۲۵ آذر سال ۹۳ هستش ۱۵ بار یعنی هفته ای چهار بار باید شیمی درمانی بشه که هم بصورت مخلوط با سرم هم تنها تو رگی بهش میزنن. بعد از اینها هم که عمل داره گفتن کاسه ی سرشو باید بردارن و عملش کنن که دکترش بهش گفته ۵۰% کار با ماست و ۵۰% به رو حیه و امید بیمار بستگی داره. ازتون میخوام راهنماییم کنید آیا ممکنه این توضیحاتی که دادم البته طبق صحبتهایی است که نامزدم بهم گفتن فقط بخاطر لخته خون باشه یا بیماری نامزدم چیز دیگه ای هستش؟ و آیا با شیمی درمانی و عمل بهبودی کاملشو بدست میاره؟
من شنیدهم که شیمی درمانی فقط برای بیماران سرطانی انجام میشه. خیلی نگرانم. در ضمن نامزدم میگه دکترها بهش گفتن ممکنه بچه دار هم نشه.
ببخشید با پر حرفیم چشمانتان و سرتان را به درد آوردم اما خواستم که کامل سوالمو بپرسم و با پاسخ شما آگاهی بیشتری نصیبم بشه. تورو خدا جوابم رو هرچی سریعتر به ایمیلم ارسال کنید.با تشکر از شما.
سلام۱۰ ماه سکته مغزی کردم وازطرف راست بدن فلج هستم ۲۵سالمه میخواستم بدونم برگشت داره یاتااخرعمربایدباهش کنار بیام
انجام فیزیوترابی منظم به مرور زمان بهتر می شود.
باسلام و تشکر
یک سوال داشتم
دایی من سکته کردند همراه با تشنج بوده که کلا افتادن رو زمین و حتی بی اختیار شدن و دفع ادرار داشتن
بلافاصله توسط اورژانس منتقل شدن بیمارستان، از روی اکو تشخیص دادن سکته بوده، از روی نوار قلب متوجه نشدن
میخوام بدونم این سکته جزء کدام نوع هست؟ قلبی یا مغزی ؟علت اصلی سکته با این شدت(همراه تشنج) چی میتونه باشه؟ (البته سابقه یک سکته قلبی خفیف هم داشتن)
اصلا درسته که میگن سکته هست؟ یا مشکل عصبی میتونه باشه؟
الان بستری هستن، صحبت میکنن، ولی پزشکا گفتن سکته تا حدی بوده که نزدیک بوده به مغز بزنه! ایا درسته این حرف؟ چند روز باید بستری باشن؟ ( دیشب سکته کردند)
آیا احتمال داره بازم این اتفاق بیافته؟
ممنون میشم راهنمایی بفرمایید
با سلام؛ به احتمال زیادسکته مغزی بوده، علت ممکن است مشکلات مغزی مانند خونریزی و یا ایسکمی مغزی به دنبال بیماریهای قلبی عروقی،فشارخون بالا و یا دیابت باشد.
سلام، خیلی ممنون از اطلاعات مفید شما ،
مادرم ۵۶ سالشه که ۲۶ روز پیش به علت فشارخون بالا خونریزی مغزی در سمت چپ مغز کرده وبعد از عمل هنوز تو حالت کمای نیمه عمیق در بخش icu بیمارستان ولی عصر اراک هست یعنی چشمهاشو باز میکنه و سمت چپش را حرکت میده ولی سمت راستش بی حسه ، دیروز دکترش میگفت ریه هاش آب آورده و چند بارهم تو خواب تشنج کرده نمیدونم چیکار باید بکنم آیا اجازه میدن بیارمش بیمارستانهای تهران ؟ هر چیزی که به صلاحه بفرمایید تا انجام بدم ممنون از راهنماییتون.
با سلام؛با آرزوی شفای عاجل مادرتان از خداوند متعال؛به دستورالعمل های پزشک معالج عمل فرمائید.
سلام، خیلی ممنون از اطلاعات مفید شما ،
مادرم ۵۶ سالشه که ۲۶ روز پیش به علت فشارخون بالا خونریزی مغزی در سمت چپ مغز کرده وبعد از عمل هنوز تو حالت کمای نیمه عمیق در بخش icu بیمارستان در اراک هست یعنی چشمهاشو باز میکنه و سمت چپش را حرکت میده ولی سمت راستش بی حسه ، دیروز دکترش میگفت ریه هاش آب آورده و چند بارهم تو خواب تشنج کرده نمیدونم چیکار باید بکنم آیا اجازه میدن بیارمش بیمارستانهای تهران ؟ هر چیزی که به صلاحه بفرمایید تا انجام بدم ممنون از راهنماییتون.
سلام خسته نباشید من گاهی احساس می کنم ارتباطم با محیط برای ۱۰۰۰ثانیه قطع و وصل می شه علت ان چیست جنسیت مرد ۳۵ساله
کامل نمی تونم توصیف کنم یه حسی هست ممنون اگه راهنمایی کنین
با سلام، اطلاعات داده شده کافی نیست به پزشک متخصص داخلی اعصاب مراجعه فرمائید.
با تشکر از شما.
برای شفای همه بیماران CVA صلوات بفرستید .
اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل الفرجهم
با سلام چند ماه پیش پاهای پدرم کبد و سیاه شد که معلوم شد رگهای پاهاش گرفته و باید سیگار نکشد . قند هم ندارد و سیاه شدن ادامه پیدا کرد تا در بمارستان سینای تهران بر روی پای راستش پنچ عمل انجام دادن رگهاس باز شد ولی پای چپش کمی رگهش باز شدن و مجبور به قطع پا از ناحیه پایین پاشنه شدن بعد از۴۰ روز بستری شدن ادامه درمان در خانه انجام شد و داروی وارفاین و…استفاده می کردو وقت دکترش می بردیم تهران کم کم پای قطع شده داشت خوب می شد ولی وقت دکترش سه هفته گذشته بود بردنش تهران در راه برگشت پدرم سکته کرده بود متوجه نشده بودن بردیم بیمارستان حرف میزد هممونو می شناخت تو icu جا نبود بعد دوروز حالش بدتر شد الان ۱۸ روز تو icu هستش هوشیاریش از ۶ به هفت رسیده و تنفسش خوب شده دم رو خودش انجام میده تو بازدم مشکل داره. دست و پای چپش تکون نمیخورد الان پا تکون می خوره ولی دست نه چشاشو نیمه باز باز میکنه هرزکاهی. بادست راستش دستمونو محکم فشار میداد الان نمیده. وارفاینو قطع کردند پاهاش دارن بازم سیاه میشن ولی دکترا میگن سرش مهمتره .لخته توی مغزش یهکمی جمع شده ولی نرفته. از طرف دیگه اسهال میکنه و قطع نمیشه چیکارکنیم ایا خوب میشن پدرم مرسی لطفا جوابمو بدین
با سلام و آرزوی بهبودی هر چه سریعتر برای پدر شما.
