درمان کم کاری تیروئید همراه با علایم و رژیم غذایی
کاربرد و عوارض و موارد مصرف و استفاده قرص ژلو کاف 15 در بارداری چیست
قرص ژلو کاف قرص ژلوکاف ,قرص ژلو کاف ۱۵,قرص ژلوکاف 15 برای چیست,قرص ژلوکاف برای چیست,قرص ژلو کاف چیست,قرص ژلو کاف برای چیه,قرص ژلو کاف چیه در این مطلب از سایت جسارت …
علت و علائم و درمان میخچه دست و پا در طب سنتی چیست
میخچه میخچه ,بیماری میخچه,میخچه در بارداری,علائم میخچه,درمان میخچه,درمان میخچه با طب سوزنی,مواد غذایی مناسب برای درمان میخچه,میخچه را چگونه درمان کنیم,میخچه در کودکان,میخچه در بزرگسالان,میخچه در نوزادان,میخچه در بهار,میخچه در تابستان,میخچه در …
پیشگیری از دیابت با خوراکی ها
پیشگیری از دیابت با خوراکی ها دیابت,بیماری دیابت,دیابت در بارداری,علائم دیابت,درمان دیابت,درمان دیابت با طب سوزنی,مواد غذایی مناسب برای درمان دیابت,دیابت را چگونه درمان کنیم,دیابت در کودکان,دیابت در بزرگسالان,دیابت در نوزادان,دیابت در …
درمان کم کاری تیروئید همراه با علایم و رژیم غذایی
غده تیروئید دو هورمون مهم ترییدوتیرونین(T3) و تیروکسین(T4) را میسازد که در رشد و نمو سلولهای جنینی و همچنین تنظیم متابولیسم بدن در بالغین نقش بسیار دارند. غده ، ید را از مواد غذایی گوناگون به دست میآورد و در خود انبار میکند و سپس هورمون T4 را میسازد.
تیروئید کم کار
کم کاری تیروئید چیست؟ هیپو تیروئیدی یا کم کاری تیروئید (غدد تیروئید کم فعال) زمانی اتفاق می افتد که غده تیروئید میزان هورمون تیروئید کمتر از حد طبیعی تولید کند. نتیجه این اتفاق کاهش بسیاری از فعالیتهای بدن است. گرچه کم کاری تیروئید می تواند موقتی باشد، ولی معمولاً یک وضعیت دائمی است. برخی مطالعات نشان می دهند که ۱۰ درصد زنان و ۳ درصد مردان کم کاری تیروئید دارند. نشانه های هیپوتیروئیدی چیست؟ در مراحل ابتدایی ممکن است علائم کمی بروز کند چرا که بدن توانایی جبران نسبی غده تیروئید از کار افتاده را با افزایش تحریک آن دارد. این مسئله بسیار شبیه فشار دادن پدال گاز برای حرکت با سرعت قبلی در وقتی که ماشین از تپه بالا می رود است. به هرحال به دلیل آنکه تولید هورمون تیروئید کاهش یافته و متابولیسم بدن کند شده است نشانه های مختلفی می تواند بروز کند.
کم کاری تیروئید یکی از شایعترین بیماریهای مزمن در سطح جهان به حساب میآید و نشانههای این بیماری ممکن است تا پس از توقف عملکرد غده ظاهر نشود. باید توجه داشت که حدود 3/2 از اشخاص مبتلا به این بیماری ، از ابتلای خود به این بیماری بیخبر میباشند. احتمال وقوع کم کاری تیروئید در زنان دو برذابر مردان میباشد.
تیروئید کم کار به انگلیسی
– خستگی فراگیر – خواب آلودگی – فراموشکاری – مشکلات یادگیری – ناخن و موی خشک و شکننده – پوست خشک و خارش دار – صورت پف آلود – یبوست – ناراحتی عضلات – اضافه وزن و احتباس ادراری – جریان قاعدیگی سنگین یا غیر طبیعی – افزایش فراوانی سقط – افزایش حساسیت به داروها هیپوتیروئیدسیم حالتی است که با پیشرفت کند کم کاری تیروئیدی مشخص میشود. و در انواع مختلف دسته بندی میشود.
کم کاری تیروئید شایعترین نوع اختلال تیروئید در بین کودکان نیز است.دو نوع کم کاری تیروئید در نوزادان و کودکان وجود دارد: کمکاری تیروئید مادرزادی، این نوع کم کاری از بدو تولد در نوزادان وجود دارد و دیگری کمکاری تیروئید اکتسابی، این نوع کم کاری معمولاً در اواخر کودکی و نوجوانی و بعد از تولد ایجاد میشود.
