خواص و عوارض و موارد مصرف قرص متفورمین 500 چیست
روش هایی برای درمان افسردگی بعد از زایمان با مصرف مکمل ها و مواد گیاهی
روش هایی برای درمان افسردگی بعد از زایمان با مصرف مکمل ها و مواد گیاهی درمان افسردگی بعد از زایمان ،درمان افسردگی بعد از زایمان در طب سنتی،درمان افسردگی بعد از زایمان سزارین،درمان …
سیر و پیاز دشمن آلرژی غذایی
سیر و پیاز دشمن آلرژی غذایی مصرف پیاز و سیر موجب افزایش قدرت سیستم ایمنی بدن میشود و مصرف آن از آلرژیهای فصل بهار پیشگیری میکند.
کاربرد و عوارض کپسول داکسی سایکلین 100 برای جوش
کپسول داکسی سایکلین کپسول داکسی سایکلین ,کپسول داکسی سایکلین برای جوش صورت,کپسول داکسی سایکلین برای بارداری,کپسول داکسی سایکلین برای عفونت واژن,کپسول داکسی سایکلین چیست؟ توضیحاتی در مورد کپسول داکسی سایکلین داکسی سایکلین …
قرص متفورمین
قرص متفورمین ,قرص متفورمین چیست,قرص متفورمین برای چیست,قرص متفورمین 500,قرص متفورمین برای چی خوبه,قرص متفورمین برای لاغری,قرص متفورمین برای بارداری
توضیحاتی در مورد قرص متفورمین
برخی افراد برای رسیدن به کاهش وزن سریع، بهسراغ قرص متفورمین برای لاغری میروند. متفورمین، یکی از قرصهایی است که برای کنترل میزان قند خونِ افراد مبتلا به دیابت نوع دو، در کنار تغذیه صحیح، تجویز میشود. بنابراین این قرص، در اصل، ابزاری برای کنترل میزان قند خون است. از طرف دیگر ورزش هم همین کارکرد را داشته و باعث تنظیم سطح گلوکز خون میشود. حال اگر متفورمین و ورزش را با یکدیگر ترکیب کنیم، بدون شک تبدیل به سلاح قدرتمندی برای کنترل قند خون افراد دیابتی خواهد شد. امروزه کاربرد این قرص گسترش یافته و افراد چاق و سالم نیز در کنار ورزش، از این قرص معجزهآسا برای لاغری و کاهش وزن استفاده میکنند. اما آیا مصرف قرص متفورمین به کاهش وزن کمک نموده و هیچ عارضهای نخواهد داشت؟ در این مطلب از سایت جسارت در مورد قرص متفورمین صحبت میکنیم امیدواریم مورد توجه قرار بگیرد.
مشخصات قرص متفورمین
نام تجاری: متفورتکس ‘متفورمین’ Metformin.svg نام آیوپاک N,N-dimethylimidodicarbonimidic diamide شمارهٔ CAS ۶۵۷-۲۴-۹ فرمول شیمیایی PubChem ۳۹۶۱ نیمه عمر ۶٫۲ ساعت متابولیسم — دفع ادراری زیست فراهمی ۵۰–۶۰ ٪ درحالت ناشتا موارد مصرف دیابت راه استعمال دهانی اشکال دارویی قرص ۵۰۰–۱۰۰۰ میلیگرمی نام ژنریک: متفورمین (به انگلیسی: METFORMIN) رده درمانی: داروهای ضد دیابت. اشکال دارویی: قرص
قرص متفورمین و کاهش وزن
برطبق مطالعات صورت گرفته، قرص متفورمین به کاهش وزن بعضی از افراد کمک کند؛ اما هنوز علت آن، کمی مبهم بوده و نیاز به تحقیقات بیشتری دارد. در یکی از بررسیهای صورت گرفته، این فرضیه شکل گرفت که مصرف متفورمین، باعث کاهش اشتهای فرد شده و در نتیجه بدن، از ذخایر چربی موجود استفاده کرده و فرد لاغرتر خواهد شد. نکتهای که در نتیجه تحقیقات، مطرح شده این است که اثربخشیِ این دارو برای لاغری، راهحل فوری نبوده و باید مصرف قرص متفورمین، حداقل یک تا دو سال ادامه داشته باشد تا بهصورت تدریجی وزن فرد کاهش یابد. مقدار کاهش وزن نیز بین افراد مختلف متفاوت بوده و به هیچوجه قابل پیشبینی و بسط به همه افراد نیست. میزان کاهش وزن نیز بعد از دو سال استفاده از قرص متفورمین، بهصورت تقریبی ۳ تا ۵ کیلوگرم بوده است.