روال درمانی را ادامه داده و دستور پزشک معالج را رعایت کرده و برای بهبودی نیاز به گذشت زمان می باشد.
پدرم حدود دو هفته پیش (۱۷/۴/۹۴) روز چهارشنبه دچار ناراحتی شد و فرداش توسط برادرم به بیمارستان عالی نسب تربیز برده میشود که بعد از سیتی اسکن و کنترلهای لازم گفتند که هیچ مشکلی ندارد روز شنبه با پای خودش که البته به سختی راه میرفت توسط خود من به پیش یک روانپزشک بردیم چون به علت فوت مادرمان پدرمان افسرده شده بود و پدر که ۹ ماه پیش سکته مغزی کرده بود بعد از ۳- ۴ روز بستری در همون بیمارستان حالشون خوب شد. خلاصه صبح روز یکشنبه(۲۱/۴)تا حدودی راه رفتنش بدون کمک دیگران خوب شده بود و حتی خودش به تنهایی به توالت رفته بود، ولی از بعد از ظهر حالش بدتر میشود و حتی عصر به زمین میافتذ، شب به دلیل فشار خودن بالا و قند بالا ( دیابت هم دارد)به بیمارستان بستان آباد منتقل میشود که بعد از دو روز به تاریخ(۲۴/۴) روز چهارشنبه توسط خودم به بیمارستان ” شهریار ” – بیمارستان خصوصی میباشد- منتقل میشود این انتقال در شرایطی اتفاق میافتد که متخصصین داخلی بیمارستان از تشخیص عاجز بودند در حالی که پدرم قادر به تکلم و راه رفتن و حفظ تعادل نبود و عضلات ران پای راستش به شدت منقبظ شده بود به طوری که پایش کاملا قفل شده بود ، در بیمارستان شهریار زیر نظر دکتر بدلی بستری شد و دکترش فرمودند که سکته کرده است.
۲۹/۴ روز دوشنبه مرخص شدند و الان بعد از چند روز ۱-حالشون خوب نیست ۲- پای راستش از قسمت ران کاملا منقبظ شده به طوری که قفل شده و قادر به تکان دادن نیست ۳- هر دو دست و پای چپش را حرکت میدهد توجه کنید حرکت میدهد ( البته توجه داشته باشید که همانطور که گفتم سکته ۹ ماه پیشش به سمت چپ بدنش زده بود این راimg – اگر اشتباه نکنم – تشخیص داده بود ولی الان همین چپ مشکل چندانی ندارد) ۴- حافظه و تکلمش دچار مشکل شده مثلا دیروز یه چیزی میخواست بگوید ولی نمیتوانست ولی بعد دیدیم که دستش را بالای چشمانش نگه داشته ازش پرسیدیدم که برق را خاموش کنیم با سر جواب مثبت داد فهمیدیم که نور لامپ اذیتش میکرده ولی بعد از تلاش بسیار نتوانسته بود بگوید!
حال با این شرایط دوتا سوال دارم ۱ – آیا ما پدرمان را دیر به بیمارستان شهریار برده ایم اگر همون اول به این بیمارستان برده بودیم وضعش از الان پدر میبود؟
۲- با این وضع و شرایط بدنی اش ، چقدر میتوان امیدوار بود که حاش بهتر بشود و خودش به تنهایی در خیابانها بگردد؟
پیشاپیش از جوابتان تشکر میکنم.
با سلام و آروزی بهبود هر چه سریعتر پدر شما.
با توجه به علائم احتمال درگیری در نیمکره چپ مغز وجود دارد.به همین دلیل در تکلم و حرکت عضلات سمت راست بدن مختل است.از طرف دیگر ممکن است سکته پدر شما از نوع ایسکمی باشد که علائم خودش را ظرف ۲۴ الی ۴۸ ساعت بعد از بروز سکته نشان می دهد بنابراین ممکن است ارتباطی بین دیر بردن به بیمارستان خاص نباشد.
بهبودی نیاز به گذشت زمان و فیزیوتراپی،مصرف دارو است.
ازسلام یکی اشناهمون بدلیل گرفتگی عروق عمل قلب باز انجام داد و در حین عمل دچار سکته مغزی شد و ۱۰ روز تو کما بود حدود سه چهارم از نیمکره ی چپش درگیر شده و سمت راستش از کار افتاده و در گفتارم مشکل داره حدودا از سکته اش ۲ ماه میگذره…گرچه یک سال پیش سکته ی خفیفی نیز داشته که طی اون سکتا فقط کمی لرزش در سمت چپ پیدا کرده بود که به مرور زمان برطرف شد.خواستم بپرسم بآنجام فیزیوتراپی تا چه اندازه انتظار بهبودی باید داشت؟
با سلام. انجام فیزیوتراپی بر اساس میزان درگیری مغز متفاوت می باشد.فقط نیاز به گذشت زمان برای بهبودی است.
با عرض سلام و تشکر بابت مطلب خوبتون.