تیروئید کم کار درمان
• نوع اولیه : بیش از ۹۵ درصد موارد مبتلایان دچار کم کاری اولیه تیروئید هستند که اختلال عملکرد خود غده تیروئید است. • نوع ثانویه : کم کاری تیروئید به علت نارسایی هیپوفیز را هیپوتیروئیدی ثانویه گویند. • نوع ثالثیه : کم کاری تیروئید ناشی از نارسایی هیپوتالاموس را هیپوتیروئیدی ثالثیه گویند. • وجود هیپوتیروئیدی از زمان تولد را کرتینیسم گویند. مادر نیز ممکن است دچار کم کاری تیروئیدی باشد. • تیروئیدیت اتوایمیون (تیروئیدیت هاشیموتو) شایعترین کم کاری تیروئید در بالغین است که غده تیروئید توسط سیستم ایمنی بدن مورد تهاجم قرار میگیرد. • کم کاری تیروئید در مبتلایان به پرکاری تیروئید که توسط ید رادیواکتیو ، جراحی یا داروهای ضد تیروئیدی درمان شدهاند نیز مشاهده میشود.
زنان پس از پنجاه سالگی و مردان پس از 60 سالگی احتمال بیشتری برای ابتلا به این بیماری دارند. التهاب تیروئیدی تحت حاد: التهاب دردناک که علت آن نامشخص است. گرچه هیپوتیروئیدی معمولاً موقتی است ولی در درصد کمی از موارد می تواند دائمی شود
تیروئید کم کار در بارداری
رژیم غذایی در کم کاری تیروئید: ۱- برخلاف مبتلایان به پرکاری تیروئید، این بیماران باید از مصرف زیاد مواد غذایی گواتروژن پرهیز کنند و سبزی جات را به صورت پخته مصرف نمایند. مواد غذایی گواتروژن شامل انواع کلم، شلغم، روغن گلزا ( کانولا ) ، بادام زمینی، ارزن و سویا است. ۲- سویا می تواند مانع جذب کافی داروهای تیروئید شود. بنابراین باید در مصرف آن احتیاط گردد. ۳- توجه داشته باشید که از نمک در پایان پخت غذا استفاده کنید، زیرا در غیر این صورت ید موجود در نمک هنگام برداشتن درب ظرف غذا، همراه با بخار خارج می شود. در این صورت شما میزان ید کمتری از آن چه که انتظار می رود دریافت خواهید کرد. در ضمن نمک یددار را نباید در شیشه های شفاف و در معرض نور نگهداری کرد. ۴- توجه کنید که زیاده روی در مصرف ید باعث کم کاری تیروئید خواهد شد. ۵- تنظیم کالری دریافتی برای جلوگیری از افزایش وزن ضروری است. برای این منظور مشاوره با کارشناس تغذیه، همراه با استفاده از درمان دارویی توصیه می شود. ۶- اطمینان نسبت به تأمین مقادیرکافی ویتامین های C ، A، E و ویتامین های گروه B به ویژه B۲ ، B۳ ، B۶ که برای تولید هورمون تیروئید ضروری هستند لازم است.
مدت کوتاهی پس از زایمان ممکن است تیروئید وارد یک دوره هیپرتیروئیدی و به دنبال آن هیپو تیروئیدی شود و اکثراً پس از آن به عملکرد طبیعی خود باز می گردد.