موارد مصرف قرص متفورمین
متفورمین به عنوان کاهنده قند خون در درمان دیابت نوع دو (دیابت غیروابسته به انسولین) بکارمیرود. متفورمین در اختلال متابولیسم کربوهیدرات و درمان سندرم تخمدان پلی کیستیک تجویز میشود. افرادی که دیابت نوع دوم دارند، سطح قند خونشان بالاتر از حد نرمال است. متفورمین دیابت را درمان نمیکند، بلکه کمک میکند تا سطح قند خون در رِنج نرمال بماند
تداخل دارویی با قرص متفورمین
مصرف همزمان با سولفونیل اورهها ممکن است موجب بروز هایپوگلیسمی شود. در صورت مصرف همزمان این داروها غلظت خونی گلوکز باید مرتباًاندازهگیری شود. در صورت لزوم مصرف متفورمین با انسولین، برای جلوگیری از بروز هایپوگلیسمی و به دست آوردن نسبت مناسب مصرف آنها، در شروع درمان بیمار باید بستری شود. در صورت مصرف همزمان با سایمتیدین، کلیرانس کلیوی متفورمین ممکن است کاهش یابد. مقدار مصرف متفورمین باید کاهش یابد. در صورت مصرف همزمان داروهای ضد انعقاد با متفورمین، ممکن است مقدار مصرف داروهای ضد انعقاد احتیاج به تنظیم داشته باشد. برخی داروها ممکن است قند خون را افزایش داده و ازدیاد دوز متفورمین را ضروری نمایند. مهمترین این داروها عبارتند از: بلوکرهای کانال کلسیمی، کورتیکواستروئیدها، استروژنها، ضد بارداریهای هورمونی، ایزونیازید، نیاسین، فنوتیازینها، فنیتوئین، داروهای مقلد سمپاتیک، تیازیدها و دیگر دیورتیکها، و هورمونهای تیروئیدی. داروهای کاتیونی (آمیلوراید، سایمتیدین، دیگوکسین، مورفین، پروکائین آمید، کینیدین، کینین، رانیتیدین، تریامترن، تریمتوپریم و وانکومایسین) ممکن است با متفورمین در ترشح کلیوی رقابت نموده و سطح آن را افزایش دهند.
مقدار مصرف قرص متفورمین
قبل از مصرف حتما با پزشک مشورت نمایید .مقدار مصرف دارو را پزشک تعیین میکند ولی مقدار مصرف معمول این دارو به شرح زیر میباشد: بزرگسالان: در صورت مصرف متفورمین تنها: در ابتدا ۵۰۰ میلیگرم معادل یک قرص دوبار در روز همراه صبحانه و ناهار سپس در صورتیکه نیاز باشد پزشک در طول هفته دوز دارو را افزایش میدهد و به مقدار ۵۰۰ یا ۸۵۰ میلیگرم دو یا سه بار در روز همراه غذا میرساند. متفورمین همراه با سایر داروهای کاهنده قند: پزشک دوز هر دارو را اندازهگیری میکند. متفورمین همراه با انسولین: ابتدا ۵۰۰ میلیگرم یک بار در روز سپس پزشک در صورت نیاز دوز دارو را افزایش میدهد. کودکان بالای ۱۰ سال: ۵۰۰ میلیگرم دو بار در روز همراه صبحانه و عصرانه و در صورت نیاز پزشک دوز دارو را افزایش میدهد. کودکان زیر ۱۰ سال: مقدار داروی مورد نیاز توسط پزشک تعیین میشود.
مصرف قرص متفورمین در شیردهی
مشخص نیست که آیا متفورمین از طریق شیر مادر به بدن نوزاد منتقل میشود یا خیر . در صورت مصرف متفورمین نباید به نوزاد شیر بدهید .
مکانیسم اثر قرص متفورمین
این دارو مقاومت به انسولین را در بیماران دیابتی کم میکند. متفورمین به عنوان دارویی برای حساس کردن بدن نسبت به انسولین به کار میرود، نه به عنوان دارویی جهت کاهش وزن. بر اساس مکانیسم عمل متفورمین در بدن، «کاهش وزن، تنها یکی از عوارض جانبی آن است
قرص متفورمین و سرطان پستان
بر اساس پژوهشهای اخیر، این دارو احتمالاً در آینده خواهد توانست برای درمان سرطان پستان به کار رود. یافتههای جدید نشان میدهد که انرژی لازم برای رشد سلولهای سرطانی (در پستان) توسط میتوکندریهای سلولها تولید میشود و این انرژی تولیدی در سلولهای سرطانی پنج برابر بیشتر از سلولهای دیگر است. متفورمین موجب سرکوب فعالیت میتوکندری میشود و میتواند در آینده روشی برای درمان سرطان پستان به کار رود. آزمایشهای دیگری نیز تأثیر متفورمین برای سرکوب رشد تومورهای سرطانی پستان نشان دادهاند. از متفرمینهای آهسته رهش برای لاغری نیز استفاده می گردد. اما این پاسخدهی نیازمند مطالعات بیشتر نیز هست.