پدر من حدود دوماه پیش فشارش زد بالا و بعد اوردن اورژانس دادن قرص زیرزبانی فشارش امد پایین و باتوجه به اینکه ما در روستا زندگی میکنیم بعد از یک ساعت به بیمارستان انتقالش دادیم.و مستقیم به بخش ای سی یو و بعد از یک ماه بستری از بخش ای سیو ترخیص و مستقیم گفتن ببرینش خانه و بعد از پنج روز فیزیوتراپی شروع شد.در ابتدا غذا از طریق لوله ان جی از راه دماع تغذیه میشد ولی دوبار لوله را بیرون کرد و ما بردیمش کرمان و گاسترستومی کردیم….و لوله تنفسی تراکت را عوض کردیم…الان ترشحات ریه کم شده ولی روزی یک یا دوباز ساکشن میشه.ولی ترشحاتش کمی سفت شدن.هیچ دارویی هم بهش نمیدیم.ایا نباید قرص ضد لخته یا مثلن یه چیز دیگه بهش بدیم..سمت راستش فلجه.مچ پاشو بعد فیزیو تراپی حرکت میده..انگشتان و هم کمی تکان میده… هر موقع کمی اب از راه دهن میدیم یک قاشق ترشح میکنه از لوله تراک..اینحا متخصص مغز و اعصاب نیست…از ایرانشهر..ما چکار کنیم…الان دو روزه دست فلجش از شانه لرزش داره..البته بعضی وقتا…
با سلام و آروزی بهبودی هر چه سریع تر پدر شما،برای پیشگیری از زخم بستر جابجایی بیمار مکرر انجام شده و استفاده ار بالشتک مخصوص توصیه می شود. در صورت وجود زخم بستر و وسعت آن می توان از پمادهای موضعی تتراسایکلین یا پماد “فنی توئین” استفاده کرد.داخل زخم با بتادین شسته نشود که منجر به تازگی زخم میشود.از پانسمانهای اماده که در داروخانه ها موجود است استفاده گردد.در صورت زخم بستر وسیع باشد نیاز به جراحی است. اصلاح رژیم غذایی و استفاده از ویتامین C کمک زیادی به بهبود زخم میکند.در صورت وجود عفونت در اطراف زخم نیاز به مصرف آنتی بیوتیک است.
وجود لوله گاستروستمی تا زمانی که امکان بلع وجود نداشته باشد باید باشد. لوله تراک تا زمانی که مشکل عصبی باقی است باید باشد. بهتر است که برای بهبودی و تکمیل درمان به متخصص مغز واعصاب مراجعه گردد.
زخم بستر هم پشتش انتهای بدن اخر ستون فقراتش داره..به نظرم زخم بستر درجه سه…قدرتش خیلی کمه…به نظرم حرف ما رو میشنوه و میفهمه.چون کارایی که میگیم اکثرن انجام میده…برا زخم بسترش از ژل کامفیل استفاده میکنیم..قبلن سیگاری بوده…این تراکتش که جای گلو وصله برا تنفس تا کی وصله…لوله گاستروستمی تا کی وصله…به نظر شما از سند بیرونی برای ادرار استفاده کنیم.
جواب من بدین…اینجا بلوچستانه ایرانشهر اخر دنیا…متخصص کم هست و اونایی ه هستن کم حرفند….به نظر شما ما پدرمان را انتقال بدیم مشهد…یا نه.
التماس دعا
تشکر از بابت توجه تان
یاعلی
Sari Naz:
Sari Naz:
سلام خسته نباشید. من5 ساله مبتلا به نوروپاتی یطرفه بدن هستم که روز بروز پیشرفت میکنه بسمت پایین.. مشکل اصلیم حساسیت شدید به لمس و درد متعاقب لمس و چنگ شدن غیر ارادی انگشتام بعد از تحریک لمسیه. دکترا گفتن برای تأیید یا رد نوروپاتی عروقی و تنگی عروق مغزی و گردنی و نیز تایید یا رد واسکولار تی او اس باید تحت نظر یه متخصص قلب و عروق آنژیوگرافی یا سی تی آنژیو بشی و کل بررسی های عروقی روت انجام بشه..همچنین نوروگرافی و MRA. دکتر امکانش هست مشکل از عروق مغز و گردنم باشه؟ اگر بیام خدمتتون این آزمایشا رو برام انجام میدین دکتر؟
سلام من عموی ۲۵ساله دارم که مبتلا به سکته ایسکمیک شده ببخشید سکته اصلی چه درمانی دارد
اگر خونرسانی به قسمتی از مغز دچار اختلال شده و متوقف گردد، این قسمت از مغز دیگر نمیتواند عملکرد طبیعی خود را داشته باشد. این وضعیت را اصطلاحاً سکته مغزی مینامند. سکته مغزی میتواند به عللی مانند بسته شدن یا پاره شدن یکی از رگهای خون رسان مغز ایجاد شود. به نظر برخی پزشکان و متخصصان، خطر بروز سکته مغزی در زنان به علت بیماری های ژنتیک، موارد هورمونی، مصرف برخی داروها و پیامدهای ناشی از زایمان بیشتر از مردان است .
سکته مغزی هنگامی رخ میدهد که یک لخته خونی باعث انسداد شریان خونرسان به مغز میشود (سکته مغزی ایسکمیک) و یا یک رگ خونی مغز پاره شده و خونرسانی به بخشی از مغز متوقف میشود (سکته مغزی هموراژیک). در عرض چند دقیقه پس از این حادثه سلولهای مغز شروع به مردن میکنند. دلیل سکته مغزی هر کدام از این موارد که باشد، باید دقت داشت که با وقوع سکته مغزی بیمار در خطر مرگ قرار خواهد گرفت. سکته مغزی سومین عامل مرگ و میر در جهان است.
آمار سکته مغزی در ایران نیز چندان مناسب نیست .پزشکان ایرانی می گویند افراد در ایران ۱۰ سال زودتر از سایر کشورها به سکته مغزی مبتلا می شوند. متخصصان کم تحرکی، مصرف بی رویه نمک و چربی، چاقی، استعمال دخانیات و در مجموع رژیم نامناسب غذایی را عاملی برای حرکت به سمت سکته های مغزی ایرانیان می دانند.
معمولاً قبل از بروز سکته مغزی علائم هشدار دهندهای وجود ندارد و یا اینکه علائم بسیار جزئی هستند. بعد از بروز سکته مغزی بیمار باید بلافاصله در بیمارستان بستری گشته تا از بروز صدمات دائمی به مغز جلوگیری شود. عوارضی که بعد از سکته مغزی ایجاد میشود بستگی به محل سکته و وسعت بافتهای گرفتار شدهٔ مغز دارد. عوارض سکته مغزی از عوارض خفیف و گذرا مثل تاری دید تا عوارض فلج کننده دائمی و یا حتی مرگ را شامل میشود.