تیروئید کم کار در نوزادان
لذا مصرف منظم مواد غذایی زیر در برنامه ی غذایی روزانه توصیه می شود: * منابع مناسب ویتامین C: توت فرنگی، آناناس، هندوانه، موز ، سیب زمینی و هلو . * منابع مناسب ویتامین A: جگر، تخم مرغ ، ماهی های روغنی، سبزی های سبز رنگ ( به جز گیاهان خانواده ای کلم )، سبزی ها و میوه های زرد و نارنجی رنگ. هر چه این میوه ها و سبزی ها پررنگ تر باشند غلظت ویتامین در آنها بیشتر است. * منابع مناسب ویتامین E: روغن های گیاهی،مغز دانه ها ( به جز بادام زمینی ) وغلات. * منابع مناسب ویتامین B: غلات سبوس دار، گوشت گاو، گوشت ماکیان و ماهی . * استفاده از منابع مناسب غنی از روی، نظیر غذاهای دریایی، گوشت قرمز، گوشت ماکیان و غلات سبوس دار. * استفاده از مکمل مولتی ویتامین و املاح در کنار منابع غذایی بالا. *مصرف منظم منابع غنی از فیبر، نظیر سبزی ها، میوه هایی مانند انجیر، آلو، سیب ، مرکبات، همچنین حبوبات و غلات سبوس دار، برای برطرف شدن یبوست. *نوشیدن آب به مقدارکافی (حداقل ۷ لیوان) بسیار ضروری است. * پرهیز از مصرف قند های ساده مانند قند و شکر، شیرینی جات و … * پرهیز از مصرف زیاد نوشیدنی های کافئین دار، میانه روی در مصرف فرآورده های شیری و گندم. * استفاده از منابع غنی از آهن مانند جگر، گوشت قرمز و غلات غنی شده با آهن، به ویژه در افرادی که دارای کم خونی ناشی از فقر آهن نیز می باشند. * استفاده از منابع غنی B۱۲ مانند جگر گاو، جگر مرغ، گوشت گاو، ماهی قزل آلا به ویژه در افرادی که دارای کم خونی ناشی از کمبود این ویتامین هستند. عدم توجه به کم خونی با هر منشائی که باشد، در تشدید ضعف و خستگی و بسیاری از علایم دیگر مؤثر خواهد بود. * استفاده از اسیدهای چرب ضروری به ویژه مکمل امگا – ۳ که منبع غنی آن ماهی های روغنی آب های سرد هستند، می تواند در تخفیف برخی علایم مفید باشد.
کم کاری تیروئید میتواند نتیجه ابتلا به بیماری هاشیموتو (Hashyimoto) باشد؛ (بیماری هاشیموتو التهاب مزمن غده تیروئید محسوب میشود).
تیروئید کم کار
کمبود اسیدهای چرب ضروری می تواند باعث بر هم خوردن تعادل در عملکرد غده ی تیروئید شود. با توجه به آن چه که ذکر شد، اصلاح رژیم غذایی با توجه به نوع بیماری تیروئید بسیار مهم است.در ضمن باید در نظر داشته باشید که در پرکاری و کم کاری تیروئید، رژیم غذایی هرگز نمی توان جایگزین درمان دارویی باشد؛ بلکه باید به عنوان یک اقدام تکمیلی بسیار مفید همراه با درمان دراویی در طول زندگی مورد توجه قرار گیرد. T۴ آزاد (تیروکسین) هورمون تیروئید فعال در خون. بسیار مهم است که به خاطر داشته باشید که در خون افراد طبیعی دامنه ای از هورمون T۴ درست مثل دامنه قد و وزن وجود دارد که محدوده طبیعی تلقی می شود و مقدار هورمون تیروئید برای جمعیت عمومی امکان دارد که برای یک فرد خاص مناسب نباشد.
کم کاری تیروئیدی به میزان زیادی پس از استفاده از ید رادیواکتیو که برای درمان علائم پرکاری تیروئید به کار میرود، اتفاق میافتد. همچنین رادیوتراپیهایی که برای درمان سرطانهای سر و گردن مورد استفاده قرار میگیرد، نیز میتواند موجب تخریب غده و کم کاری آن گردد
تیروئید کم کار در کودکان
پادتن های ضد تیروئید ? احتمال وجود التهاب تیروئید خود ایمنی را که می تواند عامل هیپوتیروئیدی باشد نشان می دهند. یک پزشک عمومی می تواند تشخیص هیپوتیروئیدی را بگذارد اما غالباً به کمک یک متخصص غدد، پزشکی که در بیماریهای تیروئید تخصص دارد، نیاز می شود. هیپوتیروئیدی چگونه درمان می شود؟ هیپوتیروئیدی با یک درمان تک دوز روزانه لووتیروکسین که به صورت قرص داده می شود درمان می گردد. یک پزشک با تجربه می تواند دوز و شکل صحیح را برای بازگشت تیروئید به وضعیت طبیعی تجویز نماید.
تغذیه نامناسب هم میتواند یکی از علل این بیماری باشد . کمبود ید در مواد غذایی مورد مصرف افراد موجب میشود که T4 کمتری ساخته شود .