عوارض قرص متفورمین
هیپوگلیسمی، بی اشتهایی، تهوع، استفراغ، نفخ، تولید گاز بیش از حد در رودهها، و اسهال، خستگی، دردهای عضلانی، تنگی نفس، خواب آلودگی و معده درد.
قرص متفورمین و بیماران دیابتی
محققین اخیراً بیان کرده اند که متفورمین (METFORMIN) در کاهش وزن افراد جوان چاق و غیر دیابتی موثر است. متفورمین برای درمان بیماران دیابتی استفاده می شود. مطالعات زیادی در گذشته نشان می داد که مصرف کوتاه مدت متفورمین باعث کاهش وزن افراد چاق می شود. متفورمین نمی گذارد قند از کبد وارد جریان خون شود. هنگامی که قبل از صرف غذا، این دارو مصرف شود به مقدار قابل توجهی از افزایش قند خون جلوگیری می کند. افزایش قند خون بعد از خوردن غذا باعث می شود که پانکراس (لوزالمعده) مقدار زیادی انسولین ترشح کند، زیرا هورمون انسولین، قند خون را کاهش می دهد. انسولین مترشحه با تاثیر بر روی مغز باعث ایجاد حس گرسنگی در شما می شود. در نتیجه بیشتر غذا می خورید و کبد چربی بیشتری می سازد و باعث تجمع مقدار زیادی چربی در ناحیه ی شکم می شود. این بررسی نشان می دهد استفاده از داروی متفورمین به همراه مصرف کم غذاهای شیرین و چرب، وزن افراد جوان چاق را برای مدت ها کاهش می دهد. همچنین این دارو مقدار قند و کلسترول خون را کاهش می دهد، مقاومت به انسولین را در بیماران دیابتی کم می کند و باعث کاهش جوش (آکنه) در جوانان چاق می شود. متفورمین قرصی است که در دهه 50 و 60 میلادی به بازار آمد. مصرف دوز مناسبی از این دارو تحت نظر پزشک می تواند در کاهش قند خون بیماران دیابتی نوع 2 مفید باشد. البته استفاده از قرص متفورمین برای درمان کیست های تخمدان در زنان و درمان نازایی نیز توصیه می شود. آنچه مسلم است این که متفورمین داروی لاغری نیست. آنچه دوستان شما از آن به عنوان لاغری سخن می گویند، عارضه این دارو است. در واقع آمار ها نشان می دهد 10 تا 15 درصد افرادی که به دلایل مختلف مانند نیاز به تحریک تخمک گذاری تخمدان ها یا تثبیت قند خون از این دارو استفاده می کنند، دچار کاهش وزن می شوند. از این رو توصیه می شود هیچگاه به صورت خودسرانه و با هدف لاغر شدن از این دارو استفاده نکنید، چرا که ممکن است دچار بهم ریختگی ترشحات هورمونی و بروز عوارضی جبران ناپذیر شوید.