در بیشتر افراد علایم سکته مغزی به سرعت و در عرض چند ثانیه یا چند دقیقه بعد از وقوع سکته خود را نشان میدهند. علایم هر سکته مغزی بستگی به قسمتی از مغز دارد که دچار گرفتاری شدهاست. این علایم امکان دارد شامل موارد زیر گردد:
۱-ضعف و کرختی صورت وبازوها یا پاها به خصوص در یک طرف بدن (همی پارزی)
۲-فلج صورت. بازو و پاها در همان طرف (همی پلژی)
۳-عدم تعادل و لنگ زدن (آتاکسی)
۴-اختلال در تکلم یا در درک کلام (دیس آرتری)
۵-اشکال در بلع (دیس فاژی)
۶-کرختی و سوزش قسمتهای بدن-اشکال در درک وضعیت و موقعیت (پارستزی)
۷-دو بینی-تاری دید یا از دست دادن بینایی به خصوص در یک چشم
۸-سردرد شدید و ناگهانی
۹-از دست دادن حافظه کوتاه مدت وطولانی مدت-اختلال در قضاوت
۱۰-سرگیجه بدون دلیل و سقوط ناگهانی
۱۱-بیاختیاری ادرار و مدفوع
۱۲-اشکال در پیدا کردن کلمات و فهمیدن آن چیزی که دیگران میگویند.
۱۳-عدم توانایی در انجام حرکات ظریف.
اگر سکته مغزی شدید باشد، قسمتهایی از مغز که کنترل تنفس و فشار خون را بر عهده دارند ممکن است گرفتار شده و یا اینکه ممکن است شخص به اغماء رفته و نتایج مرگباری را به دنبال داشته باشد.
مهمترین نشانههای سکته مغزی
علائم سکته مغزی بر اساس نوع سکته، محل بروز آن در مغز و شدت آن، مختلف هستند. مهمترین علائم سکته مغزی عبارتند از:
۱- تاری ناگهانی دید به خصوص در یک چشم
۲- احساس بیحسی یا فلج ناگهانی در یک طرف صورت و دست یا پای یک طرف بدن
۳- کاهش ناگهانی بینایی، قدرت بدن، تعادل بدن (به سختی راه رفتن)، قوای حسی، صحبت کردن و یا فهم صحبت دیگران
۴- سرگیجه ی بدون دلیل یا افتادن ناگهانی روی زمین
۵- سردرد ناگهانی و شدید بدون دلیل که فورا بعد از آن فرد بیهوش میشود (نشان دهنده سکته مغزی به علت خونریزی است).
۶- بیهوش شدن فرد
۷- به هم خوردن تعادل بدن به طور ناگهانی که احتمالا با حالت تهوع، استفراغ کردن، تب، سکسکه و یا قورت دادن غذاها به سختی همراه است.
اگر شما و یا کسی که پیش شماست، دچار هر یک از علائم سکته مغزی شد، باید سریعا خودتان را به پزشک برسانید (به اورژانس زنگ بزنید و یا کسی شما را به بیمارستان ببرد)، زیرا درمان فوری سکته مغزی باعث زنده ماندن فرد و بهبود سریع تر او میشود. برخی روشهای درمانی بایستی در طی ساعات اولیه بعد از شروع علائم سکته مغزی، انجام شوند. تأخیر در درمان سکته مغزی باعث مرگ فرد و یا معلولیت دائمی (مثل فلج شدن دست و پا) او میشود.
وقتی شما دچار علائم سکته مغزی میشوید، نشان میدهد خون کافی به مغز نمیرسد. آسیب ناشی از سکته مغزی میتواند موقتی و یا دائمی باشد، به عنوان مثال ممکن است دیگر نتوانید حرف بزنید و یا بعد از مدتی قدرت صحبت کردن شما بر گردد. ممکن است دچار فلج جزئی یا کامل در دستها و یا پاها شوید. مسئله مهم این است که وقتی دچار علائم سکته مغزی گشتید، هر چه سریع تر نزد پزشک بروید. شروع زودتر درمان باعث آسیب کمتر مغز میشود و کمتر دچار فلج دائمی میشوید.
آزمون سکته مغزی: حرف زدن، لبخند زدن، تکان خوردن
آزمون سکته مغزی به شناسایی علایم و نشانه های این بیماری کمک می کند. این آزمون از جزئیات زیر تشکیل شده است:
– چهره. از فرد بخواهید لبخند بزند. آیا یک طرف صورت بی حس است؟
– بازوها. از فرد بخواهید دست هایش را بالا ببرد. آیا یک دست پایین است؟
– حرف زدن. از بخواهید یک جمله ساده را تکرار کند. آیا در به یاد آوردن و بیان کلمات با دشواری روبرو است؟
وقتی فردی با علایم و نشانه های سکته مغزی به بخش اورژانس مراجعه می کند، در ابتدا باید نوع سکته مغزی را مشخص کرد. دو نوع سکته مغزی اصلی وجود دارد که روش های درمان شان متفاوت است. پزشکان می توانند از عکس برداری اورژانسی برای شناسایی نوع سکته مغزی – مسدود شدن یا منفجر شدن رگ خونی – استفاده کنند. نتایج آزمایش های اضافی محل خونریزی درون مغز را مشخص می کند.
سکته مغزی ایسکمیک:
اگر سرخرگی که خون را به مغز میرساند، بسته شود، این نوع سکته مغزی رخ میدهد. علل متعددی باعث بسته شدن رگ خونی میشوند، مثلا رسوب چربیها در شریانها (آترواسکلروز) باعث تشکیل لخته خونی میشود. گاهی اوقات، در اثر بینظمی ضربان قلب، یک لخته خونی در قلب ایجاد میشود. سپس این لخته خونی به جای دیگری از بدن میرود که در آنجا سرخرگ رساننده خون به مغز را میبندد.
سکته مغزی هموراژیک:
وقتی یک رگ خونی در مغز پاره شود و باعث خونریزی در مغز شود، این نوع سکته رخ میدهد که آن هم دلایل متعددی دارد.
در واقع یک سکته مغزی ناقص است که در اثر گرفتگی رگ خونی رخ میدهد. اگرچه حمله ایسکمی گذرا باعث آسیب دائمی مغز نمیشود، ولی باعث بروز علائم سکته مغزی میشود که چند دقیقه و یا حتی چند ساعت طول میکشند. شما به عنوان علامت سکته مغزی نباید از این حالت چشم پوشی کنید.