تیروئید کم کار در دوران بارداری
در بیماران مسنی که بیماریهای زمینه ای ماند بیماری قلبی دارند معمولاً دوز پایین دارو شروع می شود در حالیکه در بیماران جوان و سالم دوز کامل درمانی به یکباره جایگزین می شود. هورمون تیروئید در بدن بسیار کند عمل می کندو بنابراین چند ماه پس از شروع درمان طول می کشد تا درعلایم بهبودی مشاهده شود. از آنجا که بسیاری از موارد هیپوتیروئیدی، دائمی و اغلب پیشرونده هستند ضروری است که درمان این وضعیت در طول زندگی فرد ادامه پیدا کند. اندازه گیری دوره ای سطح TSH و وضعیت بالینی برای اطمینان از اینکه دوز مناسب تجویز شده است ضروری است چرا که ممکن است نیاز به تعدیل دوزهای درمانی در زمانهای مختلف وجود داشته باشد. تعدیل مطلوب برای هورمون تیروئید حیاتی است چرا که بدن بسیار حساس به تغییرات حتی جزیی هورمون تیروئید است. قرصها در ۱۰ قدرت مختلف تولید می شوند و ضروری است که آنها را در هر روز به طور ثابتی دریافت نمود. دوزی از هورمون تیرویی که کم باشد ممکن است نتواند از بزرگ شدن غده پیشگیری کند و باعث پایدار ماندن نشانه ها همراه با افزایش سطح کلسترول خون شود که به نوبه خود می تواند خطر تصلب شرایین و بیماری قلبی را افزایش دهد.
تپش قلب، لرزش دستها، اسهال و عادتماهیانههای نامنظم از عوارض جانبی این داروهاست. در صورت مصرف همزمان این داروها و داروهای ضددیابت، حتماً با پزشک مشورت کنید. این داروها ممکن است به بیماری قلبی یا افزایش فشار خون منجر شوند. مصرف داروی لووتیروکسین، با افزایش خطر شکستگیهای استخوانی در سالمندان رابطه دارد.
تیروئید کم کار و چاقی
دوزی از هورمون تیرویی که خیلی زیاد باشد می تواند باعث بروز نشانه های هیپر تیروئیدی شود و بار اضافی بر روی قلب ایجاد کرده و منجر به افزایش خطر بروز پوکی استخوان گردد. بسیار مهم است که دوز دارو در زنانی که تصمیم به باردار شدن دارند به خوبی تنظیم شود چرا که هیپوتیروئیدی می تواند بر رشد و نمو جنین تأثیر بگذارد. غالباً در طی حاملگی جایگزینی هورمون تیروئید تغییر میکند و بنابراین مراقبت بیشتری لازم است. داروها و مکملهای مختلفی (خصوصاً آهن) می توانند مشخصاً بر جذب هورمون تیروئید تآثیر بگذارند و بنابراین سطح هورمون نیاز به مراقبتهای بیشتری در طی بیماری یا تغییر داروها دارد.
بیشتر پزشکان لووتیروکسین سدیم را برای درمان این بیماری تجویز میکنند که به صورت قرص با یک درمان تک دوز روزانه داده میشود که بسته به میزان TSH تجویز میشود. به طور مثال در بیمارانی که عملکرد تیروئید تقریبا صفر است روزانه 100 تا 150 میکروگرم یا در بیمارانی که زیر 60 سال دارند و نشانههای بیماری قلبی در آنها دیده میشود دوز لووتیروکسین 50 تا 100 میکروگرم است. هدف نهایی این درمان رسیدن به حد نرمال TSH است که اگر 2 یا 3 سال طبیعی بود و تغییری نکرد نیازی به ادامه درمان نیست
تیروئید کم کار در حاملگی
هورمون تیروئید برای کارکرد و نمو طبیعی مغز در جنین و نوزاد حیاتی است و شیرخوارنی که به درمان جایگزین با هورمون تیروئید نیاز دارند نباید با محلولهای مایع در بازار درمان شوند، چرا که هورمون فعال ممکن است پس از حل شدن خراب شود و نوزاد هورمون تیروئید کافی دریافت نکند. به جای آن شیرخواری که هیپوتیروئیدی دارد باید به وسیله شکستن قرص به اندازه صحیح و سپس حل نمودن آن در یک قاشق چایخوری مایع درمان شود. مدیریت مناسب در درمان هیپوتیروئیدی نیاز به مراقبت پیوسته توسط یک پزشک مجرب دارد.