احتیاط درباره مصرف قرص متفورمین
از نوشیدن الکل و فراوردههای حاوی الکل خودداری کنید. از مصرف داروها بدون تجویز پزشک خودداری کنید بخصوص داروهای بدون نسخه مانند آسپرین، داروهای کنترلکننده اشتها، آسم، سرماخوردگی، تب، سینوزیت. مشخصات پزشکی خود را شامل مبتلا بودن به بیماری دیابت، لیست داروهای مصرفی با مقدار مصرف آن را همواره حتی در مسافرت به همراه داشته باشید و در صورت امکان برنامه غذایی خود را تغییر ندهید. در صورت عمل جراحی یا تستهای تشخیصی با اشعه ایکس پزشک را از مصرف دارو با خبر کنید. در صورت ایجاد علائم لاکتیک اسیدوز که شامل: اسهال، تنفس سریع و سطحی، درد و اسپاسم شدید ماهیچهای، خواب آلودگی غیر معمول، خستگی و ضعف غیرمعمول میباشد هر چه سریع تر به پزشک مراجعه کنید. پس از تأخیر در خوردن غذا یا نخوردن آن یا بیشتر از معمول ورزش کردن یا نوشیدن مقدار زیادی الکل یا مصرف دارویی خاص یا مصرف بیشتر از حد انسولین، سولفونیل اوره یا داروهای این دسته یا اسهال و استفراغ قند خون کاهش مییابد. علائم آن عبارتند از: احساس دلواپسی و دلشوره، تغییرات رفتاری مانند افراد مست، تاری دید، عرق سرد، پریشانی، پوست سرد و رنگ پریده، اشکال در تمرکز، خواب آلودگی، گرسنگی مفرط، تپش سریع قلب، سردرد، تهوع، عصبانیت، کابوس، خواب پرتلاطم، لرزش، اختلال در تکلم، ضعف و خستگی غیرمعمول که سریع پیشرفت کرده و باعث وخیم تر شدن حال مریض میشود و باید سریع بوسیله قندهای فعال سریع الاثر درمان شود. راههای مفیدی که باعث افزایش قند خون میشوند عبارتند از: خوردن حبه قند یا نوشیدن آب میوه یا نوشابه غیر رژیمی یا شربت نشاسته یا عسل. از خوردن شکلات بعلت اینکه چربی موجود در شکلات مانع از آزادشدن سریع قند موجود در آن میشود پرهیز کنید. در مواقعیکه یکساعت یا بیشتر غذا نخوردید یک غذای مختصر مانند تکهای گوشت یا ساندویچ یا شیرینی بخورید. پس از تب یا عفونت یا مصرف کمتر از حد انسولین، سولفونیل اوره، متفورمین و داروهایی از این دسته یا فراموش کردن مصرف دارو یا ورزش نکردن به میزان کافی یا مصرف داروهای خاص برای درمان علائم دیگر دیابت و تغییر میزان قند خون یا سرپیچی از رژیم غذایی و پرخوری کردن قند خون افزایش مییابد و علائم آن عبارتند از: تاری دید، خواب آلودگی، خشکی دهان، افزایش حجم و تکرر ادرار، کاهش اشتها، تهوع و استفراغ، معده درد، خستگی، عطش غیرمعمول که باید برای درمان آن هر چه سریع تر به پزشک مراجعه کرد. در صورتیکه بیمار در این مرحله درمان نشود دچار پوست خشک برافروخته، تنفس بدبو، وجود کتون در ادرار، تنفس سطحی و مشکل شده که هیپرگلسیمی شدید رخ داده و منجر به کتواسیدوزیس و مرگ میشود. در صورت افزایش قندخون برای اطمینان از اینکه قند خون تنظیم شده باید مرتب با پزشک چک کرد و بدون نظر پزشک دوز دارو را تغییر نداد.
قرص متفورمین در دوران بارداری
در دوران بارداری و حاملگی ، بسیار مهم است که قند خون مادر تحت کنترل باشد . در ماههای مختلف بارداری ، نیاز بدن شما به مصرف متفورمین تغییر می کند و باید دوز مصرف توسط پزشک تنظیم و مشخص شود .اگر در دوره مصرف متفورمین متوجه بارداری خود شدید ، به پزشک اطلاع دهید .
تاریخچه قرص متفورمین
متفورمین در دهه 50 میلادی با نام فنفورمین به بازار آمد و مصرف آن از دهه 60 میلادی به بعد در اروپا به شدت افزیش پیدا کرد، اما به دلیل اینهه در برخی از افراد باعث تولید اسیدوزلاکتیک شد (تولید اسید لاکتیک) مصرف آن در سال 1977 میلادی در ایالت متحده امریکا متوقف شد. بعد از آن اداره داور و غذای ایالات متحده امریکا (FDA) مجددا تحقیقات گسترده ای در رابطه با متفورمین آغاز کرد و نتایج به دست تحقیقات نشان داد اگر دارو زیر نظر پزشک و به صورت منطقی و درست مصرف شود، می تواند برای درمان بیماری دیابت مفید باشد. به همین دلیل از سال 1995 میلادی در ایلات متحده امریکا مصرف این دارو مجددا رواج پیدا کرد. آمارها نشان می دهند که مصرف صحیح متفورمین بیش از داروهای دیگر پایین آورنده قند خون در کاهش آمار مرگ ومیر بیماران دیابتی نوع 2 مفید بوده است. همچنین از سال 1994 میلادی از این دارو در درمان کیست های متعدد تخمدان در خانم ها و نازایی استفاده می شود و تاثیر درمانی آن با مطالعات آماری ثابت شده است.