هنگام بروز علائم سکته مغزی چه باید کرد؟
۱- علائم سکته مغزی را نادیده نگیرید، حتی اگر فقط یک علامت داشتید و یا علائم خفیف بودند و یا برطرف شدند.
۲- معطل نکنید. هر یک دقیقه حیاتی است، پس فورا خودتان را به پزشک برسانید.
۳- اگر یکی یا چند تا از علائم سکته مغزی را برای بیش از چند دقیقه داشتید، به اورژانس (۱۱۵) زنگ بزنید. آمبولانس شما را سریعا به بیمارستان میرساند.
۴- زمانی را که علائم سکته مغزی شروع شده اند، بررسی کنید. این نکته مهمی است که باید به پزشک در بیمارستان بگویید.
در درمان سکته مغزی، ثانیه ها نیز اهمیت دارند. وقتی اکسیژن به مغز نمی رسد، مرگ سلول های مغز در چند دقیقه آغاز می شود. به شرط مصرف داروهای متلاشی کننده لخته خون در سه ساعت ابتدایی پس از بروز سکته مغزی، می توان از گسترش آسیب دیدن مغز کاست. وقتی بخشی از بافت مغز از میان می رود، اندام هایی از بدن که توسط بافت از میان رفته مغز کنترل می شدند از کار می افتند. به عبارت دیگر سکته مغزی سبب ناتوانی بلند مدت جسمی می شود.
درمان اولیه پس از وقوع یک سکته مغزی شامل تحت نظر گرفتن دقیق فرد و انجام اقدامات پرستاری برای محافظت راه تنفسی او میباشد. اگر در سی تی اسکن دیده شد که یک لخته خون در شریان وجود دارد، باید فوراً با استفاده از داروهای ترومبولیتیک اقدام به حل کردن آن نمود. این درمان ممکن است باعث بهبود عواقب سکته مغزی بشود اما در هر موردی نباید آن را بکار برد، زیرا باعث افزایش خطر بروز خونریزی در مغز میشود.
عوامل خطر زا: رفتارها
رفتارهای نامناسب و خطر زایی که در ادامه می خوانید خطر بروز سکته مغزی را به شدت افزایش می دهند:
– دود کردن سیگار
– ورزش نکردن
– نوشیدن الکل
عوامل خطر زا: تغذیه
پیروی کردن از رژیم غذایی نامناسب می تواند خطر بروز سکته مغزی را افزایش دهد. مصرف بیش از اندازه چربی و کلسترول می تواند سبب ضخیم شدن رگ های خونی شود. مصرف بیش از اندازه نمک ممکن است سبب بروز بیماری فشار خون شود. مصرف بیش از اندازه کالری سبب بروز اضافه وزن و چاقی می شود. با پیروی کردن از رژیم غذایی حاوی سبزیجات، میوه، غلات و ماهی می توان از بروز سکته مغزی جلوگیری کرد.
عوامل خطر زایی که در کنترل شما نیست
برخی از عوامل خطر زا – کهنسالی و وجود سابقه سکته مغزی در خانواده – که در بروز سکته مغزی موثرند خارج از کنترل انسان قرار دارند. جنسیت، نقش مهمی ایفاء می کند. سکته مغزی مردان را بسیار بیشتر از زنان تهدید می کند. با این وجود، زنان در اکثر مواردی که سکته مغزی بروز می کند جان شان را از دست می دهند. سکته مغزی، آفریقایی آمریکایی تبارها، سرخ پوست ها و اسکیموها را بیشتر از سایر نژاد ها تهدید می کند.
افرادی که بازمانده سکته مغزی هستند برای پیشگیری کردن از بروز دوباره سکته مغزی باید موارد زیر را رعایت کنند:
– پرهیز از دخانیات
– ورزش کردن و کنترل وزن
– پرهیز کردن از الکل و نمک
– مصرف مواد غذایی سالم مانند ماهی، سبزیجات و غلات
پزشکان برای افرادی که احتمال دارد سکته مغزی کنند داروهایی تجویز می کنند تا احتمال بروز سکته را کاهش دهند. داروهای ضد لخته خون، مثل آسپرین، پلاکت های خون را حفظ می کنند که سبب ایجاد لخته می شوند. داروهای ضد لخته خون، مانند وارفارین، برای بازماندگان سکته مغزی تجویز می شوند تا به بیداری بخش خاموش مغزشان کمک کنند. افرادی که از فشار خون بالا رنج می برند برای درمان این بیماری باید به پزشک مراجعه کنند.
پیشگیری کردن از سکته مغزی: جراحی
در برخی از موارد، سکته مغزی در نتیجه تنگ شدن شریان کاروتید ایجاد می شود. پزشکان، افرادی را که سکته مغزی خفیف یا زود گذر (TIA ) کرده اند را جراحی می کنند و پلاکت ها را از دیواره این شریان پاک می کنند.
پیشگیری کردن از سکته مغزی: بالون و استنت
در برخی موارد، پزشکان برای باز کردن شریان کاروتید از آنژیو پلاسی برای قرار دادن بالون و استند استفاده می کنند.
زندگی پس از سکته مغزی
بیش از نیمی از افرادی که سکته مغزی کرده اند توانایی های خود را باز می یابند. کسانی که به اندازه کافی داروهای متلاشی کننده لخته خون مصرف می کنند ممکن است به طور کامل بهبود یابند و کسانی که دچار ناتوانی شده اند یاد می گیرند مستقل باشند.
سکته مغزی عبارتست از توقف جریان خون قسمتی از مغز که معمولا بطور ناگهانی ایجاد می شود فرم کمتر شایع ان بعلت پارگی عروق مغز و خونریزی در داخل مغز رخ میدهد
توقف جریان خون عموما بعلت ایجاد لخته در محل رگ بعلت بیماری تصلب شرائین یا ورود لخته ایجاد شده در قلب به عروق مغزی می باشد
تصلب شرائین در زمینه پر فشاری خون دیابت استعمال دخانیات سن بالا و افزایش چربی خون ایجاد می شود . لخته خون در قلب در اثر بهم خوردن ریتم طبیعی قلب بیماری دریچه ای قلب یا بدنبال سکته قلبی ایجاد می گردد
میزان علایم بیمار با وسعت اسیب ارتباط مستقیمی ندارد چه بسا بسته شدن یک رگ کوچک واسیب مختصر مغز سبب فلج کامل یک نیمه بدن شود و یک اسیب بزرگ فقط سبب کوری در یک نیمه میدان بینائی بدون اختلال حرکتی می شود
علایم سکته مغزی بطور حاد عارض می شود و عموما بصورت فلج یک نیمه بدن اختلا ل تکلم سر گیجه و عدم تعاد ل و گوری در یک نیمه میدان بینائی می باشد
در بیماری تصلب شرائین چون عروق از قبل بتدریج تنگ شده اند عموما خونرسانی جانبی خوبی وجود دارد و میزان اسیب مغز کمتر از حد انتظار است و بیمار پس از سکته بتدریج بهبودی نسبی پیدا می کند
سکته های مغزی که اثر پاره شدن رگ با شد اگر وسیع باشد سبب مرگ بیمار می شوند ولی اگر بیمار فاز حاد را به خوبی طی کند بهبودی قا بل ملاحظه ای پیدا می کند
بهترین و سریع ترین اقدام تشخیصی سی تی اسکن مغز است
درمان سکته مغزی که در اثر بسته شدن رگها باشد باید سریع وطی سه ساعت اول با داروهای حل کننده لخته انجام شود که در حال حاضر بعلت گران بودن دارو و عدم مراجعه اغلب بیماران طی سه ساعت اول در اصفهان واغلب شهرهای ایران انجام نمی شود
بندرت بیماران سکته مغزی نیاز به اقدام جراحی دارند سایر درمانها شامل کنترل فشار خون در حد متناسب تنظیم قند خون درمان ورم مغز مراقبت تنفسی و جلوگیری از ایجاد زخم بسته می با شه
در فاز حا د سکته اگر بیمار بی اختیاری داشته با شد سوند ادراری گذاشته می شود . با هوشیار شدن بیمار با روش باز و بسته کردن متناوب سوند بیمار کنترل ادراری را بدست اورده سوند هر چه سریعتر باید خارج شود زیرا می تواند عامل عفونت ادراری باشد
برخی بیماران سیر ناخوشایندی پیدا کرده و علی رغم شروع درمان بعلت شدت بیماری زمینه ای و وسعت زیاد سکته مغزی دچار ورم شدید مغز و اختلال تنفسی می شوند . این بیماران به بخش ویژه منتقل می شوند که اغلب پیش اگهی خوبی ندارند ودر صد بالا ئی از این بیماران فوت می کنند
بطور خلاصه مراقبت این بیماران در منزل شامل :
1 اقدامات توانبخشی جهت بهبود حرکتی
2 جابجا کردن مرتب بیمار و استفاده از تشک مواج جهت جلوگیری از زخم بستر
3 مراقبت تنفسی جهت تخلیه بهتر خلط و تنفس موثرتر بیمار
4 مراقبت دستگاه ادراری و خروج هر چه سریعتر سوند
5 در صورت تجمع مد فوع استفاده از ملین و شیاف
6 رسا ندن غذا اب و داروها به بیمار از طریق لوله بینی معده ای یا دهان
7 مراجه مرتب به پزشک معالج جهت تنظیم دارو
از مطلب مفیدتون ممنونم
علائم سکته مغزی اینها هستند:
بیحسی با ضعف صورت، دست یا پا (به خصوص در یک طرف بدن).
اغتشاش شعور ناگهانی، اشکال در صحبت کردن یا درک گفتار.
اشکال ناگهانی در بینایی در یک یا دو چشم.
اشکال ناگهانی در راهرفتن، سرگیجه یا از دست رفتن تعادل یا هماهنگی عضلات.
سردرد شدید ناگهانی بدون علت مشخص.
عوامل خطرساز برای سکته مغزی شامل سن بالا، فشار خون بالا ، سابقه قبلی سکته مغزی، دیابت، کلسترول بالا، سیگار کشیدن، فیبریلاسیون دهلیزی (یک نوع اختلال ریتم قلب)، میگرنی که با اورا (علائم حسی قبل از شروع میگرن) همراه است و گرایش به لختهشدن خون میشود.
در درمان سکته مغزی در برخی موارد از داروهای حلکننده لخته میشود، اما به طور کلی درمان آن بر اساس مراقبتهای حمایتی (فیزیوتراپی و کاردرمانی) و پیشگیری ثانوی با داروهای ضد پلاکتی مانند آسپیرین و دیپیریدامول برای جلوگیری از لختهشدن مجدد خون در رگهای مغز، کنترل فشار خون، داروهای استاتینی کاهنده کلسترول و در برخی از بیماران داروهای ضدانعقاد خون است.
مغز اندام بسیار پیچیده ای است که اعمال مختلف بدن را کنترل می کند. اگر یک سکته مغزی روی دهد و جریان خون به ناحیه ای که عملکرد خاصی را تنظیم می کند ، قطع شود ، این قسمت دیگر قادر به ادامه عملکرد تنظیمی و کنترلی که پیش از این داشت ، نخواهد بود.
برای مثال اگر سکته در قسمت عقبی مغز رخ دهد ایم احتمال وجود دارد که بخشی از توانایی بینایی از دست برود.
اثرات سکته عمدتا به محل انسداد و وسعت بافت مغزی صدمه دیده بستگی دارد اما بدلیل اینکه یک طرف مغز کنترل اعمال اندام های سمت مخالف را بعهده دارد برای مثال وقوع سکته در قسمت راست منجر به مشکلات نورولوژِیک اندام های سمت چپ بدن (سمت راست صورت) می شود که ممکن است هر یک از حالت های فلج یک سمت بدن ، مشکلات بینایی و از دست دادن حافظه را سبب شود.
اگر سکته در قسمت چپ مغز روی دهد ، سمت راست بدن (و قسمت چپ صورت) تحت تاثیر قرار می گیرد و مشکلاتی همچون فلج قسمت راست بدن ، اختلالات کلامی ، مدل رفتاری کند و زوال حافظه راایجاد می کند.
فشار خون بالا مهمترین عامل سکته مغزی است. سکته مغزی سومین عامل مرگ و میر در میان آمریکایی هاست. این بیماری همچنین یکی از عمده ترین عوامل ناتوانی های عضوی طولانی مدت است. بسیاری از افراد به غلط تصور می کنند سکته مغزی مخصوص افراد سالمند است در حالیکه درحال حاضر در افراد زیر 65 سال نیز رخ می دهد.
اما خوشبختانه با آگاهی از ریسک فاکتورها ، کاهش آنها از جمله فشار خون ، شناخت نشانه های هشدار دهنده و اطلاع از اقدامات اولیه در صورت مشاهده اولین نشانه ها می توان تا حد زیاد ی از این خطر جلوگیری کرد.
سکته مغزی نوعی بیماری قلبی عروقی است که عروقی را که واردمغز می شوند را تحت تاثیر قرار می دهد. زمانی سکته روی می دهد که یک رگ خونی که اکسیژن و مواد غذایی را به مغز می رساند بایک لخته یا پارگی مسدود شود. در این حالت خون به بخشی از مغز نمی رسد و بنابراین مرگ سلولهای مغزی در این قسمت روی می دهد.
لخته هایی که یک سرخرگ را مسدود می کنند باعث سکته ایسکمیک می شوند و این شایع ترین نوع سکته مغزی است.
پارگی عروق خونی باعث سکته های مغزی هموراژیک می شود.
زمانی که بخشی از مغز در اثر کاهش جریان خون به آن می میرد ، بخشی از بدن هم که تحت کنترل آن قرار دارد ، تاثیر می پذیرد. سکته مغزی ممکن است منجر به فلجی ، اختلال در تکلم یا بینایی و برخی مشکلات دیگر شود.
علائم سکته مغزی، درمان آن و توانبخشی با فیزیوتراپی
فیزیوتراپیست، فاطمه اسدی
سکته مغزی سومین دلیل اصلی مرگ در اکثر کشورهای دنیا میباشد و یکی از دلایل اصلی ناتوانیطولانی مدت در بین بزرگسالان بشمار میآید. سکته مغزی برای هر فردی و در هر زمانی بدون توجه به قومیت، جنسیت یا حتی سن اتفاق میافتد، اما زنان بیشتر از مردان به آن مبتلا میشوند و سیاه پوستان آمریکا به سفید پوستان دو برابر بیشتر به علایم سکته مغزی دچار میشوند.
اگر احساس میکنید فردی دچار سکته مغزی شده است، سریع اقدام کنید. درمان اضطراری با داروهای خون ضد لخته که t-PA نام دارد به کاهش یا حتی حذف مشکلات سکته کمک میکند، اما این دارو باید در عرض سه ساعت پس از سکته یا به محض مشاهده علائم سکته مغزی مصرف شود. در صورتی که سریع عمل کنید، علایم میتوانند ساده باشند. تحقیقات نشان میدهند که افراد مبتلا به سکته که توسط آمبولانس به بیمارستان متنقل میشود نسبت به افرادی که با وسایل نقلیه دیگر به بیمارستان آورده میشود، سریعتر درمان دریافت میکند.
در کلینیک فیزیوتراپی اسدی با استفاده از فیزیوتراپی سکته مغزی بروزترین روش های فیزیوتراپی به بیمارانی که دچار عوارض بعد از سکته مغزی شده اند، کمک می شود تا بهبودی خود را به دست آورند. فیزیوتراپیست به بیمار کمک می کند تا نحوه استفاده درست از وسایل کمکی را یادبگیرد و به تدریج بتواند خود به تنهایی فعالیت های روزمره را انجام دهد. در کلینیک اسدی، تا بهبودی کامل به بیماران کمک خواهد شد و آموزش های لازم توسط فیزیوتراپیست به آنها داده می شود و پس از آن این آموزش ها با بیمار تمرین می شود تا از یادگیری آنها اطمینان حاصل شود. برنامه تمرین های ورزشی هر جلسه و با توجه به شرایط بیمار طرح ریزی می شود و انجام آنها توسط بیمار، از سوی فیزیوتراپیست بررسی می شود تا به درستی انجام گیرند.
فهرست مطالب [پنهان سازی]
1 سکته مغزی چیست؟
2 علائم
3 درمان با فیزیوتراپی
4 پیشگیری
سکته مغزی چیست؟
1
در حمله قلبی، تامین خون به قلب کاهش پیدا میکند یا متوقف میشود. در سکته مغزی، تامین خون به بخشی از مغز کاهش پیدا میکند یا متوقف میشود. این مساله به این معناست که بخشی از مغز به اندازه کافی اکسیژن دریافت نمیکند. در طول سکته، در هر دقیقه میلیونها سلول مغز میمیرند و خطر آسیب دیدگی دائمی مغز، ناتوانی یا مرگ را افزایش میدهد.
یکی از دلایل شایع انسداد که منجر به سکته میشود لخته خونی یا شکل گیری رسوبهای چربی در عروق خونی که خون را به مغز میرسانند، میباشد. کاهش جریان خون منجر به سکته ایسکمیک میشود. اغلب سکتهها ایسمیک هستند. یکی از علتهای شایع سکته پارگی عروق مغز است. به این اتفاق سکته مغزی هموراژیک (خونریزی دهنده) گفته میشود.
2
علائم
در صورت داشتن یک یا چند مورد از علائم زیر، فورا با اورژانس تماس بگیرید تا آمبولانسی برای شما فرستاده شود:
گیجی یا مشکل ادراکی یا صحبت کردن (اشکال در تکلم)
مشکل دیداری در یک یا دو چشم
مشکل در راه رفتن، حواس پرتی، عدم تعادل
سردرد شدید ناگهانی بدون هیچ دلیل مشخص
گیج شدن در مورد محلی که در آن قرار دارید و کاری که انجام میدهید
علائم سکته مغزی، درمان آن و توانبخشی با فیزیوتراپی
فیزیوتراپیست، فاطمه اسدی
سکته مغزی سومین دلیل اصلی مرگ در اکثر کشورهای دنیا میباشد و یکی از دلایل اصلی ناتوانیطولانی مدت در بین بزرگسالان بشمار میآید. سکته مغزی برای هر فردی و در هر زمانی بدون توجه به قومیت، جنسیت یا حتی سن اتفاق میافتد، اما زنان بیشتر از مردان به آن مبتلا میشوند و سیاه پوستان آمریکا به سفید پوستان دو برابر بیشتر به علایم سکته مغزی دچار میشوند.
اگر احساس میکنید فردی دچار سکته مغزی شده است، سریع اقدام کنید. درمان اضطراری با داروهای خون ضد لخته که t-PA نام دارد به کاهش یا حتی حذف مشکلات سکته کمک میکند، اما این دارو باید در عرض سه ساعت پس از سکته یا به محض مشاهده علائم سکته مغزی مصرف شود. در صورتی که سریع عمل کنید، علایم میتوانند ساده باشند. تحقیقات نشان میدهند که افراد مبتلا به سکته که توسط آمبولانس به بیمارستان متنقل میشود نسبت به افرادی که با وسایل نقلیه دیگر به بیمارستان آورده میشود، سریعتر درمان دریافت میکند.
در کلینیک فیزیوتراپی اسدی با استفاده از فیزیوتراپی سکته مغزی بروزترین روش های فیزیوتراپی به بیمارانی که دچار عوارض بعد از سکته مغزی شده اند، کمک می شود تا بهبودی خود را به دست آورند. فیزیوتراپیست به بیمار کمک می کند تا نحوه استفاده درست از وسایل کمکی را یادبگیرد و به تدریج بتواند خود به تنهایی فعالیت های روزمره را انجام دهد. در کلینیک اسدی، تا بهبودی کامل به بیماران کمک خواهد شد و آموزش های لازم توسط فیزیوتراپیست به آنها داده می شود و پس از آن این آموزش ها با بیمار تمرین می شود تا از یادگیری آنها اطمینان حاصل شود. برنامه تمرین های ورزشی هر جلسه و با توجه به شرایط بیمار طرح ریزی می شود و انجام آنها توسط بیمار، از سوی فیزیوتراپیست بررسی می شود تا به درستی انجام گیرند.
فهرست مطالب [پنهان سازی]
1 سکته مغزی چیست؟
2 علائم
3 درمان با فیزیوتراپی
4 پیشگیری
سکته مغزی چیست؟
1
در حمله قلبی، تامین خون به قلب کاهش پیدا میکند یا متوقف میشود. در سکته مغزی، تامین خون به بخشی از مغز کاهش پیدا میکند یا متوقف میشود. این مساله به این معناست که بخشی از مغز به اندازه کافی اکسیژن دریافت نمیکند. در طول سکته، در هر دقیقه میلیونها سلول مغز میمیرند و خطر آسیب دیدگی دائمی مغز، ناتوانی یا مرگ را افزایش میدهد.
یکی از دلایل شایع انسداد که منجر به سکته میشود لخته خونی یا شکل گیری رسوبهای چربی در عروق خونی که خون را به مغز میرسانند، میباشد. کاهش جریان خون منجر به سکته ایسکمیک میشود. اغلب سکتهها ایسمیک هستند. یکی از علتهای شایع سکته پارگی عروق مغز است. به این اتفاق سکته مغزی هموراژیک (خونریزی دهنده) گفته میشود.
2
علائم
در صورت داشتن یک یا چند مورد از علائم زیر، فورا با اورژانس تماس بگیرید تا آمبولانسی برای شما فرستاده شود:
گیجی یا مشکل ادراکی یا صحبت کردن (اشکال در تکلم)
مشکل دیداری در یک یا دو چشم
مشکل در راه رفتن، حواس پرتی، عدم تعادل
سردرد شدید ناگهانی بدون هیچ دلیل مشخص
گیج شدن در مورد محلی که در آن قرار دارید و کاری که انجام میدهید
Stroke
اقدامات تشخیصی برای تشخیص سکته مغزی توسط اطرافیان فرد، شامل موارد زیر می باشد:
از فرد بخواهید لبخند بزنید. آیا یک طرف از صورت کج شده است؟
از فرد بخواهید تا هر دو بازو خود را بالا بیاورد.آیا یکی از بازوها به سمت پایین منحرف میشود؟
از فرد بخواهید یک عبارت ساده را تکرار کند. آیا فرد مبهم یا عجیب غریب صحبت میکند؟
در صورت مشاهده یکی از این علایم در سریعترین زمان ممکن با اورژانس تماس بگیرید. علایم سکته مغزی باید جدی تلقی شوند و نباید به سادگی ازآنها گذشت.
حمله ایسکمیک گذرا نوعی سکته مغزی هشدار دهنده یا سکته خفیف است که علائم شبه سکته را ایجاد میکند، اما آسیب دیدگی دائمی ایجاد نمیکند. تشخیص و درمان حمله ایسکمیک گذار خطر ابتلا به یک سکته اصلی را کاهش میدهد. عوارض سکته مغزی می تواند شامل موارد زیر باشد:
ناتوانی در حرکت دادن یک طرف بدن (فلج یا لمس شدن در یک طرف بدن)
محدودیت شدید حرکتی
مشکلات تعادلی
ضعف در دست یا پا در یک طرف بدن
بی حسی موقتی
احساسات فیزیکی غیرعادی
حساسیت به سرما
ضعف حافظه یا فراموشی
مبهم یا آهسته صحبت کردن (مشکل در گفتار)
مشکل در یادآوری کلمات
درمان با فیزیوتراپی
میزان بهبودی عوارض سکته مغزی و مدت زمان دوره بهبودی به اندازه و محل سکته، زمان مابین بروز سکته مغزی تا دریافت مراقبت و در بعضی از موارد، بیماریهایی که پیش از این داشتهاید، بستگی دارد.
توانبخشی مدت زمان اندکی پس از ابتلا به ضربه مغزی و سکته مغزی شروع میشود و میتواند از طریق تحریک مغناطیسی مغز و یا فیزیوتراپی باشد. فیزیوتراپیست بخش مهمی از تیم گروه مراقبتی شما خواهد بود. هدف اصلی فیزیوتراپیست این است کارهای روزمره خود در خانه و سرکار را از سر بگیرید.
فیزیوتراپیست پس از معاینه و بررسی وضعیت شما، یک برنامه اختصاصی برای شما طراحی میکند تا بهترین کیفیت زندگی را بدست آورید. برنامه بر توانایی حرکت، کاهش درد (در صورت وجود درد) و شیوههای پیشگیری از مشکلاتی که پس از سکته مغزی به وجود میآیند تمرکز دارد.
من چند قبل پریود بودم ضعف داشتم الان دوروزه پریودم تمام شده بازهم ضعف دارم حس می کنم پا هام مال خودم نیست